magazin
Što se događa s vašim tijelom kad pojedete cijelu vrećicu čipsa?

Kad vam grickalice padnu na pamet, velika je šansa da odmah pomislite na vrećicu čipsa. To je hrskava, masna i ukusna vrsta grickalica i vrlo lako je pojesti cijelu vrećicu čipsa odjednom. No, znate li što se događa s vašim tijelom kada često jedete čips, pogotovo ako pojedete cijelu vrećicu čipsa odjednom? Evo kako to utječe na vaše tijelo.
Možete se udebljati
Ako svakodnevno uživate u čipsu od krumpira, postoji velika šansa da biste mogli dobiti nekoliko kilograma. Istraživači sa Sveučilišta Deakin otkrili su da oni koji unose previše soli u organizam često jedu i više masne hrane. Osim toga, jedno istraživanje s Harvarda otkrilo je da su sudionici kojima je čips bio dio uobičajene prehrane svake godine dobivali na težini. Čips je jedna od namirnica zbog koje se možete udebljati.
Možete postati ovisni o čipsu
Vrlo lako je pojesti cijelu vrećicu čipsa odjednom, a razlog može biti i to što je ova vrsta grickalica izuzetno hrskava. Jedno je istraživanje otkrilo da su sudionici hrskavost i zvuk glasnog drobljenja tijekom jela povezali sa svježinom hrane, što je čini poželjnijom. Druga studija otkrila je da su sudionici skloniji konzumirati više čipsa ako je na vrećici navedeno da je hrskav. Ako mislite da je neka hrana svježa, to vas može navesti da pojedete više i to je jedan od razloga zašto je tako lako pojesti cijelu vrećicu čipsa u jednom obroku.
Konzumirat ćete prazne kalorije
Kada pogledate nutricionistički sadržaj standardne vrećice čipsa, možete uočiti da je riječ o grickalicama koje su visokokalorične, masne i pune natrija, a sve ostale vrijednosti su niske. No, zbog prženja, čips vam ne daje nikakvu prehrambenu vrijednost. Na kraju ćete pojesti više čipsa, ali zbog nedostatka prave prehrambene vrijednosti, brzo ćete biti gladni.
Može vam se povisiti krvni tlak
Postoji mnoštvo dokaza koji navode da je visok unos natrija povezan s visokim krvnim tlakom, a jedna od glavnih komponenti čipsa je upravo natrij. Ako često jedete puno čipsa, s vremenom će se povećati rizik za razvoj hipertenzije. osim toga, jedno je istraživanje otkrilo povezanost često jedenja čipsa i porasta razvoja srčanih bolesti.
Može se povećati rizik od raka
Postoji niz podataka koji sugeriraju da često jedenje čipsa može povećati rizik od pojave raka. Američko društvo za borbu protiv raka navodi da čips od krumpira sadrži spoj akrilamid koji se stvara u hrani s visokim udjelom škrobom nakon što se prži, peče ili peče, prenosi Eat this.
magazin
FOTOGALERIJA / Počeo Tuna, Sushi & Wine Festival: Maguro i Jadran tuna, Križanović i Cromaris, Antiquus i Burgers & More prvog jutra složili desetke različitih ukusnih ribljih rola, burgera, ražnjića…

Travanjsko jutro je u srijedu bilo idealno: svježa tramuntana koja nas je hladila prošlih dana se smirila, proljeće je ugrijalo pa se početak ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odigrao u idealnim uvjetima. Četiri kuharske ekipe, restorana Maguro, Antiquus, Burgers & More te Cromarisov sushi dvojac Mladen Križanović i Ivan Bašić, cijelog su jutra izbacivali na desetke slasnih zalogaja od jadranske ribe, prvenstveno tune, brancina i hame.
Uz kuharske timove, od kojih je Magurov bio tu samo na jedan dan, dok će ostali biti pod festivalskim šatorom sve do nedjelje, na festivalskom trgu se nalazi i Maraskin bar s bezalkohonim i alkoholnim pićima te koktelima, a Ivan Stiblik u Wine baru toči desetak ponaboljih vina zadarskog kraja. Udruženje obrtnika na nekoliko je štandova dovela svoje članove na Sajam rukotvorina, a na jednom se štandu nudi i vrhunsko maslinovo ulje nagrađivanog pakoštanskog uljara Tomislava Čudine.
Prvi dan Festivala završit će se u večernjim satima koncertom sestara Husar na istom mjestu uz besplatan ulaz, a Festival će se nastaviti u četvrtak s novim svježim namirnicama i jelima. Program će sutra biti obogaćen nastupima japanske gospel pjevačice Hikari te skupinom Katanayaichi Samurai na Poljani Šime Budinića. Sutra navečer će pod festivalskim šatorom koncert održati grupa Scifidelity Orchestra.
magazin
Nakon rasprodanih koncerata u Zagrebu, Puli i Rijeci, IDEM stiže u Zadar!

Otkako se pojavio na sceni s kantautorskim prvijencem “Poyy” IDEM je poput velikog praska eksplodirao na glazbenom nebu.
Ne čudi stoga što su Porin za novog izvođača godine kao tri Rock&Off nagrade (Veliki prasak, Rock&Off izvođač godine i album godine) otišle upravo u njegove ruke.
Jednako tako ne čudi što je IDEM s bendom rasprodao Tvornicu Kulture i Vintage industrial bar i od strane glazbenih kritičara proglašen glasom generacije.
Svojevrsni deja vu događa se i nakon drugog albuma “CIAO” čija je koncertna promocija počela u rasprodanoj Tvornici, nastavila se u klubu Boogaloo, pulskom klubu Kotač I riječkom Pogonu kulture, a večer za pamćenje Zadrane čeka 12. travnja u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.
- IDEM bend je svježa priča i trenutno svaki nastup čekamo s velikim uzbuđenjem. Veselimo se proljeću na moru i sviranju u II Palače, rekao je Antun Aleksa – IDEM ususret nastupu na Urbofon Liveu.
Kao predgrupa će nastupiti mladi zadarski bend Treći kat.
Iz Udruge mladih Ahimsa, koja dugi niz godina okuplja mlade i pruža mogućnost dugoročnog volontiranja, a koja je preuzela vodoteljsku palicu cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live, pozivaju sve zainteresirane mlade osobe da se prijave i dugoročno volontiraju na koncertima.u ovoj sezoni.
Koncert poćinje u 21,30 sati a najavljen je kao after party za trkače Zadar Night Runa.
Ulaznice po cijeni od 10 eura dostupne su online putem sustava Entrio i na ulazu u dvoranu na dan koncerta, sat vremena prije početka programa.
O Urbofon Live programu
Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija i Zadarske Županije, uz sponzorstvo HDS ZAMP službe. Program provodi Udruga mladih Ahimsa u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, Udrugom Prizma i uz podršku Papice, Brewtal Brew co., Varoške pivovare i Troopera.
magazin
ĐIR PO GRADU sa Sašom Čukom
-
magazin1 tjedan prije
FOTOGALERIJA / Hotel Pinija predstavio novi Congress & Event Center Zadar
-
magazin1 tjedan prije
“PROLJETNO BUĐENJE” / Veliki popust u zadarskom E-shape centru. Evo detalja…
-
magazin4 dana prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
UZ SVJETSKI DAN ZDRAVLJA / U utorak i srijedu javnozdravstvena akcija za hrvatske branitelje u ŠC Višnjik