Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PREZENTACIJA REZULTATA ISTRAŽIVANJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Geografi istraživali je li Zadar gastro grad. Gdje dominiraju restorani, gdje fast food, a gdje pekare?

Objavljeno

-

„Može li Zadar postati gastro grad?“. Odgovor na ovo pitanje prošlog su tjedna ponudili doc. dr. sc. Silvija Šiljeg i mag. geogr. Lovre Panđa s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, koji su u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra u Gradskoj knjižnici Zadar prezentirali istraživanje studenata Odjela za geografiju, provedenog u okviru kolegija „Modeliranje prostornih podataka“. Cilj istraživanja bio je provesti prostornu analizu gastronomskih objekata primjenom kriterija dostupnosti, rasprostranjenosti i demografske napučenosti te predložiti kriterije za razvoj teorijskog koncepta gastro grada s aspekta geografije.

Metodologija je uključivala izradu GIS baze podataka kojom je utvrđeno da je duljina prometnica unutar grada 382,87 km (Izvor: Geofabrik) te da je u gradu 161 gastronomski objekt. Generirane su zone dostupnosti restorana (konoba, pizzerija, bistroa, sala za vjenčanja), objekata brze prehrane i pekara, te je izvršena korelacija između broja stanovnika i gastronomskih objekata, između zona dostupnosti i statističkih krugova i između broja stanovnika i izdvojenih zona dostupnosti.

Najbolju dostupnost restorana (do pet minuta hoda) imaju Poluotok, Voštarnica, Borik i Puntamika, a najlošiju (duže od 15 minuta hoda) žitelji Novog Bokanjca, Bokanjca, Bilog Briga, Ploče, Dračevca, dijelovi Gaženice i sjeverni dijelovi Dikla. Najbolje su prostorno distribuirane pekare, koje su unutar pet minuta hoda dostupne za 58 posto stanovnika, dok su najlošije prostorno distribuirani objekti brze prehrane.

– U svijetu su popularna istraživanja u kojima se gradovi srednje veličine nastoje prikazati kao pametni gradovi, zeleni gradovi, sportski gradovi… Jedan od koncepata je i gastro grad, u kojemu se istražuje može li posjetitelj kroz gastronomiju naučiti puno o području u koje dolazi. U istraživanju smo obuhvatili 41 statistički krug s 21 mjesnim odborom, u kojima smo provjeravali dostupnost svih gastro objekata, uključujući pekare i objekte brze prehrane. Posebnim alatom ažurirani su podaci o prometnicama te je ispravljeno oko sto pogrešaka u odnosu na javno dostupne planove, rekao je na prezentaciji mag. Panđa.

Na području Zadra 52 posto svih gastronomskih objekata su restorani, 33 posto su pekare a manje od 15 posto su objekti brze prehrane. Na Poluotoku se situacija značajno mijenja – restorana je skoro 70 posto, pekara tek 13 posto. Poluotok je očekivano najgušće premrežen gastronomskim objektima, iako je (nestvarno zvuči) slabije naseljen, ali je centar turističkog i poslovnog života. Kako se ide prema periferiji, gastronomskih objekata je sve manje (s izuzetkom Dikla i Puntamike), dok pojedini dijelovi na periferiji grada, koji su napučeni stanovnicima, nemaju niti jedan gastronomski objekt.

Najviše objekata brze prehrane je na Poluotoku, Branimiru, Relji te nekoliko izdvojenih zona.U dosta zona uopće ih nema unutar 15 minuta hoda (jedan sat – pet kilometara), što ne čudi jer se često baziraju na dostavi.

Odgovor na pitanje s početka teksta je da se u ovom trenutku, prema kriteriju prostorne distribucije i demografske napučenosti, Zadar ne može brendirati kao gastro grad.

Gastronomski objekti trebali bi pružati uslugu ne samo za turiste, nego i za lokalno stanovništvo, pa s geografskog aspekta nisu zadovoljeni kriteriji za razvoj Zadra kao gastro grada. Također, treba poraditi na ponudi u samim gastronomskim objektima. Postojeći ne prezentiraju u potpunosti sve okuse ovog podneblja te bi trebalo razvijati objekte koji imaju tradicionalnu mediteransku hranu i različite vrste usluga.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA INVESTICIJA U OB ZADAR / Thulio laser za veliki iskorak u endoskopskom liječenju uroloških pacijenata

Objavljeno

-

By

„Značajna je ovo investicija za veliki iskorak u endoskopskom liječenju uroloških pacijenata“, ovim je riječima tim liječnika pozdravio nedavnu instalaciju Thulio lasera na Odjel za urologiju Opće bolnice Zadar.

Novi uređaj s „real-pulse“ tehnologijom objedinjuje mogućnosti korištenja lasera u urologiji za liječenje kamenaca i liječenje dobroćudno povećane prostate. Thulio laser koristi se za lasersku destrukciju kamenaca svih lokalizacija, a prednosti su mu brža i efikasnija fragmentacija kamenaca te manja retropulzija odnosno „bježanje“ kamenca tijekom fragmentacije. Druga mogućnost je primjena Thulio lasera u liječenju dobroćudno povećane prostate, neovisno o veličini, metodom enukleacije (uklanjanje adenoma prostate u anatomskom sloju) što bitno smanjuje korištenje starijih operativnih metoda koje imaju teže nuspojave i komplikacije.

Instalacija i korištenje Thulio lasera donosi niz benefita: značajno se smanjuje intraoperativni gubitak krvi, zatim trajanje nošenja katetera te se skraćuje broj dana hospitalizacije. Sada je moguće i operirati pacijente koji su lošijeg općeg stanja i koji imaju više komorbiditeta, ponekad i bez ukidanja antikoagulantne terapije ukoliko je ona neophodna.

Novi se uređaj može koristiti i u operativnim zahvatima tumora mokraćnog mjehura, mokraćovoda i kanalnog sustava bubrega, kao i u operativnim zahvatima striktura mokraćne cijevi.

Inače, na Odjelu za urologiju Opće bolnice Zadar od 2016. godine koristi se holmium:YAG laser u liječenju kamenaca urinarnog sustava svih lokalizacija. Naši su timovi tako, kroz ovih osam godina, stekli bogato iskustvo u korištenju lasera tijekom endoskopskih operativnih zahvata. U dosadašnjem radu u operativnom liječenju pacijenata s dobroćudno povećanom prostatom koristili su uglavnom dvije operativne tehnike ovisno o veličini prostate: klasični otvoreni operativni zahvati poput transvezikalne prostatektomije (za jako povećane prostate) te endoskopski operativni zahvati (TURP – transuretralna resekcija prostate, za malo do umjereno povećane prostate). Glavni nedostaci, osobito kod klasične otvorene operacije, jesu potencijalni značajni gubitak krvi, pa su nekad potrebne transfuzije krvi, duljina postoperativnog nošenja urinarnog katetera i dulje trajanje hospitalizacije.

Zahvaljujući instalaciji Thulio lasera sada je dodatno moderniziran svakodnevni operativni program Odjela za urologiju. Aparat je vrijedan 174.900,00 eura, a sredstva su osigurana iz državne blagajne.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK SVEČANO U SV. ŠIME / Zadarska crkva prvotno je bila posvećena sv. Stjepanu prvomučeniku

Objavljeno

-

By

Na blagdan sv. Stjepana, u četvrtak, 26. prosinca, svečano misno slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Crkva sv. Šime prvotno je bila posvećena sv. Stjepanu prvomučeniku, dok u nju bilo preneseno tijelo sv. Šime 1632. g., iz crkve Svete Marije Velike.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRAJTE KUPOVINU / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru na Badnjak, Božić i blagdan Sv. Stjepana…

Objavljeno

-

By

Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru na Badnji dan, Božić i blagdan Sv. Stjepana…

BAUHAUS:

utorak 08–14

Božić – Zatvoreno

Blagdan Sv. Stjepana – Zatvoreno

KAUFLAND:

uto: 07:00 – 16:00 h

sri – čet: Zatvoreno

EUROSPIN:

Badnjak: od 7 do 18

Božić i Sv. Stjepan – zatvoreno

HEY PARK

TOMMY

Tommy prodavaonice na Badnjak radit će do 14:00 h.

Tommy prodavaonice na Božić i na blagdan Sv. Stjepana ne rade.

KONZUM:

Sve trgovine na Badnjak rade do 17 sati.

Božić i Sv. Stjepan – zatvoreno

LIDL:

Badnjak – do 14 sati

Božić i Sv. Stjepan – zatvoreno

SPAR

Badnjak:

Polačišće 4 – od 7 do 15

Bleiburških žrtava – od 7 do 17

A. Starčevića 5a – od 7 do 17

Akcije Maslenica – od 7 do 15

Na Božić i blagdan Sv. Stjepana – zatvoreno

PLODINE

Badnjak, 24.12.2024. – 07:00-18:00 sati

Božić, 25.12.2024. – Zatvoreno

Sveti Stjepan, 26.12.2024. – Zatvoreno

SUPERNOVA:

Badnjak – centar radi do 15 sati

Božić i sv. Stjepan – zatvoreno

STUDENAC:

Badnjak – do 18 sati

Božić i sv. Stjepan – zatvoreno

RIBOLA

Badnjak: do 18 sati

Božić i sv. Stjepan – zatvoreno

PEVEX

Na Badnjak od 7 do 14 sati; na Božić i Svetog Stjepana zatvoreno.

METRO

Badnjak – do 16 sati

Božić i Sv. Stjepan – zatvoreno

EMMEZETA

Badnjak: 8:00 do 16:00 sati

Božić: ZATVORENO

Sv. Stjepan: ZATVORENO

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu