magazin
Horoskop za 26. veljače 2023.
OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Išli vi korak naprijed, pa korak nazad, opet ćete biti u plusu, jer znate što želite. To će prepoznati i druga strana.
KARIJERA: Jedna tajna ima veliku težinu, a vi ćete je čuvati znajući koliko vrijedi. Danas ćete u sebi misliti o njoj.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odvojite poslovno i privatno.
BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Vaši osobni odnosi postaju sve liberalniji, a vi sve otvoreniji za razne ideje. Osjećate kao da se podmlađujete.
KARIJERA: Teško da vas išta može ugroziti ili odvratiti od onog što radite. Sve teče dobro, stabilno, a vi funkcionirate unatoč malim preprekama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve ste sigurniji.
BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Ne čini vam se da vam okolnosti idu na ruku i analizirate zašto je tako. Zaboljet će vas glava. Jednostavno čekajte da prođe.
KARIJERA: Bit će onih koji će vas potražiti za suradnika ili pitati za mišljenje, savjet. Budite objektivni i procjenjujte bez emocija.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite tamo gdje vam je dobro.
RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Poboljšanje u osobnim odnosima bit će povezano s mogućnošću izlaska na zanimljivo mjesto puno vedrih ljudi.
KARIJERA: Spremni ste za promjene za razliku od vaših kolega. Njima će sve izgledati nestvarno, pa ćete ih morati uvjeravati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljen, spašen.
LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Ako vam je već toliko stalo da kukate, onda to ispričajte osobi od povjerenja, a ne onoj s kojom ste u vezi, jer ćete joj biti naporni.
KARIJERA: Mučit će vas jedan problem povezan s financijama, ali je izvjesno da je rješenje na vidiku. No s tim se treba baviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite, naspavajte se.
DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Druga strana mogla bi se naći na rubu da vam povjeri neke svoje boljke i brige. Budite otvoreni i ne zaključujte ništa prerano.
KARIJERA: Vaši poslovni suradnici pokazat će svoje ozbiljno lice koje će se vama učiniti preturobnim. Učinit ćete sve da unesete vedrinu u rad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.
VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Još ste orni za mnoge nove ljubavne pustolovine, a u njima vam danas pomažu vaši prijatelji. Vezani su odlično.
KARIJERA: Vjerujete da možete bolje i više. U pravu ste, ali ne trebate od sebe zahtijevati nemoguće. I vi ste samo čovjek
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od bilo kakve negativnosti.
ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Neki će voljenu osobu staviti na vrh vlastitih vrijednosti, ali pri tom neće zapostaviti ni karijeru. Uspjet će sve sretno spojiti.
KARIJERA: Jedan trošak malo će vas uznemiriti, ali brzo ćete uspostaviti kontakte kojim ćete razviti posao i isti nadoknaditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne postoji savršenstvo.
STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Ako vas je išta mučilo, danas ćete se s tim suočiti na zreo način. Možda nećete pjevati, ali ćete pametno komunicirati i riješiti problem.
KARIJERA: Mnogi će se na radnom mjestu osjećati odlično jer ne samo da imaju lijep posao, nego su i odnosi s kolegama sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrodit ćete prolazni stres.
JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se danas ponašati po onoj „Udri brigu na veselje“. Moguć je izlazak i ludi provod bez emotivnih ispunjenja.
KARIJERA: Osjećat ćete silnu želju i potrebu da prezentirate svoje sposobnosti, ali nećete još dobiti priliku za to. Malo pričekajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite istraživati zdrav život.
VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Vodit ćete voljenu osobu od nekretnine do nekretnine pokazujući joj gdje bi i kako mogli živjeti jednog dana.
KARIJERA: Nije isključeno da će vas pohvaliti ili će vaša znanja i stručnost u jednoj temi dobiti priliku da isplivaju, a bit će to važno za posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zdravi ste i spremni na nove izazove.
RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.02.2023.
LJUBAV: Lijep razvoj osobnih odnosa potaknut će vas da iste oplemenite nekom novom idejom za izlazak gdje će vam biti dobro.
KARIJERA: Vama se vaše poduzeće u kojem radite čini malim. Želite nešto veće za sebe, ali za to treba biti i odgovorniji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate dovoljno slobode, bez brige.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet5 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
POSEBNA REGULACIJA PROMETA GRADOM / Sutra se održava zadarska božićna utrka – Zadar Christmas Run 2024.!
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!