ZADAR / ŽUPANIJA
Održana prva promotivna virtualna škola kuhanja u Francuskoj, i to – iz zadarske “Foše”!

S obzirom na najnovije trendove i tehnološke mogućnosti predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Parizu je odlučilo organizirati ciklus virtualnih interaktivnih radionica u obliku „škola kuhanja“ za najznačajnije francuske influensere i novinare specijalizirane za putovanja i gastronomiju, i to kroz predstavljanje ponude tri hrvatske turističke regije – Zadarske, Istre i Dubrovnika s fokusom na bogatu lokalnu gastronomiju kroz pripremu tipičnog jela i degustaciju lokalnog vina.
Tako je jučer, 18. svibnja 2021. u suorganizaciji Turističke zajednice Zadarske županije odrađena prva radionica, a posebnost projekta je što su svi sudionici u Francuskoj unaprijed dobili sastojke, recept i vino, te su i samostalno istovremeno mogli u svojim domovima u Francuskoj pripremiti jelo uz direktne upute chefa Saše Begana iz zadarskog restorana Foša koji je kuhao uživo.
Pri izboru jela posebna pozornost se obratila činjenici da jelo mora reflektirati gastro običaje lokalnog stanovništva, a dodatan izazov za odabir i organizaciju dalo je ograničenje u vidu dostave namirnica u Francusku. Odlučeno je da to bude rižoto od daganja, a koristile su se dimljene dagnje koja može izdržati transport, te motar kao posebnost naše gastronomije.
Sudionici su također dobili vino –maraštinu, cvijet soli i nezaobilazno maslinovo ulje, a kao „šlag na torti“ poslužila je naša svjetski najpoznatija namirnica – paški sir.
Tijekom događanja prikazala se tehnika pripreme jela, preporuke vina te detalji o autohtonim namirnicama koje su dostavljene iz Hrvatske, iz Zadra, dok su Zadar i županija predstavljeni su kroz javljanja uživo s Foruma i Rive, odnosno Morskih orgulja, kao destinacija bogata kulturom i povijesti odnosno tri tisućljetni grad koji spaja staro i novo i u kojem se osjeća mediteranski ritam života ljudi, a što oduševljava sve posjetitelje.
Ovom su prezentacijom Predstavništvo HTZ-a i TZ Zadarske županije reagirali na vrijeme izabravši kanal i medij koji pruža trenutnu vidljivost. 25 utjecajnih turističkih medija (Le Monde, Le Figaro, i dr.), blogera i influensera pratili su prezentaciju od početka do kraja, pozitivno reagirali na projekt i oduševili se viđenim, te se očekuje pregršt dobrih objava.
Daniela Mihalić Đurica, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Parizu, vodila je kako cijeli projekt, tako i samu prezentaciju, a odabir Zadra objašnjava činjenicom kako u ovoj kriznoj situaciji Zadar ima značajan broj izravnih letova iz Francuske (Transavia uvodi dvije redovne zračne linije tjedno iz Pariza (Orly), a Ryanair također vraća Pariz i Marseille). Zadarska se županija također u 2020. godini pokazala kao odličan domaćin velikom broju turista koji su uspjeli putovati, te je ostvarila značajan rezultat među hrvatskim turističkim regijama a predstavlja i veliki gastronomski potencijal za nove dolaske francuskih gostiju.

Mihaela Kadija izjavila je:
„Iznimno je važno pojačati prisutnost na tržištu vrlo velikog potencijala kao što je Francuska i to u trenutku kada vidimo da se diljem Europe situacija normalizira. Prema svim istraživanjima najveći dio turističkih putovanja u ovoj godini trebalo bi se odvijati u mediteranskim zemljama, a očekuje se da će se borba za svakog gosta u najvećoj mjeri odvijati tijekom svibnja i lipnja budući da će se u tom razdoblju realizirati 90% ukupnih ljetnih rezervacija za ovu godinu“.
Od partnera u ovom značajnom projektu bili su uključeni: Adriatic Shell, Mas Vin, Paška Sirana, Solana Nin i Vinarija Degarra, a kruna prezentacije bilo je umijeće Chefa Saše Begana iz restorana Foša i prekrasan ambijent istoimene zadarske lučice.
Austrijska državna televizija ORF je objavila dokumentarac i reportažu o turizmu za vrijeme pandemije i očekivanjima za sezonu 2021. u kojoj se prikazala i Zadarska županija Dokumentarac i reportaža o turizmu za vrijeme pandemije i očekivanjima za sezonu 2021. u kojoj je prikazana i Zadarska županija emitirana je na kanalu ORF 3 u ponedjeljak 17. svibnja u udarnom terminu u 20:15 sati. U emisiji je o sigurnosnim protokolima ulaska u Hrvatsku govorio Branimir Tončinić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču, a situaciju u Zadarskoj županiji je predstavila direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.
U izjavi koju je dala za ORF 3, snimljenoj 29. travnja, naglasila je kako očekujemo da će u sezoni svi turistički subjekti normalno poslovati, iako u cijeloj Europi pandemija još traje pa trenutno postoje ograničenja i u radu naših ugostitelja. Veći priliv turista očekuje se krajem lipnja, a do tada se predviđa i ukidanje svih restrikcija. Istaknula je kako se naši hotelijeri, kampovi i ostali smještaji vesele i s nestrpljenjem očekuju dolazak gostiju, a za to su se itekako dobro pripremili. Također od početka godine primaju goste što dokazuje koliko su spremni, te kako su poduzeli sve potrebne higijenske mjere te postali dio nacionalnog sigurnosnog sustava „Safe stay in Croatia“.

ZADAR / ŽUPANIJA
KORIZMA U ZADARSKIM CRKVAMA / Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u četiri drevne zadarske crkve…

Crkve na Poluotoku u središtu Zadra u pasionskom duhu – ‘Korizma u zadarskim crkvama’ – Pasionska baština uz promišljanje o Kristovoj muci
Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u interpretaciji vrsnih umjetnika:
Katedrala sv. Stošije – Pučki pivači KBF, 23. 3.
Svetište sv. Šime – Condura Croatica, 29. 3.
Crkva sv. Mihovila – Pučki pivači Kaštel Lukšić, 5. 4.
Crkva sv. Frane – KUD-ovi Radovin, Rtina, Ražanac, Tkon i Novigrad, 12. 4.
Dobro došli na pasionske večeri u četiri drevne zadarske crkve u Korizmi!
Organizatori: Povjerenstvo za kulturu Zadarske nadbiskupije, Koncertni ured Zadar i Svetište sv. Šime.
ZADAR / ŽUPANIJA
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 16. ožujka 2025.
BAUHAUS:
Zatvoreno
KAUFLAND:
Zatvoreno
EUROSPIN:
Zatvoreno
HEY PARK
Zatvoreno
TOMMY
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
Skradinska 8 – od 7 do 21
Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 20
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Put Nina 89 – od 7 do 21
KONZUM:
Polačišće 2 – od 7 do 13
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
LIDL:
Zatvoreno
SPAR
Polačišće 4 – od 7 do 14
PLODINE
Zatvoreno
SUPERNOVA:
Zatvoreno
STUDENAC:
od 7 do 21:
Ulica Franje Fanceva 13
Put Petrića 32
Ulica Ivana Skvarčine 18
Ulica Nikole Tesle 17A
Ivana Zadranina 1/A
Ul. Roberta F. Mihanovića 62
RIBOLA
Put Pudarice 11 – od 7 do 21
PEVEX
Zatvoreno
METRO
Zatvoreno
EMMEZETA
Zatvoreno
ZADAR SHOPPING CAPITOL
Zatvoreno
CITY PARK ZADAR
Zatvoreno
ZADAR / ŽUPANIJA
Pothvat Ivice Kapitanovića: Istim uljem šampion Noćnjaka i zlatni u New Yorku!

Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio Ivica Kapitanović
Piše: Nedjeljko Jusup
Od svih zadarskih maslinara najviše razloga za zadovoljstvo ima Ivica Kapitanović iz Biograda na moru. Za svoja višesortna ekstra djevičanska maslinova ulja on je na međunarodnoj manifestaciji Noćnjak koja se održava u gradu Rabu na istoimenom otoku osvojio dvije zlatne medalje I titulu šampiona za najbolje intenzivno ulje od sljubljenih sorti.
-Znao sam da imam kvalitetno ulje ali ovakav uspjeh nisam očekivao, rekao je Kapitanović neposredno što mu je u rapskom hotelu Valmar Padova uručena zlatna odličja I veliki šampionski pehar.
-Ovakvo nešto san je svakog maslinara, nije krio uzbuđenje Kapitanović. Jer uspjeh je postigao u kategoriji otvorenih ulje gdje je najžešća konkurencija. Iz Hrvatske I susjednih zemalja Slovenije, BiH I Crne gore pristiglo je više od 300 uzoraka kvalitetnih ulja.
Slavlje zbog šampionske titule na Noćnjaku dodatno je uveličala vijest iz New Yorka, gdje se upravo održava najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja- NYIOOC 2025.
-E, ovo je već san snova. Dodatna potvrda da sam na pravom putu, prokomentirao je Kapitanović. Svjetski panel njegovo je ekstra djevičansko ulje Camino ocjenio kao naglašeno voćno, ugodne gorčine, odgogođene pikantnosti i– harmonično!
Kapitanovićevi uspjesi su tim veći jer se relativno kratko bavi uzgojem maslina.
-Počeo sam prije 15 goddina u očevom masliniku, kaže. Nažalost otac Dinko nije dočekao ovaj uspjeh. Umro je od posljedica korone. U međuvremenu je Ivica Kapitanović, inače poznati ugostitelj koji u biogradskih Solinama vodi obiteljskih restoran , nastavio saditi masline. Na lokaciji između Pakoštana I Draga podigao je I maslinik sa 170 stabala sorte oblica, plavica, leccino, Coratina, Carolea…
-Sve sam radio po pravilima struke, ističe Kapitanović. S vremenom su počela stizati i priznanja za kvalitetu ulja. Najprije na lokalnom natjecanju u Maškovića Hanu, a potom u Vodicama na manifestaciji mladih maslinovih ulja Dalmacije.
-Masline beremo ručno u fazi optimalne zriobe i odmah prerađujemo u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka, otkriva Kapitanović. On i njegova obitelj posvećena je održivosti. Primjenjuju prakse organskog uzgoja što obogaćuje tlo I štite okoliš. Njihovo nagrađivano ulje, ističu ocjenjivači, odražava ne samo bogatu prirodnu baštinu regije već i generacijsku strast itradiciju.
-Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama I proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio je na kraju Ivica Kapitanović. Bio je uspješan i u Domovinskom ratu od početka do konačne pobjede. Kao pripadnik 134 brigade, dva puta je ranjen, ali nikad nije odustajao. Borac bio i ostao. Kako u ratu, tako i danas u miru.

Svi zadarski dobitnici zlatnih nedalja
OPG Budislav Mađerić, Pašman, OPG Vedran Glavan, Privlaka, OPG Marko Filipi, Sali, Ivica Kapitanović, Biograd na moru, Anđelko Vrsaljko, Nadin, OPG Marko Zagorac, Polača, PZ Maslina I vino, Polača, Josip Pavlica, Zadar, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, Ante Bungur- Geta, Pakoštane, OPG Deša, Zadar, Marjana Novaković, Posedarje, Nedjeljko Jusup, Zadar, OPG Branko Kutija Bankovac, OPG Stanko I Dinko Sikirić, Bibinje, Ivan Eškinja- Lantana, Sveti Filip I Jakov, OPG Grgo Anzulović, Novigrad, Damir Mazić, Kraj, otok Pašman, OPG Ana Kuštera, Kraj, otok Pašman, OPG Gordana Strpić, Vrana, OPG Lalin, Pakoštane, OPG Nenad Vrkić, Rupalj, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, OŠ Bartola Kašića Zadar, OPG Josip Kulaš, Polača, Mirko Ivoš, Kali, otok Ugljan, OPG Kuzman, Zadar, OPG Tereza Vidas- Puhalović, Novalja, OPG Mirjana Maraš, Vrsi, i OŠ Šimuna Budinića, Zadar.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin1 tjedan prije
VIDEO / Zadarska pjevačica Bernarda Grbeša predstavlja svoj debitantski singl “Istina”
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
PONOS U SŠ VICE VLATKOVIĆA: Plasman na Državno natjecanje učenika strukovnih škola u čak četiri zanimanja!