magazin
PREPORUKA LIJEČNIKA U SEZONI VIROZA: Jelo po receptu vaše bake sprječava bolest i ubrzava oporavak
Prema riječima liječnice Milke Raičević, za prehranu koja jača imunitet ključne su četiri namirnice: južno voće, pileća juha, čaj s medom i vitaminom C.
“Svakodnevno smo izloženi potencijalno štetnim mikrobima svih vrsta, pogotovo sada kada je zahladilo i vlaga se povećala. Nekad je naše tijelo u stanju prepoznati napadače – viruse, bakterije i parazite – i odmah ojačati svoju obranu, a nekada poklekne”, objašnjava dr. Milka Raičević, DokTok liječnica.
“Urođeni imunitet je prva linija obrane. Koža nas štiti od većine patogena, a tu je i sluz koja ih zadržava, želučana kiselina koja ih uništava, enzimi u našem znoju i suzama koji pomažu u stvaranju antibakterijskih spojeva, stanice imunološkog sustava koje napadaju neželjene strance. Adaptivni, stečeni imunitet pokušava ih prepoznati i prevladati. Limfni čvorovi, mliječna žlijezda, koštana srž, slezena stvaraju antitijela, uključuju se u borbu; dobra im je strana što pamte grabežljivce te ih, kada ponovno uđu u tijelo, učinkovitije i brže uništavaju. U tome im pomažu tjelovježba, san, niski stres i prehrana.”
Vitamin C ipak nije dovoljan
U sezoni infekcija, posebice dišnih putova, ljudi često konzumiraju hranu i suplemente za koje vjeruju da jačaju imunitet, a u tom kontekstu dr. Raičević kao neizostavne ističe četiri stavke – južno voće, pileću juhu, čaj s medom i vitaminima C, prenosi nova.rs.
Kako napominje, vitamin C nudi određenu zaštitu, ali ne dovoljnu jer svaka faza tjelesnog imunološkog odgovora ovisi o prisutnosti mnogih mikronutrijenata.
“Stoga u prehranu treba uvrstiti namirnice bogate vitaminom D, cinkom, selenom, željezom i proteinima, a izbjegavati ultraprerađenu hranu, rafinirani šećer i velike količine crvenog mesa koji potiču poremećaje rada crijeva i guše imunitet. Starenje je često povezano s nedostatkom mikronutrijenata, a imunološka funkcija kod drugih može biti pogoršana lošom prehranom, pretilošću ili pothranjenošću, konzumacijom alkohola, kroničnim bolestima, autoimunim poremećajima, kroničnim psihičkim stresom, toksinima iz okoliša. Sve su to razlozi da se organiziramo tako da nam prehrana bude uravnotežena; ako nam nedostaje jedan ili više nutrijenata, proizvodnja i aktivnost imunoloških stanica i antitijela su poremećeni.”
Što točno treba jesti
“U tom razdoblju važna je i prehrana bogata biljnim vlaknima. Prehrana bogata vlaknima, voćem, povrćem, posebice mahunarkama, ali i cjelovitim žitaricama podupire rast i održavanje korisnih mikroba u crijevima. Prebiotičke namirnice uključuju češnjak i luk, poriluk, šparoge, banane, artičoke, kupus i morske alge – također su bogate oligosaharidima. Blagotvorna je i hrana bogata probioticima poput kefira, jogurta s aktivnim kulturama, fermentiranog povrća, nama omiljenog kiselog kupusa…”
Kuhanje domaće pileće juhe vrijedno je truda
Primijetili ste da pileća juha zaslužuje posebno mjesto, a posebno ona prava, domaća, koje se sjećate od djetinjstva, vjerojatno iz bakine kuhinje.
“Što se tiče pileće juhe, ne postoje klinička istraživanja koja bi pokazala da pileća juha sprječava bolesti i ubrzava oporavak više od gore navedenih namirnica. No, kada uzmemo u obzir njezine sastojke, čini se da je kuhanje domaće pileće juhe vrijedno truda.
Prije svega, lagana je za želudac kada nam je apetit slab, osigurava tekućinu i elektrolite kako bi se spriječila dehidracija do koje lako može doći uz temperaturu, a sadrži i razne hranjive tvari koje sudjeluju u imunološkom sustavu: proteine i cink iz piletina, vitamin A iz mrkve, vitamin C iz celera i luka te antioksidansi u luku i začinskom bilju. To je ukusna i utješna hrana koju možete uključiti na svoj jelovnik kada se ne osjećate dobro, a ne treba vam recept.”
Suplementi su poželjni – i to ovi
“Nedostaci pojedinih hranjivih tvari mogu promijeniti imunološki odgovor, stoga su suplementi poželjni. Osim navedenih vitamina i minerala, najbolje je da sadrže i vitamine A, B6, E, folnu kiselinu i bakar. Djeluju kao antioksidansi, štite zdrave stanice, podržavaju rast i aktivnost imunoloških stanica i proizvode antitijela.”
magazin
TMURNO, OBLAČNO, HLADNO… / Zimski foto đir Zadrom
magazin
UZ DAN GRADA ZADRA / Večer plesne minijature u Dvije Palače
Večer plesne minijature održat će se u sklopu proslave Dana grada Zadra jedanaesti put po redu u prostoru muzeja Dvije palače 19. i 20. studenog s početkom u 19 sati.
Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, tj. Muzejom dvije palače i Koncertnim uredom Zadar, nastavlja se već tradicionalnim festivalom Večer plesne minijature, okupljanjem zadarske plesne scene u doba proslave Dana Grada.
Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesne sezone je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu publiku, pa se biranim programima održava i razvija kulturno i umjetničko polje djelovanja ne samo u gradu već i na nivou Republike, plesna umjetnost postaje vidljivija, a također se nudi i iskorak iz ustaljenih razmišljanja i formi.
Večer plesne minijature je mini festival podijeljen u dvije večeri. Prvu večer, u utorak 19. studenog program započinje u Koncertnoj dvorani braće Bersa izvedbom kraće plesne predstave Kap na dlanu u izvedbi Umjetničke organizacije Irida iz Sv. Filip i Jakova, a nastavlja se sudjelovanjem Zadarskog plesnog ansambla, Plesne udruge Kissa s Paga, Škole za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac iz Šibenika te gostovanjem projekta TASK iz Splita. Program se nastavlja drugi dan, 20. studenog u atriju Providurove palače gdje će nastupiti Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa, zatim Baletna udruga Pirueta, Studio 8, Plesna udruga U pokretu, Plesna udruga Gesta, Plesni studio Heelicious i Zadarski plesni ansambl.
Ulaznice se mogu kupiti sat prije predstave i rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem e-maila zadarskiplesniansambl@gmail.com
Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Organizator je Zadarski plesni ansambl, a suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra, Koncertni ured Zadar i Glazbena škola Blagoje Bersa.
magazin
Kada obavljate nabavku namirnica? Evo koji su najbolji i najgori dani za to
Nakon radnog tjedna, budite se u subotu i pri otvaranju hladnjaku primjećujete da je vrijeme da ga napunite, kao i razne police. Međutim, tako je većini, pa je zbog toga subota jedan najgori dan u tjednu za nabavku namirnica.
U trgovinama mješovitom robom najveće su gužve subotom od 10 do 14 sati.
Dakle, ako morate u nabavku subotu, trebali biste pokušati doći tamo rano ujutro. S obzirom na to da se mnogima ne ustaje rano u subotu, tada su osjetn manje gužve. Kasnije noću također je bolje – i to vrijedi za bilo koji dan, iako ćete se i dalje susresti s više ljudi subotom navečer nego što biste to učinili radnom večeri.
Radnim danom oko 17 sati također su velike gužve u supermarketima jer većina ljudi odlazi s posla i zaustavlja se u kupnji na putu kući.
Kada je najbolje vrijeme za nabavku?
Utorkom navečer iza 20 sati je najmanji promet u supermarketima, prema Drive Researchu. Ponedjeljak se također smatra lakšim danom, ne računajući uobičajenu gužvu kada se ljudi vraćaju s posla. Bilo kojeg dana u tjednu, odlazak ranije ujutro ili kasnije navečer je prilično siguran način za izbjegavanje najvećih gužvi.
Također možete pitati radnike u vašoj trgovini kada su određeni artikli na zalihama, čime se osigurava da su proizvodi koji su vam potrebni dostupni kada kupujete i da možete odabrati najsvježije proizvode (na primjer, nedjelja je općenito poznata kao najgori dan za kupnju svježeg voće).
Svaka trgovina ima drugačiji raspored, a popularni lanci mješovitom robom imaju različite optimalne dane za kupovinu, vezane uz promocije i druge čimbenike, prenosi FR.
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana ago
KAD I KAMO U SHOPPING? / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana ago
SVEUČILIŠTE / U srijedu komemoracija za akademika Luka Paljetka
-
magazin5 dana ago
Horoskop za 10. studenog 2024.
-
Svijet4 dana ago
Zarada na medicinskom turizmu: Sve više turista dolazi zbog blistavog osmijeha ili boljih grudi