ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) U hotelu “Iadera” održan WINE EnoGASTRO Vip Event

U prekrasnom zadarskom hotelu Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, u Kongresnom centru FORTIS, održan je WINE EnoGASTRO Vip Event.
Na velikom prostoru na kojem su svoja izlagačka mjesta imali mnogobrojni vinari te proizvođači prehrambenih proizvoda mogle su se kušati, uz ugodne razgovore i upoznavanja, te sklapanja korisnih poslova, razne delicije, a nakon uvodnog pozdrava mnogobrojnih sponzora koji su prepoznali ovu manifestaciju i podržali je, poslužena su i mnoga fina jela.
Najprije je stigao Pozdrav iz kuhinje kojeg je pripremila ekipa hotela Iadera, a to je bio primamljiv namaz od bijelog tartufa uz paštetu od guščje jetre s divljim šparogama i dimljenim brancinom.
Potom je bila poslužena sporo kuhana pohana janjeća koljenica na podlozi od kreme poriluka i krumpira s umakom od janjetine i luka uz cherry rajčice i mladi luk, predivno jelo koje su pripremili kuhari iz Maškovića Han.
Vrijeme je u razgovoru uz gutljaje kvalitetnih vina brzo prošao i posjetitelji su se preselili u drugu dvoranu gdje su počele radionice:
Od 15.00 – 15-30 posjetitelji su prisustvovali radionici “Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja” koju je održala Manuela Plohl, sommelierka WSET 3. Predstavila je vinare zadarskog kraja MasVin i KerVin.
Od 15.30 – 15.50 krenula je druga radionica “Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu” koju je održao direktor i vlasnik marketinške agencije ATAUCTUS, Josip Ukalović.
Uslijedila je od 15.50 – 16.30 nestrpljivo očekivana radionice Mire Šemić, slovenske sommelierke i vinske enciklopedije na kojoj su posjetitelji krenuli na “šetnju” kroz okuse istarske vinarije Prelac.
Od 16.30 – 17.30 trajala je stanka uz druženje na izložbenom prostoru s izlagačima i humanitarne kulinarske prezentacije lokalne gastronomije, pa su se tako mogli probati slatki i slani zalogajčići koje su pripremili polaznici Srednje škole Plitvice, a služile su se i riblje delicije koje je u suradnji s tvrtkom Cromaris pripremio chef uglednog zadarskog restorana Foša, Saša Began. Mogao se kušati file brancina s pireom i čipsom od čičoke uz riblji demiglace. Za ljubitelje mesa, pobrinuo se PIK Vrbovec i njihov kuhar Marko Lučić koji je pripremio teleće medaljone u umaku od bosiljka i poslužili ih uz zapečeni krumpir u plaštu od kukuruzne krupice.
Potom je započeo drugi blok radionica: od 17.30 – 18.10 radionicu “Prosjaci i sinovi, vina dalmatinske zagore i Hercegovine” održao je predavač sommelier WSET 3 Jure Andrijašević.
Od 18.10 – 18.30 održala se radionica “Promocija vina u medijima – medijski P.R.” koju su održale vinska connoiseur-ka Manuela Maras i gastro novinarka Sunčana Barušić koje su nastojale osvijestiti su prisutne zašto su bitni marketing i promocija za plasiranje vina i njihovu sve veću prodaju.
Posljednja radionica održana je od 18.30 – 19.15. Renato Todesca održao je radionicu “Strategija i razvoj poslovanja u odjelu hrane i pića – Think different, professional Expert in Hotellerie” koji je publici ispričao što je sve potrebno za biti dobar F&B manager i uspješno voditi hotel.
Svi izlagači i predavači kasnije su, od 20-23 mogli uživati u degustacijskoj humanitarnoj večeri na kojoj su se sljubljivala vina sa hranom, a opet su sakupljani i novčani prilozi u dobrotvorne svrhe.
Događaj je uz partnera domaćina Falkensteiner Hotel&Spa Iadera imao potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Grada Zadra, Obrtničke komore Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.
Nakon Zadra već sutra 17.3. nova vrlo lijepa priča biti će u Splitu u hotelu AMPHORA od 14 sati.




ZADAR / ŽUPANIJA
KORIZMA U ZADARSKIM CRKVAMA / Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u četiri drevne zadarske crkve…

Crkve na Poluotoku u središtu Zadra u pasionskom duhu – ‘Korizma u zadarskim crkvama’ – Pasionska baština uz promišljanje o Kristovoj muci
Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u interpretaciji vrsnih umjetnika:
Katedrala sv. Stošije – Pučki pivači KBF, 23. 3.
Svetište sv. Šime – Condura Croatica, 29. 3.
Crkva sv. Mihovila – Pučki pivači Kaštel Lukšić, 5. 4.
Crkva sv. Frane – KUD-ovi Radovin, Rtina, Ražanac, Tkon i Novigrad, 12. 4.
Dobro došli na pasionske večeri u četiri drevne zadarske crkve u Korizmi!
Organizatori: Povjerenstvo za kulturu Zadarske nadbiskupije, Koncertni ured Zadar i Svetište sv. Šime.
ZADAR / ŽUPANIJA
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 16. ožujka 2025.
BAUHAUS:
Zatvoreno
KAUFLAND:
Zatvoreno
EUROSPIN:
Zatvoreno
HEY PARK
Zatvoreno
TOMMY
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
Skradinska 8 – od 7 do 21
Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 20
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Put Nina 89 – od 7 do 21
KONZUM:
Polačišće 2 – od 7 do 13
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
LIDL:
Zatvoreno
SPAR
Polačišće 4 – od 7 do 14
PLODINE
Zatvoreno
SUPERNOVA:
Zatvoreno
STUDENAC:
od 7 do 21:
Ulica Franje Fanceva 13
Put Petrića 32
Ulica Ivana Skvarčine 18
Ulica Nikole Tesle 17A
Ivana Zadranina 1/A
Ul. Roberta F. Mihanovića 62
RIBOLA
Put Pudarice 11 – od 7 do 21
PEVEX
Zatvoreno
METRO
Zatvoreno
EMMEZETA
Zatvoreno
ZADAR SHOPPING CAPITOL
Zatvoreno
CITY PARK ZADAR
Zatvoreno
ZADAR / ŽUPANIJA
Pothvat Ivice Kapitanovića: Istim uljem šampion Noćnjaka i zlatni u New Yorku!

Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio Ivica Kapitanović
Piše: Nedjeljko Jusup
Od svih zadarskih maslinara najviše razloga za zadovoljstvo ima Ivica Kapitanović iz Biograda na moru. Za svoja višesortna ekstra djevičanska maslinova ulja on je na međunarodnoj manifestaciji Noćnjak koja se održava u gradu Rabu na istoimenom otoku osvojio dvije zlatne medalje I titulu šampiona za najbolje intenzivno ulje od sljubljenih sorti.
-Znao sam da imam kvalitetno ulje ali ovakav uspjeh nisam očekivao, rekao je Kapitanović neposredno što mu je u rapskom hotelu Valmar Padova uručena zlatna odličja I veliki šampionski pehar.
-Ovakvo nešto san je svakog maslinara, nije krio uzbuđenje Kapitanović. Jer uspjeh je postigao u kategoriji otvorenih ulje gdje je najžešća konkurencija. Iz Hrvatske I susjednih zemalja Slovenije, BiH I Crne gore pristiglo je više od 300 uzoraka kvalitetnih ulja.
Slavlje zbog šampionske titule na Noćnjaku dodatno je uveličala vijest iz New Yorka, gdje se upravo održava najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja- NYIOOC 2025.
-E, ovo je već san snova. Dodatna potvrda da sam na pravom putu, prokomentirao je Kapitanović. Svjetski panel njegovo je ekstra djevičansko ulje Camino ocjenio kao naglašeno voćno, ugodne gorčine, odgogođene pikantnosti i– harmonično!
Kapitanovićevi uspjesi su tim veći jer se relativno kratko bavi uzgojem maslina.
-Počeo sam prije 15 goddina u očevom masliniku, kaže. Nažalost otac Dinko nije dočekao ovaj uspjeh. Umro je od posljedica korone. U međuvremenu je Ivica Kapitanović, inače poznati ugostitelj koji u biogradskih Solinama vodi obiteljskih restoran , nastavio saditi masline. Na lokaciji između Pakoštana I Draga podigao je I maslinik sa 170 stabala sorte oblica, plavica, leccino, Coratina, Carolea…
-Sve sam radio po pravilima struke, ističe Kapitanović. S vremenom su počela stizati i priznanja za kvalitetu ulja. Najprije na lokalnom natjecanju u Maškovića Hanu, a potom u Vodicama na manifestaciji mladih maslinovih ulja Dalmacije.
-Masline beremo ručno u fazi optimalne zriobe i odmah prerađujemo u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka, otkriva Kapitanović. On i njegova obitelj posvećena je održivosti. Primjenjuju prakse organskog uzgoja što obogaćuje tlo I štite okoliš. Njihovo nagrađivano ulje, ističu ocjenjivači, odražava ne samo bogatu prirodnu baštinu regije već i generacijsku strast itradiciju.
-Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama I proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio je na kraju Ivica Kapitanović. Bio je uspješan i u Domovinskom ratu od početka do konačne pobjede. Kao pripadnik 134 brigade, dva puta je ranjen, ali nikad nije odustajao. Borac bio i ostao. Kako u ratu, tako i danas u miru.

Svi zadarski dobitnici zlatnih nedalja
OPG Budislav Mađerić, Pašman, OPG Vedran Glavan, Privlaka, OPG Marko Filipi, Sali, Ivica Kapitanović, Biograd na moru, Anđelko Vrsaljko, Nadin, OPG Marko Zagorac, Polača, PZ Maslina I vino, Polača, Josip Pavlica, Zadar, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, Ante Bungur- Geta, Pakoštane, OPG Deša, Zadar, Marjana Novaković, Posedarje, Nedjeljko Jusup, Zadar, OPG Branko Kutija Bankovac, OPG Stanko I Dinko Sikirić, Bibinje, Ivan Eškinja- Lantana, Sveti Filip I Jakov, OPG Grgo Anzulović, Novigrad, Damir Mazić, Kraj, otok Pašman, OPG Ana Kuštera, Kraj, otok Pašman, OPG Gordana Strpić, Vrana, OPG Lalin, Pakoštane, OPG Nenad Vrkić, Rupalj, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, OŠ Bartola Kašića Zadar, OPG Josip Kulaš, Polača, Mirko Ivoš, Kali, otok Ugljan, OPG Kuzman, Zadar, OPG Tereza Vidas- Puhalović, Novalja, OPG Mirjana Maraš, Vrsi, i OŠ Šimuna Budinića, Zadar.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin1 tjedan prije
VIDEO / Zadarska pjevačica Bernarda Grbeša predstavlja svoj debitantski singl “Istina”
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
PONOS U SŠ VICE VLATKOVIĆA: Plasman na Državno natjecanje učenika strukovnih škola u čak četiri zanimanja!