Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

BoogieXPicnic-1_1600_1067

Image 1 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Horoskop za 22. travnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Korak naprijed, pa korak nazad. Tako ćete se ponašati danas, ali općenito uzevši, vaš se ljubavni život ipak razvija.
KARIJERA: Izražavanje kreativnosti danas će vam biti prioritet. U sve što radite unosit ćete dašak umjetnosti i estetike.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Oni u vezama obogaćivat će svoj odnos bez mnogo pričanja. Stoga će dobiti na intimnosti. Samci neka izlaze.
KARIJERA: Netko bi vas mogao proglasiti beskorisnim. Na vama je da razmislite o svojoj učinkovitosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmarajte se kad god možete.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: U neobaveznim druženjima bit će uspješni, dok ćete u zahtjevnijim i ozbiljnijim odnosima biti kukavica.
KARIJERA: Samo oni koji rade s ljudima radit će s veseljem. Ostali će odmarati ili jednostavno odrađivati posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne raspravljajte, nego djelujte.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su još sami vjerojatno će primijetiti jednu osobu iz svoje bliže okoline koje sreću gotovo svakodnevno.
KARIJERA: Neki vaši kolege danas bi mogli pokazati svoju slabiju stranu. Ne budite prestrogi, nego im pomozite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite na usluzi.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Dan je dobar za neobavezne pričice uz kavu. Odnosi koje budete tako uspostavljali bit će uglavnom površni.
KARIJERA: Moguće je da ćete osjećati potrebu za malim predahom, pa ćete se nakratko povući i djelovati iz sjene.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte pljuvati, pa onda lizati.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Vaše ljubavno samopouzdanje porast će nakon malog ljubavnog dokazivanja. Sve više volite.
KARIJERA: Iako je vaša pozicija u poslu sve bolje, u duši osjećate da biste mogli postići više. To i hoćete, ali kad za to dođe vrijeme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljen, spašen.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Oni u vezama vjerojatno će slobodno vrijeme provesti u kući baveći se uređenjem doma. Izgledni su zajednički radovi.
KARIJERA: Dan je dobar za neformalne poslove, pa će se mnogi pozabaviti takvim temama. Free lanceri će dosta raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne treba žuriti.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Još ćete malo dvojiti oko toga trebate li popustiti, a onda ćete shvatiti da vam je ljubav važnija od tvrdoglavosti.
KARIJERA: Ne opterećujte se ako vam na poslu nije sve savršeno. Stvari će polako doći na svoje mjesto.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite uporni.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Danas će vas mučiti neki sentimenti za koje nećete nalaziti uporište u realnim osobnim odnosima.
KARIJERA: Podrška koju dobivate od većine svojih suradnika dat će vam dodatni vjetar u leđa i potaknuti vas na bolju koncentraciju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kašalj.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Izgledna je upečatljiva zabava ili jednak izlazak na kom bi mogla proraditi velika privlačnost između vas i jedne osobe.
KARIJERA: Malo više pažnje posvetite načinu na koji zarađujete novac. Tu ćete smišljati nešto sasvim novo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete sigurni.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Lakoća uspostavljanja kontakata, neopterećenost, šarm i neobvezujuće priče – sve će vam to danas uljepšati dan.
KARIJERA: Neki vaši kolege danas će biti malo osjetljivi, pa im pomozite ako negdje zapne. Vaša otvorenost je veliki plus.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pijte hladne napitke.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 22.04.2025.
LJUBAV: Danas je povoljan dan za izlaske, druženja i zabave, bez obzira što je radni dio tjedna. Izađite i uživajte.
KARIJERA: U posao ćete unositi svježe ideje ili uputiti nove mlade osobe kako raditi. Mnogima ćete biti uzor.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate briga niti problema.

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA / U utorak repriza “Šlagera”, te Almodóvarova briljantna krimi drama – “Loš odgoj”!

Objavljeno

-

By

Nakon uskrsnih praznika u Kino Zoni vas u utorak 22. travnja očekuje novi dvostruki program uz reprizno prikazivanje fantastične domaće romantične drame ”Šlager” i nastavak ciklusa filmova posvećenom velikom Pedru Almodóvaru s njegovom briljantnom krimi dramom – ”Loš odgoj”!

U ”Šlageru”, Sara, četrdesetogodišnja profesorica, prima neočekivanu rođendansku čestitku od Nika, bivše ljubavi iz Beča, te saznaje da se Niko oporavlja od nesreće na Bledu. Odlazi mu u posjet gdje Niko izrazi želju da mu pomogne u pisanju scenarija. Radeći na scenariju, Sara i Niko se suočavaju s bolnom prošlošću i propalom vezom što rezultira terapijskom katarzom…

Nakon višegodišnje zajedničke suradnje, redatelj Nevio Marasović i glumac Janko Popović Volarić iznova su se okupili zbog jedne jednostavne ideje u koju su scenaristički i glumački uključili i našu prominentnu glumicu Lanu Barić. Rezultat? Divan film o ljubavi i odnosima, svađama i sitnicama koje život znače, romantici, tuzi i smijehu. Fantastično snimljen od strane iskusnog redatelja glazbenih video spotova Radislava Jovanova Gonza na predivnoj lokaciji uz jezero Bled, pametno i iskreno dijaloški napisan, znalački režiran i briljantno odglumljen, ”Šlager” je premijerno prikazan prošlog ljeta na festivalu u Puli gdje se u konačnici posve opravdano okrunio Zlatnim Arenama za najbolju glumicu i najbolju glazbu (braća Sinkauz). Festivalska publika i kritika su ga objeručke prihvatili, a zašto je tome tako moći ćete i sami saznati.

Nakon ”Šlagera” od 20h imate priliku pogledati i sjajnu psihološku krimi dramu ”Loš odgoj”!

Kad stari prijatelj redatelju Enriqueu Godedu donese poluautobiografski scenarij koji opisuje njihovu adolescenciju, Enrique je prisiljen ponovno proživjeti svoju mladost provedenu u katoličkom internatu. Provlačeći se kroz prošlost i sadašnjost, scenarij prati izvođača transvestita koji se ponovno povezuje s ljubavlju iz osnovne škole. Potaknuta ovim slučajnim susretom, ona razmišlja o svojoj seksualnoj viktimizaciji iz djetinjstva i traumi skrivanja svoje seksualne orijentacije…

Nakon velikog uspjeha drame ”Pričaj s njom” koji mu je među ostalom donio i Oskara za najbolji scenarij, Almodóvar je 2004. u kina izbacio ”Loš odgoj”, metafikcijski film koji koristi duboko ukorijenjenu narativnu strukturu zapleta kako bi istražio teme transseksualnosti, upotrebe droga, silovanja i seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih svećenika. Na samom scenariju je radio preko deset godina.

Glavnu ulogu ili točnije, uloge, maestralno tumači proslavljeni meksički glumac Gael García Bernal koji je prije snimanja posebno uvježbavao izgovor kastiljskog španjolskog dok je inspiraciju za lika pronašao u Delonovoj interpretaciji Toma Ripleya iz krimića ”U zenitu sunca”. Ostatak odlične glumačke postave među ostalima čine još i Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho te Lluís Homar.

”Šlager” je na rasporedu u utorak 22. travnja s početkom od 18h dok ‘’Loš odgoj’’ gledamo od 20h.  Ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 19h te putem platforme CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Pedra Almodóvara sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade kultura Nova i udruženja Europa Cinemas, a odvija se u partnerstvu s kinom “Velebit” Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica i Odjelom za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Zašto slavimo Uskrsni ponedjeljak?

Objavljeno

-

By

Pixabay

Uskrsni ponedjeljak, drugi dan Uskrsa, dan je kršćanske svetkovine kada se vjernici prisjećaju susreta uskrsloga Krista s učenicima na putu u Emaus.

Prema Evanđelju, dvojica učenika prepoznala su Isusa upravo u trenutku kada je lomio kruh, simbol zajedništva i nove nade.

Prema drevnoj crkvenoj tradiciji, veliki se blagdani slave dva dana. Uskrsni ponedjeljak tako je kroz stoljeća postao dan posjeta obitelji, prijateljima i odlaska na hodočašća, osobito u marijanska svetišta diljem zemlje, piše HRT.

Nekada su uskrsne proslave trajale cijeli tjedan, no u 19. stoljeću skraćene su na jedan dan nakon Uskrsa. Ipak, običaji su se zadržali pa se i danas ovaj dan obilježava u duhu blagdanskog ozračja.

Uskrsni ponedjeljak službeni je praznik u većini europskih zemalja, kao i u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu te u mnogim državama Afrike i Srednje Amerike.

Tjedan nakon Uskrsa naziva se Bijeli tjedan, po bijelim haljinama koje su u prvim stoljećima kršćanstva nosili novokrštenici. Uskrsno vrijeme, međutim, ne završava danas, ono traje 50 dana, sve do blagdana Duhova.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu