magazin
Horoskop za 23. ožujka 2022.
OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Danas ćete se osjećati vrlo stabilno, a iz vas će zračiti tolika količna samopouzdanja da ćete moći postići sve što poželite.
KARIJERA: Čini se da ne postoji ni jedna zagonetka koju sad ne biste mogli rješiti. Stoga će vas mnogi pitati za savjet.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poradite na svojoj iskrenosti.
BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Kako bi osvježili svoju vezu dat ćete se u trošak. Moguće je čašćenje, dar ili poziv na večeru koju vi plaćate.
KARIJERA: Nemojte srljati za novitetima. I njih treba upoznavati postepeno, a vremena da sve naučite ima dovoljno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nema briga.
BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Vaša ljubavna veza lijepo će napredovati unatoč vašem povremenom nestrpljenju. Okolnosti će vam pomoći.
KARIJERA: Na poslovnom putovanju mogli biste doživjeti iznimno lijepo iskustvo. Uspjet ćete spojiti ugodno s korisnim.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izađite drugima u susret.
RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Danas ćete proći najbolje ako se ne oglašavate ako baš ne treba. Jednsotavno šutite i volite bez zahtjeva.
KARIJERA: U lijepo organiziran posao pokušat ćete unijeti neke nove i napredne ideje. Mlade osobe bolje će ih prihvaćati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osluškujte svoj unutrašnji glas u miru.
LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Zrelost i promišljenost bit će vam glavni aduti da pregrmite ovaj zahtjevan dan u kom ćete se osjećati pomalo frustrirano.
KARIJERA: Još uvijek čekate odgovore koji bi vas protežirali stepenicu više, ali oni ne dolaze. Bez obzira na to, posao vam ide dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od snobova.
DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Uživat ćete u društvu osobe koju volite. Oni koji su još sami djelovat će opušteno i bez pritiska da nekog moraju naći.
KARIJERA: Zateći ćete se pred novim tehnologijama koje trebate svladati. Nađite motiv zašto je to dobro prihvatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: U odličnoj ste formi.
VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Zajedno s voljenom osobom pokušat ćete obnoviti stari hobi koji će vam obojima činiti zadovoljstvo.
KARIJERA: Na rubu ste da kažete nešto u dobroj namjeri, ali da vas pogrešno shvate. Stoga pazite kome i što govorite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete spretni i snalažljivi.
ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: U osobnim odnosima danas ćete pokazati zavidnu razinu maštovitosti i nježnosti. Partner će biti zadovoljan.
KARIJERA: Da bi postigli kompromis sa nekim od kolega, pozovite se na stabilna i dugotrajna postignuća u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojom intuicijom.
STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Iz udobnosti svog doma danas ćete izaći van na sunce i svojim društvom počastiti drage vam osobe.
KARIJERA: Izgledat će vam da imate vrlo ugodnu poziciju, ali nju treba i opravdati profesionalnim radom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.
JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Ne hvalite se nečim čega nema i što se nikad nije dogodilo. Prihvatite ovo siromašno ljubavno vrijeme kao prolazno.
KARIJERA: Posao koji još niste dovršili danas biste mogli privesti kraju na vrlo inspirativan i ugodan način.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.
VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Vaš glavni adut danas u ljubavnim temama bit će senzualnost i smisao za erotiku. Mnogi će zavoditi, pa gdje stignu.
KARIJERA: Analizirat ćete moguće opcije ulaganja i razvoja posla na dobrim financijskim temeljima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Problemi s konzumacijama.
RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 23.03.2022.
LJUBAV: Sve što bi na bilo koji način moglo utjecati na vaš ljubavni i emotivni život danas vam neće ići na ruku. Strpite se.
KARIJERA: I malim koracima možete stići do cilja. Ne treba vam senzacije. Možda vam je to manje atraktivno, ali jednako je učinkovito.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobjeđujete brige.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa