magazin
Top GEWINN Image Ranking 2022: Falkensteiner ponovno broj 1 u Austriji
Austrijska hotelska grupa Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) obranila je prvo mjesto kao najpopularnija turistička tvrtka Austrijanaca, a popela se i za jedno mjesto u ukupnom poretku
Po 27. put pretplatnici i registrirani čitatelji austrijskog poslovnog časopisa GEWINN odabrali su 100 brendova i tvrtki s najboljim imidžom na TOP GEWINN Image Rankingu. Osim toga, tvrtke s najboljom reputacijom birane su iz 15 sektora, a pobjednici su proglašeni u osam posebnih kategorija.
Rezultati Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) u 2022. također su impresivni. Peti put zaredom hotelska grupacija zasjela je na prvo mjesto u kategoriji “Leisure &Tourism”, a u ukupnom poretku, obiteljska tvrtka koja ove godine slavi 65. rođendan, također se popela za još jednu stepenicu – s 14. na 13. mjesto i tako se pozicionirala na samom vrhu.
65 godina Falkensteinera
Povijest današnje Falkensteiner Michaeler Tourism Group započela je prije točno 65 godina s malim pansionom u Južnom Tirolu. Falkensteiner Club Funimation Katschberg, prvi hotel grupacije u Austriji otvoren je prije 25 godina. Danas je Falkensteiner najpoznatiji turistički brend u Austriji i uživa najveći stupanj povjerenja među Austrijancima.
“Vrlo smo ponosni i zahvalni na velikom povjerenju koje Austrijanci imaju u našu tvrtku i brend Falkensteiner”, kaže Otmar Michaeler, izvršni direktor FMTG-a.
“Ovogodišnji rezultat u TOP GEWINN Image Rankingu također je važna potvrda našeg puta i veliki poticaj da nastavimo dalje, radimo na našim projektima i još se snažnije pozicioniramo kao premium brend, ne gubeći iz vida naše korijene i obiteljsku atmosferu koja našu tvrtku čini posebnom za naše goste i naše zaposlenike”, dodao je.
Novi projekti
Tradicionalna tvrtka, koja je nakon 65 godina još uvijek u obiteljskom vlasništvu, uvijek je bila ključni diktator trendova za cjelokupnu turističku djelatnost.
FMTG Invest
U lipnju ove godine, primjerice, tvrtka je uspješno pokrenula vlastitu digitalnu investicijsku platformu – FMTG Invest. Lansiranje ovog novog odjela turističke grupe popraćeno je osmom crowdfunding kampanjom.
Falkensteiner uspješno koristi crowdinvesting kao strategiju financiranja od 2016. te je u posljednje vrijeme uspio oboriti nekoliko rekorda u ovom području.
Osma kampanja, koja je završila krajem srpnja, ponovno je polučila veliki uspjeh s preko 8 milijuna eura prikupljenog kapitala. Između ostalog, sredstva se slijevaju u nadogradnju postojećih kuća, razvoj strategije održivosti na razini cijele grupe i unapređenje digitalizacije u tvrtki. Interes investitora je toliki da je sljedeća kampanja već planirana za početak listopada.
Falkensteiner Hotel Montafon
Još jedan projekt je u završnoj fazi u Vorarlbergu: Falkensteiner Hotel Montafon, prvi hotel s pet zvjezdica u regiji koji će biti otvoren krajem prosinca.
Hotel je smješten na planini Golm Adventure, usred jedinog austrijskog CO2 neutralnog skijališta, koji će se prije svega svidjeti obiteljima, a bit će i ‘projekt svjetionik’ za cijelu grupu.
U suradnji s illwerken vkw, najvećim pružateljem energetskih usluga u Vorarlbergu, hotel ima jasan fokus na opskrbu obnovljivom energijom, kako u građevinarstvu tako i u operativi. Na primjer, već je moguće rezervirati zelene površine i tako dati doprinos gospodarenju energijom koje je prihvatljivo za okoliš i štedi resurse.
Osim toga, hotel nudi obiteljski i program aktivnosti s fokusom na eko-zabavu i razmazit će svoje goste svih dobnih skupina visokokvalitetnim kulinarskim konceptom s regionalnim fokusom.
“Našim Falkensteiner Hotelom Montafon činimo korak dalje u budućnost turizma. Zajedno s našim partnerom, Vorarlberger Illwerke, najboljim partnerom u proizvodnji obnovljive energije, razvili smo koncept kojim našim gostima ne nudimo sam prekrasan odmor u krajoliku iz snova, već i poslujemo odgovorno te čuvamo resurse i prakticiramo ‘nježni’ turizam”, kaže Michaeler o najnovijem hotelu FMTG-a.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa