Connect with us

magazin

DANSKA DIJETA / Drastičan režim prehrane koji obećava čak 10 kilograma manje u 13 dana

Objavljeno

-

Prije nego što se odlučite na ovu rigoroznu dijetu, trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom smijete li se uopće upuštati u ovaj zahvat. Danska dijeta traje samo 13 dana i obećava pet do 10 kilograma manje, ali se zato ne smije ponoviti iduće dvije godine.

Svima je u cilju što brže skinuti što više kilograma, a najbrže rješenje su dijeteDanska dijeta je poznata još i pod nazivom Kopenhagen dijeta, a kao i svaka dijeta ima pozitivne, ali i negativne strane. Oni koji su ju isprobali tvrde kako je efikasna, ali i kako je se jako teško držati jer je poprilično restriktivna.

Kako funkcionira danska dijeta?

Danska ili Kopenhagen dijeta jako je oskudna i uglavnom se temelji na vrlo malom unosu kalorija i količine hrane. Moglo bi se reći kako se temelji na gladovanju jer se dnevno unosi samo 600 kalorija s vrlo niskim unosom masti. No, u svega 13 dana pridržavanja ove dijete moguće je skinuti od pet do 10 kilograma.

U ovoj dijeti postoje točno određeni jelovnici za svaki dan. Tako postoje tri obroka bez međuobroka, a ako se poklekne samo jedan dan potrebno je krenuti ispočetka, no tada mora postojati od dva do šest mjeseci pauze. Ako se dijeta izdrži do kraja, ne smije se ponoviti iduće dvije godine jer se kilogrami, navodno, u tom periodu ne bi trebali vratiti.

Stoga, ako ste čvrsto odlučili da želite isprobati ovu dijetu, pripremite se na stroga pravila i striktne količine namirnica koje smijete konzumirati. Važno je da ne produljujete trajanje dijete, s obzirom na to da se tijekom nje ne unosi dovoljno hranjivih nutrijenata te može ostaviti štetne posljedice na vaše zdravlje.

Danska dijeta: Jelovnik

Logično je da će se iz jelovnika gotovo svake dijete, koja garantira velik gubitak kilograma u tako kratkom intervalu, izbaciti brza i nezdrava hrana. Isto vrijedi i za dansku dijetu u kojoj je zabranjeno konzumirati:

– šećer i bilo kakvi slatkiši

– brza hrana

– masna hrana

– alkohol

– pekarski proizvodi

– grickalice

– međuobroci

Plan jelovnika po danima

Svaki dan ima tri obroka – doručak, ručak i večeru. NIje dozvoljeno mijenjanje jela između dana, no mogu se u danu zamijeniti ručak i večera, dok doručak ostaje kakav je.

1. dan

Doručak: šalica crne kave (ovdje si možete dozvoliti jednu kocku šećera)

Ručak: kuhani špinat uz dva tvrdo kuhana jaja i jedna rajčica

Večera: veći mesni odrezak uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

2. dan

Doručak: šalica crne kave i jedna kocka šećera

Ručak: jedna kriška šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći mesni odrezak i zelena salata

3. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, jedna kriška šunke i zelena salata

Večera: jedan kuhani celer srednje veličine, rajčica i voće po izboru

4. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: litra svježe cijeđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: jedna naribana mrkva, kuhano jaje, 25 grama mladog sira

5. dan

Doručak: veća mrkva, naribana i prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba do 230 grama s limunovim sokom i malom količinom maslaca

Večera: veći mesni odrezak, kuhani celer, zelena salata

6. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: naribana veća mrkva i dva kuhana jaja

Večera: pola pileta sa ražnja bez kožice i salata

7. dan

Doručak: biljni čaj bez šećera

Ručak: taj dan nema ručka

Večera: jedan janjeći kotlet na žaru, sezonsko voće

8. dan

Doručak: kava i tost

Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuhana jaja i salata

Večera: kuhani celer, rajčica i jedna voćka

9. dan

Doručak: kava

Ručak: veća kriška šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći komad mesa, salata i voće po izboru

10. dan

Doručak: kava i kriška tosta

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, kriška šunke i salata

Večera: kuhani celer, rajčica i voće po izboru

11. dan

Doručak: kava i kriška tosta

Ručak: litra svježe cijeđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: tvrdo kuhano jaje, naribana mrkva, 25 grama mladog sira

12. dan

Doručak: veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba s limunovim sokom i malo maslaca

Večera: komad mesa, kuhani celer i zelena salata

13. dan

Doručak: tost, kava, šećer

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja i veća naribana mrkva

Večera: pola pileta sa žara bez kože i salata

Posljedice danske dijete

Kao što se može vidjeti iz jelovnika, jela su vrlo siromašna i ograničena. Stoga je nužno da se prije odluke na ovako rigoroznu dijetu posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom. Pitajte i trebate li, ako krenete s ovim režimom prehrane, uzimati određene suplemente koji će nadoknaditi to što se prehranom ne unose vitamini i ostale hranjive tvari.

Stručnjaci tvrde kako je nakon 13 dana danske dijete jako veliki rizik od jo-jo efekta. Zato se preporučuje da se s unosom većeg broja kalorija krene postepeno, ali da se s vremenom treba povećavati.

Osim toga, kod žena je moguć i gubitak ili poremećaj mjesečnice. Neminovno je da će se s drastično manjim unosom kalorija kilogrami topiti, ali posljedice na zdravlje mogu biti veoma ozbiljne.

Prakticiranje danske dijete ne preporučuje se osobama koje se bave fizičkim poslom, kao ni da osoba vježba tijekom trajanja dijete jer unos kalorija nije dovoljan kako bi izdržali takav napor.

Zaključak

Danska dijeta je jedna od najrigoroznijih dijeta. Osobe koje nisu psihički i fizički spremne na takvu disciplinu u režimu prehrane bolje da ni ne pokušavaju, a svima se preporučuje da se prije prakticiranja danske dijete posavjetuju s liječnikom oko rizika koje ona sa sobom nosi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

By

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 23. prosinca 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se naspavati.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Još malo uvođenja kućnog reda uzet će vam nešto vremene i energije. Ipak, popodne je rezervirano za partnera.
KARIJERA: Ići ćete uzdignute glave i pucati na visoku poziciju. Prilika je tu. Oko vas ima i nekih zavidnika.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne idite preko svojih granica.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Voljena osoba je oduševljena. Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Danas biste svojoj najdražoj osobi mogli ispričati cijeli jedan roman. Pazite da se zaustavite na vrijeme.
KARIJERA: Netko tko ima jak glas iritirat će vas na radnom mjestu, ali zanemarite to. Vaši rezultati su sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanje u konzumacijama

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: U inače solidnoj vezi vi danas pokušavate nametnuti svoj stav. Bolje bi bilo surađivati.
KARIJERA: Postajete svjesni svojih poslovnih mogućnosti. Znate da vi možete bolje i usmjeravate se u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vaše društvo i danas će vam biti sklono, pa ćete većinu slobodnog vremena radije provesti s prijateljem, nego s partnerom.
KARIJERA: Vjerojatno ćete proširiti suradnju s mladim suradnicima na poslu. Ona će biti konstruktivna, a vi poticajni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite, manje jedite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Ono što radite ide u pravcu dugoročnog posla. Ne štedite se, nego potegnite još više jer će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bit će zaokupljeni jednim članom svoje obitelji iz koje potječete, pa će partner nakratko ostati po strani.
KARIJERA: Vaši nadređeni dat će vam novu priliku, a vi ćete je prigrabiti jedva čekajući da se dokažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Popodne se odmorite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Osjećaj da će sve biti dobro navodit će vas na veću otvorenost u osobnim odnosima, a onda će doći i do poboljšanja.
KARIJERA: Priznat će vaša zasluge u jednom poslu. Bit će vam drago zbog toga. Neki dobivaju protekcije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete bistri u svemu što radite.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

 
Nastavi čitati

magazin

ĐIR PO GRADU / Suvenirnica Zara – savršeno mjesto za jedinstvene božićne poklone koji odražavaju lokalnu tradiciju i kvalitetu

Objavljeno

-

By

Božić, vrijeme za obitelj, prijatelje te ujedno i vrijeme darivanja. A kada nekoga darujemo, darujemo ga od srca! Na samom kraju Kalelarge, nasuprot crkve Gospe od Zdravlja, smjestila se suvenirnica Zara…Mjesto, koje je na prvi mah okrenuto turistima no zapravo kad uđete, vidjet će te kako je upravo ovo mjesto okrenuto i nama Zadranima. Suvenirnica Zara u svom prekrasnom ambijentu nudi široki spektar naših, lokalnih i hrvatskih proizvoda, proizvoda koji donose dašak doma, obitelji, druženja i prijatelja. I upravo to mjesto idealno je za pronaći savršen poklon i to ne samo za Božić nego poklon za svaku prigodu i za sve one koje od srca želite razveseliti.


Upravo ovdje možete pronaći širok asortiman proizvoda od kojih svaki priča svoju priču o Zadru i okolnim regijama. U asortimanu suvenirnica Zara možete pronaći proizvode TamiKerami, unikatnu, ukrasnu i uporabnu keramiku. Sve je ručni rad, a izrađuju figure anđela, maca, praščića, slonića pa sve do raznih svijećnjaka, kasica i šalica. Koriste prirodne materijale poput gline. Riječ je o maštovitim proizvodima koji će svakoga razveseliti. Također, u suvenirnici Zara možete pronaći i rukotvorine Ivanke Vrbanec čiji su keramički proizvodi poznati diljem Europe kao i umjetničke proizvode galerije Idea Art. 

Želite li pak nekome pokloniti vrhunsko vino, u ponudi suvenirnice Zara možete pronaći široki asortiman nekoliko vinarija. Tu su Degarra – Kvalitetna vina iz zadarskog kraja, savršena za ljubitelje vinogradarstva; zatim istarska vina Rossi – prepoznatljiva vina koja kombiniraju tradiciju i modernu proizvodnju. Također u ponudi se nalazi i maslinovo ulje iz Pakoštana – Ekstra djevičansko maslinovo ulje, poznato po svom bogatom okusu i nutritivnim vrijednostima. Tu su i proizvodi obiteljske destilerije Aura čiji se ekskluzivni proizvodi – rakije, likeri, ginovi i džemovi spravljaju od samoniklog bilja i divljeg voća ubranog u čistoj prirodi na obroncima Ćićarije i drugim predjelima Istre, daleko od cesta i naseljenih mjesta.

I neizostavno, u suvenirnici Zara, možete pronaći i proizvode Maraske Zadar – tradicionalne zadarske proizvode, kao što su likeri i rakije, koji će biti idealan poklon za ljubitelje autohtonih okusa.
Cjelokupna ponuda suvenirnice Zara odražava bogatstvo lokalne kulture, tradicije i kvalitete, te će biti savršen božićni poklon za vaše najmilije. Naravno, u spomenutoj suvenirnici možete pronaći još puno toga te na koncu izabrati i složiti poklon pakete po svom ukusu i željama. Napravite Đir po gradu i uputite se na sam kraj Kalelarge te otkrijte svijet lokalnih i hrvatskih proizvoda!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu