magazin
Horoskop za 13. siječnja 2022.
OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Osjećat ćete da je sreća u povezanosti s ljudima i zato ćete se danas pokazati kao iznimno društvena osoba.
KARIJERA: Sve vas vuče da nekamo odete, ali iz svoje se kože ne može. Isto vrijedi i za radne zadatke koji su vam povjereni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite odgovorniji.
BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Ako je bilo nekih manjih nesporazuma ili nerazumijevanja između vas i voljene osobe, danas ćete sve uspjeti izgladiti.
KARIJERA: Neka vas ne brine to što idete malim koracima. I njima se stiže do velikog cilja. Samo nastavite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne raspravljate nego surađujte.
BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Danas ćete poraditi na razvoju erotske strane odnosa. Gledat ćete da svoju najdražu osobu što prije odvedete u spavaću sobu.
KARIJERA: Predstoji vam dogovaranje oko ulaganja ili sastanak sa sponzorima. Bit će malo natezanja. Nastojte biti jasni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Mnoge stvari činit će vam se dosadnim.
RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Vaš ljubavni uzlet nastavit će se i danas. Oni koji možda još traže srodnu dušu neka svakako izlaze među ljude.
KARIJERA: Nećete imati većih briga. Sve ste dobro počeli i postavili, a sad je na vama samo da gurate dalje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vi ste u sve boljoj formi.
LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Obitelj će vas danas i privlačiti i odbijati. Postojat će utjecaji koji će u vama izazivati frustracije.
KARIJERA: Bit ćete usredotočeni na ljude oko sebe s kojim još niste definirali neke stvari. Dogovarat ćete se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Oni koji se na poslu kreću danas će uživati u svakom trenutku.
DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Vrlo je vjerojatno da ćete se nadmetati s voljenom osobom oko prevlasti u vezi. Tvrdoglavost neće nikoga usrećiti.
KARIJERA: Male mudrosti bit će vaša dobitna kombinacija u poslu danas. Ne zalijećite se, nego prvo promislite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Emotivno nezadovoljstvo.
VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Dan je povoljan za svaku vrstu ljubavne komunikacije. Ukoliko ste još sami prepustite se osjećajima i izrazite ih.
KARIJERA: Oni koji se na poslu kreću danas će uživati u svakom trenutku. Ostali će imati potrebu za kretanjem i ojačat će kontakte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne analizirajte svoje zasluge.
ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Neki će osmisliti pjesničke riječi kojim će zavoditi osobu do koje im je stalo. Drugi će rješavati obiteljske problemčiće.
KARIJERA: Novac i komunikacije bit će glavna obilježja radnog dana. Uglavnom ćete se dobro snalaziti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Manje tegobe s cirkulacijom.
STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Mnogi među vama danas će dobiti priliku pokazati što zaista osjećaju. U tome će biti otvoreni, iskreni i sretni.
KARIJERA: Ne dvojite ako se trebate upustiti u mali rizik. Okolnosti, ljudi i događaji poduprijet će vaša nastojanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje u svakom pogledu.
JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Vaš privatni život i danas će se razvijati skladno. Bit će malih nadmetanja s partnerom, no sve ćete lako okrenuti na šalu.
KARIJERA: Ono što vas drži u poslu koji radite jest sve bolje perspektiva koju možda i niste očekivali. Dobro je.
ZDRAVLJE&SAVJET: Možete se razmahati.
VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Vjerovat ćete da ste na dobrom putu, ali će vaše reakcije biti nagle i nepromišljene. Kontrolirajte se i sve će biti dobro.
KARIJERA: Danas ćete se baviti financijskim temama. Bit ćete zadovoljni rezultatima, ali budućnost vas malo brine.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ekonomizirajte sa svojim snagama.
RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se danas pokazati kao iznimno osjećajna i privlačna osoba. Jednostavno ćete blistati.
KARIJERA: Sve što danas budete radili u sebi će sadržavati jasnu poruku da je vaš utjecaj neupitan. Rado će vas prihvaćati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uredite se i izađite van.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa