Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

#KNJIGAUSRCU Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema knjigu posvećenu hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji

Objavljeno

-

Poznata slovačka blogerica i influencerica Miriam Kelečić priprema četvrtu knjigu Zaži Vir posvećenu gastronomiji te izabranim slovačkim i hrvatskim receptima. Poziva ugostitelje, automehaničare i sve druge pružatelje usluga turistima na reklamno sponzoriranje knjige koja će izaći na 600 stranica s tiražom od pet tisuća primjeraka.

Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema već četvrtu knjigu naslova Zaži Vir, koja će ovaj put biti posvećena hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji.

Dvojezično izdanje, hrvatsko i slovačko, na čak 600 stranica donosi najomiljenije i izabrane recepte iz nacionalnih kuhinja, a svjetlo dana ugledat će vrlo brzo.

– Knjiga je lektorirana, pa sada ide na grafičku obradu i prijelom. Prodavat će se u najvećem slovačkom lancu knjižara Martinus, ali sam prije samog štampanja ostavila nekoliko slobodnih sponzorskih stranica – kaže Miriam pozivajući na sponzoriranje knjige sve virske, ninske, privlačke, vrške i zadarske ugostitelje, taksiste, automehaničare, odnosno sve one koji turistima tijekom ljeta pružaju usluge.

– Reklamni baneri meni bi pokrili troškove štampanja, a ugostitelji i drugi dobili bi reklamni prostor u knjizi koja će imati tiražu od pet tisuća primjeraka – dodaje Slovakinja.

Četvrta knjiga Miriam Kelečić Zaži Vir podnaslovljena je kao Recepty od Amazonky (Recepti za Amazonke), a nadahnuta je slovačkim i hrvatskim receptima te kćerkom Emom koja je od mame tražila da joj napiše sve što može i zna skuhati.

Ema uživa u hrani, pa je došla na ideju da napišem knjigu s receptima kako bi i ona jednog dana mogla kuhati. Emu zovemo Amazonka, a otud i podnaslov Recepti za Amazonke.

Sama knjiga donosi recepte prema kalendarskoj godini, a prikupila sam ih od svoje majke Emilije Doluhá, koja je izvrsna kuharica te od obitelji i prijatelja iz Hrvatske.

– Velik dio prikupljenog materijala su i moji recepti za hranu koju sam kuhala kada sam se doselila u Hrvatsku – priča gospođa Kelečić, objašnjavajući kako je motivaciju za kuhanje, pored naslijeđenog talenta za spremanje hrane od majke, stekla usvajajući misao svoga oca koji joj je objasnio kako ljubav ide kroz želudac. Njezin suprug Željko, Zagrepčanin i virski vikendaš, bivši vozač na rally utrkama, u to se uvjerio još kada je prvi put došao u Slovačku.

– Moj otac kazao je tada Željku: Gladan muž nezadovoljan je muž – prisjeća se Miriam prvog obiteljskog okupljanja. Otad se na stolu kod Kelečića pronađe sve i svašta: francuski krumpir, španjolske ptice, mađarski gulaš, ruski boršč, talijanski špageti i pariški kroasani, dok će se u knjizi pronaći slovački i hrvatski specijaliteti.

– Poznati američki ugostitelj Guy Fieri kaže kako je hrana možda jedina univerzalna stvar koja ima moć ujediniti sve. Bez obzira na kulturu, ljudi diljem svijeta jedu zajedno, a recepti koje knjiga donosi dobro su funkcionirali u kuhinji moje obitelji – poručuje slovačka blogerica.

Grafički dizajn, pripremu za tisak i lektoriranje knjige odradila je Barbora Kotryová, lektorski posao na hrvatskom jeziku djelo je Barbare Kalenić, a tiskanje knjige obavit će se u Slovačkoj u Alfa Printu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KORIZMA U ZADARSKIM CRKVAMA / Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u četiri drevne zadarske crkve…

Objavljeno

-

By

Crkve na Poluotoku u središtu Zadra u pasionskom duhu – ‘Korizma u zadarskim crkvama’ – Pasionska baština uz promišljanje o Kristovoj muci

Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u interpretaciji vrsnih umjetnika:

Katedrala sv. Stošije – Pučki pivači KBF, 23. 3.

Svetište sv. Šime – Condura Croatica, 29. 3.

Crkva sv. Mihovila – Pučki pivači Kaštel Lukšić, 5. 4.

Crkva sv. Frane – KUD-ovi Radovin, Rtina, Ražanac, Tkon i Novigrad, 12. 4.

Dobro došli na pasionske večeri u četiri drevne zadarske crkve u Korizmi!

Organizatori: Povjerenstvo za kulturu Zadarske nadbiskupije, Koncertni ured Zadar i Svetište sv. Šime.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 16. ožujka 2025.

BAUHAUS:

Zatvoreno

KAUFLAND:

Zatvoreno

EUROSPIN:

Zatvoreno

HEY PARK

Zatvoreno

TOMMY

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

Skradinska 8 – od 7 do 21

Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Put Nina 89 – od 7 do 21

KONZUM:

Polačišće 2 – od 7 do 13

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

LIDL:

Zatvoreno

SPAR

Polačišće 4 – od 7 do 14

PLODINE

Zatvoreno

SUPERNOVA:

Zatvoreno

STUDENAC:

od 7 do 21:

Ulica Franje Fanceva 13

Put Petrića 32

Ulica Ivana Skvarčine 18

Ulica Nikole Tesle 17A

Ivana Zadranina 1/A

Ul. Roberta F. Mihanovića 62

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 21

PEVEX

Zatvoreno

METRO

Zatvoreno

EMMEZETA

Zatvoreno

ZADAR SHOPPING CAPITOL

Zatvoreno

CITY PARK ZADAR

Zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Pothvat Ivice Kapitanovića: Istim uljem šampion Noćnjaka i zlatni u New Yorku!

Objavljeno

-

By

Ivica Kapitanović, šampion Noćnjaka

Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji  dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio Ivica  Kapitanović

Piše: Nedjeljko Jusup

Od svih zadarskih maslinara najviše razloga za zadovoljstvo ima Ivica Kapitanović iz Biograda na moru. Za svoja višesortna ekstra djevičanska maslinova ulja on je na međunarodnoj manifestaciji Noćnjak koja se održava u gradu Rabu na istoimenom otoku osvojio dvije zlatne medalje I titulu šampiona za najbolje intenzivno ulje od sljubljenih sorti.

-Znao sam da imam kvalitetno ulje ali ovakav uspjeh nisam očekivao, rekao je Kapitanović neposredno što mu je u rapskom hotelu Valmar Padova  uručena zlatna odličja I veliki šampionski pehar.

-Ovakvo nešto san je svakog maslinara, nije krio uzbuđenje Kapitanović. Jer uspjeh je postigao u kategoriji otvorenih ulje gdje je najžešća konkurencija. Iz Hrvatske I susjednih zemalja Slovenije, BiH I Crne gore pristiglo je više od 300 uzoraka kvalitetnih ulja.

Slavlje zbog šampionske titule na Noćnjaku dodatno je uveličala vijest iz New Yorka, gdje se upravo održava najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja- NYIOOC 2025.

-E, ovo je već san snova. Dodatna potvrda da sam na pravom putu, prokomentirao je Kapitanović. Svjetski panel njegovo je ekstra djevičansko ulje Camino ocjenio kao naglašeno voćno, ugodne gorčine, odgogođene pikantnosti i– harmonično!

Kapitanovićevi uspjesi su tim veći jer se relativno kratko bavi uzgojem maslina.

-Počeo sam prije 15 goddina u očevom masliniku, kaže. Nažalost otac Dinko nije dočekao ovaj uspjeh. Umro je od posljedica korone. U međuvremenu je Ivica Kapitanović, inače poznati ugostitelj koji u biogradskih Solinama vodi obiteljskih restoran , nastavio saditi masline. Na lokaciji između Pakoštana I Draga podigao je I maslinik sa 170 stabala sorte oblica, plavica, leccino, Coratina, Carolea…

-Sve sam radio po pravilima struke, ističe Kapitanović. S vremenom su počela stizati i priznanja za kvalitetu ulja. Najprije na lokalnom natjecanju u Maškovića Hanu, a potom u Vodicama na manifestaciji mladih maslinovih ulja Dalmacije.

-Masline beremo ručno u fazi optimalne zriobe i odmah prerađujemo u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka, otkriva Kapitanović. On i njegova obitelj posvećena je održivosti. Primjenjuju prakse organskog uzgoja što  obogaćuje tlo I štite okoliš. Njihovo nagrađivano ulje, ističu ocjenjivači, odražava ne samo bogatu prirodnu baštinu regije već i generacijsku strast itradiciju.

-Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji  dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama I proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio je na kraju Ivica  Kapitanović. Bio je uspješan i u Domovinskom ratu od početka do konačne pobjede.  Kao pripadnik 134 brigade, dva puta je ranjen, ali nikad nije  odustajao. Borac bio i ostao. Kako u ratu, tako i danas u miru.

Zadarski zlatni – Vinko Lalin, Josip Kulaš, Ivica Kapitanović i Nedjeljko Jusup

Svi zadarski dobitnici zlatnih nedalja

OPG Budislav Mađerić, Pašman, OPG Vedran Glavan, Privlaka, OPG Marko Filipi, Sali, Ivica Kapitanović, Biograd na moru, Anđelko Vrsaljko, Nadin, OPG Marko Zagorac, Polača, PZ Maslina I vino, Polača, Josip Pavlica, Zadar, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, Ante Bungur- Geta, Pakoštane, OPG Deša, Zadar, Marjana Novaković, Posedarje, Nedjeljko Jusup, Zadar, OPG Branko Kutija Bankovac, OPG Stanko I Dinko Sikirić, Bibinje, Ivan Eškinja- Lantana, Sveti Filip I Jakov, OPG Grgo Anzulović, Novigrad, Damir Mazić, Kraj, otok Pašman, OPG Ana Kuštera, Kraj, otok Pašman, OPG Gordana Strpić, Vrana, OPG Lalin, Pakoštane, OPG Nenad Vrkić, Rupalj, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, OŠ Bartola Kašića Zadar, OPG Josip Kulaš, Polača, Mirko Ivoš, Kali, otok Ugljan, OPG Kuzman, Zadar, OPG Tereza Vidas- Puhalović, Novalja, OPG Mirjana Maraš, Vrsi, i OŠ Šimuna Budinića, Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu