Connect with us

magazin

FOTO Slasni i mirisni Advent: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (2. dio)

Published

on

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Santa’s Barrel

Barrel mnogi Zadrani dobro znaju kao trgovinu s odličnim izborom vrhunskih vina i drugih alkoholnih pića, s tim da u asortimanu ovog butika prevladavaju domaći vinari. Naravno da je u ponudi adventske kućice ove tvrtke naglasak stavljen na ponudu odličnih vina, a u ponudi hrane su se odlučili na relativno kratak, ali ekskluzivan jelovnik. Jedini su na adventski sajam doveli originalnu istarsku kobasicu, onu od tamošnjeg goveda boškarina koju su jednostavno nazvali Boškarin Saur. Glavni kuhar u kućici, Antonio Božić, servira je u pecivu s kiselim kupusom i definitivno spada u sam vrh kobasičarske ponude na ovogodišnjem Adventu. Barrelov obilni burger Božić je autorizirao s vlastitim umakom od povrća i, čega bi drugog, crnog vina.

Brioche con Gelato

Jedan od zanimljivijih deserta na adventskim kućicama je svakako Brioche con Gelato, izvorno talijanski street food kolač, pa su ga prijatelji Goran Ležaić i mladi kuhar Josip Šantek odlučili ne samo staviti u ponudu nego i po njemu nazvati svoju kućicu. Sladoled od vanilije ili čokolade ubačen u toplo i mekano brioš pecivo rijedak je gastronomski doživljaj ma kako to jelo bilo jednostavno. U istoj kućici, osim sladoleda možete naručiti i fritto misto, frigadu od svježih kozica, gavuna ili liganja, ali sasvim pristojnu, umjereno pikantnu slavonsku kobasicu. A Goran i Josip su mislili i na vegane te za njih imaju Vege burger.

Finger Food, Finger Food & More, La Spiza

Ove tri kućice su dio iste priče koju je osmislio profesionalni kuhar Dino Barić koji za sebe kaže da je „kuhar koji je odustao od kuhanja“. Naravno, u šali, jer se pokazalo da Dino priprema neka od najzanimljivijih jela na adventskom sajmu. Meso koje priprema, recimo ramstek za sendvič, ili svinjska rebarca koje grila i servira na drvenoj podlozi, najprije dugo kuha sous vide tehnikom kako bi ga maksimalno omekšao. Ta jela kombinira s coleslaw salatom te ih je podigao do restoranske kvalitete. Domaću divenicu pak servira s kiselim kupusom na panceti i čipsom od kapule, a ni to više nije obični sendvič. Pikantna pileća krilca i trgana svinjetina također su u ponudi kućica Finger Food i La Spiza dok je Finger Food & More orijentirana prvenstveno na prodaju pića.

Hedonist Winter Tale

Popularni zadarski bistro Hedonist Dining & Hangout i ove je godine sa svojom kućicom stigao na Advent. Višeslav Magaš, voditelj Hedonistove priče objasnio nam je da su se ovaj put odmaknuli od svoje poznate ponude burgera te na Adventu ponudili drugačiju gastro priču. Ossobuco, svima poznati talijanski specijalitet od juneće koljenice, ubacili su u ciabattu, obogatili demi glace umakom i grana padana sirom i postigli – vrhunski doživljaj za nepca. Još jedno Hedonistovo jelo podiglo je adventsku uličnu hranu na višu razinu – Low & Slow Prasičica obogaćena Jack Daniels umakom s medom i hrskavom pancetom je vrhunski sendvič koji se ne bi sramio ni kraljevskih stolova. Zgodno je još napomenuti da ova kućica u ponudi ima vegansku ponudu te, uz ostalo, i selekciju od četiri vrste craft piva.

Maguro Street Food

Božić na azijski način – radni je naziv izlaska poznatog zadarskog restorana sa specijalitetima azijske kuhinje Maguro na ovogodišnji Advent. Dan Dan kineski žuti rezanci s mljevenom svinjetinom u umaku od crnog graha i shiitaki gljivama te tigraste kozice s rezancima i povrćem iz woka obogaćene yakisoba umakom dva su najvažnija jela koja ponudu ove kućice čine potpuno drugačijom od drugih. Jela Japana, kineskih pokrajina te drugih azijskih zemalja odavno su stekla mnoštvo poklonika i u Zadru pa je gastronomska multikulturalnost više nego dobrodošlo osvježenje Adventa. U Maguro kućici na svoje mogu doći i ljubitelji slatkog i to s odličnim Ginger tofee pudingom sa sladoledom od vanilije i datulom, ali i vegani koji mogu uživati u Dan Dan rezancima s povrće i gljivama.

Master & Chef Christmas House

Ovu zanimljivu i jelima bogatu priču vodi Roko Viduka koji u Novigradu ima jedini tamošnji hotel Roccia. Roko i njegov tim nude tri vrste odličnih kobasica – dvije vrste dalmatinskih divenica te jednu slavonsku, ali su im glavni aduti Master & Chef burger sa chedar sirom i umakom od tartufa te fenomenalne tanke sarme u sendviču s preprženom pancetom. Steak sendvič s whiskey umakom bogati je i sočan izbor za dobru marendu, ali Roko na tome nije stao. Friga fritule od bakalara i talijanske arancine s kozicama, petkom kuha brudete i bakalar, povremeno juneći gulaš i fažol s kobasicom, a za desert će uvijek ponuditi odličnu zimsku pitu s preljevom od vanilije.

Red Fox Burger

Vinka Faina sretali smo i na prijašnjim adventskim sajmovima i redovito je imao zanimljivu i hrabru ponudu, recimo jela na žlicu servirana u tanjurima od kruha. Ovaj put je odlučio da su mu glavni aduti burgeri: Black Garlic, u kojem su čak četiri mesna sastojka – junetina, svinjska vratina, janjetina i čvarci, te sočni Pulled Pork Burger, trgana svinjetina u brioš pecivu. I jedan i drugi burger su obogaćeni Fainovim black garlic umakom (od crnog češnjaka, naravno). Ovaj je put Vinko opet iznenadio s jestivim posuđem: bićerinima za rakiju i likere koje izlijeva od bijele i tamne čokolade, koji podnose i nekoliko rundi ispijanja, a na kraju se naravno, mogu pojesti. U njih pak ne toči svoj kuhani gin sa sokom od bazge i brusnice te medom i paprom, čokolada bi ipak kratko trajala, ali to vruće piće svakako treba popiti iz neke čvrste ambalaže i to za najhladnijih večeri.

 
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

SIJEČANJ 2025. / Najavljen 15. Festival vjenčanja u Zadru!

Published

on

By

Najavljen je 15. po redu Festival vjenčanja, u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar. Održat će se u subotu i nedjelju, 18. i 19. siječnja 2025. godine, u prostoru Arsenala u Zadru.

Festival vjenčanja je već tradicionalna aktivnost Udruženja obrtnika Zadar koja okuplja velik broj malih obrtnika i poduzetnika povezanih s organizacijom vjenčanja s područja cijele Zadarske županije, a i šire. Začetnici i inicijatori ove manifestacije su obrtnici, članovi Udruženja obrtnika Zadar. Posebnost projekta je i činjenica da se u cijelosti zasniva na inicijativi i aktivizmu samih sudionika koje pretežito čine članovi Udruženja. Nositelj projekta je Udruženje obrtnika Zadar koje projektu pruža financijsku i organizacijsku potporu. Identifikacija sudionika sa samim projektom,  posebnost prostora zadarskog Arsenala, te bogati popratni program su ono što čine ovu manifestaciju različitom od ostalih sajmova.

Festival vjenčanja je u proteklih 14 godina okupio preko 700 izlagača, pa tako i ove godine očekujemo preko 50 sudionika.

Sudionici ove manifestacije su poduzetnici koji obavljaju različite djelatnosti vezane za organizaciju vjenčanja: saloni vjenčanica, saloni svečanih haljina, saloni muških odjela, fotografi, cvjećari, frizeri i kozmetičari, zlatari, slastičari, sale za vjenčanja, agencije za organizaciju vjenčanja i drugi.

“Pripreme za ovo posebno događanje su u punom jeku, a ovim putem pozivamo i zainteresirane izlagače da se za prijavu sudjelovanja čim prije jave u Udruženje obrtnika Zadar (tel. 023/213-379 ili 213-678; e-mail: info@uoz.hr), kako bi na vrijeme osigurali svoje izlagačko mjesto.

Tijekom dva dana festivala, posjetitelji će imati priliku doživjeti čaroliju vjenčanja kroz raznoliku ponudu izlagača, te pripremljen kao i svake godine zanimljiv i sadržajan dvodnevni program za sve posjetitelje, modne revije, degustacije slastica, hrane i pića, sajamske popuste, nagradne igre, a detalje o programu otkriti ćemo u narednom razdoblju.

Vjerujemo kako će, kao i svake godine, manifestaciju posjetiti velik broj posjetitelja budućih mladenaca, medija, te najšira javnost”, priopćeno je iz Udruženja obrtnika. 

Za više informacija i raspored događanja, pozivamo vas da pratite društvene mreže Festivala

fb: https://www.facebook.com/FestivalVjencanjaZadar/

ig: https://www.instagram.com/festival_vjencanja_zadar/?hl=hr

 
Continue Reading

magazin

OTVARANJE 24. STUDENOGA / Advent u Zadru ove godine uz ponudu zadarskih obrtnika i programe na Narodnom trgu. Donosimo sve detalje…

Published

on

By

Advent u Zadru tradicionalno započinje na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana, 24. studenoga. Koncert na otvaranju na Trgu Petra Zoranića održat će Mladen Grdović, dok će veliko finale biti doček Nove godine na otvorenom, kada će Zadrani u 2024. ući uz Dražena Zečića, grupu Banana, Rockatansky Band i Superstar Show Tribute.

Tijekom nešto više od mjesec dana, na blagdanskoj će se pozornici izmijeniti izvođači poput grupe Cambi, Nene Belana, Opće opasnosti, Grše, Maje Šuput, Cubisma i drugih. Posljednji koncert za reprizu dočeka Nove godine održat će izvrsni zadarski band Kanella.

Manifestaciju su danas u prostoru Turističko informativnog centra u palači Cedulin najavili predstavnici partnera koji sudjeluju u organizaciji: direktorica Turističke zajednice grada Zadra Iva Bencun, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Emilijo Bajlo, pročelnica UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra Grozdana Perić, direktor ŠC Višnjik Tomislav Zubčić i Iva Olić iz Tržnice Zadar.

Posebnosti ovogodišnjeg Adventa

Ovogodišnji Advent bit će poseban po uključenju ponude zadarskih obrtnika te programu na Narodnom trgu. Božićna čarolija s jaslicama ostaje u atriju palače Cedulin, ali će prostor ove godine biti natkriven. U njemu će zadarski obrtnici na osam štandova nuditi svoje proizvode.
– Nastojat ćemo stvoriti blagdansku atmosferu, postaviti grijalice i učiniti prostor ugodnim za naše obrtnike. Dječji program, koji se do sada održavao na Trgu Petra Zoranića, prebacuje se na Narodni trg, gdje ćemo od 13. prosinca imati i glazbu uživo, više usmjerenu na blagdanski ugođaj. Sam Advent koncertom otvara Mladen Grdović, što je lijepo jer Dan grada Zadra obilježava naš poznati domaći izvođač, najavila je direktorica Bencun.

Dočeci Nove godine

Na Staru godinu bit će organizirana dva dočeka. U podne će se na Narodnom trgu održati program za djecu, dok će istovremeno na koncertu za odrasle na Trgu Petra Zoranića nastupati Dino Dvornik Tribute Band. U večernjim satima na Trgu Petra Zoranića glavna će zvijezda biti Dražen Zečić, a na Narodnom trgu nastupit će talijanska atrakcija Superstar Show Tribute, sastav čija su specijalnost osebujne obrade hitova brojnih svjetskih velikana uz vrhunsku koreografiju.

– Zadarski Advent ima određenu intimu, pa smo nastojali zadržati povezanost prostora kojeg čine palača Cedulin, Narodni trg i Trg Petra Zoranića. Vraćamo i Đir po gradu, uložili smo puno truda u organizaciju i komunikaciju te se nadamo da će građani biti zadovoljni i uživati u adventskom razdoblju, izjavila je Bencun.

Adventske kućice i Zimski park

Tržnica Zadar dala je u najam 22 adventske kućice, koje će zakupci već sutra moći uređivati kako bi spremni dočekali otvaranje. Dodatna ponuda bit će Zimski park na Višnjiku, gdje će uz postojeći zabavni park biti postavljeni luna park za najmlađe, adventske kućice i natkriveno klizalište. S obzirom na termin zimskih praznika, Zimski park bit će otvoren nešto duže od gradskog Adventa.

– Advent u Zadru je široko prihvaćen i ljudi ga vole. Ove godine smanjili smo broj kućica kako bismo osigurali veću protočnost i sigurnost građana. Zadovoljni smo što smo pronašli način da obrtnicima pružimo priliku za predstavljanje i plasiranje proizvoda, što smatramo dobrim iskorakom za budućnost. Program je prilagođen svim dobnim skupinama, i nadamo se da će građani uživati u Adventu, rekla je pročelnica Perić.

Cjelokupni program dostupan je na službenoj stranici Adventa u Zadru: www.advent.zadar.travel

 
Continue Reading

magazin

“JUHA OD BUNDEVE” / I zadarsko Kazalište lutaka u obilježavanju Noći kazališta!

Published

on

By

Noć kazališta je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu.

U organizaciji Narodnog Sveučilišta Dubrava, započela je kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju kojoj je cilj ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja.

Pridružite nam se ove subote 16. studenog i zabavite se u posebnom programu koji započinje u 17 sati besplatnom lutkarskom radionicom, u 18 sati na programu je predstava “Juha od bundeve”, a nakon predstave ostanite na druženju s našim glumcima-lutkarima!

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 2 eura dostupne su na blagajni kazališta i online na stranici: www.klz.hr

Više informacija o manifestaciji i cjelokupan program: https://www.noc-kazalista.com/

 
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

U trendu