Connect with us

magazin

PREPORUKA LIJEČNIKA U SEZONI VIROZA: Jelo po receptu vaše bake sprječava bolest i ubrzava oporavak

Objavljeno

-

Pexels

Prema riječima liječnice Milke Raičević, za prehranu koja jača imunitet ključne su četiri namirnice: južno voće, pileća juha, čaj s medom i vitaminom C.

“Svakodnevno smo izloženi potencijalno štetnim mikrobima svih vrsta, pogotovo sada kada je zahladilo i vlaga se povećala. Nekad je naše tijelo u stanju prepoznati napadače – viruse, bakterije i parazite – i odmah ojačati svoju obranu, a nekada poklekne”, objašnjava dr. Milka Raičević, DokTok liječnica.

“Urođeni imunitet je prva linija obrane. Koža nas štiti od većine patogena, a tu je i sluz koja ih zadržava, želučana kiselina koja ih uništava, enzimi u našem znoju i suzama koji pomažu u stvaranju antibakterijskih spojeva, stanice imunološkog sustava koje napadaju neželjene strance. Adaptivni, stečeni imunitet pokušava ih prepoznati i prevladati. Limfni čvorovi, mliječna žlijezda, koštana srž, slezena stvaraju antitijela, uključuju se u borbu; dobra im je strana što pamte grabežljivce te ih, kada ponovno uđu u tijelo, učinkovitije i brže uništavaju. U tome im pomažu tjelovježba, san, niski stres i prehrana.”

Vitamin C ipak nije dovoljan

U sezoni infekcija, posebice dišnih putova, ljudi često konzumiraju hranu i suplemente za koje vjeruju da jačaju imunitet, a u tom kontekstu dr. Raičević kao neizostavne ističe četiri stavke – južno voće, pileću juhu, čaj s medom i vitaminima C, prenosi nova.rs.

Kako napominje, vitamin C nudi određenu zaštitu, ali ne dovoljnu jer svaka faza tjelesnog imunološkog odgovora ovisi o prisutnosti mnogih mikronutrijenata.

“Stoga u prehranu treba uvrstiti namirnice bogate vitaminom D, cinkom, selenom, željezom i proteinima, a izbjegavati ultraprerađenu hranu, rafinirani šećer i velike količine crvenog mesa koji potiču poremećaje rada crijeva i guše imunitet. Starenje je često povezano s nedostatkom mikronutrijenata, a imunološka funkcija kod drugih može biti pogoršana lošom prehranom, pretilošću ili pothranjenošću, konzumacijom alkohola, kroničnim bolestima, autoimunim poremećajima, kroničnim psihičkim stresom, toksinima iz okoliša. Sve su to razlozi da se organiziramo tako da nam prehrana bude uravnotežena; ako nam nedostaje jedan ili više nutrijenata, proizvodnja i aktivnost imunoloških stanica i antitijela su poremećeni.”

Što točno treba jesti

“U tom razdoblju važna je i prehrana bogata biljnim vlaknima. Prehrana bogata vlaknima, voćem, povrćem, posebice mahunarkama, ali i cjelovitim žitaricama podupire rast i održavanje korisnih mikroba u crijevima. Prebiotičke namirnice uključuju češnjak i luk, poriluk, šparoge, banane, artičoke, kupus i morske alge – također su bogate oligosaharidima. Blagotvorna je i hrana bogata probioticima poput kefira, jogurta s aktivnim kulturama, fermentiranog povrća, nama omiljenog kiselog kupusa…”

Kuhanje domaće pileće juhe vrijedno je truda

Primijetili ste da pileća juha zaslužuje posebno mjesto, a posebno ona prava, domaća, koje se sjećate od djetinjstva, vjerojatno iz bakine kuhinje.

“Što se tiče pileće juhe, ne postoje klinička istraživanja koja bi pokazala da pileća juha sprječava bolesti i ubrzava oporavak više od gore navedenih namirnica. No, kada uzmemo u obzir njezine sastojke, čini se da je kuhanje domaće pileće juhe vrijedno truda.

Prije svega, lagana je za želudac kada nam je apetit slab, osigurava tekućinu i elektrolite kako bi se spriječila dehidracija do koje lako može doći uz temperaturu, a sadrži i razne hranjive tvari koje sudjeluju u imunološkom sustavu: proteine ​​i cink iz piletina, vitamin A iz mrkve, vitamin C iz celera i luka te antioksidansi u luku i začinskom bilju. To je ukusna i utješna hrana koju možete uključiti na svoj jelovnik kada se ne osjećate dobro, a ne treba vam recept.”

Suplementi su poželjni – i to ovi

“Nedostaci pojedinih hranjivih tvari mogu promijeniti imunološki odgovor, stoga su suplementi poželjni. Osim navedenih vitamina i minerala, najbolje je da sadrže i vitamine A, B6, E, folnu kiselinu i bakar. Djeluju kao antioksidansi, štite zdrave stanice, podržavaju rast i aktivnost imunoloških stanica i proizvode antitijela.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NAJIŠČEKIVANIJE DOBA GODINE / U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

U Zadru se ovih dana osjeća miris zime, ali i posebna toplina koja dolazi s onim prvim svjetlucavim ukrasima i dugoočekivanim blagdanskim pripremama.

Kao i svake godine, grad se sprema za jedno od najiščekivanijih razdoblja – Advent u Zadru, koji započinje u nedjelju, 24. studenog, na blagdan svetog Krševana, zaštitnika grada.

Prvi dan duge adventske čarolije obilježit će nastup Mladena Grdovića na Trgu Petra Zoranića, čovjeka kojeg Zadranke i Zadrani beskompromisno vole već dugih 40 godina, koliko traje karijera ovog arbanaškog kralja dalmatinke pisme. 

– Velika mi je čast što baš ja otvaram Advent u Zadru! Ovo je manifestacija koja puno znači za grad, a nema mi dražeg nego pružiti ljudima još sreće u ove sive dane. Uostalom, pjevati pred mojom, zadarskom publikom, to je neprocjenjiv osjećaj! Pozivam svih da dođu: bit će zabavno i veselo, glasno i rasplesano, onako kako je uvijek na mojim koncertima. Moramo se dobro zagrijati, ipak smo na otvorenom – rekao je uz osmijeh Mladen Grdović prije svog nedjeljnog nastupa.

To nedjeljno jutro rezervirano je za otvorenje drugog, malo ‘slađeg’ Adventa – onog dječjeg koji donosi radost najmlađima kroz radionice, predstave i blagdanske priče… Dobro, i veselje njihovim roditeljima!

No, itekako se zna da zadarski Advent nije “samo” dobra glazba i odlična atmosfera, već je odavno postao sinonim za vrhunsku gastronomiju koja privlači kako domaće posjetitelje, tako i turiste iz cijele regije. Blagdanske gastro kućice, smještene na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara, donose pravo gurmansko iskustvo: od mirisa svježe pečenih fritula i domaćih palačinki, kuhanog vina i gina, do bogate ponude lokalnih specijaliteta kao i brojnih inovativnih, modernih interpretacija blagdanskih jela.

U Zadru tako, od 24. studenog pa sve do 2. siječnja 2025. godine, svaka šetnja gradom postaje prilika za uživanje – bilo uz žive nastupe na Trgu Petra Zoranića, uz program za djecu na Narodnom trgu, ili pak u toplini zimske bajke unutar atrija Palače Cedulin, gdje vas jaslice u prirodnoj veličini vraćaju u srž božićnog duha, a zadarski vam obrtnici nude svoje originalne rukotvorine. O da! Svaki kutak grada priča svoju adventsku priču, a kućice ne nude samo okuse nego i mjesta za druženje i smijeh… Advent u Zadru nije samo događaj, nego iskustvo koje se pamti.

 
Nastavi čitati

magazin

Adventsko klizalište ICE PARK Zadar u ŠC Višnjik!

Objavljeno

-

By

I ove godine u sklopu Zimskog parka Višnjik građani Zadra i okolice moći će uživati u natkrivenom klizalištu na Višnjiku.

Adventsko klizalište na površini od 525m2 koje je proizvela riječka tvrtka Arctic d.o.o. i koja će upravljati njime, bit će otvoreno od 24. studenog 2024. do 12. siječnja 2025. godine.

Radno vrijeme klizališta je od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 23 sata. Termini klizanja započinju svaki puni sat i traju 45 minuta, a cijena ulaznice iznosit će 6 eura radnim danom od 15 do 22 sata, kao i vikendom i praznikom od 10 do 22 sata.

Klizati se može i po PROMO cijeni u iznosu 4 eura radnim danom od 9 do 15 sati, kao i od 22 do 23 sata te vikendom i praznikom od 9 do 10 i 22 do 23 sata.

Najam klizaljki iznosi 2 eura, a u ponudi se nalaze i pomagala i zaštitne kacige.

Klizanje djece predškolskog uzrasta je GRATIS, kao i djece vrtića i osnovnih škola grada Zadra  i to od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati.

Na klizalištu je moguće i pohađati školu klizanja u trajanju 5 dana, a moguće se i najaviti na individualne poduke.

Više informacija o klizalištu možete pronaći na društvenim mrežama Arctica: www.facebook.com/arcticrinks/ i  www.instagram.com/arctic_icerinks/  te na broju telefona 091 4520 013.  

 
Nastavi čitati

magazin

SUBOTA U KULTU: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Objavljeno

-

By


Predmet: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Datum i vrijeme: Subota, 23. studenog 2024., s početkom u 11:00
Lokacija: Caffe Bar Kult, Zadar

Paradigma Zadar (Inicijativa građana) poziva na jedinstven događaj koji pokušava složeno oživjeti nekoliko zaboravljenih elemenata, kažu. Evo najave:

Kroz priču o Marku Ostarčeviću nastojimo postići nekoliko važnih ciljeva:

– Odati počast poznatom sportašu iz Zadra, koji je, u svojoj poodmakloj životnoj dobi, još

uvijek manje poznat u Zadru nego u Španjolskoj.

– Vratiti gradu njegov identitet, odnosno oživjeti zaboravljenu priču o Poluotoku zimi, kroz sadržaj koji potiče povratak građana u grad na druženje.

– Osvježiti svijest građana o važnosti samoodrživosti putem thriftanja, kroz jedini second-hand showroom u gradu.

– Istražiti koncept polu-prihvaćenosti kroz priču o Marku te naglasiti važnost zaboravljenog fenomena ‘galeb’ u našoj zajednici, poznatog kao najstariji morski zanat.

Pozivamo građane da svojim prisustvom podrže ovu inicijativu:

– Izložba memorabilija Marka Ostarčevića, sportaša i playboya.

– Druženje u subotu, 23. studenog 2024., u Caffe Bar Kult, koji će postati mjesto okupljanja i povratka u zlatno doba Marka Ostarčevića – čovjeka koji je svojim stilom, talentom i neodoljivim šarmom obilježio generacije.

Na izložbi vas očekuje:

– Markove memorabilije – od njegovog prvog košarkaškog dresa do kravate koja je vidjela Azurnu obalu.

– Glazbeni program s DJ-em Mate Kokićem i posebnim gostovanjem samog Marka za DJ pultom, uz glazbu inspiriranu Ibizom.

– Ljetne avanture i šarmantne anegdote – ispričane iz prve ruke.

Ovo nije običan događaj. Ovo je povratak u vrijeme kada je dalmatinski šarm bio sinonim za eleganciju, a osvajački duh ponos koji njegujemo. Ovo je prilika da zabilježite nezaboravne trenutke i postanete dio priče koja će nadahnuti generacije.

Zamislite dalmatinskog Casanovu, zavodnika u košulji s lančićem, čiji je šarm osvajao turistkinje od Zadra do Azurne obale. Dodajte tome 1200 kravata, priče s Ibize i najotkačenijeg talentiranog košarkaša koji je preskakao “Fiću”. Rezultat? Thrift Playboy – priča o legendarnom Marku Ostarčeviću!

Radujemo se vašem dolasku i prilici da zajedno oživimo duh prošlih vremena!”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu