magazin
Što jedu djeca? Nutricionist objasnio zašto je parizer loš za mališane, a slanina nije
Poslednjih dana, čini se, više nego ikada u našim životima čuli smo riječ „parizer“ – koji je ovog rujna postao najvažnija namirnica u medijima u susjedstvu i životima ljudi u Srbiji.
Dok ga političari koriste za promociju, Nova.rs porazgovarala je sa stručnjakom o tome treba li djeci davati parizer, ali i salamu, hrenovke, paštetu, kobasicu i sve druge mesne prerađevine.
Djeci su potrebni proteini, ali zbunjuje činjenica da je u nekim mesnim prerađevinama zastupljeno samo – tri posto mesa.
Poznati srpski nutricionist Predrag Nenadić kaže kako u spomenutim “delikatesama” ima svega. “Pa čim je nešto jeftino, onda nije kvalitetno, a onda nije ni zdravo. Logika je jednostavna. Lijep je potez države što je omogućila da netko može kupiti te stvari jeftinije ili povoljnije“, kaže dr. Nenadić pa dodaje: “Vidite, prerađevine kao prerađevine nisu preporučljive. Svatko iole stručan zna da to nije dobro za jelo. Prerađevine su pune aditiva, pune natrijevih glutaminata i raznih drugih supstanci koje štete našem organizmu. Normalno da se ne mogu mjeriti s prirodnom hranom. Kod prerađevina treba razdvojiti dvije stvari. Nisu sve prerađevine iste. Vi imate za kupiti i suho meso koje se prirodno suši na zraku, koje je sasvim u redu. Slanina suha je sasvim u redu, treba je jesti, itekako je zdrava i korisna za naš organizam, ne može vas udebljati niti će vam od nje skočiti kolesterol.“
“Prerađevine kao što su parizer, hrenovke, razne salame, paštete – u njih se stavlja sav mesni otpad, transmasti, melju se kosti – da ne napadam ja sad industriju, svatko se bori za sebe i svoj život. No to nisu proizvodi koji su dobiveni od kvalitetnog mesa. Čim u nekoj preradi imate aditiva, to nije dobro. Drugo je kada stavite samo sol ili salitru ili kada ljudi rade domaću preradu, domaće sušenje. Dimljenje na bukovom drvetu nije preporučljivo, ali sušenje jest idealan način. Moje mišljenje, pogotovo za te hrenovke – nekad, u vrijeme moje mladosti hrenovke su se pravile od mesa. Safalada i hrenovka se pravila od čistog telećeg mesa i skuplja je bila od kilograma mesa, danas tu nema ni m od mesa”, kaže nutricionist.
“Kažu – znate, ali tu ima biljnih masti, biljke su zdrave – pa nije točno. Najopasnije masti za čovjeka su biljne masti, tzv, transmasti. One se emulgiraju na visokm temperaturama, prerađuju se, to su opasne masti. Nije opasna svinjska mast, nije opasno maslinovo ulje, sve drugo jest. Biljnu mast treba jesti samo hladnu, čim je zagrijete, ona je kancerogena.”
Koliko onda puta tjedno možemo djetetu dati jede parizer ili hrenovke ili salamu bez grižnje savjesti?
„Bilo što da kažem, napravit ću veliku grešku prema znanosti. Ako hoćete da poštujemo znanost, onda ne treba davati prerađevine uopće, ako hoćete da poštujemo zdravlje, ne treba ih davati uopće, ali ako situacija u kojoj živimo to nameće, ako se sporadično uzima, onda je mjera jedanput-dvaput tjedno ili jedanput ili dva puta mjesečno, to ne može ostaviti nekog traga, ne može ugroziti naše zdravlje. Možete praviti korekciju dječje prehrane zdravim namirnicama. Drugo, djeci u razvoju su potrebni proteini, a proteini se ne nalaze u tim proizvodima, proteini se nalaze u kvalitetnom mesu, u pilećem mesu, u janjećem, u junećem, u ribi. Mi jedemo strašno malo ribe, i ona je skupa, strahovito. Sve razumijem kao opravdanje. Ali jedna sardina je mnogo zdravija nego riba pržena u ulju u kojem se prži čitav dan. Sve umjereno može se podnijeti, ali kad su djeca u pitanju, treba voditi računa da im se daje zdrava hrana – zdrava hrana nije skupa hrana, samo treba prepoznati što je prirodna hrana. I kada je riječ o organskoj hrani, i tu ima puno prevare – ja ne vjerujem u to da je sve što se prodaje kao organska hrana zaista organsko. Ali, vidite, mi smo u okruženju koje nije organsko. Mi smo stalno izloženi djelovanju određenih patogena. Prisiljeni smo unositi veliki broj nezdravih namirnica – nezdrave šećere, nezdrave masti, spominjao sam već nezdravu sirutku koja se prodaje kao zdrava. Dakle treba jesti hranu iz vrta pripremljenu na tradicionalan način, na žlicu. Treba jesti hranu sa začinima kao što su luk, peršin, papar, zeleno povrće, svinjska mast, to je hrana koja ne može štetiti uopće.“
Naravno, dr. Nenadić kaže da nije ni sve prerađeno meso nejestivo te da ne treba biti isključiv.
„Moram reći i da nije sva prerada loša. Ima proizvoda koji se prave od kvalitetnog mesa. Samo to treba prepoznati. Ima šunki, proizvoda od kvalitetnog mesa, koji se mogu jesti. Ali ništa što je pretjerano nije dobro. Sve te salame, parizeri, čajne – tu je pitanje koliko ima kvalitetnog mesa, pitanje je što se sve u čajnu ubacuje. Uvozi se iz inozemstva meso koje je odleđeno pa se to melje, a čim je odmrznuto meso jednom ili više puta, pitanje je njegove zdravstvene ispravnosti. Nema idealnog, moramo se prilagoditio. Na sreću, naš organizam ima instrumente da se bori protiv loše hrane. Samo ga ne smijemo opteretiti lošim nutrijentima”, govori.
Organizam ima mehanizme da se bori protiv pesticida, koje je nemoguće u potpunosti ukloniti s povrća i voća.
“I još nešto, sva mesa su zdrava, a tako i janjetina i ovčetina – a zapostavljena su, što je šteta jer su po sastavu identična ribi – koja je najzdravija. Ta mesa jesu skuplja, ali su nemerljivo kvalitetnija.“
magazin
OD 24. STUDENOG: ZIMSKI PARK VIŠNJIK – Zimska čarolija za cijelu obitelj
U nedjelju, 24. studenog 2024., na Dan grada Zadra, svoja vrata i ove godine otvara adventska manifestacija, Zimski park na Višnjiku! Već tradicionalno sve posjetitelje očekuje atraktivno klizalište, novi zabavni MOON FUN PARK, adventske kućice s bogatom ponudom blagdanskih delicija, božićni kamion Djeda Božićnjaka s vilenjacima, šareni i veseli lunapark Madi te brojna druga blagdanska iznenađenja.
Zimski park Višnjik prepoznatljivo je adventsko odredište svih generacija Zadrana koje se svake sezone željno iščekuje. Prošle godine, manifestaciju je posjetilo više od 60.000 posjetitelja, a velika posjećenost očekuje se i ove godine.
Glavni sadržaj i središte zbivanja, posebno privlačno djeci, jest natkriveno klizalište koje jamči uživanje u klizanju i nezaboravnu zabavu. Za sve željne klizanja, klizalište će raditi svakim danom od 9 do 23 sata, a bit će organizirane i prigodne nagradne igre.
Uz prostrano klizalište, Zimski park ove godine obogaćen je novim sadržajem, zabavnim MOON FUN PARK-om! Posjetitelje svih uzrasta očekuje širok spektar aktivnosti, od trampolin parka i trkaćih simulatora SIM racinga do mini golfa, savršenih za zabavu i prijateljsko natjecanje.
Uz to, posjetitelji će moći uživati u predivnim adventskim kućicama koje nude raznovrsne slastice i tople napitke. Ove kućice donose duh blagdana i pružaju priliku uživanja u ukusnim delicijama koje će zagrijati sve posjetitelje. Tijekom trajanja manifestacije, u goste nam također stiže veliki blagdanski dekoriran kamion s Djedom Mrazom i njegovim veselim pomoćnicima. Ovaj blagdanski događaj donosi pravu božićnu atmosferu, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u pjesmi i plesu, dok najmlađi mogu sudjelovati u čarobnoj božićnoj predstavi. Turneju kamiona Djeda Mraza organizira poslovna grupa Auto Hrvatska, s ciljem širenja pozitivnog blagdanskog duha i uveseljavanja najmlađih. Na kraju, nezaobilazni luna park Madi nudi mnoštvo adrenalinskih vožnji i igara, idealnih za obitelji i prijatelje.
Ovdje se stvaraju dragocjene uspomene, a jedinstvena atmosfera veselja i zabave privlači posjetitelje svih generacija.
Zimski park Višnjik savršeno je mjesto za adventsku zabavu, gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Pozivamo sve da posjete našu manifestaciju i stvore nezaboravne trenutke s obitelji i prijateljima, uz brojna iznenađenja koja ih očekuju!
magazin
VAŽNO! S Višnjika objavili upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović
Važne informacije za posjetitelje koncerta Doris Dragović
Datum koncerta: subota, 23. studenog 2024. godine
Vrijeme početka: 20:00 sati
Lokacija: Dvorana Krešimir Ćosić, ŠC Višnjik, Zadar
Upute za ulazak publike na koncert:
– Tribine: Ulazite na ulaze B, C i D
– Fan Pit: sjeverni ulaz prizemlje desno
– Parter i VIP tribina: sjeverni ulaz prizemlje lijevo
– VIP backstage stolovi – lijevo: južni ulaz prizemlje desno
– VIP backstage stolovi – desno: južni ulaz prizemlje lijevo
Ulaz za publiku otvara se u 18:30.
INFORMACIJE O ULAZNICAMA:
– Ulaznice su dostupne putem online prodaje na Eventim.hr ili u njihovim prodajnim mjestima.
– Blagajna na Višnjiku neće biti otvorena.
magazin
POZIVNICA IZ UDRUGE AHIMSA / U petak kazališna predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin!
“Javljamo vam se u ime kriznog stožera Udruge mladih Ahimsa kako bi obavijestili građanstvo da je radi prevelike koncentracije sanjara, igre, sreće, upornosti, ljubavi i malo ludosti nastao otvor u svemiru nalik na poljsko strašilo”, stoji u uvodu objave iz Ahimse. Evo što dodaju:
“Trenutne prognoze analitičara govore da će se radi spomenutih okolnosti ovaj petak, 22.11. u 13h i 18h, velika dvorana Kazališta lutaka Zadar teleportirati u Kansas SAD na jedno 20 minuta – po’ ure.
Tko stoji iza ovoga?
Ovakva pojava nije bez presedana. Naime, pojedinci nam svjedoče da se sličan fenomen dogodio i prošlog proljeća, 25.05.2024. na istom mjestu.
Među gradskim kuloarima kruži zasad nepotvrđena špekulacija da je za otvor u svemiru kriv ni više ni manje nego Jurica Milin (op.a. zadarski Victor Flemming).
Milin je, kako kažu, jedan od „odabranih“, jedan od onih koji svijet vide, a ne samo gledaju.
Što to zapravo znači? Prema trenutnim statistikama u Hrvatskoj se 1 od 1000 djece rodi sa sličnim supermoćima. Neki to nazivaju dodatni kromosom ili trisomija, a u narodu je ovo poznato kao „učitelj prave vrijednosti života“. Tako je Milin uz pomoć supermoći, a s minimalnim resursima, uspio osvojiti nekolicinu plivačkih medalja i isplivati memorijalni maraton u čast svome bratu Anti. Poslije je medalje pokupio i u taekwondou.
Kako bi pokazao snagu svoje supermoći, počeo se baviti i slikanjem, a u tridesetima je naučio čitati i pisati. Njegove slikarske radove ste imali prilike vidjeti na izložbi u Kneževoj palači, a nedugo nakon je izdao i knjigu pjesama „Živite zajedno i sretno“. Može se dakle reći da se radi o profesionalcu treniranom za nadmoć u svim prilikama, a upravo njegov pogled na stvari i situacije oko nas se smatraju glavnim razlogom za pojavu ovog fenomena teleportacije.
Sigurno se pitate kako je svu ovu energiju mogao uzrokovati sam samcat. Naravno, imao je suradnike. Pih, itekako! Regrutaciju je napravio planski, organizirano i smišljeno izabravši najveće među amaterima. Kako doznajemo, neka od kodnih imena koja su se spominju u ovoj operaciji akumuliranja pozitivne energije su Doroti, Limeni, Dobra vila, Lav, Teta Ema, Ujak Henri, Vještica, Čarobnjak, Narator i Stablo. Odnedavno se spominje i povezanost s tzv. Vojnicima, Farmerom i Letećim majmunima, a Milin je među njima poznat kao Strašilo.
Do trenutka slanja ove obavijesti nismo uspjeli dobiti konkretan komentar nijednog člana operacije. Vješticu smo doduše sreli na Meladi na kavi, ali nije imala komentara, samo se histerično smijala. Lav nije prestajao plakati na telefon, iako smo ga samo pozdravili. Doroti je, pak, rekla da ne razgovara ni sa kim osim sa Stablom ako nema duge na nebu.
Zaključno, savjetujemo građanstvu da prikupe pozitivnu energiju iz svih sfera života te ju pažljivo zapakiraju na površinu srca. Potrebni su nam izabrani pojedinci kako bi ovaj fenomen dobio punu vrijednost, a samo brzim otpuštanjem iste pozitivne energije možemo svi skupa otputovati i dalje od Kansasa – čak i do čarobne zemlje Oz.
Za više informacija, pozivamo sve da nam se jave na carobnjakizahimse@gmail.com i potvrde svoj dolazak.
Sad ozbiljno:
Da ne dođe do nesporazuma, radi se o predstavi „Čarobnjak iz Oza“ koju je napisao i režirao Jurica Milin, odrasla osoba s Down sindromom i inspiracija za sve nas.
Predstava će se održati u petak 22.11. u dva termina, 13h i 18h u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar.
Ulaz je besplatan, ali je mjesto potrebno rezervirati na mail carobnjakizahimse@gmail.com. Dovoljno je da u mailu napišete koji termin želite i koliko sjedećih mjesta rezervirate.
U predstavi sudjeluju, da ne kažemo GLUME: Jurica Milin, Mira Treursić, Josipa Ćurić, Toni Lovrović, Vida Treursić, Klaudija Milin, Matija Lidija Milin, Donat Pavić, Tomislav Kabić, David Babac, Cristina Gracin, Antonio Mašina, Matej Mrva, Dalia Petani, Ivan Šešelja, Kristijan Čovčić.
Glazbu je radila Matea Vragolov skupa sa Tonijem Lovrovićem. Osim glazbe, Matea će za vrijeme predstave praviti mrak i svjetlo.
Zadužen za sve zvučne efekte je naš najbolji tonac-amater Ive Jurlina.
Scenu, rekvizite i opuzenske mandarine na dugim probama je organizirala Mihaela Marić.
Posebno se zahvaljujemo Milijani Načevski i Andrei Kvartuč, djelatnicama Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire na svoj pomoći i dodatnom angažmanu.
Krizni stožer vas sve srdačno pozdravlja i zahvaljuje na pažnji, a ako budemo malo kasnili na predstavu to je zato što ove godine na isti dan primamo nagradu Grada Zadra u HNK. Hvala grade, hvala Zadrani.”
Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:
Udruga mladih Ahimsa
IBAN: HR9623400091111042030
Model plaćanja: 00
Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje
Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge
QR kod za uplatu:
Više informacija možete pronaći na društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na web stranici: udruga-ahimsa.hr
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
DANI SJEĆANJA / U Benkovcu danas duhovni susret za branitelje i njihove obitelji, potom noćni hod do Škabrnje
-
Svijet4 dana prije
Upozorenje zbog zimske oluje: Pripremite se za intenzivne vremenske uvjete!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
SUBOTA UKRATKO / Požar u stanu na Poluotoku; eksplozija plinske boce u kući u Ulici Ljudevita Gaja
-
magazin5 dana prije
Znanstvenici otkrili: Ovih pet bolesti nasljeđujemo od roditelja!