ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA Počeo 6. Tuna, Sushi & Wine Festival: Tuna umido s artičokama i bobom, srdele s gradela, savuri i marinade…
Plava riba pripremljena na tradicionalne načine, točnije: srdele i tuna s roštilja, brudet od tune (tuna umido), saur od srdele i marinirana srdela s peršinom, rolice od tune punjene s kremom od čičoke, artičoke s bobom i bižima s tunom – sva su ta jela obilježila ponudu prvog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji je počeo u ponedjeljak ujutro na Trgu Petra Zoranića.
Jela su pripremali poznati zadarski kuhari Robert Pinto, vlasnik i chef Trattorie „Mediterraneo“ te Damir Stoiljković Pjerino, chef restorana „Kornat“. Asistirali su im učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar pod vodstvom prof. Mirka Poljaka koji su bili zaduženi za ribu s gradela, te učenici Srednje škole Biograd.
Ovogodišnji reducirani TSWF, koji se održava nakon dvije godina stanke zbog korona krize, tako je dobro i slasno startao te privukao veliki broj Zadrana, ali i turista koji su uživali u dalmatinskim tradicionalnim jelima. Mogli su uživati i u vinima zadarskih vinarija Fiolić, Degarra i Kraljevskih vinograda, koktelima od pića zadarske „Maraske“ te Ožujskom pivu. U hladu gigantske platane ispred Konobe „Skoblar“ skrasili su se i štandovi sa sjajnim proizvodima zadarskog kraja na kojima se mogu degustirati i kupiti sirevi „Paške sirane“, zasoljene delicije „Solane Nin“, artičoke i drugo povrće OPG-a Zoran Jordan te slavni ljuti umaci i acceta obitelji Matulić – „Pašmanero“. Glazbu je puštao DJ Mate Kokić, a program vodio Damir Granić.
Prezentacija Zadra kao grada plave ribe nastavit će se na 6. TSWF-u i u utorak. Na istom prostoru bijelu ribu na moderniji način pripremat će chef restorana „Foša“, Saša Began. Began najavljuje riblju terinu od „Cromarisove“ hame u nori algi i s čipsom od riže i to one vrste koja se koristi u sushi rolama. Kuharska ekipa hotela „Mediteran“ zadržati će se na plavoj ribi te će skuhati veliku teću pašticade od tune sa šarenom palentom. Za glazbu i voditeljski dio i u utorak će biti zadužen DJ Mate Kokić i Damir Granić, a ponuda na štandovima Gastro pijace bit će proširena za još nekoliko OPG-a i naravno proizvoda.
Bonovi za hranu na ovogodišnjem Festivalu plave ribe stoje 25 kuna, za piće 10 kuna, a sav prihod je namijenjen za opremanje kulinarskog kabineta Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Puntamici te Ligi za borbu protiv raka Zadar.
ZADAR / ŽUPANIJA
7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša još danas, pa sunčano ostatak vikenda. Evo kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan…
Danas pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, lokalno i obilnija, a na kopnu ponegdje susnježica i snijeg, uglavnom poslijepodne. Zatim postupan prestanak oborina i razvedravanje sa zapada. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni, a na moru i buru. Temperatura zraka većinom od 3 do 8, u početku ponegdje viša, a na Jadranu od 12 do 18 °C. U drugom dijelu dana osjetan pad temperature zraka.
U subotu pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla koja se u središnjim predjelima može i dulje zadržati, a bit će i jakog mraza. Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu u okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu uglavnom od 1 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, a na moru 9 i 14 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Pretežno sunčano, od nedjelje povremeno s umjerenom naoblakom, a u ponedjeljak na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka može mjestimice biti malo kiše. Ujutro na kopnu ponegdje magla, osobito u subotu kada se može duže zadržati. Vjetar uglavnom slab, u subotu na istoku do umjeren zapadni, a na Jadranu bura, sjeverac i sjeverozapadnjak u slabljenju. Od nedjelje uglavnom na sjevernom Jadranu te u gorju i središnjim krajevima povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo. U subotu hladnije, na kopnu ujutro uz jaki mraz, a potom temperatura u postupnom porastu.
ZADAR / ŽUPANIJA
PRIJAVITE SE / Na Sveučilištu radionica “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?”
Na radionici “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?” zajedno ćemo istražiti tehnike i strategije za jačanje otpornosti i bolje suočavanje sa životnim izazovima. Očekuju vas korisni psihoedukativni savjeti, praktične vježbe i siguran prostor za razmjenu iskustava.
Radionica se održava povodom obilježavanja Dana grada Zadra.
Kada? 25.11. (ponedjeljak) od 17:00 do 19:00 sati
Gdje? Odjel za psihologiju, Šime Vitasovića 1, predavaonica SEP 102 (1. kat)
Voditelj radionice: Kristijan Žibrat, mag.psych.
Cilj: Osnažiti vas za bolju emocionalnu ravnotežu i otpornost!
Prijavite se na kzibrat22@unizd.hr i osigurajte svoje mjesto – vidimo se!
ZADAR / ŽUPANIJA
MEĐUNARODNI SKUP U OB ZADAR / Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija
Opća bolnica Zadar bila je domaćin 6. skupa s međunarodnim sudjelovanjem “EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar”, u organizaciji Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti Opće bolnice Zadar, Hrvatskog gastroenterološkog društva te Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar. Skup je bio namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, citolozima, patolozima, onkolozima, liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama i tehničarima endoskopske struke.
Kratkim predavanjima prikazane su dijagnostičke i terapijske mogućnosti moderne gastroenterologije i mogućnosti moderne kirurgije u rješavanju jatrogenih komplikacija. Rasprava je iznjedrila brojne nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija hepatobilijarnog trakta i gušterače. Kako je interventna gastroenterologija dijelom “ušla” i u područje kirurgije, tako se mijenja i tijek bolesti, ali se ujedno i pronalaze nove metode zbrinjavanja komplikacija istih.
Prof.dr.sc.Rusimir Mesihović, gastroenterolog iz Slovenije, govorio je o dosezima i zamkama endoskopskog ultrazvuka dok je prof.dr.sc. Andre Bratanić, gastroenterolog iz KBC Split, iznio mogućnosti dijagnosticiranja neuroendokrinih tumora gušterače uz pomoć kontrastnog EUS-a. Opću bolnicu Zadar predstavljali su dr. Zvonimir Matas, gastroenterolog, koji je prikazao važnost praćenja i dijagnoze kronične upale gušterače uz pomoć EUS-a, dok je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med, prikazala nove metode zbrinjavanja proširenih krvnih žila želuca uz pomoć EUS-a.
U drugom dijelu skupa doc.dr.sc. Mislav Rakić, voditelj Odjela abdominalne kirurgije na KBC Dubrava u Zagrebu, pričao je o mogućnostima kirurške intervencije kod komplikacija endoskopskih procedura i kod teške upale gušterače. Doc.dr.sc.Tomislav Bokun, gastroenterolog iz KBC Dubrava, prikazao je endoskopsko odstranjenje tumora na papili duodeni – mjestu na tankom crijevu gdje se spajaju žućni vodovi i gdje utječe glavni vod gušterače. Doc.dr.sc.Žarko Ardalić, gastroenterolog iz KBC Split, govorio je o bilijarnoj drenaži kod karcinoma gušterače, a dr. Domagoj Lipošćak, gastroenterolog iz naše ustanove, pokazao je tehnike rješavanja kompliciranih slučajeva kamenaca unutar žućnih vodova.
Multidisciplinarni pristup svakom bolesniku zlatni je standard moderne medicine, složili su se svi sudionici koji su diskusiju nastavili i po završetku skupa.
Inače, u OB Zadar se dijagnostički i terapijski endoskopski ultrazvuk primjenjuje od 2009. godine i godišnje se obavi između 650-700 pregleda. Dijagnostički i terapijski ERCP (endoskopska retrogradna kolecistopankreatografija) se primjenjuje znatno dulje, više od 45 godina, s oko 550 procedura godišnje.
-
Svijet4 dana prije
Upozorenje zbog zimske oluje: Pripremite se za intenzivne vremenske uvjete!
-
Hrvatska3 dana prije
Objavljena karta: Evo kad će u Hrvatskoj početi snijeg!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
FOTOGALERIJA / Izaslanstvo Općine Sv. Filip i Jakov u Vukovaru odalo počast žrtvama
-
Hrvatska4 dana prije
Stiže promjena vremena uz obilne oborine, bit će i snijega