Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA VINA U DIOKLECIJANOVOM PODRUMU / IX. FESTIVAL VINA I DELICIJA Znatiželju izazvala vina Galac i Dugovrst kojih nema!

Objavljeno

-

Uz Svrdlovinu, Dugovrst i kupažu Galca predstavljena i vina od muškatnih sorti

Galac je  pitko, „vatreno vino“ kojega su naši stari nazivali i Gavran. Crno je kao perje od gavrana, rekao je na radionici o  starim  sortama zadarskog kraja profesor Edi Maletić. Kako uz Galac revitalizirati i Dugovrst?

Na ovogodišnjem IX. Festivalu vina i delicija završenom jučer u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu najviše znatiželje izazvala su vina kojih još nema na tržištu.  To su Galac crni i Dugovrst bijeli od istoimenih, već zaboravljenih sorti iz zadarskog kraja o kojima je na posebnoj radionici govorio prof. dr. sc. Edi Maletić.

Radi se o morfološki i genetički o unikatnim, ali kritično ugroženim sortama.

„Desetak panja Galca uspjeli smo zasad  pronaći u starom vinogradu  Denisa Jusupa u Briševu“, otkriva Maletić. Od grožđa iz posljednje berbe eksperimentalno je napravljeno vino koje je prvi put prestavljeno potkraj prosinca lani na Degustaciji mladih vina u Nadinu. Prve reakcije struke kao i vinoljubaca bile su jako pozitivne. „Nisam iznenađen“, kaže Maletić. Radi se o pitkom, „vatrenom vinu“ kojega su naši stari nazivali i Gavran. Crno je kao perje od gavrana.

Do sadnica  Galca iz njemačkog Heppenheima

S ciljem da se sorta obnovi Maletić je već poduzeo bitne korake.  Prvo, izabrao je loze sa pupovima i poslao ih u rasadnik Antes iz grada Heppenheim u Njemačkoj gdje će proizvesti sadnice koje će se koristiti kao repromaterijal  za razmnožavanje. U planu je podizanje  matičnog nasada sa 300 komada Galca da bi se iz istog već sljedeće godine proizvelo 1000 i više sadnica za  zainteresirane proizvođače, a njih ima, rekao je Maletić.

U projektu  revitalizacije Galca  kao i sorte Dugovovrsti bijele od početka sudjeluje i financira ga  Zadarska županija. Projekt bi trebao trajati tri godine, a u cijelu priču bit će uključeni i Srednja poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanko Ožanić, Sveučilište u Zadru te Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije.

Rijetki od okupljenih  na radionici o starim sortama zadarskog kraja uspjeli su kašati zanimljivu kupažu od Galca (50%) i portugalskih sorti Touriga nacional (35%) i Vinhao (15%) koje su prije tri godine zasađene u vinogradu Šime Škaulja na Nadinskom blatu. Sve u sklopu međudržavne suradnje.  „Mi smo portulacima ustupili naše, a oni nama najbolje svoje  autohtone sorte“, pojasnio je Maletić.  Suradnja se nastavlja.

Spašavanje bijele Dugovrsti

Nastavlja se i spašavanje sorte Dugovrsti bijele  kojoj je također prijetilo izumiranje. Pronađena je u dva vinograda na stankovačkom području te, kao i Galac.  kolekcionirala u tzv. „bankama gena“ na Agronomskom fakultetu u Zagrebu  i Kolekciji sorata sjeverne Dalmacije  na Baštici pokušalištu (imanju) Sveučilištu u Zadru.  Radi se o sorti koja unatoč  visokim  prinosima daje odlične  sladore  pa su i vina kvalitetna. S obzirom na manjak asortimana bijelih sorti  Maletić vjeruje da će i ova sorta pobuditi interes uzgajivača. 

Slično kao što je prije desetak godina pobudila i Svrdlovina koju je u svojim vinogradima oživio Mladen Anić, na imanju Figurica u Smilčiću. U međuvremenu je prihvaćana i od nekolicine drugih vinara. Na festivalu u Splitu, osim Anićeve  (berba 2019.),  kušavana je i Svrdlovina (berba 2022.)   iz Vinarije Bora u Islamu Grčkom vlasnika Zdravka Žuže  iz Pogradine. 

Kako najbolje prodati vino?

Govoreći o trenovima u vinarstvu i vinogradarstvu profesor Maletić je istaknuo kako je sada kod nas i u svijetu zavladala moda da se uskrsnu stare zapostavljene sorte. Danas kad se traži kvaliteta one postaju aktualne. Kod nas, osim spomenutih Galca, Dugovorsti, (koju još nazivaju i Dugoviska, Duguljac ili Gnjatonja) pažnja se pridaje i sortama Trnjak i Lasina. Najbolji primjer  kako se isplati raditi ovaj posao su sorte Tribidrag (poznatiji kao Crljenak) i Malvasija dubrovačka  čija su populacija bile spale na nekoliko panja da bi se danas, nakon uspješno provedenih  projekata revitaliziranja, našle među najuspješnijim sortama na tržištu. Na natjecanju osvajaju medalje i visoka odličja.

Zadarska županija, kao i cijela  zemlja, turistički je orjentirana. Trebamo, sugerira  Maletić,  turistima  ponuditi što više originalnih proizvoda, a vino je u ponudi jako važno. Mala smo zemlja, mali proizvođači sa malim količinama. Nama je najbolje prodati vino tu doma zajedno sa vrhunskim ambijentom i vrhunskom pričom.

A kod naših starih sorti, kako reče profesor Maletić,  priča ima napretek.  

Nedjeljko JUSUP/ Foto:N.J.

Profesor Edi Maletić na radionici o starim sortama zadarskog kraja

Izostali ugostitelji i distributeri

Deveti festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima okupio je 58 izlagača sa 400 etiketa vina  iz Hrvatske i susjedne BiH. Pozornost je privukla i radionica o muškatu, jednoj od najstarijih sorti koja se pojavila prije 10.000 godina. Voditelj radionice  dr. sc. Goran Zdunić, znanstvenik iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša istaknuo je kako se muškatne sorte (Muškat bijeli, Muškat žuti, Muškat ottonel, Muškat ruža…) odlikuju najintezivnijim mirisima. Sorta je i dobila ime  po pčelama koje je privlačila loza specifičnog mirisa. Prekrasne arome dolaze do punog izražaja u desertnim vinima i pjenušcima.

Na radionici su predstavljena muškatna vina Kraljevskih vinograda iz Petrčana i PZ Masvin iz Polače.„Ovo se ne pije nego srče s pupka“, duhovito je prokometirao dr. Radoslav Bobanović, nazdravljajući okupljenima sa svojim poluslatkim Muškatom žutim (berba 2021).

Uz spomenute na ovogodišnjem Festivalu vina i delicija u Dioklecijanovom podrumu svoja vina su izložilla su još četiri vinara sa zadarskog područja: Vinarija Karaba iz Pakoštana,  Vina Vinketa Nadin), Vinarija Bora (Islam Grčki) i Velebna (Poličnik). 

Festival je dobro zamišljen, ali vrijeme održavanja nije pogođeno, prokomenirali su vinari. Među posjetiteljima nisam vidio ni jednog distributera, ugostitelja ni hotelijera. Oni su svoje vinske liste za ovu godinu već zaključili, rekao je  Bobanović sugerirajući organizatorima da termin održavanja festivala  premjeste u kasnu jesen ili na početak godine. Najkasnije do veljače.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša još danas, pa sunčano ostatak vikenda. Evo kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, lokalno i obilnija, a na kopnu ponegdje susnježica i snijeg, uglavnom poslijepodne. Zatim postupan prestanak oborina i razvedravanje sa zapada. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni, a na moru i buru. Temperatura zraka većinom od 3 do 8, u početku ponegdje viša, a na Jadranu od 12 do 18 °C. U drugom dijelu dana osjetan pad temperature zraka.

U subotu pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla koja se u središnjim predjelima može i dulje zadržati, a bit će i jakog mraza. Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu u okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu uglavnom od 1 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, a na moru 9 i 14 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, od nedjelje povremeno s umjerenom naoblakom, a u ponedjeljak na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka može mjestimice biti malo kiše. Ujutro na kopnu ponegdje magla, osobito u subotu kada se može duže zadržati. Vjetar uglavnom slab, u subotu na istoku do umjeren zapadni, a na Jadranu bura, sjeverac i sjeverozapadnjak u slabljenju. Od nedjelje uglavnom na sjevernom Jadranu te u gorju i središnjim krajevima povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo. U subotu hladnije, na kopnu ujutro uz jaki mraz, a potom temperatura u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJAVITE SE / Na Sveučilištu radionica “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?”

Objavljeno

-

By

Na radionici “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?” zajedno ćemo istražiti tehnike i strategije za jačanje otpornosti i bolje suočavanje sa životnim izazovima. Očekuju vas korisni psihoedukativni savjeti, praktične vježbe i siguran prostor za razmjenu iskustava.

Radionica se održava povodom obilježavanja Dana grada Zadra.

Kada? 25.11. (ponedjeljak) od 17:00 do 19:00 sati

Gdje? Odjel za psihologiju, Šime Vitasovića 1, predavaonica SEP 102 (1. kat)

Voditelj radionice: Kristijan Žibrat, mag.psych.
Cilj: Osnažiti vas za bolju emocionalnu ravnotežu i otpornost!

Prijavite se na kzibrat22@unizd.hr i osigurajte svoje mjesto – vidimo se! 
 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNI SKUP U OB ZADAR / Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar bila je domaćin 6. skupa s međunarodnim sudjelovanjem “EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar”, u organizaciji Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti Opće bolnice Zadar, Hrvatskog gastroenterološkog društva te Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar. Skup je bio namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, citolozima, patolozima, onkolozima, liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama i tehničarima endoskopske struke.

Kratkim predavanjima prikazane su dijagnostičke i terapijske mogućnosti moderne gastroenterologije i mogućnosti moderne kirurgije u rješavanju jatrogenih komplikacija. Rasprava je iznjedrila brojne nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija hepatobilijarnog trakta i gušterače. Kako je interventna gastroenterologija dijelom “ušla” i u područje kirurgije, tako se mijenja i tijek bolesti, ali se ujedno i pronalaze nove metode zbrinjavanja komplikacija istih.

Prof.dr.sc.Rusimir Mesihović, gastroenterolog iz Slovenije, govorio je o dosezima i zamkama endoskopskog ultrazvuka dok je prof.dr.sc. Andre Bratanić, gastroenterolog iz KBC Split, iznio mogućnosti dijagnosticiranja neuroendokrinih tumora gušterače uz pomoć kontrastnog EUS-a. Opću bolnicu Zadar predstavljali su dr. Zvonimir Matas, gastroenterolog, koji je prikazao važnost praćenja i dijagnoze kronične upale gušterače uz pomoć EUS-a, dok je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med, prikazala nove metode zbrinjavanja proširenih krvnih žila želuca uz pomoć EUS-a.

U drugom dijelu skupa doc.dr.sc. Mislav Rakić, voditelj Odjela abdominalne kirurgije na KBC Dubrava u Zagrebu, pričao je o mogućnostima kirurške intervencije kod komplikacija endoskopskih procedura i kod teške upale gušterače. Doc.dr.sc.Tomislav Bokun, gastroenterolog iz KBC Dubrava, prikazao je endoskopsko odstranjenje tumora na papili duodeni – mjestu na tankom crijevu gdje se spajaju žućni vodovi i gdje utječe glavni vod gušterače. Doc.dr.sc.Žarko Ardalić, gastroenterolog iz KBC Split, govorio je o bilijarnoj drenaži kod karcinoma gušterače, a dr. Domagoj Lipošćak, gastroenterolog iz naše ustanove, pokazao je tehnike rješavanja kompliciranih slučajeva kamenaca unutar žućnih vodova.

Multidisciplinarni pristup svakom bolesniku zlatni je standard moderne medicine, složili su se svi sudionici koji su diskusiju nastavili i po završetku skupa.

Inače, u OB Zadar se dijagnostički i terapijski endoskopski ultrazvuk primjenjuje od 2009. godine i godišnje se obavi između 650-700 pregleda. Dijagnostički i terapijski ERCP (endoskopska retrogradna kolecistopankreatografija) se primjenjuje znatno dulje, više od 45 godina, s oko 550 procedura godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu