Connect with us

magazin

Česta pogreška zbog koje nam turska kava nije fina niti zdrava

Objavljeno

-

Izvor: Ben Kolde on Unsplash

Pravilnim kuhanjem kave dobivamo eliksir zdravlja, a ne dubioznu tekućinu koja daje jedino kick adrenalina…

O najčešćim pogreškama te kako umjesto ciglice na želucu dobiti zdravi napitak kod kuće punkufer je popričao s Domagojem Trusićem.

Kod turske kave, ibrika, džezve ili koji god naziv koristili, mogu nastupiti dva problema. Fino mljeveni granulat kave otvara veliku površinu za otapanje, kao i za oksidaciju. Eterična ulja kave potencijalno mogu oksidirati prije nego što ih stignemo otopiti. Osim toga postoji i opasnost da otopimo neke stvari iz kave koje ne želimo u šalici.

Govorimo li o ekstrakciji kave, u šalicu iz krute tvari želimo otopiti 18 do 22 posto, odnosno maksimalno 25 posto kad je riječ o espressu. Tradicionalnim kuhanjem turske kave otapa se do 30 posto, što je više nego kod ostalih stilistika kuhanja, upravo zbog tog finog granulata.

Želimo li skuhati kavu kako treba, mora nas zanimati vrijeme kontakta kave i vode, kao i temperatura. Zanemarimo li ta dva elementa, dolazi do katastrofe. Usporedbe radi, razlike koje mogu nastati između pravilnog i nepravilnog kuhanja kave su poput zlatne medalje na Decanteru i nekakvog vina koje se ne može poslužiti u oštariji, a da ga gosti ne požele vratiti. Igra se svodi na dvije sekunde i (plus, minus) dva Celzijeva stupnja.

Recept kod kuhanja turske kave vrlo je rigidan. U tradicionalnom načinu kavu su spašavali začini jer bi se usitnjavala u mužaru u kojem su se mljeli kardamom, klinčić, cimet… i tako inaugurirali šarmantnu notu kave.

Ono što nas danas muči kod turske kave jest težak napitak dugačkog aftertastea koji nam smeta zbog neugodne note gara, karbonizacije na nepcu. Za to je kriv predugačak kontakt kave i vode jer ako ne stavimo kavu u dovoljno vruću vodu, otapa se sve ono što bi se trebalo i ne bi trebalo otopiti.

Kavu treba staviti u netom prokuhanu vodu, odmah promiješati i vratiti nazad na štednjak pa je potom maknuti. Kad prokuhamo vodu, ona ključa i iznosi oko 97 ili 98 stupnjeva. Nakon što maknemo kavu sa štednjaka, za nekoliko sekundi temperatura pada nekoliko stupnjeva, a dodavanjem kave temperatura se još malo snižava.

Također, nikako ne bi trebalo ponovno grijati kavu da provrije – to je gaf s kojim ćemo sigurno spaliti eterična ulja kave, podignuti temperaturu iznad „magična“ 94 stupnja Celzija, kada ulja izgore. Tako se od superzdravog napitka s puno benefita na naš organizam dobiva toksični napitak koji izaziva težak osjećaj u želucu. Ako su pak ulja cjelovita, napitak je zdrav, a nutritivni faktor raste u nebo.

Tako dobivamo eliksir zdravlja za organizam, a ne dubioznu tekućinu koja daje kick adrenalina ili nečeg drugog na što računamo“, otkriva Domagoj Trusić te dodaje kako je taj element ibrika jutarnji ritual koji ostavlja koju minutu za jutarnju meditaciju.

Ritualnoj slagalici mirisa, pokreta i topline pridonose i zvukovi koji nastaju udaranjem žličice o džezvu, note što nas drže u toj čaroliji dok stvaramo napitak koji oslobađa energiju s kojom ćemo ući u dan.

A upravo je to zadovoljstvo usrećivanja sebe i drugih potaknulo vrsnog stručnjaka da uđe u posao s kavom, počne promišljati o mediokritetskim napicima na koje smo naviknuli jer nismo imali gdje naučiti kakav kava treba imati okus i miris.

Edukacijom ugostitelja prekida se trend kuhanja trećerazrednih napitaka, biranja kave s defektima, pretjerano karameliziranih (ne)uradaka iz prljavih aparata – i razvija se kultura ispijanja vrhunskog napitka. Srećom, polako – ali sigurno, sve više ljudi počinje otkrivati prirodne arome po kojima se poznaje terroir moćnih zrnaca što jutro, ali i zdravlje znače.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(FOTO) FILMSKA PRIČA ĐANIJA PERIČIĆA / Zadranin među rijetkim Hrvatima – studirao na sveučilištu koje je pohađao i kineski predsjednik Xi Jinping!

Objavljeno

-

By

Prava, gotovo filmska priča desila se hrvatskom studentu Đaniju Peričiću kada je dobio poziv s jednog od najselektivnijih Sveučilišta u svijetu, kineskog Tsinghua, da je primljen na studentsku razmjenu. Ovaj 21-godišnji Zadranin, inače student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, upustio se u avanturu života koju sada rado prenosi budućim kolegama studentima ususret jednom od najvećih sajmova Dubrovnik EXPO, a koji se održava 20. i 21. ožujka.

Đani je u studentske klupe sjeo u Kampusu Sveučilišta Tsinghua koje se nalazi u sjeverozapadnom Pekingu, na mjestu bivših carskih vrtova dinastije Qing, okružen brojnim povijesnim lokalitetima. U istima je sjedio i predsjednik XI Jinping. On je jedan od rijetkih Hrvata koji je imao prilike biti dijelom 12. najboljeg Sveučilišta na svijetu koje u ovom dijeli svijeta jedino ima partnerstvo s hrvatskim ZŠEM-om.

“Studentska razmjena jedno je od iskustava koje oblikuje ne samo akademsku, već i osobnu i profesionalnu budućnost. Kada sam se prijavljivao za razmjenu, znao sam da želim izaći iz svoje zone komfora i iskusiti nešto sasvim novo. Kina mi se činila kao savršen izbor – zemlja bogate povijesti, potpuno drugačije kulture i nevjerojatno brzog razvoja. No, odluku nije oblikovala samo znatiželja, već i činjenica da sam mogao izabrati Tsinghua University, sveučilište koje već godinama nosi titulu najboljeg u Aziji i jedno je od najprestižnijih u svijetu. Kada sam vidio da mi se pruža prilika studirati na istom fakultetu gdje je studirao i kineski predsjednik Xi Jinping, odluka je bila jasna!” – otkriva Đani Peričić.

Ovo Sveučilište je osnovano 1911. godine, prvotno pod nazivom „Carski koledž Tsing Hua”. Od kada se Kina počela otvarati svijetu 1978. godine, Sveučilište Tsinghua razvijalo se nevjerojatnom brzinom i postalo sveobuhvatno istraživačko sveučilište. Trenutačno ima 22 škole i 59 odjela s nastavnim programima iz područja znanosti, inženjerstva, humanističkih znanosti, prava, medicine, povijesti, filozofije, ekonomije, menadžmenta, obrazovanja i umjetnosti.

“Sveučilište je toliko dobro opremljeno da realno nije bilo potrebe napuštati ga – više od 10 kantina, trgovine, pošte, banka, teretane, pa čak i bolnica nalazili su se unutar kampusa. Ovaj način studiranja omogućio mi je da se osjećam povezanije s kolegama, što je bilo izuzetno pozitivno iskustvo. Nastava je bila na visokoj razini – svi profesori s kojima sam imao priliku učiti imali su doktorate s prestižnih zapadnih sveučilišta, a studenti su bili izrazito motivirani. Iako engleski jezik nije bio jača strana većine Kineza, shvatio sam da ga vrlo dobro razumiju, ali rijetko imaju priliku prakticirati ga!” – govori Đani.

Najposebniji trenuci za Đanija tijekom razmjene bili su oni provedeni s kolegama iz svih dijelova svijeta. Stekao je prijatelje iz različitih kultura, zajedno smo učili, putovali i istraživali Kinu.

“Jedan od najnezaboravnijih trenutaka bila je ESG konferencija u Šangaju, na kojoj sam sudjelovao s drugim kolegama s ZŠEM-a koji su također bili u Kini kao i s našim dekanom. Tamo smo imali priliku upoznati bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, što je dodatno obogatilo moje iskustvo. Također, zbog svog dosadašnjeg iskustva u veslanju, pridružio sam se veslačkom timu Tsinghue, s kojim sam putovao na natjecanja po raznim dijelovima Kine. Na jednom od tih natjecanja osvojili smo prvo mjesto, natječući se s fakultetima iz Kine, ali i s prestižnim svjetskim sveučilištima poput Yale University i University of Amsterdam. To je bilo nevjerojatno iskustvo i jedno od najvećih postignuća tijekom mog boravka u Kini!”

Đani Peričić ima pozitivnu poruku za svoje buduće kolege. Jedno od najljepših životnih razdoblja može itekako biti još ljepše u kvalitetnom studentskom obrazovanju i okruženju. “Želim steći iskustvo u financijskom sektoru, a dugoročno planiram još najmanje dvije razmjene, pri čemu će jedna gotovo sigurno biti opet u Aziji, možda ponovno u Kini. Ovo iskustvo bilo je više od studiranja – bilo je to putovanje koje je proširilo moje horizonte, dalo mi novu perspektivu i pripremilo me za budućnost u globalnom okruženju!” 

 
Nastavi čitati

magazin

VOLITE CRNI HUMOR? / U Kino Zoni čeka vas prava poslastica – nezaboravna i uvrnuta zabava uz “Djevojke s balkona”!

Objavljeno

-

By

Ako volite crni humor i šarene likove poput onih iz filmova Pedra Almodovara, onda vas u utorak 18. ožujka u Kino Zoni u sklopu tradicionalne revije ‘Mjesec frankofonije’ očekuje jedna nezaboravna i uvrnuta zabava uz ”Djevojke s balkona”!

Za vrijeme iznimnog toplotnog udara u jednom kvartu u Marseilleu, tri cimerice živahno provode dan, uplićući se u živote svojih susjeda, promatrajući ih s balkona. No, zabava će potrajati sve do večeri koja će se uslijed konzumacije alkohola pretvoriti u poprilično krvavu aferu…

Crnohumorna drama s elementima horora, ”Djevojke s balkona”, drugo je redateljsko scenarističko ostvarenje proslavljene francuske glumice Noémie Merlant koju dobro pamtimo po zapaženim nastupima u filmovima ”Portret djevojke u plamenu” i ”Tar”. Na scenariju za film ”Djevojke s balkona”, Noémie Merlant započela je raditi još prije četiri godine, a kao inspiracija poslužili su joj događaji iz stvarnog života. U jednom je trenutku bila prisiljena napustiti vlastiti dom te se privremeno preselila kod nekoliko prijateljica, uključujući i Sandu Codreanu koja u filmu tumači ulogu Nicole. Sve je to za nju bilo jedno potpuno novo i nadasve iznimno ugodno iskustvo. Učestalo su međusobno razgovarale o svojim snovima, traumama, žudnjama te patrijarhalnom tlačenju.

Upravo su ta iskustva pridonijela redateljičinoj želji za filmom ”Djevojke s balkona”, a u koji je onda uključila i obilje humora, ekscesnih situacija, apsurdnosti te fantazije što su sve elementi prisutni u ovoj iznimno zabavnoj, ali i poprilično višeslojnoj mješavini različitih žanrova koja reflektira višestruke poruke: osudu patrijarhalnosti te snoliku promociju ženskog oslobođenja. Merlant je od početka bila svjesna da želi snimiti film koji će biti žanrovski miks, nešto poput neobuzdane pankerske farse u koju je željela ubaciti spoj boja i tekstura, loš ukus i vulgarnost, a sve uz očuvanje humora, lirike te jakih tema koje su joj bliske: ženska intima te silovanje i njegove posljedice.

”Djevojke s balkona” su na rasporedu u utorak 18. ožujka s početkom od 20h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 19h te putem online kupovine na stranici CoreEvent..

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcija filma “Djevojke s balkona” realizira se u suradnji s Francuskim Institutom, Mjesecom Frankofonije i Kino Mrežom

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 17. ožujka 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Danas ćete biti puni emocija. Mnogi će se lako razotkriti, a drugoj strani će to biti simpatično. Sretni ste.
KARIJERA: Ako vam ponude novi ugovor, pažljivo proučite svaki detalj jer ne mora vam sve ići u prilog.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Danas ćete biti predaniji svom svijetu mašte i snova nego stvarnosti. Neki će izmisliti osobu koja ne postoji.
KARIJERA: Sav vaš trud moži će se sažeti u jednoj riječi: petljanje. Razlučite prioritete, napravite bolji plan i onda djelujte po njemu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Saberite se.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: I danas je dobar dan za izlaske, ali vjerojatnije je da ćete sreću potražiti u mirnom okruženju vlastitog doma.
KARIJERA: Dobit ćete kreativne porive i pokušati ih uklopiti u ono što radite. Ideje će biti zanimljive.
ZDRAVLJE&SAVJET: Analizirajte svoje snove.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Iako ćete vi biti prilično osjetljivi i skloni analizama, objektivno se vaš privatni život poboljšava.
KARIJERA: Ukoliko idete na poslovno putovanje, tamo biste mogli doživjeti nešto o čemu već dugo sanjate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste. Prirodni.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno će vas tokom dana sve više obuzimati plima emocija koju više nećete moći skrivati pred drugom stranom.
KARIJERA: Neke vaše mogućnosti mogle bi isplivati na van, premda sami nećete znati kako ih prezentirati. Ići će samo od sebe.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nema veze ako se rasplačete.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Pokazali ste što osjećate, a sad prihvatite reakciju druge strane. Ne bojte se, iskrenost u konačnici donosi dobro.
KARIJERA: Doći će do manjih financijskih izdataka na koje niste računali. Sve ćete to morati zapisati u knjigama firme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Nećete dugo čekati da vam osoba iz vaše radne sredine pokaže svoju naklonost. Danas će imati priliku za to.
KARIJERA: Malo više truda uložite u svoj posao, pa ni rezultati neće izostati. Surađujte s drugim kolegama.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne može se vječno živjeti na staroj slavi.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Neki će se konačno zbližiti s osobom s kojom rade. Ostali će uživati u malim stvarima s voljenom osobom.
KARIJERA: Odličan je dan za umjetnike i kreativce. Oni će naći mnogo inspiracije i poticaja za stvaranje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dotjerat ćete se.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Moguće je da će vas okupirati ljubavna sjećanja ili će vas dirnuti jedna osoba iz vaše ljubavne prošlosti.
KARIJERA: Bit će manjih neslaganja između vaših kolega, a vi ćete biti ona treća strana koja će ih pokušati usaglasiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sanjat ćete izuzetan san.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Vaša potreba za ljubavlju bit će povećana, a prilike za isto smanjene. Otuda frustracije.
KARIJERA: Budite dosljedniji u provođenju onog što ste obećali. Tako ćete podići vlastiti rejting na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se viroze.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Iznenadit će vas poziv za izlazak s većom grupom ljudi. Ne dvojite, nego prihvatite, bit će vam lijepo.
KARIJERA: Na vidjelo izlaze plodovi vašeg rada i sada je potpuno jasno koliko su velike vaše zasluge.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 17.03.2025.
LJUBAV: Pokušat ćete zauzeti prijateljski stav prema dragoj osobi i po tko zna koji put prokrčiti put do njena srca. Ići će polako.
KARIJERA: Moglo bi doći do prolazne zbrke u komunikaciji ili nećete biti zadovoljni svojim načinom izražavanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu