Connect with us

Hrvatska

Zašto se proizvodi povlače s tržišta nakon što su ih građani već kupili? Evo što su rekli iz HAPIH-a…

Objavljeno

-

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nedavno je upozorio na povećan broj slučajeva Salmonella Enteritidisa u pilećim proizvodima i pilećem mesu.

Kako su za N1 pojasnili iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), u ovom opisanom slučaju koji je objavio ECDC “radi se o obolijevanju ljudi koje je prvotno utvrđeno u Danskoj, a na temelju ova tri pronađena klastera, pokušalo se preciznije utvrditi izvor zaraze. Kako je navedeno u dokumentu, utvrđeno je da se radi o proizvodu pileće meso za kebeb (a u nekim slučajevima radilo se i o kombinaciji pilećeg i purećeg mesa) koje vodi porijeklo iz Poljske.”

Također, iz HAPIH-a navode da nisu zaprimili informaciju o povećanom broju ljudi koji su oboljeli od S. Enteritidis.

O kakvoj infekciji je riječ?

Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 – 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili).

Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje.

Preventivne mjere uključuju redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termičku obradu hrane, temeljito pranje voća i povrća, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane te izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.

Hrvatska dobila obavijest u svibnju

Informacije o spornim proizvodima objavljuju se redovito na stranicama Europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF). Iz HAPIH-a su potvrdili da je Hrvatska upravo putem RASFF-a u svibnju ove godine obaviještena o mogućnosti dolaska spornog proizvoda kebab piletine na hrvatsko tržite.

“Nakon zaprimljene obavijesti, provedene su službene kontrole prilikom kojih je utvrđeno kako neki od potencijalnih subjekata u proizvodnji hrane (koji nabavljaju proizvod od istog distributera preko kojeg se distribuirao sporni proizvod) nisu niti zaprimili proizvod iz ove pošiljke, dok je kod drugih utvrđeno jesu li vratili pošiljku dobavljaču ili je već bila potrošena.

Nije bilo moguće uzeti uzorke i utvrditi je li sporni proizvod uopće bio kontaminiran i jesu li konzumenti bili u riziku od izloženosti nekom od ova tri klastera S. Enteritidis. Detaljnije informacije o ovim okolnostima ima Državni inspektorat kao Nacionalna kontakt točka HR RASFF sustava”, rekli su iz HAPIH-a.

Proizvodi se povlače nakon što ih ljudi već konzumiraju

No, treba naglasiti kako smo često svjedoci povlačenja proizvoda kada oni već završe na policama trgovina ili nakon što ih građani već konzumiraju. Kako je N1 pisao prošlog tjedna, Hrvatska je samo ove godine prijavila 14 namirnica koje su proglašene opasnima.

Stoga smo pitali HAPIH kako je moguće da kontaminirani proizvodi uopće završe u trgovinama. Oni navode da se službene kontrole provode sukladno zakonu i propisima i to u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, uključujući i domaće proizvode, ali i one iz članica EU-a te one koji se iz trećih zemalja uvoze u EU. Državni inspektorat nadležan je i za kontrolu proizvoda na granici, dodaju.

“U sklopu HR RASFF sustava, na zahtjev DIRH-a, HAPIH (kao referentno tijelo za procjenu rizika na nacionalnoj razini) izrađuje inicijalnu procjenu rizika za zdravlje ljudi kod svakog pojedinačnog slučaja, na temelju koje DIRH kao tijelo nadležno za upravljanje rizikom donosi odluke o poduzimanju. potrebnih mjera. Za brzu i učinkovitu reakciju, procjenu je potrebno napraviti u najkraćem mogućem roku, u okviru tri sata, stoga su u HAPIH-ovom Centru za sigurnost hrane i Centru za zaštitu bilja organizirana dežurstva 24 sata na dan sve dane u godini”, pojašnjavaju iz HAPIH-a.

Kontrola se provodi i kad je proizvod već na tržištu

Nadalje, ističu da kontrola hrane ima vrlo složene principe te da se dodatne kontrole provode i kada je hrana već na tržištu i da se pritom posebna pažnja obraća na moguće pritužbe potrošača.

“Ako se na tržištu pronađe proizvod koji ne zadovoljava propisanim mikrobiološkim ili kemijskim kriterijima, to još uvijek ne znači da takav proizvod može imati štetan učinak na zdravlje ljudi, ali bez obzira na to, on se povlači. Naime, propisane zakonske vrijednosti dozvoljenih granica postavljene su visoko iznad vrijednosti koje bi mogle biti štetne za zdravlje potrošača, sve kako bi se osigurala maksimalna razina zaštite potrošača”, navode iz HAPIH-a i naglašavaju da je zaštita građana slojevita i vrlo učinkovita.

Dodaju da su upravo promptna povlačenja proizvoda i transparentno ocjenjivanje potrošača potvrda učinkovitosti sustava.

“Nakon što se na tržištu, dakle detektira proizvod koji ne udovoljava propisanim kriterijima, provode se opsežne radnje od strane svih sudionika u lancu, revidiraju se kontrole, preispituju dobavljači, pojačava se higijena i slično, te se vrlo rijetko ponovi takva situacija od strane istog proizvođača za istu hranu”, ističu iz HAPIH-a.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Erlić najavio nove pozive za poduzetnike za financiranje projekata iz EU fondova

Objavljeno

-

By

Iduće godine poduzetnici mogu očekivati 14 novih poziva za financiranje projekta iz EU fondova ukupno vrijednih više od 550 milijuna eura, najavio je u srijedu Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) na godišnjoj konferenciji HUP Udruge profesionalaca za fondove EU (HUP EUPRO), izvijestili su iz HUP-a.

Hrvatska u ovom trenutku ima stabilnu makroekonomsku situaciju te iznadprosječan trend rasta, što znači da nastavlja s hvatanjem razvojnog koraka s razvijenijim državama Europske unije, dodao je ministar.

“Tome su svakako pridonijele i brojne investicije iz europskih fondova, stvorivši povoljnije okruženje za gospodarski razvoj, čime smo postali otporniji, produktivniji i konkurentniji. U prošloj financijskoj perspektivi smo samo kroz kohezijske fondove uložili više od 1,5 milijardi eura u poduzetništvo, a istim intenzitetom nastavljamo i dalje. Posebno sam ponosan na nadolazeća ulaganja kroz industrijsku tranziciju hrvatskih regija, za što smo osigurali preko pola milijarde eura EU sredstava, a potpisivanje prvih ugovora očekujemo uskoro“, izjavio je ministar Erlić.

Na Konferenciji pod nazivom “Izazovi i mogućnosti: kako iskoristiti EU fondove do kraja ‘27.”, glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da su upravo poduzetnici bili među prvima koji su iskoristili dodijeljenu financijsku „omotnicu“ iz prethodnog razdoblja dodjele sredstava. Uz podršku EU sufinanciranja, ulagali su značajna vlastita sredstva i otvarali nova radna mjesta, čime su dali snažan doprinos gospodarskom razvoju.

“EU fondovi predstavljaju iznimnu priliku za ulaganje u inovacije i stvaranje dodane vrijednosti, što je ključno za podizanje konkurentnosti i standarda na razinu najuspješnijih članica EU. Trenutačno se s vodećim europskim gospodarstvima i kompanija možemo natjecati samo ako smo cjenovno konkurentni, no to ne želimo. Mi želimo biti brži, bolji i produktivniji, a to možemo postići jedino kroz ulaganje u obrazovanje, istraživanja i inovacije. Upravo smo iz tog razloga, u prijedlog ključnih reformi za nadolazeće desetljeće, stavili prioritet na povećanje učinkovitosti u korištenju EU sredstava, s naglaskom na poticanje privatnih investicija i ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije”, poručila je Weber.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

CIJENE LETE U NEBO / Evo koliko bi mogao koštati kilogram odojka i janjetine za blagdane

Objavljeno

-

By

I ovih blagdana velik dio hrane dolazi iz uvoza, a procjene su kako ćemo samo u prosincu pojesti najmanje sto tisuća purica, od 600 do 700 tona svinjetine, odnosno odojka, te do 400 tona janjetine. Najviše se traži puretina i svinjetina.

A kakve će nas cijene odojka i janjetine dočekati za blagdane istražio je RTL.

“Ljudi pitaju i raspituju se uoči nadolazećih blagdana. Najviše traže odojak, janjetinu, teletinu. Ovog trenutka odojak je osam eura, ali mislimo da bi moglo cijena narasti na 10 eura, eventualno, 11, 12 eura za kilogram baš ako bude nestašica. Sada ima dovoljno odojaka jer naši uzgajivači su nam obećali da ih bude. Traži se i janjetina. Cijena je sada 16 eura za kilogram, a možda cijena bude za dva eura porasla i to će biti oni mladi janjci, jako mladi do deset kilograma”, kaže mesar Ivica Zubec.

Na pitanje da su cijene svake godine sve veće i veće Zubec kaže: “Može biti to zbog bolesti, učestalog pomanjkanja robe i cijene odu u nebo, ali mi ćemo gledati da cijene, koliko nam naši farmeri dozvole, budu prigodne”.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Koja su najopasnija područja za potrese u Hrvatskoj i Europi?

Objavljeno

-

By

Hrvatska se nalazi u trusnom području, onome gdje su potresi česta pojava, a ne tako davni događaji pokazali su koliko mogu biti razorni.

Posebno su ugroženi gradovi koji se nalaze blizu pukotina u zemljinoj kori. Prema istraživanjima stručnjaka, nekoliko hrvatskih gradova posebno je izloženo riziku od potresa, prenosi Večernji.

Kontinentalna Hrvatska

Zagreb je osjetljiv zbog svojih starih zgrada u centru i blizina pukotina u zemljinoj kori. Sisak glasi kao područje gdje su potresi vrlo česti kao i Petrinja koja je nedavno bila pogođena razornim potresima.

Primorska Hrvatska

Dubrovnik – povijesne građevine i položaj i Split – kombinacija starih zgrada i tla sklonog potresima.

Europa nije svugdje jednako izložena potresima, a najveći rizik postoji u nekoliko glavnih područja.

Europa

Mediteran

Mediteran je jedno od područja gdje su potresi najčešći, a posebno su ugrožene Italija, Grčka i Turska.

Balkan

Balkan također često pogađaju potresi zbog složene strukture tla. Najugroženije zemlje su Albanija, Rumunjska i Hrvatska. Kavkaz je treće važno područje gdje su potresi česti, zbog brojnih pukotina u zemljinoj kori.

Pri procjeni opasnosti od potresa važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora: blizina pukotina u zemljinoj kori, starost i tip gradnje objekata, vrsta tla i povijest potresa u području.

Kako se pripremiti?

Iako ne možemo točno predvidjeti kada će se potres dogoditi, možemo se pripremiti na nekoliko načina: Gradnja prema posebnim standardima otpornosti na potrese, pojačavanje postojećih zgrada, edukacija stanovništva i razvoj sustava za rano upozoravanje

Potresi predstavljaju stvarnu opasnost za veliki dio Europe, posebno za mediteransku regiju i Balkanski poluotok. Hrvatska, kao zemlja koja se nalazi na trusnom području, mora posebnu pažnju posvetiti pripremi za potrese, osobito u gradovima sa starim zgradama i onima koji se nalaze blizu pukotina u zemljinoj kori.

Redovito praćenje potresa i gradnja prema modernim standardima ključni su za smanjenje štete i posljedica potresa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu