ZADAR / ŽUPANIJA
Novigradska dagnja postala 43. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji
„Novigradska dagnja“ je dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 28. lipnja 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Postupak zaštite naziva „Novigradska dagnja“ pokrenula je Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Novigradska dagnja“.
„Novigradska dagnja“ je školjkaš vrste mediteranska dagnja Mytilus galloprovincialis uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu. Ljuštura „Novigradske dagnje“ je lepezastog, trokutastog ili izduženo-jajolikog oblika. Tijelo je zatvoreno dvjema jednakim ljušturama, izvana crno-modrikaste boje, a iznutra blijedo-sedefaste boje. Dužina najduljeg dijela školjkaša konzumne veličine iznosi minimalno 6 cm, dok je najmanja masa školjkaša 20 g. „Novigradska dagnja” posebno je poznata po visokom indeksu kondicije, odnosno količini mesa koje zauzima prostor unutar ljuštura te kod konzumnih dagnji minimalni indeks kondicije iznosi najmanje 12 %.
Svježe meso „Novigradske dagnje“ je na dodir glatko, meko-elastične konzistencije s karakterističnim mirisom po moru i morskim algama. Površina mesa je sjajna, vlažna i glatka. Boja mesa „Novigradske dagnje“ ovisi o spolu pojedinog školjkaša. Naime dagnje su odvojenih spolova te su muške dagnje uglavnom mliječno-bijele ili krem boje, dok su ženske dagnje narančasto-crvenkaste boje.
Specifikaciju proizvoda „Novigradska dagnja“ možete pogledati ovdje.
Republika Hrvatska sada ima 43 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv „Novigradska dagnja“, registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica i Komiški rogač.
ZADAR / ŽUPANIJA
7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša još danas, pa sunčano ostatak vikenda. Evo kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan…
Danas pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, lokalno i obilnija, a na kopnu ponegdje susnježica i snijeg, uglavnom poslijepodne. Zatim postupan prestanak oborina i razvedravanje sa zapada. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni, a na moru i buru. Temperatura zraka većinom od 3 do 8, u početku ponegdje viša, a na Jadranu od 12 do 18 °C. U drugom dijelu dana osjetan pad temperature zraka.
U subotu pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla koja se u središnjim predjelima može i dulje zadržati, a bit će i jakog mraza. Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu u okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu uglavnom od 1 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, a na moru 9 i 14 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Pretežno sunčano, od nedjelje povremeno s umjerenom naoblakom, a u ponedjeljak na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka može mjestimice biti malo kiše. Ujutro na kopnu ponegdje magla, osobito u subotu kada se može duže zadržati. Vjetar uglavnom slab, u subotu na istoku do umjeren zapadni, a na Jadranu bura, sjeverac i sjeverozapadnjak u slabljenju. Od nedjelje uglavnom na sjevernom Jadranu te u gorju i središnjim krajevima povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo. U subotu hladnije, na kopnu ujutro uz jaki mraz, a potom temperatura u postupnom porastu.
ZADAR / ŽUPANIJA
PRIJAVITE SE / Na Sveučilištu radionica “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?”
Na radionici “Kako se nositi s nepredvidivim životnim situacijama?” zajedno ćemo istražiti tehnike i strategije za jačanje otpornosti i bolje suočavanje sa životnim izazovima. Očekuju vas korisni psihoedukativni savjeti, praktične vježbe i siguran prostor za razmjenu iskustava.
Radionica se održava povodom obilježavanja Dana grada Zadra.
Kada? 25.11. (ponedjeljak) od 17:00 do 19:00 sati
Gdje? Odjel za psihologiju, Šime Vitasovića 1, predavaonica SEP 102 (1. kat)
Voditelj radionice: Kristijan Žibrat, mag.psych.
Cilj: Osnažiti vas za bolju emocionalnu ravnotežu i otpornost!
Prijavite se na kzibrat22@unizd.hr i osigurajte svoje mjesto – vidimo se!
ZADAR / ŽUPANIJA
MEĐUNARODNI SKUP U OB ZADAR / Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija
Opća bolnica Zadar bila je domaćin 6. skupa s međunarodnim sudjelovanjem “EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar”, u organizaciji Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti Opće bolnice Zadar, Hrvatskog gastroenterološkog društva te Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar. Skup je bio namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, citolozima, patolozima, onkolozima, liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama i tehničarima endoskopske struke.
Kratkim predavanjima prikazane su dijagnostičke i terapijske mogućnosti moderne gastroenterologije i mogućnosti moderne kirurgije u rješavanju jatrogenih komplikacija. Rasprava je iznjedrila brojne nove spoznaje u dijagnostici i liječenju malignih i nemalignih lezija hepatobilijarnog trakta i gušterače. Kako je interventna gastroenterologija dijelom “ušla” i u područje kirurgije, tako se mijenja i tijek bolesti, ali se ujedno i pronalaze nove metode zbrinjavanja komplikacija istih.
Prof.dr.sc.Rusimir Mesihović, gastroenterolog iz Slovenije, govorio je o dosezima i zamkama endoskopskog ultrazvuka dok je prof.dr.sc. Andre Bratanić, gastroenterolog iz KBC Split, iznio mogućnosti dijagnosticiranja neuroendokrinih tumora gušterače uz pomoć kontrastnog EUS-a. Opću bolnicu Zadar predstavljali su dr. Zvonimir Matas, gastroenterolog, koji je prikazao važnost praćenja i dijagnoze kronične upale gušterače uz pomoć EUS-a, dok je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med, prikazala nove metode zbrinjavanja proširenih krvnih žila želuca uz pomoć EUS-a.
U drugom dijelu skupa doc.dr.sc. Mislav Rakić, voditelj Odjela abdominalne kirurgije na KBC Dubrava u Zagrebu, pričao je o mogućnostima kirurške intervencije kod komplikacija endoskopskih procedura i kod teške upale gušterače. Doc.dr.sc.Tomislav Bokun, gastroenterolog iz KBC Dubrava, prikazao je endoskopsko odstranjenje tumora na papili duodeni – mjestu na tankom crijevu gdje se spajaju žućni vodovi i gdje utječe glavni vod gušterače. Doc.dr.sc.Žarko Ardalić, gastroenterolog iz KBC Split, govorio je o bilijarnoj drenaži kod karcinoma gušterače, a dr. Domagoj Lipošćak, gastroenterolog iz naše ustanove, pokazao je tehnike rješavanja kompliciranih slučajeva kamenaca unutar žućnih vodova.
Multidisciplinarni pristup svakom bolesniku zlatni je standard moderne medicine, složili su se svi sudionici koji su diskusiju nastavili i po završetku skupa.
Inače, u OB Zadar se dijagnostički i terapijski endoskopski ultrazvuk primjenjuje od 2009. godine i godišnje se obavi između 650-700 pregleda. Dijagnostički i terapijski ERCP (endoskopska retrogradna kolecistopankreatografija) se primjenjuje znatno dulje, više od 45 godina, s oko 550 procedura godišnje.
-
Svijet4 dana prije
Upozorenje zbog zimske oluje: Pripremite se za intenzivne vremenske uvjete!
-
Hrvatska3 dana prije
Objavljena karta: Evo kad će u Hrvatskoj početi snijeg!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
FOTOGALERIJA / Izaslanstvo Općine Sv. Filip i Jakov u Vukovaru odalo počast žrtvama
-
Hrvatska4 dana prije
Stiže promjena vremena uz obilne oborine, bit će i snijega