magazin
Horoskop za 10. studenog 2022.
OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Izvana ćete biti ljubazni, a iznutra nestrpljivi. Stoga bi mogli neopreznim potezom povrijediti dragu osobu.
KARIJERA: Kad kreirate posao, vodite više računa o dobroj suradnji s drugima. Ovaj put bi vam njihovo mišljenje moglo pomoći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne forsirajte ništa.
BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Bit ćete preslabi da se obranite od kritike partnera. Primjenite načelo da ono što na jedno uho uđe, na drugo neka izađe.
KARIJERA: Neki će uspjeti spojiti ugodno s korisnim, ali danas će im radni učinak biti nešto slabiji. Štedite se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bilo bi dobro da se naspavate.
BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Teško ćete razlučivati što je stvarnost, a što mašta. Moguće su zablude i iluzije u privatnom životu.
KARIJERA: Imate potrebu povući se i djelovati iz sjene. Uspjet ćete u tome. Vaša diskretnost donijet će rezultate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.
RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Imat ćete privremenu potrebu da se povučete u svoj svijet intime. Mnogi će ostati kod kuće s voljenom osobom.
KARIJERA: Neke stare ideje iz prošlosti opet bi se mogle naći na dnevnom redu. Uspjet ćete ih uklopiti u ono što sad radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bogati snovi.
LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Osim što u vašoj vezi cvjetaju strasti, danas ćete bez ikakvih problema pokazati najskrivenije emocije. Bit će vam uzvraćeno.
KARIJERA: Promjene koje su stupile na snagu danas će vam otvoriti vrata kreativnije i plemenitije suradnje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje i inspiracija.
DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Vaš ljubavni život i danas će napredovati, a vi ćete u njemu uživati. Bit ćete otvoreni i tolerantni.
KARIJERA: Pokazat će se da imate svježe ideje koje će neke suradnike iznenediti. Slobodno ih prezentirajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jača vaš optimizam.
VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Osjećate se siguno i znate što tražite. Dolaze nove ljubavne prilike. Vezani su dobro, a samci su vrlo privlačni drugima.
KARIJERA: Ne sanjarite o ničem nedostižnom, trudite se čvrsto stajati na zemlji, ali vam se ipak čini kao da stojite na pijesku.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postavite jasne ciljeve.
ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Razvoj vašeg ljubavnog života je neupitan. Možete birati, a ponekad je i obratno. Važno je da vam je srce na mjestu.
KARIJERA: Utjecat ćete na stvari i ljude oko sebe, a ponekad i nesvjesno. Primjećivat će vas više nego što očekujete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Iskoristite svoj šarm u poslu.
STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Prazninu u osobnim odnosima danas ćete pokušati nadomjestiti erotikom. Sve će se pretvoriti u obično petljanje.
KARIJERA: Moguće su financijske malverzacije od strane drugih koje nisu sasvim čiste. Provjeravajte stanje i brojke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čist račun, duga ljubav.
JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Zanemarit ćete ljubavne brige i okrenuti se nekim drugim temama. Jasno vam je da treba odgoditi stvari.
KARIJERA: Ako ste primijetili da je netko od vaših suradnika pogriješio, recite. Pazite samo da to učinite taktično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite obazrivi i pažljivi.
VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Danas ćete se više okrenuti partneru jer će on (ona) biti senzibilniji više nego inače. Budite pažljivi.
KARIJERA: Imate dosta posla i radite punom parom. Neki suradnici danas će više petljati nego raditi, no ne živcirajte se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite tolerantniji.
RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 10.11.2022.
LJUBAV: Bit ćete sretni i zadovoljni s onim što osjećate i živite. Ako ste kojim slučajem još sami, svakako prihatite pozive za izlaske i druženja.
KARIJERA: Na poslu ćete sigurno primijetiti nekog vrlo osjetljivog kolegu. Ništa mu se neće sviđati, a morat ćete surađivati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Primjenite svoju sposobnost diplomacije.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa