magazin
“EGZORCIST”, “KNIN-ZADAR”, “VOJVODA”… Rujan u Kino Zoni donosi pregršt zanimljivih projekcija. Pogledajte program…
Posljednji mjesec na ljetnoj pozornici naše i vaše kinoteke započeli smo u nedjelju 3. rujna uz snažnu dramu ”Beskrajna ljubav” s neodoljivom Penélope Cruz te igrani kratkometražni debi domaće autorice Dine Uglešić, ”Pater Familias”, a nastavljamo ga u četvrtak 7. rujna uz najstrašniji film ikad snimljen, Friedkinovog ”Egzorcista”!
Radnja filma prati glumicu Chris i njezinu dvanaestogodišnju kćer Regan čije se ponašanje po preseljenju u Washington iznenada promijeni. Misleći da je uzrok neka mentalna bolest, poput shizofrenije, Chris odvodi Regan liječnicima koju unatoč svim mogućim pretragama ne uspijevaju detektirati problem. Očajna, Chris se u konačnici obrati svećenicima jer je uvjerena kako je njezina djevojčica opsjednuta…
Već po svojoj premijeri ”Egzorcist” je postao instant klasik žanra i jedan od najkomercijalnijih filmskih hitova u povijesti, a njegov kino uspjeh je popraćen i s dva Oskara (najbolji adaptirani scenarij i najbolji zvuk) te čak četiri (!) Zlatna Globusa uključujući i one za najbolji film, režiju (William Friedkin) i sporednu žensku ulogu (Linda Blair). U glavnim ulogama briljiraju Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Jason Miller i debitantica Linda Blair, a kino ga dovodimo povodom 50. obljetnice od premijernog prikazivanja, odnosno, u spomen na nedavno preminulog redatelja Williama Friedkina.
U nedjelju 10. rujna očekuje nas pak prava fešta kratkog filma uz zadarsku premijeru nagrađivanog dokumentarnog filma Melite Vrsaljko, ”Knin-Zadar” te finalnu večer premijernog izdanja festivala ”Adria Shorts” u kojoj ćemo doznati, a potom i pogledati sve pobjednike u kategorijama: igranog, dokumentarnog, animiranog, namjenskog i eksperimentalnog filma. Organizator događaja je PULSAR PRODUKCIJA, a Kino Zona je ponosan partner.
Četvrtak 14. rujna je rezerviran za višestruko nagrađivanu dramu, libanonskog kandidata za Oskara i pobjednika Cannesa, izvrsni ”Capernaum”.
Zain El Hajj 12-godišnji je klinac iz sirotinjske četvrti Bejruta koji zbog napada nožem na čovjeka kojeg naziva ´kurvinim sinom´ služi petogodišnju kaznu u zatvoru Roumieh. Ni Zain ni njegovi roditelji ne znaju točan datum dječakova rođenja, jer nikad nisu dobili izvod iz matične knjige rođenih. Zain je izveden pred sud nakon što je pokrenuo parnicu protiv svojih roditelja, majke Souad i oca Selima, a na sučevo pitanje zbog čega tuži roditelje dječak je odgovorio ´zbog toga što sam rođen´…
Režiju i scenarij filma potpisuje Nadine Labaki, a njegovoj projekciji prethodit će ona kratkometražne komedije ”Spas” Krešimira Štuline čija radnja prati trojicu prijatelja u noćnom, alkoholom natopljenom provodu.
Nedjelja 17. rujna rezervirana je pak za urnebesnu biografski krimi komediju, ”Vojvoda”!
Radnja filma nas vraća u 1961. kad je Kempton Bunton, šezdesetogodišnji taksist, ukrao portret Vojvode od Wellingtona autora Francisca Goye iz Nacionalne galerije u Londonu. To je bila prva i do danas jedina krađa u povijesti te galerije…
Glavne uloge u filmu tumače dobro znani Jim Broadbent i Helen Mirren dok je za režiju zaslužan Roger Michell. Projekciji ”Vojvode” prethodit će kratkometražni domaći film ”VIDEOBOX: Ruka sudbine” autora Karla Voriha, Marka Bičanića, Ivora Lapića te Davida Bakarića.
Čast zatvaranja ljetne pozornice dopala je pak romantičnu dramu s elementima komedije ”Bergmanov otok” proslavljene redateljice Mie Hansen-Løve te kratkometražni dokumentarac ”Mate” Ivana Efendića.
Radnja ”Bergmanova otoka” prati par američkih filmaša, Chris i Tonyja, koji se tijekom ljeta odluče povući na osamu na mistične Farske otoke. U ovoj divljini i prirodnom okruženju gdje je slavni redatelj Ingmar Bergman živio i snimio neke od svojih najslavnijih djela, njih dvoje nadaju se pronaći nadahnuće za svoje nadolazeće filmove. I dok dani koje provode odvojeno lagano prolaze, fascinacija samim otokom kod Chris budi uspomene na njezinu prvu ljubav. Uskoro se tanka linija između realnosti i fikcije sve više zamagljuje, a par se jedno od drugog sve više udaljava…
U glavnim ulogama nastupaju Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska i Anders Danielsen Lie, a valja istaknuti I kako je film zavrjedio niz nominacija uključujući i onu za Zlatnu palmu na festival u Cannesu.
Kratkometražni “Mate”, dobitnik nagrade publike na FMFS-u, pak prati naslovno, samoukog slikara iz malog sela u Dalmatinskoj Zagori. Nakon što je pogledao dokumentarac o Rembrandtu, u staroj je kamenoj kući napravio atelje i izolirao se od svih utjecaja modernog života kako bi se posvetio slikanju.
*Ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 19:30 h.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Sport3 dana prije
POSEBNA REGULACIJA PROMETA GRADOM / Sutra se održava zadarska božićna utrka – Zadar Christmas Run 2024.!