Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) VEČER ZADRA NA WALL STREETU / Zadarski kuhari, vinari i maslinari oduševili novinarsku i tour-operatersku elitu New Yorka!

Objavljeno

-

Prezentacijskom večerom s čak 11 odvojenih gastronomskih cjelina – tanjura, koji su zajedno ocrtali najvažnija obilježja gastronomije, vina i maslinova ulja Zadra i njegovog kraja u restoranu Delmonico’s u New Yorku, točnije na Manhattanu, Turistička zajednica grada Zadra u utorak je predstavila naš grad većoj skupini uzvanika – tour-operatora, turističkih agenata i predstavnika putničkih i kamperskih strukovnih asocijacija, novinara, urednika i televizijskih producenata specijaliziranih za turistički sektor.

Na početku višesatne degustacije goste su pozdravili direktor TZ Zadar Mario Paleka, gradonačelnik Zadra te predsjednik Skupštine i Turističkog vijeća TZ Branko Dukić, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović. Prikazan je prošlogodišnji nagrađivani promotivni film o Zadru autora Igora Goića, a glavna obilježja grada, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu te turističke osobitosti mediteranskog Zadra predstavila je djelatnica TZ Zadar Lucija Grubić. Gostima je cijelu večer pjevao klapski kvintet Niko.

Sve namirnice od kojih su se pripremali manji zalogaji, predjela i glavno jelo (osim goveđeg mesa), stigle su za ovu prigodu iz Zadra, uz veliku pomoć tvrtke Marikomerc. Time se zadržala izvornost okusa ovoga kraja, a zadarski kuhari, chef restorana Foša Saša Began, vlasnik restorana Niko Erik Pavin i Jakov Meštrović kao predstavnik mlađe, svježe generacije potekle iz zadarske kuharske škole su u svojim tanjurima htjeli zadržati izvornost baštinskih jela i njihovih okusa te, naravno, zadarskog mora i njegovih proizvoda.

Večer je počela s čak četiri mala pozdrava iz kuhinje: košaricom s carpacciom od Marikomercove jadranske hobotnice i Pelagosovim mariniranim inćunom, Begnovom focacciom sa slanim inćunom, stonskom kamenicom iz Marikomercove ponude te zalogajem  ike jime filetom odležanog brancina ugljanske tvrtke Marfish prelivenog s emulzijom od naranče i maslinova ulja. Sva su jela inače pripremljena i začinjena s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljima zadarskog kraja, koje su preko Udruge maslinara Zadarske županije donirali nagrađivani maslinari dr.Ivica Vlatković, Ante Vulin, Vinko Lalin i Marin Matešić. Bočice njihovih ulja bile su zajedno sa cvijetom ninske soli Solane Nin dio darovnih paketa za goste.

Večer se nastavila Beganovom izvedbom tradicionalnog savura od plave i bijele ribe, Meštrovićevim filetom ‘zapaljene’ jadranske plavorepe tune (iz kaveza Jadran tune) s pireom od čičoke, gustom ribljom juhom od bijele ribe s filetom kovača i dagnjom koja je začinjena lokalnim šafranom tvrtke Stigma šafran iz Žerave, potom Pavinovim klasičnim rižotom od Velebitskog škampa, dalmatinskom pašticadom s mini povrćem umjesto njoka, a prava mala zadarska fine dining degustacija završila je Meštrovićevom izvedbom Zadarske torte od naranče i čokolade koju je oplemenio s Dalmatinskim tartufom u čokoladi te kremom od zadarske maraške, crumbleom od mendule te Maraskinim slavnim Maraschinom. Time prezentacija još nije bila gotova: nakon svega gostima su servirani pijatini s ploškama paškog sira Paške sirane i fete zemuničkog Dalmatinskog pršuta.

Sva jela su uparena isključivo s autentičnim vinima zadarskih vinarija. Vinarija Fiolić sudjelovala je s maraštinom i roseom, Vinarija Kraljevski vinogradi sa pošipom, chardonnayom i crljenkom, a Vinarija Degarra sa svojim pjenušcem Primo,  snažnom Bonterom i desertnom kupažom Bontere i vina od maraške Bomaryem. Naravno da su i sva vina za ovu prigodu doletjela iz Zadra.

Svi uzvanici, eminentni sastav iskusnih i poznatih novinara koji su vidjeli svijeta, pa i hrane svih svjetskih kuhinja te turistički menadžeri iz više američkih država, bili su neskriveno oduševljeni okusima i mirisima Mediterana na zadarski način. Neki od njih poput Davida Farleya, slobodnog novinara koji je već bio u Zadru i proslavio ga u svojim kolumnama u The New York Timesu, dobro poznaju okuse ovog grada. Na ovaj način se s našom gastronomijom prvi put susrela i iskusna urednica Putovanja iste te slavne novinske kuće Amy Wirshup. Oduševile su se zadarskom hranu, kao i svi ostali, i dvije visokopozicionirane predstavnice grada New Yorka: Alexandra Silversmith, druga osoba njujorškog Ureda za turizam i Rachel Insler, voditeljica marketinga u istom tom Uredu.

Nabrajanje imena drugih gostiju na ovoj zadarskoj večeri u New Yorku bila bi duga. Njihovi dojmovi i sjećanja na ovaj zadarski gastro event sigurno će im pomoći kada svojim partnerima ili budućim hrvatskim gostima budu pričali o našem gradu.

Zanimljivo, nakratko je na zadarsku večer u slavnom Delmonicosu navratio i osvjedočeni prijatelj Zadra iz Italije, tamošnja TV zvijezda Fabrizio Nonis, koji je nedavno snimao priloge za vrijeme Festivala mesa Meat Me 4.0. Hoće li i ovaj put Nonis ispričati svoju priču za talijansku TV kuću o Zadranima u New Yorku tek treba vidjeti.

Oduševljen cijelim događajem bio je osobito Denis Turčinović, jedan od suvlasnika Delmonico’sa. Njegov brojni kuharski i konobarski tim te cjelokupno osoblje restorana zadarskim su kuharima pružili maksimalnu podršku i pomoć.

Ovo je bilo drugi put da Turistička zajednica Zadra priređuje gastronomsko-turističku prezentaciju u New Yorku. Prvi put je bila organizirana u restoranu Felidia slavne Lidije Bastianich početkom 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije COVID-om. Rezultati svih ovih promotivnih ulaganja, uključujući i nastupe na turističkim sajmovima u SAD-u te brojne novinarske posjete i reportaže o Zadru u SAD-u, polako ali sigurno počinju davati rezultate kroz veću prisutnost i vidljivost našeg grada na konkurentnom i dinamičnom američkom tržištu te veći broj dolazaka turista s američkog kontinenta u naš grad.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Nja-prc.prc

    31. listopada 2023. at 15:52

    Jadno kvazi novinarstvo, da jadnije ne može biti. Kad je sve tako krasno zašto je Baljega dao ostavku, a ostavku treba dati i Dukić.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Inteligentni ste ako vas ove svakodnevne stvari iscrpljuju, tvrdi znanost

Objavljeno

-

Visoko inteligentni ljudi često uživaju u brojnim prednostima, poput boljih poslova, većih plaća i uspjeha. Međutim, psiholozi ističu kako njihova inteligencija nosi i specifične izazove u svakodnevnom životu. Stručnjaci su za Daily Mail otkrili neke od najčešćih poteškoća s kojima se suočavaju visoko inteligentne osobe.

Razgovori bez dubine
Pitanja poput “Kako je vrijeme?” ili “Jesi li gledao utakmicu sinoć?” mnogima su samo dio svakodnevice, no visoko inteligentni ljudi često osjećaju nelagodu u takvim razgovorima. Martina Cola, istraživačica psiholingvistike, objašnjava: “Visoko inteligentne osobe često traže složenost u razgovoru pa im rutinski, površni razgovori mogu biti mentalno iscrpljujući.”

Razgovori o trendovima
Dok mnogi uživaju u praćenju modnih i kulturnih trendova, visoko inteligentnim osobama često nedostaje motivacija za takve trivijalnosti. Dr. Jennifer Hartstein, psihoterapeutkinja iz New Yorka, ističe: “Visoko inteligentne osobe nemaju energije za sitnice koje ne izazivaju njihov um, što može dovesti do osjećaja dosade i iscrpljenosti.”

Održavanje prijateljstava i veza
Održavanje bliskih odnosa može biti izazovno za visoko inteligentne ljude. Psihoterapeut Jonathan Alpert primjećuje: “Visoko inteligentni ljudi često intelektualiziraju situacije, što otežava stvaranje emocionalnih veza.” Dodaje kako potreba za privatnošću i povećana osjetljivost na fizički kontakt mogu stvoriti dodatne prepreke u vezama.

Kontrola emocija
Iako su skloni analitičkom razmišljanju, visoko inteligentne osobe mogu imati problema s upravljanjem emocijama. Klinički psiholog, dr. Dakari Quimby, kaže: “Visoka inteligencija ne znači nužno i dobru kontrolu emocija.” Visoka osjetljivost na buku i svjetlost može ih učiniti nestrpljivima, a uspjeh im može donijeti osjećaj sindroma uljeza i tjeskobu.

Poteškoće sa spavanjem
Visoko inteligentnim ljudima često je teško isključiti misli, što može uzrokovati probleme sa spavanjem. Dr. Hartstein primjećuje: “Visoko inteligentni ljudi često nemaju navike opuštanja, što utječe na kvalitetu njihovog sna.” Skloni su perfekcionizmu i preopterećenosti mislima, što dodatno otežava dobar san.

 
Nastavi čitati

Magazin

Nutricionisti savjetuju: Ovo povrće bolje je kupovati smrznuto

Objavljeno

-

By

Prehrana treba biti bogata povrćem kako bismo unosili potrebne vitamine i minerale koji su nužni za održavanje zdravlja. Nutricionisti su naveli koje smrznute vrste povrća sadrže i više razine hranjivih tvari od svježih varijanti. Nutricionistica Cassandra Burke pojašnjva da se povrće zamrzava na vrhuncu zrelosti pa se tako najbolje zadržavaju vitamini i minerali, a istovremeno se procesom zamrzavanja zaustavlja razgradnja hranjivih tvari.

Koje vrste povrća su bolje smrznute?
Burke također napominje da smrznuto povrće ima puno duži rok trajanja, što znači da se neće pokvariti tako brzo kao svježe povrće. Peter Brukner, nutricionist i stručnjak za sportsku medicinu, ističe da su neke vrste povrća zapravo bolje za zamrzavanje od drugih. Brokula
Brokula je bogata vitaminima C i K, kao i vlaknima, kaže dr. Brukner. Smrznuta brokula je dosta hrskava i zadržava svoju žarko zelenu boju pa je idealna opcija kao prilog, piše Real Simple.

Špinat
Smrznuti špinat pun je željeza i mnoštva vitamina. Bilo da se koristi u smoothiejima, juhama ili tjestenini, smrznuti špinat dat će dodatne hranjive tvari vašem obroku.

Grašak
Ova mahunarka slatkog okusa izvrstan je izvor proteina. Čak i kad je zamrznut, grašak se brzo skuha te je stoga vrlo jednostavan za pripremu.

Paprike
Brukner ističe da su paprike izuzetno bogate vitaminima A i C, a budući zamrzavanje ne utječe na njihovu hrskavu teksturu, možete ih dodati i u salate ili ih pržiti.

Cvjetača
Cvjetača je izvrstan izvor vlakana. Ovo se povrće može koristiti i kao zamjena za rižu s niskim udjelom ugljikohidrata, kaže dr. Brukner.

Miješano povrće
U mnogim trgovinama možete pronaći pakiranja miješanog smrznutog povrća, što je jednostavan način da obogatite svoju prehranu hranjivim tvarima. “Tražite šarene mješavine kako biste dobili širi raspon vitamina”, savjetuje dr. Brukner.

 
Nastavi čitati

Magazin

Vole rizik: Horoskopski znakovi koji nikada ne igraju na sigurno

Objavljeno

-

U svijetu postoje ljudi koji traže sigurnost i stabilnost, ali i oni koji uživaju u neizvjesnosti i riziku. Za ove druge, izazovi su prilika za rast, a ne prijetnja njihovoj stabilnosti. Oni su hrabri, odlučni i spremni riskirati sve kako bi ostvarili svoje ciljeve. U astrologiji postoje znakovi koji su skloni riskiranju i koji idu prema nepoznatom bez straha od neuspjeha. Njihov moto je jednostavan – tko ne riskira, ne profitira.

Ovan
Ovnovi su prvi znak Zodijaka i ne boje se napraviti prvi korak, bez obzira na opasnosti. Ljudi rođeni u ovom znaku prirodni su vođe koji ne razmišljaju dvaput prije nego što se upuste u novu avanturu. Ne vole stagnaciju i uvijek traže prilike koje im mogu donijeti uzbuđenje, čak i ako to znači suočavanje s neizvjesnim ishodima. Njihov borbeni duh potiče ih da riskiraju kako bi postigli ono što žele.

Strijelac
Strijelci su poznati po svojoj nezasitnoj želji za avanturom i istraživanjem nepoznatog. Ne igraju na sigurno jer su uvijek u potrazi za nečim novim i uzbudljivim, bilo da je to putovanje u daleke krajeve ili istraživanje novih ideja. Vjeruju da se pravi život živi izvan zone komfora, pa će često riskirati kako bi proširili svoje horizonte i stekli nova iskustva.

Škorpion
Škorpioni su intenzivni i ne boje se suočavanja sa životnim rizicima, pogotovo kada je u pitanju njihova strast ili postizanje ciljeva. Njihov pristup životu je “sve ili ništa”, što ih čini izuzetno hrabrima u donošenju teških odluka. Škorpioni vole kontrolirati situacije, a ponekad upravo kroz riskiranje dolaze do željenog uspjeha. Ne boje se gubitka, jer znaju da svaki rizik donosi vrijednu lekciju.

Vodenjak
Vodenjaci ne slijede pravila. Ljudi rođeni u ovom znaku često riskiraju jer odbijaju prihvatiti tradicionalne norme i ograničenja. Njihov progresivni um gura ih prema eksperimentiranju s novim idejama i projektima, čak i kada drugi smatraju da to nije mudro. Za Vodenjake, rizik je prilika da naprave promjenu u svijetu, i spremni su preuzeti odgovornost za ishod, bio on pozitivan ili negativan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu