Connect with us

magazin

Kumkvat: Postoji puno razloga zašto je ovo egzotično voće tako popularno

Objavljeno

-

Kumkvat je u posljednje vrijeme vrlo popularno voće i to zbog svojih nutritivno bogatih sastojaka. Potječe iz Kine, a u Europu je stigao u 19. stoljeću.

Kumkvat je malo veći od grožđa, ovalnog je oblika, a okus mu je gorko-slatko-kiseli te podsjeća na miks između mandarine, grejpa i naranče. U prodaji se može pronaći u zimskim mjesecima, a zanimljivo je kako se kod ovog voća jede i kora koja mu daje dozu slatkoće. Postoji više vrsta kumkvata različitih oblika od kojih neki imaju koštice, dok drugi nemaju.

Što sve sadrži kumkvat?

Kumkvat je odličan izvor vitamina C i dnevno je dovoljno pojesti samo nekoliko ovih malih voćaka. Osim vitamina C, sadrži i više vlakana od drugog voća. U samo pet cijelih kumkvata tako se nalazi 16 grama ugljikohidrata, 2 grama proteina, 1 gram masti, 6.5 grama vlakana, a sadrži i vitamin A, vitamin E, kalcij, kalij, cink, bakar i magnezij.

U kori i košticama se nalaze male količine omega-3 masne kiseline. Osim toga, čak 80 posto ovog voća čini voda. Također, kumkvat ima malo kalorija te nije toliko slatko. Sadrži i flavonoide, fitosterole i esencijalna ulja koja se nalaze u kori.

Za što je sve dobar?

Osim što je zbog puno vitamina C odličan za zaštitu organizma i osnaživanje imuniteta, kumkvat je odličan i za zaštitu od bolesti srca, a jednako tako smanjuje i kolesterol. Pomaže i u borbi s dijabetesom tipa 2, kao i kod pretilosti jer jedan kumkvat ima samo 13 kalorija.

Zbog kalcija je dobar za kosti, a zbog vlakana regulira i poboljšava probavu te uklanja nadutost i zatvor. U Aziji se kumkvat koristio kao lijek za prehlade, kašalj i ostale probleme respiratornog sustava.

Kako se jede kumkvat?

Kumkvat se dakle jede s korom i najbolje u jednom zalogaju kako bi se svi okusi pomiješali. Također, možete ga i prerezati pa jesti dio po dio. Što dulje žvačete, to će okus postati slađi. Ako vam ne odgovaraju koštice, možete ih ukloniti. Kumkvat se prije jedenja mora dobro oprati.

Ostavite ga prvo kratko u toploj vodi, a potom isperite u hladnoj. Ako kumkvat uzimate od obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nije ga potrebno detaljnije tretirati.

Kod kupovine kumkvata obratite pozornost da nisu premekani, da nisu zeleni i da nemaju mrlje po kori. Birajte one deblje i čvršće, a boja neka bude narančasta. Obavezno ih stavite u hladnjak jer na sobnoj temperaturi mogu izdržati samo nekoliko dana, a onda će naglo omekšati i upljesniviti se. U hladnjaku će s druge strane, kumkvat izdržati do dva tjedna.

Za što se može koristiti?

Kumkvat se može koristiti i za izradu džemova ili marmelada, kao dodatak čaju, može se ušećeriti i jesti kao arancin, dodati u koktele, ali i biti sastojak slastica. Za one koji vole eksperimentirati s hranom, kumkvat mogu staviti i u salate, sendviče, a odlično se slaže s piletinom ili patkom.

Zaključak

Kumkvat je voće bogato vitaminom C i vlaknima, kao i drugim vitaminima te mineralima. Jede se s korom, a može se koristiti i kao sastojak brojnih recepata. Potrebno ga je dobro oprati prije korištenja te ga držati u hladnjaku kako se ne bi pokvario.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NAJIŠČEKIVANIJE DOBA GODINE / U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

U Zadru se ovih dana osjeća miris zime, ali i posebna toplina koja dolazi s onim prvim svjetlucavim ukrasima i dugoočekivanim blagdanskim pripremama.

Kao i svake godine, grad se sprema za jedno od najiščekivanijih razdoblja – Advent u Zadru, koji započinje u nedjelju, 24. studenog, na blagdan svetog Krševana, zaštitnika grada.

Prvi dan duge adventske čarolije obilježit će nastup Mladena Grdovića na Trgu Petra Zoranića, čovjeka kojeg Zadranke i Zadrani beskompromisno vole već dugih 40 godina, koliko traje karijera ovog arbanaškog kralja dalmatinke pisme. 

– Velika mi je čast što baš ja otvaram Advent u Zadru! Ovo je manifestacija koja puno znači za grad, a nema mi dražeg nego pružiti ljudima još sreće u ove sive dane. Uostalom, pjevati pred mojom, zadarskom publikom, to je neprocjenjiv osjećaj! Pozivam svih da dođu: bit će zabavno i veselo, glasno i rasplesano, onako kako je uvijek na mojim koncertima. Moramo se dobro zagrijati, ipak smo na otvorenom – rekao je uz osmijeh Mladen Grdović prije svog nedjeljnog nastupa.

To nedjeljno jutro rezervirano je za otvorenje drugog, malo ‘slađeg’ Adventa – onog dječjeg koji donosi radost najmlađima kroz radionice, predstave i blagdanske priče… Dobro, i veselje njihovim roditeljima!

No, itekako se zna da zadarski Advent nije “samo” dobra glazba i odlična atmosfera, već je odavno postao sinonim za vrhunsku gastronomiju koja privlači kako domaće posjetitelje, tako i turiste iz cijele regije. Blagdanske gastro kućice, smještene na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara, donose pravo gurmansko iskustvo: od mirisa svježe pečenih fritula i domaćih palačinki, kuhanog vina i gina, do bogate ponude lokalnih specijaliteta kao i brojnih inovativnih, modernih interpretacija blagdanskih jela.

U Zadru tako, od 24. studenog pa sve do 2. siječnja 2025. godine, svaka šetnja gradom postaje prilika za uživanje – bilo uz žive nastupe na Trgu Petra Zoranića, uz program za djecu na Narodnom trgu, ili pak u toplini zimske bajke unutar atrija Palače Cedulin, gdje vas jaslice u prirodnoj veličini vraćaju u srž božićnog duha, a zadarski vam obrtnici nude svoje originalne rukotvorine. O da! Svaki kutak grada priča svoju adventsku priču, a kućice ne nude samo okuse nego i mjesta za druženje i smijeh… Advent u Zadru nije samo događaj, nego iskustvo koje se pamti.

 
Nastavi čitati

magazin

Adventsko klizalište ICE PARK Zadar u ŠC Višnjik!

Objavljeno

-

By

I ove godine u sklopu Zimskog parka Višnjik građani Zadra i okolice moći će uživati u natkrivenom klizalištu na Višnjiku.

Adventsko klizalište na površini od 525m2 koje je proizvela riječka tvrtka Arctic d.o.o. i koja će upravljati njime, bit će otvoreno od 24. studenog 2024. do 12. siječnja 2025. godine.

Radno vrijeme klizališta je od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 23 sata. Termini klizanja započinju svaki puni sat i traju 45 minuta, a cijena ulaznice iznosit će 6 eura radnim danom od 15 do 22 sata, kao i vikendom i praznikom od 10 do 22 sata.

Klizati se može i po PROMO cijeni u iznosu 4 eura radnim danom od 9 do 15 sati, kao i od 22 do 23 sata te vikendom i praznikom od 9 do 10 i 22 do 23 sata.

Najam klizaljki iznosi 2 eura, a u ponudi se nalaze i pomagala i zaštitne kacige.

Klizanje djece predškolskog uzrasta je GRATIS, kao i djece vrtića i osnovnih škola grada Zadra  i to od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati.

Na klizalištu je moguće i pohađati školu klizanja u trajanju 5 dana, a moguće se i najaviti na individualne poduke.

Više informacija o klizalištu možete pronaći na društvenim mrežama Arctica: www.facebook.com/arcticrinks/ i  www.instagram.com/arctic_icerinks/  te na broju telefona 091 4520 013.  

 
Nastavi čitati

magazin

SUBOTA U KULTU: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Objavljeno

-

By


Predmet: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Datum i vrijeme: Subota, 23. studenog 2024., s početkom u 11:00
Lokacija: Caffe Bar Kult, Zadar

Paradigma Zadar (Inicijativa građana) poziva na jedinstven događaj koji pokušava složeno oživjeti nekoliko zaboravljenih elemenata, kažu. Evo najave:

Kroz priču o Marku Ostarčeviću nastojimo postići nekoliko važnih ciljeva:

– Odati počast poznatom sportašu iz Zadra, koji je, u svojoj poodmakloj životnoj dobi, još

uvijek manje poznat u Zadru nego u Španjolskoj.

– Vratiti gradu njegov identitet, odnosno oživjeti zaboravljenu priču o Poluotoku zimi, kroz sadržaj koji potiče povratak građana u grad na druženje.

– Osvježiti svijest građana o važnosti samoodrživosti putem thriftanja, kroz jedini second-hand showroom u gradu.

– Istražiti koncept polu-prihvaćenosti kroz priču o Marku te naglasiti važnost zaboravljenog fenomena ‘galeb’ u našoj zajednici, poznatog kao najstariji morski zanat.

Pozivamo građane da svojim prisustvom podrže ovu inicijativu:

– Izložba memorabilija Marka Ostarčevića, sportaša i playboya.

– Druženje u subotu, 23. studenog 2024., u Caffe Bar Kult, koji će postati mjesto okupljanja i povratka u zlatno doba Marka Ostarčevića – čovjeka koji je svojim stilom, talentom i neodoljivim šarmom obilježio generacije.

Na izložbi vas očekuje:

– Markove memorabilije – od njegovog prvog košarkaškog dresa do kravate koja je vidjela Azurnu obalu.

– Glazbeni program s DJ-em Mate Kokićem i posebnim gostovanjem samog Marka za DJ pultom, uz glazbu inspiriranu Ibizom.

– Ljetne avanture i šarmantne anegdote – ispričane iz prve ruke.

Ovo nije običan događaj. Ovo je povratak u vrijeme kada je dalmatinski šarm bio sinonim za eleganciju, a osvajački duh ponos koji njegujemo. Ovo je prilika da zabilježite nezaboravne trenutke i postanete dio priče koja će nadahnuti generacije.

Zamislite dalmatinskog Casanovu, zavodnika u košulji s lančićem, čiji je šarm osvajao turistkinje od Zadra do Azurne obale. Dodajte tome 1200 kravata, priče s Ibize i najotkačenijeg talentiranog košarkaša koji je preskakao “Fiću”. Rezultat? Thrift Playboy – priča o legendarnom Marku Ostarčeviću!

Radujemo se vašem dolasku i prilici da zajedno oživimo duh prošlih vremena!”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu