Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ BEČA / Turistička zajednica Zadarske županije održala eno-gastro prezentaciju u partnerstvu s renomiranim brendom Falstaff  

Objavljeno

-

U ponedjeljak 24. travnja u Beču, u elegantnom prostoru Ovalhalle Museumsquartiera u Beču, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala  ekskluzivan event u suradnji s vodećim medijem za eno-gastronomiju njemačkog govornog područja – Falstaffom, te uz suradnju s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Beču, te Zadarskom županijom.

Predstavljanje Zadarske županije kao turističke destinacije kroz eno-gastro doživljaj privuklo je brojnu publiku sačinjenu od predstavnika medija specijaliziranih za putovanja, te hranu i vino, turističkih i eno-gastro profesionalaca, kao i široke gurmanske publike. 

Cilj je bio predstaviti Zadarsku županiju kao regiju punu okusa, u kojoj sunce i more stvaraju vrhunske proizvode, a ljudi jela i pića iznimnih i uzbudljivih okusa. Okosnicu događanja činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje kroz Zadarsku županiju.

Dvjestotinjak gostiju, od kojih je bilo 11 predstavnika medija, dočekano je tradicionalnim likerima Maraschino, Orahovac i Pelinkovac, uz živu scensku igru Vitezova vranskih i baklavu Heritage hotela Maskovica han.

Na brojnimm postajama kroz cijeli prostor, svojim vrhunskim vinima predstavilo se 9 vinara iz Udruge vinara Zadarske županije, a uzvanici su također mogli probati i izvrsna maslinova ulja proizvedena u Zadarskoj županiji.

Na centralnoj postaji nudila su se dalmatinska jela u izvedbi  chefova Josipa Vrsaljka i Saše Begana, koji su svojim umijećem gostima pripremili tradicionalna jela na fine dining način.  

Vrsaljko je započeo s terinom od orade – dimljenom oradom s mariniranim komoračom, te mariniranim krastavcem, kremom od klementine  vinegretom od aceta maraške. Uslijedio je ragu od dimljene dagnje – s orzom, dimljenim dagnjama, sušenom rajčicom, bobom, graškom, veloute ribljim umakom, te pjenicom od paškog sira i naranče. Poslužio je i inćune u sauru, odnosno pržene i marinirane inćune, kremu od ljubičastog luka, uz kreker od timijana i ovčjeg sira.

Began je predstavio vrhunsku ribu kroz izniman sashimi od tune s majonezom od inćuna i acetom od smokve te kiselim motarom, pa očarao odležanim fileom brancina s kremom od krumpira i crnog češnjaka, mladim povrćem i ribljim demi-glace umakom.

TZ grada Paga, uz pomoć nastavnika i učenika ugostiteljstva Srednje škole Bartola Kašića, oduševili  su uzvanike makarunima sa škampima i divljim šparogama, te raguom od sipe s bobom. Prezentacija Paga ne bi bila potpuna i bez sireva Paške sirane, ali i tradicionalne nošnje i čipkarice koja je plijenila pozornost prezentacijom ove delikatne vještine. 

Otoci Zadarske županije pod brendom Zadar Archipelago dočarali su bogatu ribarsku tradiciju nudeći zalogaje chefa Marka Kolege s raznim plodovima mora – inćunima, hobotnicom, kozicama, tunom ili sardinama uz dodatak posebnih delicija poput ukiseljenog motra. Za toplo jelo odabrana je tuna s povrćem i njokima, a gosti su se mogli zasladiti kolačem i keksima s maslinovim uljem, te arancinima i limoncinima.

Falkensteiner Punta Skala Resort se predstavio signature koktelom te hobotnicom na žaru drvenog ugljena s aromom dima, emulzijom od morskih trava i kokicama od heljde. Dodatnom prestižu eventa doprinio je i posjet poznatog chefa Paula Ivića iz bečkog restorana Tian, Michelin 1*.

Istaknimo kako je Falstaff osnovan kao vinski časopis u Austriji još 1980. godine, a danas predstavlja etabliranu medijsku platformu na njemačkom govornom području Europe s vodećim publikacijama i web stranicama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Tiskani i e-časopisi Falstaff, uključujući proširenja linija, čine Falstaff najvećim časopisom o vinu, hrani i putovanjima na njemačkom govornom području. U sve tri zemlje Falstaff objavljuje autoritativne godišnje vinske vodiče koji održavaju i predstavljaju vinske industrije tih zemalja. Uz početne stranice falstaff.at, falstaff.de i falstaff.ch, biltene, prisutnost na društvenim medijima i aplikacije vodiča, Falstaffova ukupna publika broji se u milijunima. Falstaff je i digitalni broj jedan medij u cijeloj Austriji, te je najbolji medij za doseg visokokvalitetne ciljane publike.

Uz nazočnost zamjenika župana Šimu Vickovića, okupljenima su se uz direktoricu Kadiju pozdravnim govorima obratili glavna urednica časopisa Falstaff Elisabeth Brandlmaier, tajnik Veleposlanstva RH u Beču Igor Kolar, te direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču Branimir Tončinić.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila: Oduševljeni smo odazivom na ovo događanje koje smo upriličili kako bi se turistički, ali posebice eno-gastronomski predstavili biranoj publici na tržištu Austrije, jednog od naših ključnih emitivnih tržišta. Imamo veliki potencijal privući još više gostiju veće platežne moći u pred i posezoni upravo našom eno-gastronomijom, njenom tradicijom i proizvodima. Stoga smo se odabranoj publici predstavili kao destinacija održivog turizma, dobre hrane i sjajnih proizvoda, a zanimanje koje su uzvanici pokazali, svakako će doprinijeti pozicioniranju naše regije kao vrlo privlačne destinacije gurmanima i ljubiteljima putovanja.   Kao partneri u ovoj uspješnoj prezentaciji u Beču sudjelovale su brojne tvrtke iz Zadarske županije i to CromarisPelagos Net FarmaMarfish, Adriatic ShellMoćunPaška siranaMaraska, Vina BoraPoljoprivredna zadruga Mas-VinKraljevski vinogradiVinarija DegarraVinarija FiolićVina FiguricaOPG Šime Škaulj, Jokić Vinarija, Karaba Vinarija, 2ŠtorijeStigma šafranOPG MatulićOPG Lanđinzatim Falkensteiner Punta Skala Resort i Heritage hotelMaškovića han, te Srednja škola Bartula Kašića Pag, kao i turističke zajednice Grada Paga, Općine Pakoštane i Zadarskog arhipelaga.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

KORIZMA U ZADARSKIM CRKVAMA / Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u četiri drevne zadarske crkve…

Objavljeno

-

By

Crkve na Poluotoku u središtu Zadra u pasionskom duhu – ‘Korizma u zadarskim crkvama’ – Pasionska baština uz promišljanje o Kristovoj muci

Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u interpretaciji vrsnih umjetnika:

Katedrala sv. Stošije – Pučki pivači KBF, 23. 3.

Svetište sv. Šime – Condura Croatica, 29. 3.

Crkva sv. Mihovila – Pučki pivači Kaštel Lukšić, 5. 4.

Crkva sv. Frane – KUD-ovi Radovin, Rtina, Ražanac, Tkon i Novigrad, 12. 4.

Dobro došli na pasionske večeri u četiri drevne zadarske crkve u Korizmi!

Organizatori: Povjerenstvo za kulturu Zadarske nadbiskupije, Koncertni ured Zadar i Svetište sv. Šime.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 16. ožujka 2025.

BAUHAUS:

Zatvoreno

KAUFLAND:

Zatvoreno

EUROSPIN:

Zatvoreno

HEY PARK

Zatvoreno

TOMMY

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

Skradinska 8 – od 7 do 21

Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Put Nina 89 – od 7 do 21

KONZUM:

Polačišće 2 – od 7 do 13

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

LIDL:

Zatvoreno

SPAR

Polačišće 4 – od 7 do 14

PLODINE

Zatvoreno

SUPERNOVA:

Zatvoreno

STUDENAC:

od 7 do 21:

Ulica Franje Fanceva 13

Put Petrića 32

Ulica Ivana Skvarčine 18

Ulica Nikole Tesle 17A

Ivana Zadranina 1/A

Ul. Roberta F. Mihanovića 62

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 21

PEVEX

Zatvoreno

METRO

Zatvoreno

EMMEZETA

Zatvoreno

ZADAR SHOPPING CAPITOL

Zatvoreno

CITY PARK ZADAR

Zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Pothvat Ivice Kapitanovića: Istim uljem šampion Noćnjaka i zlatni u New Yorku!

Objavljeno

-

By

Ivica Kapitanović, šampion Noćnjaka

Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji  dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio Ivica  Kapitanović

Piše: Nedjeljko Jusup

Od svih zadarskih maslinara najviše razloga za zadovoljstvo ima Ivica Kapitanović iz Biograda na moru. Za svoja višesortna ekstra djevičanska maslinova ulja on je na međunarodnoj manifestaciji Noćnjak koja se održava u gradu Rabu na istoimenom otoku osvojio dvije zlatne medalje I titulu šampiona za najbolje intenzivno ulje od sljubljenih sorti.

-Znao sam da imam kvalitetno ulje ali ovakav uspjeh nisam očekivao, rekao je Kapitanović neposredno što mu je u rapskom hotelu Valmar Padova  uručena zlatna odličja I veliki šampionski pehar.

-Ovakvo nešto san je svakog maslinara, nije krio uzbuđenje Kapitanović. Jer uspjeh je postigao u kategoriji otvorenih ulje gdje je najžešća konkurencija. Iz Hrvatske I susjednih zemalja Slovenije, BiH I Crne gore pristiglo je više od 300 uzoraka kvalitetnih ulja.

Slavlje zbog šampionske titule na Noćnjaku dodatno je uveličala vijest iz New Yorka, gdje se upravo održava najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja- NYIOOC 2025.

-E, ovo je već san snova. Dodatna potvrda da sam na pravom putu, prokomentirao je Kapitanović. Svjetski panel njegovo je ekstra djevičansko ulje Camino ocjenio kao naglašeno voćno, ugodne gorčine, odgogođene pikantnosti i– harmonično!

Kapitanovićevi uspjesi su tim veći jer se relativno kratko bavi uzgojem maslina.

-Počeo sam prije 15 goddina u očevom masliniku, kaže. Nažalost otac Dinko nije dočekao ovaj uspjeh. Umro je od posljedica korone. U međuvremenu je Ivica Kapitanović, inače poznati ugostitelj koji u biogradskih Solinama vodi obiteljskih restoran , nastavio saditi masline. Na lokaciji između Pakoštana I Draga podigao je I maslinik sa 170 stabala sorte oblica, plavica, leccino, Coratina, Carolea…

-Sve sam radio po pravilima struke, ističe Kapitanović. S vremenom su počela stizati i priznanja za kvalitetu ulja. Najprije na lokalnom natjecanju u Maškovića Hanu, a potom u Vodicama na manifestaciji mladih maslinovih ulja Dalmacije.

-Masline beremo ručno u fazi optimalne zriobe i odmah prerađujemo u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka, otkriva Kapitanović. On i njegova obitelj posvećena je održivosti. Primjenjuju prakse organskog uzgoja što  obogaćuje tlo I štite okoliš. Njihovo nagrađivano ulje, ističu ocjenjivači, odražava ne samo bogatu prirodnu baštinu regije već i generacijsku strast itradiciju.

-Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji  dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama I proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio je na kraju Ivica  Kapitanović. Bio je uspješan i u Domovinskom ratu od početka do konačne pobjede.  Kao pripadnik 134 brigade, dva puta je ranjen, ali nikad nije  odustajao. Borac bio i ostao. Kako u ratu, tako i danas u miru.

Zadarski zlatni – Vinko Lalin, Josip Kulaš, Ivica Kapitanović i Nedjeljko Jusup

Svi zadarski dobitnici zlatnih nedalja

OPG Budislav Mađerić, Pašman, OPG Vedran Glavan, Privlaka, OPG Marko Filipi, Sali, Ivica Kapitanović, Biograd na moru, Anđelko Vrsaljko, Nadin, OPG Marko Zagorac, Polača, PZ Maslina I vino, Polača, Josip Pavlica, Zadar, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, Ante Bungur- Geta, Pakoštane, OPG Deša, Zadar, Marjana Novaković, Posedarje, Nedjeljko Jusup, Zadar, OPG Branko Kutija Bankovac, OPG Stanko I Dinko Sikirić, Bibinje, Ivan Eškinja- Lantana, Sveti Filip I Jakov, OPG Grgo Anzulović, Novigrad, Damir Mazić, Kraj, otok Pašman, OPG Ana Kuštera, Kraj, otok Pašman, OPG Gordana Strpić, Vrana, OPG Lalin, Pakoštane, OPG Nenad Vrkić, Rupalj, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, OŠ Bartola Kašića Zadar, OPG Josip Kulaš, Polača, Mirko Ivoš, Kali, otok Ugljan, OPG Kuzman, Zadar, OPG Tereza Vidas- Puhalović, Novalja, OPG Mirjana Maraš, Vrsi, i OŠ Šimuna Budinića, Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu