magazin
(FOTO) USKRS I PINCA,BOOGIE LAB I KROŠTULA / Tri dana su potrebna za ovu uskrsnu deliciju, a za ovu godinu osim još boljeg okusa tu je i duži rok trajanja
Dolazak Kroštuline Pince u Boogie Lab najavljuje skori kraj korizme. Ova tradicionalna uskršnja slastica karakteristična je za područje Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije. Zauzima posebno mjesto u košarici za blagoslov i delicija je za kraj uskršnjeg doručka.
Posljednjih godina s nestrpljenjem očekujemo ovu slasticu. Sam način proizvodnje itekako je zahtjevan. On traje tri dana. Prvi je rezerviran za dovođenje divljeg kvasca u optimalnu formu kako bi se kasnije tako bogati zamjes uspio dignuti. Nakon toga slijedi zamjes koji je također podijeljen na dva dijela zbog velike količine masnoća, šećera, žumanjaka i aroma koje tijesto mora apsorbirati. S druge strane cijeli taj mukotrpni proces rezultira neponovljivo sočnom i aromatičnom sirnicom čiji je prirodni rok trajanja čak dva mjeseca bez korištenja ikakvih konzervansa. Sadrži mnogo jaja i često se nosi na uskrsni blagoslov te daruje najmilijima.
„Od aroma u Pinci prevladavaju vanilija, citrus i rum. Dodajemo i cimet te rogač. Tijesto je puno bogatije od klasične pince. Fermentira potpuno prirodnom fermentacijom. Puno duže traje bez dodavanja aditiva, sočnije je i ukusnije!” – otkrio je prehrambeni tehnolog Karlo Vulin.
Ovog Uskrsa, Boogie Lab i Kroštula razveselit će mnoge i hit slasticom Panettone. Pincu uz Boogie Lab, možemo kupiti i putem weba www.shop.krostula.hr, ali i u Balance brunchu, Fisheriji te Špeceraju. U Kolijevci kruha u Puli, Romeru u Opatiji, Butiga u Voloskom, u Rijeci u Croatia in the boxu, pekarnici Kroštula u Zadru, u Splitu u Biberonsu te OŠ Kolaču te Miva Galeriji vina u Dubrovniku.
magazin
Koje je najplaćenije zanimanje na svijetu: Najbolji odnos plaće i uloženog rada
Ako je rad stvorio čovjeka, što je onda lijenčina u uredu? To je najplaćenija profesija na svijetu. Koliko god zabušanti bili plaćeni, preplaćeni su jer ne rade gotovo ništa. A ponekad su jako dobro plaćeni da se ne miješaju u svoj posao. Zabušanti “od karijere” iznimno su socijalno inteligentni, no najveće zasluge za to što opstaju, pa čak i napreduju na poslu nauštrb onih koji zapravo rade – pripada menadžmentu.
Kod nas se javnom sektoru najviše spočitava da tijekom radnog vremena obavlja razne privatne poslove, kupuje na tržnici, kuha zimnicu ili honorarno radi za drugu tvrtku, daje savjete ni za što i izmišlja fantomske i dobro plaćene poslove. Naprotiv, sagorijevanje na poslu postalo je praktički sinonim za rad u privatnim tvrtkama.
Kako mogu izgledati svjetski standardi, o kojima se ovdje šuti, vrlo zorno dočarava knjiga “Živi mrtvaci” Davida Bolchovera, koja je postala svjetski bestseler.
Ovaj britanski poslovni savjetnik i pisac tvrdi da u današnjem korporativnom svijetu postoje stotine tisuća ljudi koji godinama provode u svojim uredima ne radeći praktički ništa. Provlače se kroz pukotine u ogromnim sustavima velikih kompanija, kojima se loše i neučinkovito upravlja.
Ono što je najzanimljivije u ovoj knjizi je to što se dobrim dijelom temelji na iskustvu samog autora.
Kaže da se nakon završenog fakulteta zaposlio u jednoj maloj osiguravajućoj kući, gdje su svi jako puno radili, te je zato počeo tražiti posao u velikim tvrtkama.
“Pokazalo se da u velikim tvrtkama mogu jako malo raditi, za puno bolju plaću”, navodi Bolchover.
Poslodavci zaboravili na mene
Posebno ističe primjer velike korporacije, gdje je prvih godinu dana radio najviše nekoliko sati tjedno.
U početku mu se svidjelo, ali kasnije mu je počelo dosaditi. Otišao je svom nadređenom s pričom da bi želio napredovati i više doprinijeti tvrtki, pitajući ga želi li tvrtka platiti njegov MBA studij?
Poslodavci su prihvatili njegov prijedlog, uz dogovor da mu nakon dodatnog stručnog osposobljavanja dodijele novo radno mjesto na kojem će moći primijeniti stečeno znanje.
“Pred kraj mog usavršavanja pozvali su me direktori nekoliko odjela u tvrtki na razgovor, ali sve je završilo samo na priči. Mjesecima nisam radio doslovno ništa i shvatio sam da su me poslodavci zaboravili. Čitao sam knjige, išao u kino, ručao s prijateljima, putovao po Europi i posjećivao nogometne utakmice jer jako volim nogomet. Zaista sam uživao, ali moja obitelj i bliski prijatelji bili su manje oduševljeni i uvjerili su me da potražim drugi posao,” kaže Bolchover.
Napokon, nakon tri godine dobro plaćenog nerada, i sam je shvatio da takva idila ne može trajati vječno.
“Moglo bi se reći da je to bio najbolji poslodavac kojeg sam ikada imao, ali kad se objektivno pogleda, jasno je da ovakvi slučajevi svima nanose golemu štetu”, zaključuje Britanac koji sada radi za sebe tako što savjetuje menadžere kako da izbace lijenčine iz ureda, piše poslovne knjige i naravno – one o nogometu.
“Kao da sam cijelo vrijeme na odmoru”
Njegovo iskustvo nije iznimka, što potvrđuju i druga istraživanja, poput onog koje je proveo Joseph Fuller, profesor menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Harvard.
Fuller je nekoliko godina proučavao fenomen “plaćenih besposličara” u multinacionalkama diljem svijeta i došao do zaključka da je on zapanjujuće rasprostranjen.
Profesor navodi primjer zaposlenika koji održava informatički sustav u velikoj automobilskoj tvrtki i koji radi samo nekoliko sati tjedno. On to može jer nitko ne razumije njegov posao i praktički svima nije bitno što i koliko stvarno radi, sve dok sustav do kojeg mu je stalo funkcionira. Zato tijekom radnog vremena ima dovoljno vremena za druženje s djecom, planinarenje, plivanje, igranje video igrica i gledanje serija.
“Kao da sam cijelo vrijeme na odmoru i samo ga povremeno moram prekinuti da nešto obavim”, opisuje ovaj IT stručnjak.
Neradnik možete biti i u velikim tehnološkim tvrtkama, ako ste te sreće da vas angažiraju na nekom razvojnom projektu, gdje često ima puno praznog hoda jer nije baš jasno koja je čija uloga u tome, a ni gdje se trenutačno tko od inovativnih genijalaca nalazi. U jednom trenutku su u Africi, pa u Aziji, pa skoknu do Europe, a sve u svrhu istraživačkog rada na projektu.
Fuller opisuje i ispovijest političkog analitičara u konzultantskoj tvrtki, koji priznaje da na poslu ima toliko vremena da ga ispunjava sviranjem violine. Budući da jako voli glazbu, počeo je razmišljati o tome da tijekom radnog vremena nauči svirati neki drugi instrument, no u izboru ga koči to što ne smije biti nespretna osoba, jer inače kako će to dovesti do ured? Ni njegovi kolege iz istog odjela ne ubijaju se od posla, zahvaljujući tome što i njihovi nadređeni rijetko dolaze na posao.
Urođeni talent za odugovlačenje
Psiholozi tvrde da ne treba podcjenjivati lijenčine na poslu, odnosno da se radi o ljudima koji su izrazito obdareni socijalnom inteligencijom, doduše isključivo za vlastitu korist, a na štetu drugih. Puni su vještina koje niti jedan poslodavac ne traži, uključujući i sposobnost da prevare i najsofisticiraniju umjetnu inteligenciju za regrutiranje kadrova u koje su tvrtke uložile ogromne svote novca kako bi se obranile od nepodobnih radnika.
Talentirana lijenčina nastoji se uključiti u sve nove projekte, ali samo na razini “korisnih ideja”. Mukotrpnu provedbu prepušta drugima, jer je uvijek “ukrštan” između mnoštva projekata, vječito je zatrpan sastancima, pripremama za sastanke i sastancima na kojima se sklapaju zaključci upravo održanog sastanka. S ekrana njegovog računala neprestano blješte komplicirane tablice, kad mu netko od kolega pokuša “ugurati” konkretan posao, on odmah trči rješavati iznenadnu “kriznu situaciju” i gnjavi sve svojim mailovima u gluho doba noći, ne bi li to pokazalo da “više ne zna gdje bi od posla”.
Ovu i slične fraze ponavlja iz dana u dan, ali nekako uvijek nađe vremena za višesatno druženje uz aparat za kavu ili u restoranu tvrtke, gdje s drugima “neformalno” razmjenjuje informacije dokle su stigli “zajednički” projekt. Ne propušta se raspitati o zdravlju svojih kolega i kako mu ide privatni život, jer se u hladnom korporativnom svijetu predstavlja kao osjetljivo biće koje istinski brine za ljude. No, njegov najveći talent je da zasluge za tuđe rezultate, s puno šarma i “skromnosti”, pripisuje sebi tamo gdje je najpotrebnije – svojim nadređenima.
Upravo u tom grmu leži zec, odnosno u upravljanju, tvrdi Gleb Tsipurski iz konzultantske tvrtke Disaster Avoidance Experts.
Loše postavljen sustav i direktori koji ne rade svoj posao kako treba najodgovorniji su za to što lijenčine opstaju u tvrtkama i kada dolazi do masovnih otpuštanja, pa čak i napredovanja na račun onih koji zapravo rade.
Američki stručnjak za prevenciju katastrofa upozorava da u SAD-u, koji se diči zemljom radoholičara, produktivnost već godinama opada.
Njegov izračun pokazuje da se u tvrtki sa 100 zaposlenih i prosječnom plaćom od 60.000 dolara godišnje, ako je petina zaposlenih neproduktivno 20 posto radnog vremena, “u jednoj godini u vodu baci 240.000 dolara”, a sa skrivenim troškovima, taj gubitak može doseći gotovo milijun dolara.
magazin
Psiholozi savjetuju kako pomoći djeci vratiti se u školu nakon ovakvih praznika
Završetak praznika i povratak u školu može biti izazovan sam po sebi, a posebno na kraju ovih praznika.
Naime, traumatski događaji poput zločina koji se dogodio neposredno pred početak praznika utječu na širok krug djece i odraslih koji dijele iskustvo škole, na učenike, njihove roditelje i djelatnike škola. Kod djece se može javiti otpor prema povratku u školu, strah da će im se u školi nešto dogoditi, zabrinutost oko sigurnosti u školi ili preokupiranost mislima o događaju. Kod odraslih se također može javiti izražena zabrinutost da bi se nešto loše moglo dogoditi, anksioznost tijekom školskog dana i potreba da se izbjegne povratak u školu ili pojačan oprez.
Tim povodom, Zagrebačko psihološko društvo donosi nekoliko ključnih smjernica kako pomoći sebi i djeci:
– Važno je sjetiti se da se zločini poput ovog događaju rijetko, da vjerojatnost da se dogode nije veća u školi u odnosu na druga mjesta.
– Korisno je podsjetiti i djecu i odrasle na koje se načine već nastoji omogućiti da su svi u školi sigurni.
– Traumatski događaji često smanje naše kapacitete da se nosimo s izazovima i izvršavamo svoje zadatke – važno je na početku polugodišta osigurati nježnost jednih prema drugima te smanjiti zahtjeve (npr. izbjegavati provjere znanja).
– Na početku polugodišta potrebno je usmjeriti se na povezujuće aktivnosti koje potiču brigu jednih za druge i zajedništvo.
– Ako dijete pokazuje otpor prema odlasku u školu, potrebno je prvo pokazati razumijevanje za njegove osjećaje te normalizirati strah i zabrinutost. Važno je s ovim korakom ne žuriti, već stvarno pokazati djetetu da ga čujemo i razumijemo. Nakon toga potrebno je djetetu postaviti granicu da je odlazak u školu obaveza i da ne može izabrati ostati kod kuće. Važno je ohrabriti suočavanje i podsjetiti da izbjegavanje odlaska u školu ne pomaže u tome da se lakše nosimo sa strahom, već otežava jer se strah samo povećava. Ono što se može izabrati su različiti načini kako se odlazak u školu djetetu može olakšati: s kim u školi može razgovarati kada mu je teško, koje načine samoumirivanja može koristiti, što želi raditi nakon nastave i drugo. Na ovaj način podsjećamo dijete na ono što može kontrolirati i o čemu može odlučivati.
– Može se dogoditi da su strah i zabrinutost kod djece ili odraslih intenzivni i da je potrebna stručna pomoć te se za dobivanje dodatnih smjernica može konzultirati stručne suradnike. Ako to nije moguće ili nije dovoljno, djelatnici škole mogu dati informacije roditeljima kome se mogu javiti.
– Unutar radnih kolektiva u školi važno je ohrabrivati suradnju, podsjetiti na sve ono što se već napravilo dobro i koji kapaciteti već postoje za nositi se s teškim situacijama, normalizirati da je teško vratiti se u radnu rutinu i da je u redu tome prilagoditi očekivanja te usporiti.
– Za oporavak svih uključenih sada je jako važno što će i na koji način napraviti oni koji su na vodećim pozicijama u državi. Sigurnosne mjere u školama su važne, no samo postrožavanje mjera bez primjerene podrške može dodatno povećati anksioznost i doživljaj da svijet nije sigurno mjesto. Škole trebaju biti mjesta prilagođena djeci i postati mjesta u kojima djeca imaju s kim razgovarati kada se dogodi nešto strašno, u kojima mogu bolje razumjeti svoje emocije i doživljaje te učiti kako si pomoći. Mentalno zdravlje djece i odraslih mora postati prioritet i to je jedina dugoročno “isplativa” promjena.
Želimo svima miran i nježan početak novog polugodišta.”
magazin
Horoskop za 6. siječnja 2025.
Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Neki će voljenu osobu staviti na vrh vlastitih vrijednosti, ali pri tom neće zapostaviti ni karijeru. Uspjet će sve sretno spojiti.
KARIJERA: Jedna tajna ima veliku težinu, a vi ćete je čuvati znajući koliko vrijedi. Danas ćete u sebi misliti o njoj.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne postoji savršenstvo.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Išli vi korak naprijed, pa korak nazad, opet ćete biti u plusu, jer znate što želite. To će prepoznati i druga strana.
KARIJERA: Jedan trošak malo će vas uznemiriti, ali brzo ćete uspostaviti kontakte kojim ćete razviti posao i isti nadoknaditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odvojite poslovno i privatno.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Ne bojte se vlastite ozbiljnosti i ozbiljnih namjera. Možda je sada vrijeme kad to možete pokazati i u osobnim odnosima koji su dobri.
KARIJERA: Poslovna komunikacija će se objektivno odvijati kvalitetno, ali vi sami nećete biti zadovoljni svojim nastupom. Od sebe očekujete više.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete prihvaćeni.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Vodit ćete voljenu osobu od nekretnine do nekretnine pokazujući joj gdje bi i kako mogli živjeti jednog dana.
KARIJERA: Vjerujete da možete bolje i više. U pravu ste, ali ne trebate od sebe zahtijevati nemoguće. I vi ste samo čovjek
ZDRAVLJE&SAVJET: Zdravi ste i spremni na nove izazove.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Bit ćete sve bolje povezani s drugima, pa tako i s voljenom osobom. Ona će vam uzvraćati ljubav na ugodan način.
KARIJERA: Uhodani poslovi dobit će novi zamah i poticaje, a vi ćete raditi predano i smjelo, te s dobrim osjećajem u sebi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ostanite dosljedni sebi.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Vi ćete i danas nastaviti sa svojim ljubavnim uspjesima. Vezani će biti sretni, a samci neka svakako izađu van. Sve je moguće.
KARIJERA: Ako malo zastanete, vidjet ćete da se većina stvari razvija sve bolje i bolje. Stoga se ne zamarajte sitnicama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zdravi ste i vedri.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Neki će izaći van, ali će im događaji na tom mjestu blago uzdrmati samopouzdanje. Zaboravite to.
KARIJERA: Dobro ćete se snalaziti, kako u očitim zadacima, tako i u onim koji podrazumijevaju čitanje između redova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prvo promislite, onda recite.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Rado ćete se odazvati pozivu na kavu gdje bi moglo uslijediti ugodno čavrljanje bez dubljih povezanosti.
KARIJERA: U poslu sve više uživate i uspijevate spajati ugodno s korisnim. To vas motivira da razvijate nove zanimljive ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Slobodno se izrazite.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Potreba za nježnošću porast će i očekivat ćete od druge strane da vas mazi. O njoj ovisi da li će tako i biti.
KARIJERA: Odličan je dan za poslovne dogovore temeljnih tema i poslova, znači za ono na čemu nešto počiva. Ipak, birajte riječi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Mala zbrka u osjećajnim pitanjima bi će povezana s vašom ili partnerovom potrebom da dominira u odnosu.
KARIJERA: Ako postoje ikakve pravne ili moralne dvojbe u vezi jednog posla, nastojte to proanalizirati i raščistiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne može sve biti savršeno.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Vaša ljubavna idila nastavlja se na vašu radost i veselje. Oni koji još traže srodnu dušu neka izlaze i budu društveni.
KARIJERA: Krećete u nove poslovne bitke i malo je toga što vas u njima može zaustaviti. Drugi će se ugledati na vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve ste vedriji i jači.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 06.01.2025.
LJUBAV: Još ste orni za mnoge nove ljubavne pustolovine, a u njima vam danas pomažu vaši prijatelji. Vezani su odlično.
KARIJERA: Nije isključeno da će vas pohvaliti ili će vaša znanja i stručnost u jednoj temi dobiti priliku da isplivaju, a bit će to važno za posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od bilo kakve negativnosti.
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) POSJETILI SMO E-SHAPE CENTAR U VESLAČKOJ / Evo kako u 30 minuta odraditi vrhunski trening i “tretman” za kožu i celulit…
-
Hrvatska15 sati prije
KRAJ BOŽIĆNIH BLAGDANA / Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
MORATE U SPIZU? / Većina trgovačkih centara danas je zatvorena; u ponedjeljak ne radi nitko!
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
(FOTOGALERIJA) Novogodišnje čišćenje grada