Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Novinari obišli Cromarisova uzgajališta i proizvodne pogone

Objavljeno

-

Proizvodnjom od gotovo 12,5 tisuća tona bijele ribe, Cromaris je lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade. Najbrža je rastuća tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je i tijekom korona krize zadržala kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. * Cromaris je izrazito izvozno orijentirana tvrtka. Na inozemnim tržištima ostvaruje 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje. *Cromaris je aktivno uključen i u brojne društveno korisne projekte, s posebnim senzibilitetom za male otočke zajednice

Zadar, 25. listopada 2022. – Rast proizvodnje i izvoza, otvaranje novih EU tržišta, uzgoj novih vrsta i nove investicije sve više potiču interes javnosti za Cromarisom, tvrtke koja posluje u sastavu Adris grupe. Proizvodnjom od gotovo 12,5 tisuća tona bijele ribe, Cromaris je lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade. Prepoznat je kao lider u svježini i vrhunskoj kvaliteti proizvoda te, napose, po inovacijama i održivom poslovanju. Najbrža je rastuća tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je i tijekom korona krize zadržala kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. Uz to je nastavljen intenzivan investicijski ciklus, dosad vrijedan više od 1,5 milijardi kuna, rad na razvoju novih vrsta i širenje na nova tržišta, što je i bio poticaj za današnji posjet hrvatskih novinara ovoj uspješnoj domaćoj tvrtki.

Tijekom posjeta novinari su obišli Cromarisovo uzgajalište i proizvodni pogon u Gaženici, a predsjednik Uprave, Ivan Leko, sa suradnicima, upoznao ih je s višegodišnjim rezultatima uspješnog poslovanja, proizvodnim portfeljom, radom na novim vrstama te investicijskim planovima.

Leko je podsjetio da Cromaris danas zapošljava više od 600 radnika, uglavnom iz Zadra i okolice, od čega je više od dvadeset posto s otoka. Ima sedam uzgajališta i jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancin i oradu u Europi te suvremeni pogon prerade. Vertikalno je integrirana kompanija „od mora do stola“, što osigurava sljedivost u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrjestilišta, uzgoja, gdje se koristi vlastita receptura riblje hrane, pa do prerade i otpreme. Proizvodni portfelj čine svježa riba – prvenstveno orada, brancin i hama te, od 2021. nove dvije uzgojne vrste – gof i zubatac, kojeg uzgaja jedini u svijetu. Ključni element razlikovnosti u odnosu na konkurenciju su diferencirani proizvodi dodane vrijednosti – potrošačima se nude prerađevine, očišćena riba, fileti i kotleti te delikatesni program.

Kako je u nastavku istaknuo, Cromaris je izrazito izvozno orijentirana tvrtka. Na inozemnim tržištima ostvaruje 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje. Izvozi na većinu EU tržišta, glavninu na talijansko, a odnedavno i na španjolsko, nakon talijanskog, drugo najvažnije svjetsko tržište bijele ribe.

Govoreći o vrhunskoj kvaliteti i svježini proizvoda, koju prepoznaju potrošači diljem Europe a potvrđuju brojne nagrade struke, Leko je podsjetio da je to zahvaljujući ponajprije iznimnoj kvaliteti mora na lokacijama uzgajališta na sjevernom i srednjem Jadranu, kao i operativnoj učinkovitosti i logističkoj organizaciji u dostavljanju najsvježije ribe do krajnjih kupaca. Cromarisova uzgajališta spadaju, naime, među najmodernije na Mediteranu, u što su se novinari mogli uvjeriti na uzgajalištu Lavdara. Opremljena su vrhunskim sustavom automatskog hranjenja, podvodnim kamerama, robotima za održavanje mreža i modernom flotom za izlov ribe. Sve to omogućuje svakodnevne izlove, brzu otpremu ribe od uzgajališta do centra za sortiranje ribe te daljnju otpremu na sva tržišta unutar samo nekoliko sati od izlova.

Vrhunsku kvalitetu proizvoda i najviše standarde sigurnosti i održivosti proizvodnje potvrđuju i brojni certifikati među kojima se ističu Global GAP, Friend of the Sea, IFS te ISO 14001 i 9001.

Od 2019. Cromaris je nositelj i ASC certifikata za sve lokacije uzgoja po čemu je jedinstvena kompanija u cijeloj industriji uzgoja mediteranske ribe.

Leko je posebno istaknuo Cromarisov doprinos ukupnom razvoju i održivosti industrije. Naveo je i da je Cromaris prva tvrtka u industriji  koja je objavila godišnje izvješće o održivosti, te i na taj način dala primjer odgovornog poslovanja ostalim proizvođačima brancina i orade u svijetu.

U Cromarisu su svjesni globalnih trendova, posebno onih povezanih s marikulturom, poput smanjenja prirodnih stokova ribe i povećane potražnje za ribom iz uzgoja kao i jačanja svijesti o podrijetlu ribe i uvjetima uzgoja. Posvećenost održivosti zato je sastavni dio korporativne kulture kompanije od samih početaka. Tvrtka sustavno radi na tome da postane klimatski pozitivna, okreće se održivim izvorima energije i potiče kružno gospodarstvo, koristi riblju hranu i sirovine iz održivih izvora, štiti bioraznolikost i morske ekosustave, poštujući ljudska prava duž cijelog lanca.

Cromaris je aktivno uključen i u brojne društveno korisne projekte i aktivnosti koje utječu na napredak zajednice u kojoj posluje, prije svega na području Zadarske županije. Pritom posebni senzibilitet ima za male otočke zajednice. U svojim društveno odgovornim programima posebnu pozornost pridaje poticanju ekološke svijesti djece, svijesti o zdravoj prehrani te podršci obrazovanju i usavršavanju u području marikulture i znanosti o moru.

Svoj posjet Cromarisu, novinari su zaključili obilaskom proizvodnih pogona u Gaženici.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša još danas, pa sunčano ostatak vikenda. Evo kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, lokalno i obilnija, a na kopnu ponegdje susnježica i snijeg, uglavnom poslijepodne. Zatim postupan prestanak oborina i razvedravanje sa zapada. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni, a na moru i buru. Temperatura zraka većinom od 3 do 8, u početku ponegdje viša, a na Jadranu od 12 do 18 °C. U drugom dijelu dana osjetan pad temperature zraka.

U subotu pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla koja se u središnjim predjelima može i dulje zadržati, a bit će i jakog mraza. Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu u okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu uglavnom od 1 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, a na moru 9 i 14 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, od nedjelje povremeno s umjerenom naoblakom, a u ponedjeljak na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka može mjestimice biti malo kiše. Ujutro na kopnu ponegdje magla, osobito u subotu kada se može duže zadržati. Vjetar uglavnom slab, u subotu na istoku do umjeren zapadni, a na Jadranu bura, sjeverac i sjeverozapadnjak u slabljenju. Od nedjelje uglavnom na sjevernom Jadranu te u gorju i središnjim krajevima povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo. U subotu hladnije, na kopnu ujutro uz jaki mraz, a potom temperatura u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJAVITE SE / Na Sveučilištu radionica “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?”

Objavljeno

-

By

Na radionici “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?” zajedno ćemo istražiti tehnike i strategije za jačanje otpornosti i bolje suočavanje sa životnim izazovima. Očekuju vas korisni psihoedukativni savjeti, praktične vježbe i siguran prostor za razmjenu iskustava.

Radionica se održava povodom obilježavanja Dana grada Zadra.

Kada? 25.11. (ponedjeljak) od 17:00 do 19:00 sati

Gdje? Odjel za psihologiju, Šime Vitasovića 1, predavaonica SEP 102 (1. kat)

Voditelj radionice: Kristijan Žibrat, mag.psych.
Cilj: Osnažiti vas za bolju emocionalnu ravnotežu i otpornost!

Prijavite se na kzibrat22@unizd.hr i osigurajte svoje mjesto – vidimo se! 
 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNI SKUP U OB ZADAR / Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar bila je domaćin 6. skupa s međunarodnim sudjelovanjem “EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar”, u organizaciji Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti Opće bolnice Zadar, Hrvatskog gastroenterološkog društva te Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar. Skup je bio namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, citolozima, patolozima, onkolozima, liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama i tehničarima endoskopske struke.

Kratkim predavanjima prikazane su dijagnostičke i terapijske mogućnosti moderne gastroenterologije i mogućnosti moderne kirurgije u rješavanju jatrogenih komplikacija. Rasprava je iznjedrila brojne nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija hepatobilijarnog trakta i gušterače. Kako je interventna gastroenterologija dijelom “ušla” i u područje kirurgije, tako se mijenja i tijek bolesti, ali se ujedno i pronalaze nove metode zbrinjavanja komplikacija istih.

Prof.dr.sc.Rusimir Mesihović, gastroenterolog iz Slovenije, govorio je o dosezima i zamkama endoskopskog ultrazvuka dok je prof.dr.sc. Andre Bratanić, gastroenterolog iz KBC Split, iznio mogućnosti dijagnosticiranja neuroendokrinih tumora gušterače uz pomoć kontrastnog EUS-a. Opću bolnicu Zadar predstavljali su dr. Zvonimir Matas, gastroenterolog, koji je prikazao važnost praćenja i dijagnoze kronične upale gušterače uz pomoć EUS-a, dok je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med, prikazala nove metode zbrinjavanja proširenih krvnih žila želuca uz pomoć EUS-a.

U drugom dijelu skupa doc.dr.sc. Mislav Rakić, voditelj Odjela abdominalne kirurgije na KBC Dubrava u Zagrebu, pričao je o mogućnostima kirurške intervencije kod komplikacija endoskopskih procedura i kod teške upale gušterače. Doc.dr.sc.Tomislav Bokun, gastroenterolog iz KBC Dubrava, prikazao je endoskopsko odstranjenje tumora na papili duodeni – mjestu na tankom crijevu gdje se spajaju žućni vodovi i gdje utječe glavni vod gušterače. Doc.dr.sc.Žarko Ardalić, gastroenterolog iz KBC Split, govorio je o bilijarnoj drenaži kod karcinoma gušterače, a dr. Domagoj Lipošćak, gastroenterolog iz naše ustanove, pokazao je tehnike rješavanja kompliciranih slučajeva kamenaca unutar žućnih vodova.

Multidisciplinarni pristup svakom bolesniku zlatni je standard moderne medicine, složili su se svi sudionici koji su diskusiju nastavili i po završetku skupa.

Inače, u OB Zadar se dijagnostički i terapijski endoskopski ultrazvuk primjenjuje od 2009. godine i godišnje se obavi između 650-700 pregleda. Dijagnostički i terapijski ERCP (endoskopska retrogradna kolecistopankreatografija) se primjenjuje znatno dulje, više od 45 godina, s oko 550 procedura godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu