Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

/PRIČA SA OTOKA PAŠMANA/ OPG Neven Brzić – Preko maslinovog ulja do kozmetike od magarećeg mlijeka

Objavljeno

-

Foto: arhiva obitelji Brzić

“Puno je tu truda, ali još je više uživanja“, naglašava Rajna Brzić iz Tkona na otoku Pašmanu dok priča o poljoprivredi te spontano dodaje “gušti su gušti”. Njena životna želja bila je rad na zemlji i kaže da joj ništa nije teško jer sve obavlja s ljubavlju i veseljem, piše poljoprivredni portal Agroklub.

“Ne može se zapravo u životu ništa raditi bez volje i ljubavi. Ako se radi ‘preko volje’, nema ni sreće ni uspjeha“, smatra vedra Kunjanka (kako se po domaći kaže za ženu iz Tkona).

Obitelj Brzić se prvenstveno bavi maslinarstvom što je bio san njenog supruga Nevena, a sve rade na tradicionalni način. Na dva hektara terena u komadu imaju 160 maslina i na udaljenih pola hektara još 60, što je ukupno 220 stabala. “To je njegov život, apsolutno uživa u masliniku. Eto, našli smo se oboje u poljoprivredi, to nam je zajednička ljubav i uživamo u svakom trenutku“, govori Rajna.

Tovar kao “živa kosilica”

U jednom trenutku se ukazala prilika da nabave tovara čime je počeo njihov ekološki uzgoj maslina. Kažu da su dobili “živu kosilicu” koja usput gnoji stabla. Kasnije su kupili magaricu i uskoro dobili podmladak. U masliniku drže i kokoši pa je to pravi ekološki uzgoj maslina. “Već nekih pet godina od kada imamo magarce, ne tretiramo zemlju umjetnim gnojivom“, govore i dodaju da im je u planu uskoro nabaviti ovce.

U ponudi imaju magareće mlijeko, nešto prodaju, Rajna izrađuje sapune od mlijeka, a odnedavno i kreme koje su se za sada pokazale izvrsnima. “Dobre su za psorijazu, gnojne prištiće, za ublažavanje uboda od komaraca i slično“, ističe te dodaje da je čak napravila i balzam za usne. Okušala se u izradi tabletica za perilicu suđa, ali nije zadovoljna mirisom pa će još doraditi recept. “Ali dobro su prale“, smije se. 

Bavi se pomalo svim i svačim. Suprug trenutno nije dobroga zdravlja pa sve mora sama, ali kaže da se može kad se hoće. “Život je borba, ali u svakom trenutku treba tražiti zadovoljstvo i duševni mir“, govori naša sugovornica koja cijelo vrijeme razgovora pršti pozitivnom energijom i pravo je osvježenje u ova čudna pandemijska vremena.

U njenim je proizvodima sve na biljnoj bazi, nema ni trunke umjetnog. “Tek sam u začetku kada je u pitanju kozmetika, znanje skupljam od iskusnijih žena i ponešto s interneta. Interes je za sada jako dobar“, kaže za Agroklub.

Od svega po malo

Od smilja i gospine trave radi macerat, iskoristi sve što priroda da. U masliniku se jako raširio buhač koji je antiseptik pa je probala izraditi preparate protiv nametnika na biljkama. Ima i jako puno smilja i kadulje pa sada razmišlja gdje bi to mogla preraditi. “Mi smo mali i trudimo se imati od svega po malo, drugačije ne ide“, navodi. Proizvode plasira ljeti u večernjim satima na štandu u Tkonu gdje peče fritule i nudi svoje ostale proizvode.

Nekoliko proizvoda OPG-a Neven Brzić nosi oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP). Svakako treba spomenuti soljene sušene crne masline za koje i sama Rajna priznaje da su prava delikatesa. “Kada masline izgube svu svoju vodu i kiselost, stavljam ih u naše maslinovo ulje i tako konzerviram“, opisuje.

Oznaku HOP imaju i njene fritule, maslinovo ulje, sapun i spara. “Spara je platneni okrugli jastučić punjen lavandom. Promjera je 12 centimetara i rađen je da bude suvenir“, pojašnjava. Tradicionalna spara bila je većeg promjera i nekada služila ženi kao podloga za nošenje tereta na glavi, a karakteristična je za jadransko područje Zadarske županije.

A da Rajni dobro ide za šivaćom mašinom dokazuje i to što je ona jedna od šest žena koje su volonterski krenule u izradu zaštitnih maski tijekom ožujka 2020. godine. Svaka od njih radila je neumorno kod kuće kako bi u što kraćem vremenu bilo što više pamučnih maskica na rapolaganju Stožeru civilne zaštite Općine Tkon, zaposlenicama u dućanima i mještanima u zaštiti od koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša još danas, pa sunčano ostatak vikenda. Evo kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, lokalno i obilnija, a na kopnu ponegdje susnježica i snijeg, uglavnom poslijepodne. Zatim postupan prestanak oborina i razvedravanje sa zapada. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni, a na moru i buru. Temperatura zraka većinom od 3 do 8, u početku ponegdje viša, a na Jadranu od 12 do 18 °C. U drugom dijelu dana osjetan pad temperature zraka.

U subotu pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla koja se u središnjim predjelima može i dulje zadržati, a bit će i jakog mraza. Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu u okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu uglavnom od 1 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, a na moru 9 i 14 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, od nedjelje povremeno s umjerenom naoblakom, a u ponedjeljak na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka može mjestimice biti malo kiše. Ujutro na kopnu ponegdje magla, osobito u subotu kada se može duže zadržati. Vjetar uglavnom slab, u subotu na istoku do umjeren zapadni, a na Jadranu bura, sjeverac i sjeverozapadnjak u slabljenju. Od nedjelje uglavnom na sjevernom Jadranu te u gorju i središnjim krajevima povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo. U subotu hladnije, na kopnu ujutro uz jaki mraz, a potom temperatura u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJAVITE SE / Na Sveučilištu radionica “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?”

Objavljeno

-

By

Na radionici “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?” zajedno ćemo istražiti tehnike i strategije za jačanje otpornosti i bolje suočavanje sa životnim izazovima. Očekuju vas korisni psihoedukativni savjeti, praktične vježbe i siguran prostor za razmjenu iskustava.

Radionica se održava povodom obilježavanja Dana grada Zadra.

Kada? 25.11. (ponedjeljak) od 17:00 do 19:00 sati

Gdje? Odjel za psihologiju, Šime Vitasovića 1, predavaonica SEP 102 (1. kat)

Voditelj radionice: Kristijan Žibrat, mag.psych.
Cilj: Osnažiti vas za bolju emocionalnu ravnotežu i otpornost!

Prijavite se na kzibrat22@unizd.hr i osigurajte svoje mjesto – vidimo se! 
 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNI SKUP U OB ZADAR / Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar bila je domaćin 6. skupa s međunarodnim sudjelovanjem “EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar”, u organizaciji Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti Opće bolnice Zadar, Hrvatskog gastroenterološkog društva te Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar. Skup je bio namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, citolozima, patolozima, onkolozima, liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama i tehničarima endoskopske struke.

Kratkim predavanjima prikazane su dijagnostičke i terapijske mogućnosti moderne gastroenterologije i mogućnosti moderne kirurgije u rješavanju jatrogenih komplikacija. Rasprava je iznjedrila brojne nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija hepatobilijarnog trakta i gušterače. Kako je interventna gastroenterologija dijelom “ušla” i u područje kirurgije, tako se mijenja i tijek bolesti, ali se ujedno i pronalaze nove metode zbrinjavanja komplikacija istih.

Prof.dr.sc.Rusimir Mesihović, gastroenterolog iz Slovenije, govorio je o dosezima i zamkama endoskopskog ultrazvuka dok je prof.dr.sc. Andre Bratanić, gastroenterolog iz KBC Split, iznio mogućnosti dijagnosticiranja neuroendokrinih tumora gušterače uz pomoć kontrastnog EUS-a. Opću bolnicu Zadar predstavljali su dr. Zvonimir Matas, gastroenterolog, koji je prikazao važnost praćenja i dijagnoze kronične upale gušterače uz pomoć EUS-a, dok je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med, prikazala nove metode zbrinjavanja proširenih krvnih žila želuca uz pomoć EUS-a.

U drugom dijelu skupa doc.dr.sc. Mislav Rakić, voditelj Odjela abdominalne kirurgije na KBC Dubrava u Zagrebu, pričao je o mogućnostima kirurške intervencije kod komplikacija endoskopskih procedura i kod teške upale gušterače. Doc.dr.sc.Tomislav Bokun, gastroenterolog iz KBC Dubrava, prikazao je endoskopsko odstranjenje tumora na papili duodeni – mjestu na tankom crijevu gdje se spajaju žućni vodovi i gdje utječe glavni vod gušterače. Doc.dr.sc.Žarko Ardalić, gastroenterolog iz KBC Split, govorio je o bilijarnoj drenaži kod karcinoma gušterače, a dr. Domagoj Lipošćak, gastroenterolog iz naše ustanove, pokazao je tehnike rješavanja kompliciranih slučajeva kamenaca unutar žućnih vodova.

Multidisciplinarni pristup svakom bolesniku zlatni je standard moderne medicine, složili su se svi sudionici koji su diskusiju nastavili i po završetku skupa.

Inače, u OB Zadar se dijagnostički i terapijski endoskopski ultrazvuk primjenjuje od 2009. godine i godišnje se obavi između 650-700 pregleda. Dijagnostički i terapijski ERCP (endoskopska retrogradna kolecistopankreatografija) se primjenjuje znatno dulje, više od 45 godina, s oko 550 procedura godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu