magazin
Četiri najgore namirnice koje ne biste trebali jesti ako želite smršavjeti

Iako tjelesna aktivnost ima mnogo dokazanih blagodati, nove studije otkrivaju da je pravilno hranjenje temelj uspješnog gubitka kilograma. Pravila prehrana ključna je za mršavljenje, a ovo su četiri najgore namirnice ako želite smršavjeti.
Gazirana pića
Gazirana pića su najveći izvor praznih kalorija. Kad pijete sokove, tijelo se puni šećerom, a ne dobije apsolutno nikakvu hranjivu vrijednost. Ukratko, ovakvi sokovi pune tijelo velikom količinom kalorija, ali vas neće zasititi niti jer nemaju hranjivu vrijednost.
Ako redovito pijete sokove, veće su šanse da ćete se udebljati. Primjerice, jedan limenka gaziranog soka od 330 ml sadrži oko 160 kalorija. Ako pijete limenku soka dnevno, na kraju ćete unijeti oko 4800 dodatnih kalorija u tijelo, što je na mjesečnoj razini oko 0,6 kilograma.
Alkohol
Ako želite smršavjeti trebate prestati piti alkohol. Kao i sokovi, i alkohol sadrži prazne kalorije što znači da nema pravu hranjivu vrijednost. Alkoholna pića neće vas zasititi, a unijet ćete dodatne kalorije u tijelo. Alkohol vas također potiče i da jedete više, a usporava vaš metabolizam.
Trans masti
Trans masti se nalaze u mnogim prženim i prerađenim namirnicama. Studije navode da će osobe kod kojih trans masti čine 8% kalorija u ukupnom udjelu kalorija dobiti oko 7,2% tjelesne mase kroz osam godina.
Trans masnoće potiču debljanje, a uzrokuju i pohranu masti iz drugih dijelova tijela u trbušnu regiju. Osobe koje žele smršavjeti trebale bi izbjegavati prerađenu hranu.
Rafinirane žitarice
Rafinirane žitarice uključuju brašno, bijeli kruh, bijelu rižu, bijelu tjesteninu i njihove derivate, navodi Lifehack. Nutricionisti ih nazivaju “lošim ugljikohidratima” jer su ove namirnice odgovorne za debljanje kod mnogih ljudi. Prilikom procesa obrade ove namirnice gube vlakna i hranjivi sadržaj, a ostaju šećer i škrob koji se pretvaraju u masnoću i dovode do debljanja. Ako želite smršavjeti, trebali biste izbjegavati ove namirnice i jesti proizvode od cjelovitih žitarica.
magazin
Brlog pivovara lansira Zadranku – pilsner inspiriran životnim ritmom Zadra

Zadar – grad sunca, mora i savršenog balansa između posla i uživanja. Sada, ta filozofija dolazi u boci – Brlog pivovara predstavlja Zadranku, pilsner koji spaja mediteranski temperament i lakoću postojanja.
“Zadranka je naša oda Zadru, i duhu ovog grada – to je poziv na usporavanje, na uživanje u trenutku, na balans koji je toliko karakterističan za Dalmaciju. Željeli smo stvoriti pivo koje prati ritam grada, bilo da dan završavate uz zalazak sunca ili nazdravljate nakon posla” – poručuju iz Brloga.
Zadranka je lagano gorka, pitka i krušna – baš kako pilsner treba biti. Idealan je izbor za after-work druženja, ljetne večeri uz obalu ili jednostavno – svaki trenutak kada želite pronaći svoj balans.
magazin
Horoskop za 13. ožujka 2025.

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne zamisli na temu erotike i seksa. Druga strana će vas slijediti u stopu.
KARIJERA: Čini se da vam je sad sve potpuno jasno. Više nema nikakvih dvojbi oko nečeg što ste dugo istraživali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izborite se za ono što vam pripada.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaš privatni život danas će se dobrim dijelom odvijati u kuhinji. Pripremat ćete zanimljiv menu, možda i udvoje.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima bit će na dobitku. Svi ostali danas će zabavljati kolege na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Stabilni ste i čvrsti.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Intenzivirat će se komunikacija između vas i osoba suprotnog spola. Oni koji su još sami zateći će se u šarmantnom društvu.
KARIJERA: Na pomolu su neke odluke koje će vam promijeniti „sitnice“ u radnoj sredini. Najavljuje se novi ustroj ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na ples.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu imat će jaku inspiraciju za zavođenje. Lijepo će se dotjerati, pa potom izaći van.
KARIJERA: Vaši nadređeni vjerojatno će analizirati situaciju i usmjeravati je tako da ona mijenja vaš status. Na bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete potrošiti više novca nego što ste planirali, a sve s ciljem da nekog impresionirate. Ljubav nema cijenu.
KARIJERA: Sve vaše poslovne ideje dobro se razvijaju i konkretiziraju. Danas malo više radite na ulagačima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za druge.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete senzualni i maštoviti. Težit ćete intimističkom ozračju. Ostat ćete kod kuće s voljenom osobom. Nije vam do izlazaka.
KARIJERA: Oni koji su očekivali protekciju, danas će je dobiti. Bit će i onih čiji će trud biti iskreno pohvaljen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačat će vaš smisao za humor.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: Ako vam se neki ljudi učine glupi, ne morate im to otvoreno pokazati. Nitko nije savršen, a i s takvima treba znati mudro raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Ukoliko ste se povezali s osobom iz drugog podneblja, danas ćete se s njom zbližiti još više. Bit ćete zadovoljni.
KARIJERA: Kolege na poslu pokazat će svoju naklonost prema vama. Podržat će vas, simpatizirati ili čak zavoditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Konačno ćete naći prave riječi i ispravan pristup kojim možete osvojiti nečije srce. Nadvladali ste pretjerivanja.
KARIJERA: Danas bi se mogao dogoditi onaj klik pomoću kojeg će stvari više manje doći na svoje mjesto. Bit će vam drago.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Nastavlja se faza ljubavnih promašaja. Pokušajte sve primati mirno i bez raspravljanja. Budite strpljivi.
KARIJERA: Snagom duha i sjajnim idejama vi ćete nadilaziti umor i stalne zahtjeve koji vam možda i nisu zanimljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate smisla za hijerarhiju.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete slabi na svoje prijatelje zbog kojih ćete potrošiti koju kunu više. Neka vam ne bude žao, makar partner prigovorio.
KARIJERA: Ako vas netko uznemirava, nemojte uzvraćati istom mjerom. Budite profesionalni, pa će se kad tad postidjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam predah.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Možda će vam se učiniti da previše popuštate voljenoj osobi, ali sve što dopustite donijet će vam sreću obojima.
KARIJERA: Na poslu ćete se osjećati kao da lutate u maglovitom jutru. Držite se sigurna oslonca, a to su drugi oko vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne znate dokle možete dogurati.
Magazin
Zašto ovo nismo radili prije? Trik za savršeno oguljeno jaje u jednom potezu

Možda se čini nepotrebno pisati o ovoj temi, no priznajte – i vi ste barem jednom iskusili frustraciju dok ste gulili tvrdo kuhano jaje. Kada ste očekivali da ćete ga oguliti tako da ostane netaknuto – dobili ste jaje čiji su se komadi otkinuli s ljuskom.
To itekako može biti frustrirajuće, pogotovo kada pripremate večeru, salatu ili jelo u kojemu će kuhana jaja biti vidljiva. Otkrili smo trik koji je vrlo jednostavan, a efikasan.
Skuhajte jaja u kipućoj vodi pa pripremite posudu s ledenom vodom. Čim su jaja kuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode, a poželjno je i leda. Ostavite ih barem 5-10 minuta. Nakon što se ohlade, jaja gulite pod mlazom vode. Lagano ih razbijte i gulite ili protresite u posudi s malo vode kako bi se ljuska lakše odvojila.
Zašto ledena voda pomaže?
Nagla promjena temperature uzrokuje skupljanje proteina unutar jajeta i odvaja unutrašnjost od membrane, što čini guljenje lakšim. Također sprječava prekuhavanje – jaja se prestaju kuhati čim ih stavite u ledenu vodu, pa neće postati gumasta. Ljuska u vodi postaje krhkija i lakše puca u većim komadima. Ako želite dodatno olakšati guljenje, u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodajte malo sode bikarbone ili octa. Oni mijenjaju pH ljuske, čineći je manje ljepljivom za membranu.
-
magazin1 tjedan prije
Čista je srijeda – počinje korizma. Što je zapravo blagdan Pepelnice?
-
magazin5 dana prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
(VIDEO) Erlić otvorio TikTok kanal “100postoZadar” / Prva objava: Ante Ćurković kandidat za zamjenika gradonačelnika Zadra!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…