ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) GASTRO ADVENT: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (1.dio)
Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.
Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim, tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.
Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.
Baba Zorka by Colonna
Moreno Sambolić i njegova partnerica Diana Kreber koji vode obližnji Colonna bar, odlučili su u svojoj kućici na Pet bunara vratiti toplinu obiteljskog doma za božićnih blagdana i to kroz svima poznata klasična, seljačka jela. Teletinu koju peku u električnoj peki i koju su nazvali Didova peka, složili su u odreske Kroštulinog kruha od kiselog tijesta i tako dobili vrhunski sendvič s prilozima. Babina sarma također ima svoju street food verziju – smotuljuci sarmica su ubačeni u brioš pecivo, a slično serviraju i odličnu kobasicu od slavonske crne svinje. U ponudi imaju čak pet svojih autorskih toplih coctaila koji su dobili imena po zadarskim toponimima: Pet nebodera, Četiri kantuna, Tri bunara i Dvi pumpe. I jedna Baba Zorka. Za vegane imaju spremnu vegansku tortilju, a dok se čeka jelo gosti se mogu zabavljati – s mini pletivima.
Congo Meets La Famiglia
U ovoj su kućici snage udružila dva zadarska restorana: Congo s Puntamike i La Famiglia na Poluotoku, pa su odlučili da će se glavna ponuda sastojati od klasičnih fast food standarda u kombinaciji s toplim, zimskim jelima „na žlicu“. Uz odličan Hot Mess burger u kojem je odležana junetina umotana u cheddar sir i zalivena La Famiglia autorskim umakom, zajedno s nekoliko drugih burgera, svaki je dan u ponudi i kuhano jelo. U ponedjeljak smo probali odličnu veprovinu s njokima, a drugih će se dana kuhati fažol s kobasicom, juneći gulaš, ali i brudet od sipe s čičvardom, bakalar… Zanimljivo, na adventskoj kućici ovi su se ugostitelji potpuno odmaknuli od ponude svojih stalnih restorana. I pogodili su!
Crvenkapica
Poznata mesarsko-ugostiteljska obitelj Mikulić iz Raštana, odnosno Biograda, ove se godine na zadarskom Adventu predstavljaju s tri potpuno različite gastronomske linije. Jedna je ona s odličnim tradicionalnim kotarskim divenicama koje sami pune i dime po nekim starim receptima, druga je fast food linija u kojoj su tri odlična burgera koji su zovu Crvenkapica, Vuk i Lovac, a treća je manje poznati talijanski finger food. U toj su liniji kozice pržene u tempuri i što je osobitost ove kućice – talijanski arancini. Riječ je o kuglicama klasičnog crnog rižota od sipe koje se također utope u tempuru i zatim kratko poprže. Fino, za s nogu i samo s prstima.
M&M Brothers
Braća Rožman na svojoj su kućici odlučili za klasičnu ponudu burgera i kobasica iz vlastite proizvodnje. Dok je jedan brat na usluzi u kućici, drugi puni i dimi dalmatinske divenice po vlastitoj recepturi. Burger im je sastavljen od čistog junećeg mesa, karamelizirane kapule, zelene salate i kiselih krastavaca te zaliven barbecue umakom također po vlastitom receptu. Pomiješali su kečap, majonezu, senf, luk u prahu i slatki čili i dobili osobit okus burgera.
Marvel
Ivan Šunjić je filozofiju svog palačinka bara Marvel na Relji prenio na Advent. Glavnina ponude ove kućice je slatka: vafli iz prigodnog kalupa u obliku božićne jelke zaliveni nutellom i linoladom, potom za naše pojmove neobične i zanimljive nizozemske mini palačinke koje se serviraju sa sljezovim kolačićima, fritule i bogata topla čokolada te kuhano vino i kuhani gin. Od ozbiljnije, slane ponude Marvel je osobit po pohanim palačinkama punjenim šunkom, sirom i pršutom. Bilo bi zgodno uz takvu ponudu gostima ponuditi i kakav strip iz djetinjstva ili bar matineju s projekcijom crtića s Ironmanom, Conanom ili Hulkom.
Picnic
Ekipa Vekija Božićeva krenula je u svoje street food gastro avanture prije nekoliko godina s popularnim food truckom Picnic Migle & Fun i odličnim burgerima Bleckie i Snow od odležane junetine. Sendvičima s dugo kuhanim junećim obrazima u Kroštulinim brioš pecivima osvojili su nepca čak i ozbiljne fine dining publike. Ta svoja jela nude i na ovogodišnjem adventu, kao i odlična pića poput kuhanog gina s likerom od bazge i kuhanog whiskeya s likerom od banane, a ponudu su obogatili s dva nova, zanimljiva specijaliteta. Prvi je Drugačija sarma, atraktivna kreacija Jakova Meštrovića u kojoj je nestala rolica sarme, ali je ostao fenomeanalan okus starog jela, kao i pjenasti pire krumpir. Štrudla od bakalara je drugi ovogodišnji hit ove kućice koju ovaj tim servira, naravno, samo petkom.
Slavonska čarolija
Obitelj Jerković koja vodi Konobu Dalmacija u Kampo Kaštelu već je na ranijim zadarskim adventskim sajmovima postala poznata po sjajnim slavonskim kobasicama koje sami proizvode po samo njima poznatim receptima. I ove se godine iz njihovog kotla za kotlovinu širi sjajan miris, a u ponudi je jedna nova kobasica obogaćena cimetom. Još su zanimljivije neke druge novosti s kojima su Jerkovići točno pogodili filozofiju uličnog finger fooda prilagođenog ovdašnjim ukusima. Pravo su otkriće hrskave burek rolice (naravno, s junetinom) koje serviraju s odličnim kajmakom. Pohane palačnike punjene jabukom i servirane sa šlagom čine fenomenalan slatkiš za poćapat prstima, uz što je odlično popiti i Čoko guc, vruću čokoladu s pelinkovcem s narančom.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / 9. Balkanski simpozij o arheometriji na Sveučilištu u Zadru
na Sveučilištu u Zadru od 4. do 7. studenog održava se 9. Balkanski simpozij o arheometriji. Riječ je o znanstvenoj disciplini koja se u ispitivanju i objašnjenju arheoloških pronalazaka koristi metodama i tehnikama prirodnih i tehničkih znanosti, prije svega kemije, fizike, mineralogije, znanosti o materijalima, kao i bioloških znanosti, posebice molekularne biologije.
Na ovogodišnjem izdanju simpozija okupili su se istraživači iz čak 15 zemalja, Hrvatske, Srbije, Irske, Grčke, Rumunjske, Češke, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Italije i Francuske… U tri dana trajanja simpozija oni će izlagati o metodama datiranja, među kojima je najpoznatija radiokarbonsko datiranje (datiranje ugljikom-14), ali i luminiscencija, dendrokronologija (mjerenje godova na stablima), zatim karakterizacijama materijala (keramika, metali, staklo, kamenje, pigmenti, žbuke, organski ostaci…), bioarheologiji, arheologiji okoliša, računalnim rekonstrukcijama, procesa propadanja i sl.
U posebnom fokusu bit će multidisciplinarna istraživanja, razvoj i upravljanje kulturnom baštinom te projekti zaštite, konzervacije i restauracije spomenika.
– Ovaj simpozij od velike je važnosti za naše Sveučilište jer okuplja stručnjake iz različitih disciplina koji dijele posvećenost razumijevanju, očuvanju i vrednovanju naše bogate kulturne baštine. Domaćinstvom ovog događanja, Sveučilište u Zadru potvrđuje svoju predanost unapređenju znanstvenih istraživanja i poticanju značajne suradnje na regionalnoj i međunarodnoj razini. Zadar je grad koji u svojim zidinama, ulicama i obali skriva mnoge slojeve povijesti. To je živući podsjetnik na važnost vašeg rada, ne samo u otkrivanju i analizi prošlosti, već i u njenom očuvanju za buduće generacije, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, poželjevši sudionicima da kroz vođene obilaske muzeja, arheoloških zbirki i povijesnih lokaliteta iz prve ruke dožive živopisni kulturni kontekst koji oblikuje rad na Sveučilištu u Zadru.
Predsjednica Organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota istaknula je važnost interdisciplinarnog pristupa problematici, o čemu svjedoči sudjelovanje triju sveučilišnih odjela – Odjela za povijest umjetnosti, Odjela za arheologiju i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.
– S nama su i naši partneri iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzeja antičkog stakla, koji su povezani i s poviješću umjetnosti i samom poviješću Zadra. Okruženi smo ostacima koje ćemo imati priliku razgledati u hodnji gradom, najavila je Mlikota.
Pročelnica Odjela za povijest umjetnosti izv. prof. dr. sc. Silvia Bekavac ističe kako se pomoću arheometrijskih postupaka iz nekog organskog materijala može doznati od čega su ljudi živjeli, kakva im je bila prehrana, od čega su umrli, koliki im je bio životni vijek, dok se ispitivanjem drugih materijala može odrediti starost nalaza, boje, pigmente, odakle potječe pronađena keramika, koja je hrana bila u posudama… U postupku konzervacije može se utvrditi vrsta gljivica koja se pojavljuje u objektima te odrediti kako se nešto može sanirati.
Među pozvanim predavačima bila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koja je prezentirala pet lokaliteta na kojima je provodila arheometrijska mjerenja, od Caske kod Novalje do uvale kod mjesta Suđurađ na otoku Šipanu.
– Takvih je lokaliteta puno, no ova istraživanja daju dobar presjek onog što se zbiva u podmorju. Gdje god ima organskog materijala može se raditi radiokarbonske analize, gdje ima godova dendrokronološka ispitivanja, a na metalnim predmetima, kao onima od olova koje smo pronašli na lokalitetu brodoloma kod Šipana, mogu se raditi analize izotopa… Na sirovinama pronađenima kod otočića Gnalića također smo proveli različite analize, a na keramici s brodoloma kod otoka Žirja htjeli smo doznati odakle ona potječe. Napredak u arheometriji danas je toliki da ne možete ni pomišljati istraživati nalazište bez primjene tih metoda, istaknula je Radić Rossi.
Tijekom tri dana trajanja simpozija obradit će se brojne zanimljive teme kao što su mikrobiom povijesnih drvenih crkava, tajne pogreba na Biokovu, projekt „KultBaMikroo” – zaštita zadarskog kulturnog naslijeđa od negativnog utjecaja mikroorganizama, nedestruktivna SEM-EDS analiza srebrnih i zlatnih prstenova za kosu iz rano brončano doba s rijeke Tundža u Bugarskoj, staklenim narukvicama s rijeke Morave u Srbiji itd. Posljednjeg dana predviđen je vođeni obilazak povijesnom jezgrom Zadra.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: U utorak Ražanac bez vode!
Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 05.11.2024. godine (utorak) u vremenu od 09:00 h pa do 11:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Ražanac.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Ražanac XI kod kućnog broja 2.
ZADAR / ŽUPANIJA
GRADSKA LOŽA: Izložba Igor Rončević ZLATO I SREBRO ZADRA
Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar poziva na otvaranje izložbe Igor Rončević ZLATO I SREBRO ZADRA, u četvrtak 7. studenog 2024. godine u 19 sati u Gradskoj loži.
Izložba će biti otvorena do 1. veljače 2025. godine.
-
Hrvatska4 dana prije
BLAGDAN SVIH SVETIH / Znate li što danas slavimo?
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
DUŠNI DAN / Danas se obilaze groblja i pale svijeće. Večeras u katedrali misa za sve vjerne mrtve
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
PRODUŽENI VIKEND / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru danas i u nedjelju…
-
Hrvatska3 dana prije
APEL IZ VATROGASNE ZAJEDNICE: Oprez za blagdan Svih svetih i Dušni dan!