magazin
FOTOGALERIJA / NOVA GASTRO PRIČA RAĐA SE U ZADARSKOM A’MARE HOTELU: Mladi chef Ivan Tartaro predstavlja brunch

Nova gastro priča, lokalna, ali sa svjetskim potpisom predstavljena je u zadarskom hotelu A’mare. Istoimeni restoran od kraja svibnja svakodnevno će imati brunch ponudu. Chef Ivan Tartaro osmislio je koncept Brunch menija koji je dio priče u kojoj ljubav i strast prema namirnici pružaju gostima u periodu ranog ručka i kasne marende. Gdje s modernim pristupom prezentiraju jela koja se uklapaju u priču ” Naša Spiza “.
Ovaj brunch razlikuje se po tome što se bazira na potpuno drugačijoj obradi jela koja inače nisu često viđena na menijima. Od Sourdough kruh programa, domaćih peciva i zimnice, termičke obrade pod pekom i na otvorenoj vatri. Može se reći da je brunch meni uvid u trenutni a la carte meni u kojem sa strahopoštovanjem prema namirnici pokazuju ljubav prema hrani.
Stavke mijenjaju bazirano na sezoni i pristupačnost namirnice na tržnici, promoviraju lokalno, iskreno i inovativno. Od fermentiranih do od ležernih proizvoda, karta stavlja naglasak na ključnu rečenicu “From farm to table “.
Mladi chef Ivan Tartaro rođen je u Queens’u u Americi. Nakon srednje škole pokrenuo je svoju gastro karijeru. Radio je po malim restoranima na Manhattanu. S vremenom shvaća da je gastronomija njegov poziv. Kulinarstvo i hrana su postali su njegov univerzalni jezik kojim je gostima mogao izraziti svoju kreativnu strast i ljubav prema namirnici. Upisao je u French Culinary Institute, školu koja je povezana s Culinary Institute of America. Praksu je pak odradio po restoranima s Michellinovim zvjezdicama, po tapas barovima i hotelima.
„Nakon 23 godine u Americi odlučio sam se vratiti doma. U potpunosti se posvetiti svojim korijenima, iako sam proveo cijeli život oko naše hrane i spize, nisam mogao mirno spavati dok ne otkrijem što je u biti hrvatska kuhinja!” – govori Ivan Tartaro i dodaje: „Nakon tri godine provedene u Zagrebu, pozvalo me more gdje je sve započelo. Ta strast i ljubav koju sam doživio kao dječak tijekom godišnjeg odmora i ljetovanja. U A’mare kuhinji se baziram na Dalmaciju i Mediteran, od Maroka do Turske, koju utjecajem oblikuju naša jela, što ima i što nema na našim tanjurima što može još detaljnije predstaviti naš identitet!”
Zahvaljujući tome što je proveo većinu svog života u Americi, Ivan gleda namirnice i hranu drugačije. „Tradicija je repeticija, ako ono što otkrijem i prezentiram na tanjur, ne treba nužno biti uklesano u kamen, ali nastojim našu hranu uzdići tamo gdje bi trebala biti. Jednostavno ja najbolje, jednostavno je iskreno. Ponekad treba ići par koraka unazad da vidimo što nam je zaista ispred nosa. E to je moj posao, zato sam došao doma. Sve dublje i dublje ulazim u tu priču, identificiranje sebe, naše regije, naše tradicije, ali na svoj način!”
Multifunkcionalni prostor A’mare bara, lounge prostora i restorana proteže se na 350 m2. Samo ulaz odaje dojam da se radi o mjestu koje je otvoreno prema svima. Njegova izvedba jednako je privlačna i za danjeg svijetla kao i noću. Spoj industrijskog dizajna, izvrsnih rasvjetnih rješenja i mnoštva biljaka pravo je osvježenje Trgu koji tek čeka neku svoju novu priču. Jednom kad uđemo u sam prostor, našu će pažnju privući 8-metarski bar, čiji je gornji dio napravljen od microtopping materijala poput betona, koji zajedno s restoranom osvjetljava čak 118 lampica te 24 velika bijela lustera. Rješenja drvenih polica, kao i kombinacije željeza te ostalih materijala ovaj prostor čine izvrsnom cjelinom.
Pomalo skriven, smješten u Ulici bana Josipa Jelačića 4a, A’mare poziva sve Zadrane te goste ovog grada na novo gastro putovanje koje će dugo pamtiti.
magazin
TZ: “Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru obogatio početak turističke sezone i proširio gastronomske obzore”

U nedjelju je završio petodnevni Tuna, Sushi & Wine Festival, koji se na zadarskom Trgu Petra Zoranića i u Ilirijinom klubu Arsenal održavao od 9. do 13.travnja. Evo izvješća iz Turističke zajednice:
“Deseti po redu festival bio je do sada kako gastronomski tako i popratnim sadržajima najbogatiji i najraznovrsniji do sada.
Sve dane festivala bila je postavljena open air kuhinja na Zoranićevu trgu iz koje je izlazilo na desetke jela japanske, mediteranske ili fuzijske gastronomije i u taj je posao bilo stalno uključeno dvadesetak kuhara i njihovih pomoćnika, te nekoliko zadarskih restorana. Paralelno se odvijao Sajam rukotvorina ovdašnjih obrtnika, u Wine Corneru su se moglo degustirati ponajbolja vina zadarskog kraja, živo je bilo u baru izvornog zadarskog brenda pića Maraske, održano je i nekoliko mini gastro i jezičnih radionica, a, uz ostalo, ritualno su rezane i velike tune te odmah podijeljene prisutnima kao najsvježiji sashimi. Japanske glazbenice stvorile su glazbenu kulisu s tradicionalnom glazbom te daleke zemlje, skupina samuraja izvela je u nekoliko navrata povijesni ratnički igrokaz, a vrhunac svega je bila raskošna gala večera u Ilirijinom klubu Arsenal za oko 1.000 gostiju, djelomično sa služenom večerom, a u drugom svom dijelu s tisućama finger food zalogaja i bogatim zabavnim programom.
Ovogodišnjim konceptom Tuna, Sushi & Wine Festival vratio se na ‘početne postavke’ iz 2015. godine. Glavnom organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra, ovaj put su, kao i tada, snažnu potporu te logističku i organizacijsku pomoć pružile dvije važne poveznice Zadra, Hrvatske i Japana. To su najprije uzgajivači tune, tvrtke Pelagos Net farma, Jadran tuna i Kali tuna, sve sa sjedištem, flotom i kavezima u Zadarskoj županiji, koje su svoje najvažnije tržište našle još prije više od dva desetljeća baš u Japanu. Druga važna poveznica Zadra i Japana je Jelena Yamasaki, rođena Zagrepčanka koja već 30 godina živi u Japanu, te je kao dugogodišnja predsjednica Japansko-hrvatskog društva prijateljstva uporno radila na gradnji mostova između dvije udaljene zemlje.
Turistička zajednica Zadra se i na počecima festivala i danas vodila dvaju glavnim motivima te prihvatila organizacije zahtjevnog projekta. Prvi je približavanje Zadra japanskom turističkom tržištu, a drugi organizacija zanimljivog događanja na samom početku turističke predsezone. Grupe gostiju iz Japana i drugih azijskih zemalja koji, doduše, ne ciljaju baš Zadar nego i cijelu Hrvatsku baš u ovo doba godine, jer naprosto ne vole opasne ljetne vrućine, te velik broj posjetitelja, turista i domaćeg svijeta, na svim festivalskim događanjima dokaz su da je ovaj festival raznolike morske hrane s drugim popratnim sadržajima koncepcijski i programski iznimno atraktivan.
Popratni uspjeh festivala je činjenica da je nakon njegovog pokretanja Zadar proširio svoju gastronomsku ponudu – već nakon tri godine otvoren je Maguro, prvi restoran s azijskom hranom, a sad ih ovdje uspješno radi još nekoliko, uključujući novootvoreni i popularni Antiquus. A i Zadrani su proširili svoje gastronomske vidike – jedni su istinski zaljubljeni u japansku „completely different” hranu, sushi i ramen juha mnogima su postali omiljena hrana, a ostali su makar naučili kako tunu ne treba na gradelama prepeći i presušiti do nejestivosti.
Mediteranska i dalmatinska autohtona jela i dalje su, što je logično, glavni forte ugostiteljske ponude u Zadru, kao i u svim drugim turističkim dijelovima Hrvatske, ali restoranska raznolikost, pogotovo ako se u njima koriste lokalne namirnice i ne sprječava kuharska kreativnost, samo podiže vrijednost Zadra kao dinamične turističke destinacije.
Zbog svega toga Tuna, Sushi & Wine Festival je po svemu uspio i Zadru svakako potrebna manifestacija koju u godinama koje slijede samo treba nadograđivati. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zato da pizze i burgeri ne budu najveći gastronomski dometi generacija koje tek dolaze.”
magazin
FOTOGALERIJA / Mladenačka energija, prvoklasna svirka i “jastučevanje” obilježili svirku Trećeg kata i benda IDEM

Još jedan Urbofon Live u organizaciji Udruge mladih Ahimsa, u Polivalentnu dvoranu Providurove palače prošle je subote donio snažan val pozitivne energije i emocija u grad. Večer je otvorio zadarski bend Treći kat, osnovan još tijekom srednjoškolskih dana u Gimnaziji Vladimira Nazora. Unatoč tome što su danas članovi benda raspršeni po raznim gradovima zbog studija, ponovno su se okupili nakon dužeg vremena i zadarskoj publici priredili večer ispunjenu žestokim rock obradama. Na repertoaru su se našli hitovi Ekatarine Velike, Azre, Majki, Hladnog Piva ali i legendarnih Zeppelina. Publika je s oduševljen prihvatila i druge izvedbe, a večer je kulminirala emotivnom izvedbom pjesme “Ti si sav moj bol” od EKV-a.
Mladi glazbenici nisu krili koliko im znači nastup u rodnom Zadru, posebno pred svojim najmilijima; nekadašnjim školskim kolegama i mentoricom Ivom Mustać Klarić na čiju inicijativu se bend i oformio. Jednako tako, oduševljene Trećim katom nisu krili ni članovi grupe IDEM, koji su stupivši na pozornicu pohvalili ovaj bend i naglasili kako je pred njima zasigurno svijetla budućnost, s čime se složila i publika.
Nakon sjajnog otvorenja IDEM je nevjerojatno brzo rasplesao publiku i dodatno usijao atmosferu. U gotovo dvosatnom nastupu, bend je odsvirao brojne hitove poput “Žujice” i “štetaštetašteta”, “Jadanja” ili “Raspadam” a publika je pjevala, skakala i uživala bez predaha – od prve do posljednje pjesme. Jedan od najzabavnijih trenutaka večeri dogodio se kad su članovi benda u publiku bacili nekoliko bijelih jastuka s natpisom IDEM nakon čega je uslijedila prava euforija, a publika je pjevala i uživala u toj spontanoj »tučnjavi« punoj pamuka i veselja.
Za bis su rezervirali pjesmu “500”, a za sam kraj premijerno predstavili pjesmu “Sve odjednom” s albuma »CIAO«. Frontmen Antun Aleksa otkrio je kako su tu stvar napisali on i njegov prijatelj Tandara a govori o nastojanju da kao glazbenici idu naprijed i uzdižu se, no kako u praksi ispada da sa svakim novim projektom kreću otpočetka.
- Sad smo napokon preskočili tu jednu stepenicu, sretno je uzviknuo Porinom nagrađeni Antun Aleksa ne skrivajući svoje oduševljenje zadarskom publikom.
Bila je to večer ispunjena vrhunskom glazbom koja će sigurno ostati dugo urezana u pamćenje publike, među kojom su posebno prednjačila mlada lica željna dobre glazbe, zabave i zajedničkih trenutaka.
O Urbofon Live programu
Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija i Zadarske Županije, uz sponzorstvo HDS ZAMP službe. Program provodi Udruga mladih Ahimsa u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, Udrugom Prizma i uz podršku Papice, Brewtal Brew co., Varoške pivovare i Troopera.
magazin
KINO ZONA / U utorak jedan od najpoznatijih filmova Pedra Almodóvara – “Žene na rubu živčanog sloma”!

Uz maestralnu dramu ”Pričaj s njom” prikazanu prošle srijede, u Kino Zoni smo započeli druženje s likom i djelima fantastičnog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Filmsku vožnju svijetom njegovih prepoznatljivih likova i radnji nastavljamo u utorak 15. travnja kada je na rasporedu jedan od najpoznatijih filmova ovog briljantnog autora, urnebesna crnohumorna drama ‘’Žene na rubu živčanog sloma’’!
Pepin ljubavnik, Iván, ostavlja je i ona ga pokušava kontaktirati kako bi saznala zašto je otišao. U potrazi za Ivánom, ona se suočava s njegovom ženom i sinom, koji nemaju pojma koliko i ona. U međuvremenu, Candela, njezina prijateljica, boji se da bi je policija mogla tražiti zbog njezina bivšeg dečka, muslimanskog terorista, i njegovih kriminalnih aktivnosti. Kako se radnja razvija, otkriva se da su svačiji životi isprepleteniji više nego što su mogli očekivati…
Još od kratkometražnih filmova iz 1970-ih, a zatim i niza uspjelih dugometražnih naslova iz 1980-ih, Pedro Almodóvar se polako, ali sigurno, prometnuo u jednog od najperspektivnijih mladih europskih redatelja, a kao kruna tog afirmativnog perioda, 1988. je u kina stigla njegova crnohumorna drama ‘’Žene na rubu živčanog sloma’’. Riječ je o filmu sad već svima prepoznatljive šarene estetike, naglašenog crnog humora s nezaboravnim glumačkim izvedbama njegove ‘kućne glumice’ Carmen Maure, mladog Antonija Banderasa, Juliete Serrano, Maríe Barranco te Rossy de Palme.
Film je imao ogroman kultorološki značaj, Almodóvar se uz njega profilirao kao najistaknutiji tzv. ‘ženski redatelj’, a publika je hrlila u kina kako bi se zdušno smijala i zabavila. Njegovu je kvalitetu dakako prepoznala i struka te se film sasvim zasluženo našao u konkurenciji za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma, dok je na brojnim značajnjim festivalima skupio impresivna 22 priznanja.
‘’Žene na rubu živčanog sloma’’ su na rasporedu u utorak 15. travnja s početkom od 20h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 19h te putem platforme CoreEvent.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Ciklus filmova Pedra Almodóvara sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade kultura Nova i udruženja Europa Cinemas, a odvija se u partnerstvu s kinom “Velebit” Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica i Odjelom za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) SUPERNOVA ZADAR / Peek & Cloppenburg otvorio petu trgovinu u Hrvatskoj
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
DOBRO JE ZNATI / Radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
DI U SPIZU? / Danas su u Zadru otvorene sljedeće trgovine…