magazin
TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Djevica, Blizanac, Rak
OVAN
LJUBAV: Većinom ćete se snalaziti kako znate i umijete. Jedan dan bit će sjajno, a drugi nikako. Najbolje se da se ovaj drugi dan osamite. Ne ulazite u rasprave jer one neće dobro završiti. Ono dobrog vremena između vas i voljene osobe provedite u ljubavi.
KARIJERA: Trenutačno niste u najboljoj formi za rad. Ne samo da vam se ne radi, nego i okolnosti ne daju poticaje. Nedostatak motivacije bit će prirodna posljedica ovakvog stanja. Uglavnom ćete odrađivati zadano bez previše pitanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Boravak u prirodi bi vas osvježio.
BIK
LJUBAV: Povremena otuđenost koju ćete primjećivati u osobnim odnosima ponekad će vas zabrinjavati. Prihvatite je kao priliku da poradite na svojoj unutrašnjoj osobnoj inventuri. Ovo je prolazna faza kroz koju lakše prolazite s humorom.
KARIJERA: Posao će vam izgledati sve lakši. Ipak, to je samo vaš kut gledanja. Sada imate dovoljno razloga da radite bez briga, ali napori će vas sustizati. Zato se dobro organizirajte. Duh vodi tijelo, ali tijelu nekad treba stanka.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte tehnike relaksacije.
BLIZANCI
LJUBAV: Pred vama je tjedan intenzivnih izlazaka i brojnih prilika za ljubav. Vaš društveni život će oživjeti i postati toliko bogat da se u prvi tren možda nećete ni snaći. Prihvatite pozive, dotjerajte se i idite među ljude. Oni vas očekuju s veseljem.
KARIJERA: Izađite u susret jednoj osobi koja nije sigurna kako obaviti posao. Budite otvoreni, jer se u krajnjoj liniji radi o zajedničkim rezultatima koji će kasnije doći. Zahvalnost koja će uslijediti bit će vam novi motiv za daljnji rad u budućnosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čovjek je čovjeku lijek.
RAK
LJUBAV: Male brige u privatnom životu kompenzirat ćete dobrim utjecajima u drugim područjima života. Mnogi će pobjeći u svoj posao ili društvo prijatelja i tamo ostati dok ne naiđu na neku obećavajuću privatnu atrakciju. Puno ćete pričati sa svima.
KARIJERA: Zamislit ćete se nad svojom budućnošću, a posebno nad svojim talentima. Shvatit ćete da oni nisu do kraja izraženi i iskorišteni. Tražit ćete načine kako ih uklopiti u posao koji radite, a neki će se upustiti u novi posao sa strane.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite svjesni sebe.
LAV
LJUBAV: Ovih dana miješat ćete dva privatna stila: jedan je raznolik, atraktivan, s puno ljudi, a drugi je tih, povučen, običan, svakodnevan. Ponekad ćete biti glavna meta udvarača, a već drugi dan obična osoba koju primjećuju samo prijatelji. Bit ćete dobro.
KARIJERA: Možete više od onog što mislite. Ugledni ljudi će vas podržati, ali još ne stižu potrebna očitovanja. Zbog svega trebat će strpljenja. Radite dalje bez previše pitanja, jer uskoro ćete dobiti očekivano. Budite profesionalni i ozbiljni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte koncentraciju.
DJEVICA
LJUBAV: U idućim danima vi ćete vjerojatno opustiti. Počet će vas zanimati najrazličitije teme o kojim ćete rado komunicirati s osobama suprotnog spola. Voljena osoba primijetit će ovu malu distancu, a kako vas ne bi krivo shvatila, više pričajte i s njom.
KARIJERA: Suradnja između vas i drugih obnovit će se uz pomoć novih informacija koje su se čekale. Sve će biti postavljeno na novim osnovama, a vi ćete se trebati naći u novoj ulozi. Trebat će vam neko vrijeme da se prilagodite. Ne treba žuriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite predrasude, budite otvoreni.
VAGA
LJUBAV: Primijetit ćete da će se vaši osobni odnosi vidno poboljšavati. Svakim danom vi ćete postajati sve spremniji za dijeljenje s drugima. Voljena osoba će opet biti otvorena prema vama. Osvježit će vas zanimljiv izlet ili putovanje.
KARIJERA: Informacije koje trebate dobiti stižu. Već ste se zbog čekanja dovoljno naživcirali, pa nemojte opet. Jednostavno se prihvatite nove upute i napravite sve što možete. Budite realni u očekivanjima. Rezultati će već doći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljen, spašen. Zato ne divljajte.
ŠKORPION
LJUBAV: Tijekom ovog tjedna vaši će odnosi napredovati u pozitivnom pravcu, a vi ćete postati otvoreniji i raspoloženiji za ljubav. Voljena osoba opet će vas obasipati nježnostima, a vi ćete joj jednako uzvraćati. Samci će imati sve više udvarača.
KARIJERA: Kako ćete ovih dana dobiti potrebne informacije, počet ćete raditi s određenom lakoćom. Mali napori bit će povezani s komunikacijama, ali sve ćete lakše izlaziti i s tom temom na kraj. Pokazat ćete se dorasli zadacima. Nekima ćete biti primjer.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imajte mjere u svemu.
STRIJELAC
LJUBAV: Mašta i stvarnost miješat će vam se u ljubavnom životu gotovo svakodnevno. Možda ćete idealizirati voljenu osobu pripisujući joj osobine koje u realnosti nema ili ćete pak tražiti nemoguće Trebate se spustiti na zemlju. To je zdravo.
KARIJERA: Učvrstit ćete stečene pozicije i povremeno se ponašati kao diktator, premda to možda i niste. Shvaćate da se vrijedilo potruditi i sad mirno možete nastaviti dalje. Posebno dobro ići će onima koji u svojoj profesiji koriste intuiciju ili se trebaju boriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zadržite neke stvari za sebe.
JARAC
LJUBAV: Privlačit će vas mnoge skrivene stvari. Neki će se mučiti s iskušenjem tajne ljubavne veze. Strasti vam neće dati mira i vodit ćete u sebi jaku borbu između razuma i osjećaja. Bilo bi bolje povesti za razumom. Preispitajte se.
KARIJERA: Rad iz sjene bit će vam najugodnija opcija. Ono što radite činit ćete mirno, bez previše atrakcija. Uživat ćete u istraživanju nepoznatog, ali i u sitnicama. Neki će svoje ambicije svesti na realnu mjeru i to će im goditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite uznemirujući san.
VODENJAK
LJUBAV: Malo je vjerojatno da ćete otpustiti kočnice. Opuštanje je nešto što bi vam u ovom trenutku dobro došlo, ali vi stalno želite nešto pod svaku cijenu, gotovo na silu. Kad bi malo olabavili, sve bi izgledalo drukčije, a vama bi bilo lakše.
KARIJERA: Ustanovljena su nova pravila rada i sad postupate po njima. To što je naporno, naporno je i nemate kud. Prihvatite nove izazove i nosite se s njima uz pomoć bolje organizacije poslovanja. Tako ćete postati učinkovitiji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro bi vam došao odlazak u teretanu.
RIBE
LJUBAV: Pred vama su lijepi ljubavni dani u kojim će biti mnogo prilika za zbližavanja. Vaš društveni život bit će i dalje bogat, a vi veseli i zadovoljni. Ako ste još sami, nemojte sjediti kod kuće, idite među ljude. Oni vas jedva čekaju.
KARIJERA: Vaše financije napokon će se koliko toliko stabilizirati. Istovremeno će se otvoriti nova mreža poslovnih suradnji, a neke od njih zaista će vam se svidjeti. Povežite se s mogućim kolegama i surađujte sa svakim to pokaže interes.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se uz dobru glazbu.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet5 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Sport3 dana prije
POSEBNA REGULACIJA PROMETA GRADOM / Sutra se održava zadarska božićna utrka – Zadar Christmas Run 2024.!