magazin
FOTOGALERIJA / Drugi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala: Vrsaljko oduševio osvježavajućom terinom od skuše, a u četvrtak kuha Veliki chef sutrašnjice – Saša Began!
Sjajna, osvježavajuća terina od skuše s moussullinom od morskih plodova i mariniranim koromačem, te skuša odležana u mirinu, japanskom slatkom vinu od riže, s raguom od grahorica i orza zadarskog chefa i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka, bili su istinske zvijezde drugog dana 7. Tuna, Suhi & Wine Festivala koji se do subote održava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.
Kreativna jela privukla su i gurmane visokih kriterija, a Vrsaljko ih nije razočarao, dapače. I ovim je jelima pokazao kako se i inventivna kuhinja može vrlo jednostavno spustiti na ulicu i na festivalske štandove.
I u svakodnevnom dijelu ponude ovogodišnji TSW Festival drži visoku razinu bilo da je riječ o fast food ribljim burgerima i tacosima Mingle & Fun družine, sjajnim stonskim kamenicama ili Cromarisovim sushi rolicama. Zato i jesu svi stolovi ispod festivalskog šatora i oko njega gotovo stalno popunjeni, kako ujutro tako i navečer.
Četvrtak će biti osobito zanimljiv dan. Svoj će cooking show imati chef zadarskog restorana Foša Saša Began. Bit će mu to prvi javni nastup nakon što je u ponedjeljak navečer, na velikoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada, od prestižnog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia dobio vrijedno priznanje: proglašen je Velikim chefom sutrašnjice. Time mu ovaj vodič, očito predviđa sjajnu budućnost nakon što je prepoznao veliki Beganov talent.
Began u Foši kontinuirano surađuje s ugljanskom uzgajalištem XXL brancina Mar Fish u kojem se ta riba usmrćuje japanskom ike jime humanom metodom. Postupak koji uključuje i brzo cijeđenje krvi iz ribe te njezino višednevno odležavanje na niskoj temperaturi dovodi do osobite kvalitete i okusa ribe koje Japanci znaju kao umami – peti okus.
Began će u svojim jelima ovaj put spojiti gastronomski Istok i Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg će umetnuti pljeskavice brancina „Mar Fisha”, te yakitori, riblju verziju japanskih ražnjića od mesa i jetrice brancina.
Naravno da će i dalje „biti živ” vinski kantun s vinima Kraljevskih vinograda, vinarija Fiolić, Dražina, Degarra, Velebna, PZ Masline i vino i Bora vina, a majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček će održavati svoju radionicu za sve zainteresirane.
Četvrtak će ipak biti najviše poseban zbog predstavljanja Fish Food and More Festivala i maritimne baštine otoka Pašmana. Ovaj se festival održava na otoku Pašmanu od 20.srpnja do 4. kolovoza, a jedan od ciljeva mu je uvođenje ribe i morskih plodova na svakodnevne jelovnike te predstavljanje baštine otoka Pašmana.
magazin
ŠPICA!
magazin
VIDEO / Zadarski projekt Elkan Florida osvaja publiku svojom najnovijom pjesmom “Nova Godina (Krug oko sunca)”
Zadarski projekt Elkan Florida osvaja publiku svojom najnovijom pjesmom “Nova Godina (Krug oko sunca)”.
Nakon uspješnih predstavljanja sa pjesmama „Ajte kući“ i „Tomos 4“ u izdanju Croatie Records koje su poprilično privukle pažnju i Elkana Floridu predstavile široj javnosti kao zanimljivog i novog izvođača na sceni, dolazi i singl novogodišnje tematike.
Ovaj veseli i zarazni singl, idealan za kraj godine, nosi svoju poruku i slavi novi početak uz glazbenu energiju koja će vas zasigurno natjerati da zaplešete.
Glazbu potpisuju Renato Babić i Elkan Petrov, dok je tekst napisao Zvonko Ćoso. Za aranžman pjesme zaslužan je Renato Babić koji je ujedno odsvirao gitare, bubnjeve i bas, te dao svoj doprinos kao prateći vokal. Glavni vokal pjesme pripada Elkanu Petrovu, a crno-bijeli videospot, koji savršeno prati atmosferu pjesme i naglašava autentičnost benda u pravom glazbenom elementu, režirao je Renato Babić u svom Liquid Cat Studiju.
Elkan Florida nastao je kao spontani projekt trojice zadarskih glazbenika s bogatim iskustvom i zajedničkom ljubavlju prema stvaranju. Renato Babić i Zvonko Ćoso, nekadašnji članovi kultnog benda Postolar Tripper (gitarist i menadžer), u suradnji s mladim kantautorom Elkanom Petrovom, udružili su snage kako bi oživjeli svoje ideje. Sve je započelo ležernim druženjem, a projekt se postepeno razvija u pravu bendovsku formaciju što obećava još mnogo uzbudljivih izdanja.
magazin
NEDJELJA: Maja Šuput donosi veselje na zadarsku adventsku pozornicu
Pred sam kraj adventskih zbivanja i priprema za doček Nove godine, u nedjelju 29. prosinca na Trgu Petra Zoranića nastupit će jedna od najvećih zvijezda domaće glazbene scene Maja Šuput. Omiljena hrvatska pjevačica, zabavljačica i trendsetterica, popularnost održava zahvaljujući atraktivnim nastupima, veselim pjesmama, ali i upečatljivim sudjelovanjem u showu Supertalent koji je nedavno završio.
U Zadru je redovita gošća više od dva desetljeća, a ovog ljeta izabrala ga je za bazu iz koje je putovala na nastupe po cijeloj Hrvatskoj.
– Od tih brojnih nastupa pamtim nekoliko uzastopnih Uskrsa u Podroomu, ljetne koncerte na terasi Kulta i Dišpeta, Božić u Berekinu i milijun i jednu svadbu. Udomaćila sam se u Zadru, u kolovozu sam se čak i stacionirala u Petrčanima jer je srednja Dalmacija najbolja za život ljeti, a i mogla sam putovati u bilo kojem smjeru, kaže Maja.
Nedjelja pred Novu godinu bit će ujedno prva nakon dugo vremena na kojoj će se Maju moći vidjeti isključivo uživo, a ne pred ekranima. Svojim komentarima i stylingom i ovog je puta privukla veliku pažnju svojih obožavatelja.
– Djevojčice su zaista fascinirane Supertalentom i kreacijama koje nosim. Taj trud i muka imaju svoju cijenu, lijepo je znati da ima rezultata i da se curice dolaze slikati, da se stvara baza s novim fanovima. Svi u tome uživamo, kaže Šuput.
Što se tiče samog nastupa na Adventu, on će biti u njezinom stilu.
– Bit će specifičan utoliko što ću imati jednu božićnu pjesmu i što ću zbog temperature biti nešto više odjevena nego inače, ali bit će u mom stilu. Bitno je da se ljudi zabavljaju, provest ćemo se kao uvijek kad smo zajedno, poručuje Šuput.
Početak koncerta zakazan je za 20 sati.
Istog dana, u nedjelju 29. prosinca na Narodnom trgu će nastupiti AKA Crescendo u jutarnjem terminu s početkom u 11 sati. Riječ je o sastavu kojeg su pokrenuli tadašnji studenti Sveučilišta u Zadru, no s obzirom na brojne uspjehe i prepoznatljivost, naročito po mash-upovima, nastavili su karijeru i nakon studija.