Connect with us

magazin

Fascinantna bića: Ovo su razlozi zbog kojih hobotnice ne treba uzgajati za hranu…

Objavljeno

-

Nadživjele su dinosaure, razmišljaju krakovima, ’emotivne su’ i mogu naučiti gotovo sve što im se pokaže. Vijest o otvaranju prve farme hobotnica potaknula je nedavno prosvjede diljem svijeta.

Više od 75 svjetskih organizacija za zaštitu i prava životinja prošle je nedjelje u brojnim svjetskim gradovima prosvjedovalo protiv otvaranja prve svjetske farme hobotnica u Španjolskoj. Zgroženi su i znanstvenici koji poručuju da se ova bića ne bi smjela komercijalno uzgajati za hranu. Tim stručnjaka proučio je više od 300 znanstvenih studija koje potvrđuju da hobotnice pokazuju emocije, od radosti i uzbuđenja do tuge i boli.

To potvrđuje također instruktor ronjenja i istraživač Velimir Vrzić koji je jednom zgodom svjedočio čudesnom prizoru – ugledao je vršu s četiri zarobljene hobotnice dok je peta bila slobodna i dvama krakovima se dodirivala s jednom unutra. „Taj dirljivi prizor dokaz je njihove inteligencije“, drži.

Brže od treptaja

Ova nevjerojatno prilagodljiva bića uspjela su preživjeti stotinama milijuna godina u oceanima punim predatora. Njihove prilagodbe na okolinu hitrije su nego u bilo koje druge životinje, promjena kamuflaže događa se brže od najbržeg treptaja oka. U sat vremena jedan je istraživač izbrojao čak 177 prilagodbi.

„Dimenzije i građa mozga hobotnice relativno sliči ljudskom“, kaže Marko Miliša, izvanredni profesor na PMF-u u Zagrebu koji studente poučava o beskralježnjacima.

Međutim, cijelo hobotničino tijelo isprepleteno je neuronima i većina ih se nalazi u krakovima, ne u mozgu. Krakovima razmišlja, njima osjeća okus i miris pa je sposobna iznimno brzo analizirati okolicu i shodno tome munjevito reagirati. Znanstvenici vjeruju da za gledanje ne koristi samo oči već cijelu kožu.

Iako uglavnom živi samo godinu-dvije može se podičiti sposobnošću planiranja. Poput sisavaca, primjerice, plijen zna spremiti ‘za poslije’. „Vrlo je zagonetno kako i kada je to naučila“, rekao je Hini Miliša koji smatra da takvo ponašanje hobotnicama nije urođeno.

Raspoznaju ljude

Hranu ponekad skriva u ljuske ili rupe koje zatvara kamenjem. Donedavno se mislilo da takva ponašanja mogu demonstrirati samo ljudi, neki primati i određene vrste ptica. Zna, osim toga, odvrnuti čep na boci ili otvoriti kutiju kako bi došla do hrane. Izvrsna je također u testovima memorije. Može raspoznati različite ljude, čak kada su jednako odjeveni.

Zaigrane su i vrlo znatiželjne, no nisu društvene pa je nejasno zašto i kako im se inteligencija toliko razvila. Stručnjaci naime smatraju da upravo socijalizacija potiče njezin razvoj. Proučavajući hobotnice, čini se da je u tom pogledu ipak presudna borba za preživljavanje. „Njihova inteligencija usporediva je s onom u kitova. Teško da bi našli organizam, pogotovo u beskralježnjaka, koji je sličniji našoj vrsti“, navodi Miliša.

Neobično je, ističe, da su ove životinje toliko udaljene od ljudi na evolucijskom stablu razvile tako kompleksna ponašanja. Dodaje da visoka razina inteligencije inače ima smisla kod vrsta s duljim životnim vijekom što cijelu priču čini još nelogičnijom. Fascinantna je i njihova briga za potomstvo. Kod nekih vrsta, ženke danonoćno štite oplođena jaja za vrijeme čega se manje ili više iscrpe, ponekad i ugibaju od gladi.

Krivolov

Lakoća kojima ih ljudi mogu uloviti čini se apsurdnom. Naime, na stjenovitim plažama mogu se vidjeti kupači kako ih rukom vade iz mora što je moguće objasniti time da se ne boje jer se radi o vršnim predatorima, ali i njihovom znatiželjom.

Istraživač Vrzić smatra da je krivolov poguban za brojnost morskih organizama. Kaže da se ne radi o “nonićima koji bace vršu da ulove dvije kile ribe za objed“. Radi se o ozbiljnom kriminalu pojedinaca koji od prodaje ilegalnog ulova na crnom tržištu jako dobro žive, upozorava.

Nelojalnu konkurenciju želi suzbiti i EU upozoravajući da je ilegalni ribolov ozbiljna prijetnja registriranim ribarima, održivosti i bioraznolikosti. Stoga u skladu s ciljevima Zelenog plana i Strategije biološke raznolikosti Europski parlament i Komisija rade na jačanju zaštite morskih ekosustava.

Nelegalnim izlovom morskih organizama životinje se masakriraju, upozorava Vrzić. “Nemojmo raditi okolišu ono što ne bi htjeli da se radi nama“, poručuje. Međutim, ne vidi kako tom problemu stati na kraj jer bi “za učinkovito nadgledanje podmorja trebalo tisuće ronioca“.

Kako bi doskočili problemu, eurozasupnici su sukladno EU strategiji Od polja do stola u 2021. zatražili osiguranje sljedivosti proizvoda ribarstva i akvakulture u cijelom prehrambenom lancu. EP ustraje na tome da potrošači znaju kada, gdje i kako su ulovljeni proizvodi koje kupuju.

Hobotnice će opstati

Hobotnice žive u svim morima svijeta i u najraznolikijim staništima. Miliša ne strahuje za njihov opstanak jer su “postojale prije dinosaura i još uvijek su tu“.

U Jadranu je najzastupljenija obična hobotnica težine oko dva kilograma koja poživi godinu do dvije. Najveće su pacifičke, poznatije kao divovske, koje mogu težiti do 50 kilograma. Žive nešto duže, u akvarijima čak i do pet godina.

Miliša je ispripovijedao zgodu o Amerikancima i ulovljenim divovskim hobotnicama. Nisu ih imali kamo smjestiti pa su završile s morskim psima. Sljedeće jutro u akvariju su našli samo hobotnice.

Ogromne ili sasvim male, zapanjujuće pokretljive, majstori kamuflaže, iznimno inteligentne, fantastične i bizarne – hobotnice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, napose znanstvenike. Oni su, shodno tome, osudili planove španjolske tvrtke nazvavši ih etički i ekološki neopravdanim.

Znanstvenici su uvjereni da je ‘humani’ uzgoj hobotnica nemoguć, stoga su pokrenuli kampanju ‘Suosjećanje u svjetskoj poljoprivredi’. U sklopu inicijative poslali su otvorena pisma svjetskim vladama, među kojima i Španjolskoj, s ciljem zabrane komercijalnog uzgoja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Brlog pivovara lansira Zadranku – pilsner inspiriran životnim ritmom Zadra

Objavljeno

-

By

Zadar – grad sunca, mora i savršenog balansa između posla i uživanja. Sada, ta filozofija dolazi u boci – Brlog pivovara predstavlja Zadrankupilsner koji spaja mediteranski temperament i lakoću postojanja.

“Zadranka je naša oda Zadru, i duhu ovog grada – to je poziv na usporavanje, na uživanje u trenutku, na balans koji je toliko karakterističan za Dalmaciju. Željeli smo stvoriti pivo koje prati ritam grada, bilo da dan završavate uz zalazak sunca ili nazdravljate nakon posla” – poručuju iz Brloga.

Zadranka je lagano gorka, pitka i krušna – baš kako pilsner treba biti. Idealan je izbor za after-work druženja, ljetne večeri uz obalu ili jednostavno – svaki trenutak kada želite pronaći svoj balans.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 13. ožujka 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne zamisli na temu erotike i seksa. Druga strana će vas slijediti u stopu.
KARIJERA: Čini se da vam je sad sve potpuno jasno. Više nema nikakvih dvojbi oko nečeg što ste dugo istraživali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izborite se za ono što vam pripada.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaš privatni život danas će se dobrim dijelom odvijati u kuhinji. Pripremat ćete zanimljiv menu, možda i udvoje.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima bit će na dobitku. Svi ostali danas će zabavljati kolege na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Stabilni ste i čvrsti.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Intenzivirat će se komunikacija između vas i osoba suprotnog spola. Oni koji su još sami zateći će se u šarmantnom društvu.
KARIJERA: Na pomolu su neke odluke koje će vam promijeniti „sitnice“ u radnoj sredini. Najavljuje se novi ustroj ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na ples.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu imat će jaku inspiraciju za zavođenje. Lijepo će se dotjerati, pa potom izaći van.
KARIJERA: Vaši nadređeni vjerojatno će analizirati situaciju i usmjeravati je tako da ona mijenja vaš status. Na bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete potrošiti više novca nego što ste planirali, a sve s ciljem da nekog impresionirate. Ljubav nema cijenu.
KARIJERA: Sve vaše poslovne ideje dobro se razvijaju i konkretiziraju. Danas malo više radite na ulagačima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za druge.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete senzualni i maštoviti. Težit ćete intimističkom ozračju. Ostat ćete kod kuće s voljenom osobom. Nije vam do izlazaka.
KARIJERA: Oni koji su očekivali protekciju, danas će je dobiti. Bit će i onih čiji će trud biti iskreno pohvaljen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačat će vaš smisao za humor.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: Ako vam se neki ljudi učine glupi, ne morate im to otvoreno pokazati. Nitko nije savršen, a i s takvima treba znati mudro raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Ukoliko ste se povezali s osobom iz drugog podneblja, danas ćete se s njom zbližiti još više. Bit ćete zadovoljni.
KARIJERA: Kolege na poslu pokazat će svoju naklonost prema vama. Podržat će vas, simpatizirati ili čak zavoditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Konačno ćete naći prave riječi i ispravan pristup kojim možete osvojiti nečije srce. Nadvladali ste pretjerivanja.
KARIJERA: Danas bi se mogao dogoditi onaj klik pomoću kojeg će stvari više manje doći na svoje mjesto. Bit će vam drago.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Nastavlja se faza ljubavnih promašaja. Pokušajte sve primati mirno i bez raspravljanja. Budite strpljivi.
KARIJERA: Snagom duha i sjajnim idejama vi ćete nadilaziti umor i stalne zahtjeve koji vam možda i nisu zanimljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate smisla za hijerarhiju.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete slabi na svoje prijatelje zbog kojih ćete potrošiti koju kunu više. Neka vam ne bude žao, makar partner prigovorio.
KARIJERA: Ako vas netko uznemirava, nemojte uzvraćati istom mjerom. Budite profesionalni, pa će se kad tad postidjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam predah.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Možda će vam se učiniti da previše popuštate voljenoj osobi, ali sve što dopustite donijet će vam sreću obojima.
KARIJERA: Na poslu ćete se osjećati kao da lutate u maglovitom jutru. Držite se sigurna oslonca, a to su drugi oko vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne znate dokle možete dogurati.

 
Nastavi čitati

Magazin

Zašto ovo nismo radili prije? Trik za savršeno oguljeno jaje u jednom potezu

Objavljeno

-

Možda se čini nepotrebno pisati o ovoj temi, no priznajte – i vi ste barem jednom iskusili frustraciju dok ste gulili tvrdo kuhano jaje. Kada ste očekivali da ćete ga oguliti tako da ostane netaknuto – dobili ste jaje čiji su se komadi otkinuli s ljuskom.

To itekako može biti frustrirajuće, pogotovo kada pripremate večeru, salatu ili jelo u kojemu će kuhana jaja biti vidljiva. Otkrili smo trik koji je vrlo jednostavan, a efikasan.

Skuhajte jaja u kipućoj vodi pa pripremite posudu s ledenom vodom. Čim su jaja kuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode, a poželjno je i leda. Ostavite ih barem 5-10 minuta. Nakon što se ohlade, jaja gulite pod mlazom vode. Lagano ih razbijte i gulite ili protresite u posudi s malo vode kako bi se ljuska lakše odvojila.

Zašto ledena voda pomaže?
Nagla promjena temperature uzrokuje skupljanje proteina unutar jajeta i odvaja unutrašnjost od membrane, što čini guljenje lakšim. Također sprječava prekuhavanje – jaja se prestaju kuhati čim ih stavite u ledenu vodu, pa neće postati gumasta. Ljuska u vodi postaje krhkija i lakše puca u većim komadima. Ako želite dodatno olakšati guljenje, u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodajte malo sode bikarbone ili octa. Oni mijenjaju pH ljuske, čineći je manje ljepljivom za membranu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu