ZADAR / ŽUPANIJA
ZADAR – GRAD GASTRONOMSKIH RIBLJIH UŽITAKA U ponedjeljak počinje 6. Tuna, Sushi i Wine Festival!
Šesto izdanje zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala počinje u ponedjeljak, 16. svibnja na Trgu Petra Zoranića službenim otvorenjem u 10 sati i trajat će punih šest dana – do subote, 21. svibnja. Tim je povodom u TIC-u Turističke zajednice grada Zadra održana najavna konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni sadržaj i program šestodnevne manifestacije na kojoj su sudjelovali Mario Paleka, direktor Ureda TZ Zadar te suradnici u organizaciji Renato Kraljev i Neven Stojaković.
Direktor Paleka je odmah na početku objasnio da je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival prvi javni i otvoreni događaj nakon korona krize i pratećih mjera, kako je zbog toga termin održavanje festivala pomaknut sa travnja na svibanj te da će koncepcijski biti ponešto reduciran i izmijenjen u odnosu na prijašnjih pet festivala. Paleka je rekao da je ovogodišnji Festival u izmijenjenom formatu svojevrsna premosnica do vraćanja na poznati sjaj i program zbog kojih je zadarski T,S&WF proteklih godina dobio niz priznanja: od japanskog Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice i osobito gostiju. Naime, još do prije mjesec ili dva nije bilo poznato hoće li će zbog korona krize uopće biti moguće održati manifestaciju. Neven Stojaković, sukreator programa, objasnio je da ove godine Festival „održava vatru“.
Bez obzira na to, ovogodišnji festival bit će bogat prvenstveno gastronomskim događanjima i ponudom, ali i izložbama i večernjim glazbenim programima tijekom zadnja dva dana Festivala, petak i subotu. Sva događanja su smještena u veliki šator na Trgu Petra Zoranića u kojem će se se održavati cooking show programi poznatih zadarskih kuhara i restorana. U tim će se jutarnjim gastronomskim programima od 10 do 13,30 sati, Zadar prezentirati kao grad ribe, osobite plave ribe, a isključivo riblja jela bit će pripravljana na tradicionalne i suvremene, inventivne načine, a bit će, naravno, i tradicionalnih japanskih sushi rolica. Svaki će dan jela pripravljati drugi zadarski restorani, a svoje će kuharske vještine pokazati poznati kuhari: Robert Pinto, Saša Began, Mario Arbanas, Josip Vrsaljko, Marin Banović i Klaudio Mrkić. Večernji cooking show u petak će imati udruga „Kualjske ribarske noći“ iz Kali, „najribarskijeg mista na cilom Jadranu“, a svoj će koncert te večeri imati Đani Stipaničev. U subotu će svoj veliki riblji grill show imati Udruga mladih Puntamike uz koncert grupe Detour.
Trg Petra Zoranića za tih će šest dana postati Gastro pijaca sa štandovima nekoliko OPG-a te Ninske solane i Paške sirane. Svakog dana glazbu na Trgu puštaju poznati zadarski DJ-evi, a na trgu će se održavati i foto izložbe: pokojnog zadarskog umjetnika Jose Špralje i njegova unuka Jean Marca Saldinija pod nazivom „Tuna“ te Danijela Kolege pod nazivom „Ravnoteža“ i to u atriju palače Cedulin.
Sva će se pripravljena jela moći konzumirati uz bon po cijeni od 25 kuna, a pića – vina zadarskih vinara „Degarra“, „Fiolić“ i „Kraljevski vinogradi“ te Ožujsko pivo po 10 kn. Sav prihod od Festivala namijenjen je Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, čiji će učenici i profesori aktivno sudjelovati na Festivalu te Onkološkom odjelu zadarske Opće bolnice preko Lige za borbu protiv raka Zadar.
Organizaciju 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala na različite načine potpomaže čitav niz partnera i donatora, prvenstveno najveći uzgajivač tune „Pelagos“ te tvrtke „Cromaris“, „Mišlov“ i „Žuvela“.
ZADAR / ŽUPANIJA
IZVANREDNI RADOVI! U utorak bez vode osam ulica u Diklu!
Zbog izvođenja izvanredni radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 05.11.2024. godine (utorak), od 08:00 sati pa do 15:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru, predio Diklo u ulicama : Ulica Romansa, ulica Poljana Dragutina Domjanića, Ulica Josipa Pupačića, ulica Vukovica, Ulica Jukića, Ulica Markežića, ulica Krešimirova obala, te Put Brajde.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Krešimirova obala kod kućnog broja 96.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / 9. Balkanski simpozij o arheometriji na Sveučilištu u Zadru
na Sveučilištu u Zadru od 4. do 7. studenog održava se 9. Balkanski simpozij o arheometriji. Riječ je o znanstvenoj disciplini koja se u ispitivanju i objašnjenju arheoloških pronalazaka koristi metodama i tehnikama prirodnih i tehničkih znanosti, prije svega kemije, fizike, mineralogije, znanosti o materijalima, kao i bioloških znanosti, posebice molekularne biologije.
Na ovogodišnjem izdanju simpozija okupili su se istraživači iz čak 15 zemalja, Hrvatske, Srbije, Irske, Grčke, Rumunjske, Češke, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Italije i Francuske… U tri dana trajanja simpozija oni će izlagati o metodama datiranja, među kojima je najpoznatija radiokarbonsko datiranje (datiranje ugljikom-14), ali i luminiscencija, dendrokronologija (mjerenje godova na stablima), zatim karakterizacijama materijala (keramika, metali, staklo, kamenje, pigmenti, žbuke, organski ostaci…), bioarheologiji, arheologiji okoliša, računalnim rekonstrukcijama, procesa propadanja i sl.
U posebnom fokusu bit će multidisciplinarna istraživanja, razvoj i upravljanje kulturnom baštinom te projekti zaštite, konzervacije i restauracije spomenika.
– Ovaj simpozij od velike je važnosti za naše Sveučilište jer okuplja stručnjake iz različitih disciplina koji dijele posvećenost razumijevanju, očuvanju i vrednovanju naše bogate kulturne baštine. Domaćinstvom ovog događanja, Sveučilište u Zadru potvrđuje svoju predanost unapređenju znanstvenih istraživanja i poticanju značajne suradnje na regionalnoj i međunarodnoj razini. Zadar je grad koji u svojim zidinama, ulicama i obali skriva mnoge slojeve povijesti. To je živući podsjetnik na važnost vašeg rada, ne samo u otkrivanju i analizi prošlosti, već i u njenom očuvanju za buduće generacije, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, poželjevši sudionicima da kroz vođene obilaske muzeja, arheoloških zbirki i povijesnih lokaliteta iz prve ruke dožive živopisni kulturni kontekst koji oblikuje rad na Sveučilištu u Zadru.
Predsjednica Organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota istaknula je važnost interdisciplinarnog pristupa problematici, o čemu svjedoči sudjelovanje triju sveučilišnih odjela – Odjela za povijest umjetnosti, Odjela za arheologiju i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.
– S nama su i naši partneri iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzeja antičkog stakla, koji su povezani i s poviješću umjetnosti i samom poviješću Zadra. Okruženi smo ostacima koje ćemo imati priliku razgledati u hodnji gradom, najavila je Mlikota.
Pročelnica Odjela za povijest umjetnosti izv. prof. dr. sc. Silvia Bekavac ističe kako se pomoću arheometrijskih postupaka iz nekog organskog materijala može doznati od čega su ljudi živjeli, kakva im je bila prehrana, od čega su umrli, koliki im je bio životni vijek, dok se ispitivanjem drugih materijala može odrediti starost nalaza, boje, pigmente, odakle potječe pronađena keramika, koja je hrana bila u posudama… U postupku konzervacije može se utvrditi vrsta gljivica koja se pojavljuje u objektima te odrediti kako se nešto može sanirati.
Među pozvanim predavačima bila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koja je prezentirala pet lokaliteta na kojima je provodila arheometrijska mjerenja, od Caske kod Novalje do uvale kod mjesta Suđurađ na otoku Šipanu.
– Takvih je lokaliteta puno, no ova istraživanja daju dobar presjek onog što se zbiva u podmorju. Gdje god ima organskog materijala može se raditi radiokarbonske analize, gdje ima godova dendrokronološka ispitivanja, a na metalnim predmetima, kao onima od olova koje smo pronašli na lokalitetu brodoloma kod Šipana, mogu se raditi analize izotopa… Na sirovinama pronađenima kod otočića Gnalića također smo proveli različite analize, a na keramici s brodoloma kod otoka Žirja htjeli smo doznati odakle ona potječe. Napredak u arheometriji danas je toliki da ne možete ni pomišljati istraživati nalazište bez primjene tih metoda, istaknula je Radić Rossi.
Tijekom tri dana trajanja simpozija obradit će se brojne zanimljive teme kao što su mikrobiom povijesnih drvenih crkava, tajne pogreba na Biokovu, projekt „KultBaMikroo” – zaštita zadarskog kulturnog naslijeđa od negativnog utjecaja mikroorganizama, nedestruktivna SEM-EDS analiza srebrnih i zlatnih prstenova za kosu iz rano brončano doba s rijeke Tundža u Bugarskoj, staklenim narukvicama s rijeke Morave u Srbiji itd. Posljednjeg dana predviđen je vođeni obilazak povijesnom jezgrom Zadra.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: U utorak Ražanac bez vode!
Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 05.11.2024. godine (utorak) u vremenu od 09:00 h pa do 11:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Ražanac.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Ražanac XI kod kućnog broja 2.
-
Hrvatska4 dana prije
BLAGDAN SVIH SVETIH / Znate li što danas slavimo?
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
DUŠNI DAN / Danas se obilaze groblja i pale svijeće. Večeras u katedrali misa za sve vjerne mrtve
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
PRODUŽENI VIKEND / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru danas i u nedjelju…
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
VRIJEME ZA SPIZU? / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…