ZADAR / ŽUPANIJA
RIBARSTVO, TRADICIJA I GASTRONOMIJA / Od 5. do 10. travnja 8. Tuna, Sushi & Wine Festival na Trgu Petra Zoranića
Od 5. do 10. travnja održat će se najznačajnija godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra – Tuna, Sushi & Wine Festival. Osmo izdanje ovog višednevnog festivala ribe i vina obilježit će njegov veliki povratak u prostor zadarskog Arsenala. To istovremeno znači da biogradska Ilirija ove godine ponovno postaje glavni partner zadarske Turističke zajednice u organizaciji manifestacije. Osim toga, ove godine se festivalu opet pridružuju sve najvažnije zadarske tvrtke iz područja ribarstva i marikulture: Pelagos Net Farma, Jadran Tuna, Kali Tuna, Cromaris i Marikomerc. Uz Iliriju i te tvrtke partner festivalu je i Udruga vinara Zadarske županije Vina ZaDar, koju čine 25 najvažnijih vinara ove županije.
Ovogodišnji osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival spaja ribarstvo, tradiciju i marikulturu, kulinarstvo i gastronomiju te vrhunska vina ovoga kraja u dva sadržajno i prostorno razdvojena dijela. Prvi je veliki gastronomski event u Arsenalu, u petak, 5. travnja s početkom u 20 sati. Etažni dio Arsenala pretvorit će se u ekskluzivni restoranski prostor u kojem će biti služena večera u četiri slijeda. Naravno, glavne namirnice bit će iz asortimana marikulturnih tvrtki partnera festivala.
Parterski dio festivala u Arsenalu zamišljen je kao opušteniji event s nizom food cornera, odnosno punktova s hranom koje će postaviti sve tvrtke partneri sa svojim namirnicama, kuharima i jelima. Bit će to kombinacija kreativnih finger food zalogaja od različitih ribljih sirovina. Naravno da u tu kategoriju gastronomije pripadaju i razne verzije sushija i druga jela iz bogate japanske gastronomske baštine. Večeru u Arsenalu posebno će začiniti koncert Danijele Martinović.
Za ovaj veliki event u Arsenalu, u oba njegova dijela, bit će potrebno na vrijeme nabaviti ulaznice na web servisima Entrio i Eventim te u Arsenalu.
Drugi, open air dio festivala odvijat će se, kao i prijašnjih godina, na Trgu Petra Zoranića. U subotu, 6. travnja, TSW Festival će biti i službeno otvoren te će na istom trgu trajati sve do 10. travnja. Biti će otvoren cijelog dana za sve koji uživaju u morskim specijalitetima, bilo dalmatinskim i mediteranskim ili azijskim, ponajviše japanskim. Između ostalih, na Trgu Petra Zoranića svoje će specijalitete pripremati i veliki majstor dalmatinske kreativne gastronomije Hrvoje Zirojević te jedan od najboljih hrvatskih sushi majstora, Mladen Križanović, vlasnik certifikata tokijske sushi Akademije koja djeluje u sklopu najvažnijeg mjesta svjetske ribarske industrije – ribarnici Tsukiji.
Tih dana neće nedostajati ni glazbenih i drugih sadržaja. Na jutarnjem otvorenju nastupaju Elena Stella & Ante Jeličić Trio, a navečer je predviđen koncert grupe Kanella. U nedjelju 7. travnja održat će se koncert Urbana, a za završni dan, u srijedu, 10.travnja, predviđen je nastup popularne Natali Dizdar.
Ovogodišnjim konceptom, u kojem aktivno sudjeluju najvažnije zadarske marikulturne tvrtke te povratkom u Arsenal, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival vraća se na svoje „početne postavke”.
ZADAR / ŽUPANIJA
BURA, MRAZ, POLEDICA… / Sunčano i sve hladnije. Do kraja tjedna temperatura jedva iznad 10°C!
Danas pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti lokalno slab mraz, a u nizinama i magla. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu mjestimice umjerena, podno Velebita i jaka bura, lokalno s olujnim udarima poslijepodne u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 10 i 15, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 22 °C.
U srijedu pretežno sunčano, osobito na Jadranu i u najvišem gorju. U unutrašnjosti, osobito u nizinama, ujutro mjestimice magla ili niski oblaci koji se ponegdje mogu i dulje zadržati. Vjetar uglavnom slab, a podno Velebita mjestimice umjerena bura. Minimalna temperatura zraka od -1 do 2, u najvišem gorju malo viša, a na Jadranu uglavnom od 9 do 14 °C. Maksimalna većinom između 10 i 14, a na Jadranu te unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 18 i 22 °C.
IZGLEDI VREMENA:
U unutrašnjosti pretežno sunčano, osobito u gorju. U nizinama ujutro magla ili niski oblaci koji se mjestimice mogu zadržati i veći dio dana, a lokalno je moguća i slaba rosulja. Jutra hladna uz slab mraz. Najviša dnevna temperatura zraka u blagom padu, a u predjelima s dugotrajnom maglom bit će osjetno niža. Na Jadranu će prevladavati sunčano uz slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bez veće promjene.
ZADAR / ŽUPANIJA
IZVANREDNI RADOVI! U utorak bez vode osam ulica u Diklu!
Zbog izvođenja izvanredni radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 05.11.2024. godine (utorak), od 08:00 sati pa do 15:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru, predio Diklo u ulicama : Ulica Romansa, ulica Poljana Dragutina Domjanića, Ulica Josipa Pupačića, ulica Vukovica, Ulica Jukića, Ulica Markežića, ulica Krešimirova obala, te Put Brajde.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Krešimirova obala kod kućnog broja 96.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / 9. Balkanski simpozij o arheometriji na Sveučilištu u Zadru
na Sveučilištu u Zadru od 4. do 7. studenog održava se 9. Balkanski simpozij o arheometriji. Riječ je o znanstvenoj disciplini koja se u ispitivanju i objašnjenju arheoloških pronalazaka koristi metodama i tehnikama prirodnih i tehničkih znanosti, prije svega kemije, fizike, mineralogije, znanosti o materijalima, kao i bioloških znanosti, posebice molekularne biologije.
Na ovogodišnjem izdanju simpozija okupili su se istraživači iz čak 15 zemalja, Hrvatske, Srbije, Irske, Grčke, Rumunjske, Češke, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Italije i Francuske… U tri dana trajanja simpozija oni će izlagati o metodama datiranja, među kojima je najpoznatija radiokarbonsko datiranje (datiranje ugljikom-14), ali i luminiscencija, dendrokronologija (mjerenje godova na stablima), zatim karakterizacijama materijala (keramika, metali, staklo, kamenje, pigmenti, žbuke, organski ostaci…), bioarheologiji, arheologiji okoliša, računalnim rekonstrukcijama, procesa propadanja i sl.
U posebnom fokusu bit će multidisciplinarna istraživanja, razvoj i upravljanje kulturnom baštinom te projekti zaštite, konzervacije i restauracije spomenika.
– Ovaj simpozij od velike je važnosti za naše Sveučilište jer okuplja stručnjake iz različitih disciplina koji dijele posvećenost razumijevanju, očuvanju i vrednovanju naše bogate kulturne baštine. Domaćinstvom ovog događanja, Sveučilište u Zadru potvrđuje svoju predanost unapređenju znanstvenih istraživanja i poticanju značajne suradnje na regionalnoj i međunarodnoj razini. Zadar je grad koji u svojim zidinama, ulicama i obali skriva mnoge slojeve povijesti. To je živući podsjetnik na važnost vašeg rada, ne samo u otkrivanju i analizi prošlosti, već i u njenom očuvanju za buduće generacije, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, poželjevši sudionicima da kroz vođene obilaske muzeja, arheoloških zbirki i povijesnih lokaliteta iz prve ruke dožive živopisni kulturni kontekst koji oblikuje rad na Sveučilištu u Zadru.
Predsjednica Organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota istaknula je važnost interdisciplinarnog pristupa problematici, o čemu svjedoči sudjelovanje triju sveučilišnih odjela – Odjela za povijest umjetnosti, Odjela za arheologiju i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.
– S nama su i naši partneri iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzeja antičkog stakla, koji su povezani i s poviješću umjetnosti i samom poviješću Zadra. Okruženi smo ostacima koje ćemo imati priliku razgledati u hodnji gradom, najavila je Mlikota.
Pročelnica Odjela za povijest umjetnosti izv. prof. dr. sc. Silvia Bekavac ističe kako se pomoću arheometrijskih postupaka iz nekog organskog materijala može doznati od čega su ljudi živjeli, kakva im je bila prehrana, od čega su umrli, koliki im je bio životni vijek, dok se ispitivanjem drugih materijala može odrediti starost nalaza, boje, pigmente, odakle potječe pronađena keramika, koja je hrana bila u posudama… U postupku konzervacije može se utvrditi vrsta gljivica koja se pojavljuje u objektima te odrediti kako se nešto može sanirati.
Među pozvanim predavačima bila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koja je prezentirala pet lokaliteta na kojima je provodila arheometrijska mjerenja, od Caske kod Novalje do uvale kod mjesta Suđurađ na otoku Šipanu.
– Takvih je lokaliteta puno, no ova istraživanja daju dobar presjek onog što se zbiva u podmorju. Gdje god ima organskog materijala može se raditi radiokarbonske analize, gdje ima godova dendrokronološka ispitivanja, a na metalnim predmetima, kao onima od olova koje smo pronašli na lokalitetu brodoloma kod Šipana, mogu se raditi analize izotopa… Na sirovinama pronađenima kod otočića Gnalića također smo proveli različite analize, a na keramici s brodoloma kod otoka Žirja htjeli smo doznati odakle ona potječe. Napredak u arheometriji danas je toliki da ne možete ni pomišljati istraživati nalazište bez primjene tih metoda, istaknula je Radić Rossi.
Tijekom tri dana trajanja simpozija obradit će se brojne zanimljive teme kao što su mikrobiom povijesnih drvenih crkava, tajne pogreba na Biokovu, projekt „KultBaMikroo” – zaštita zadarskog kulturnog naslijeđa od negativnog utjecaja mikroorganizama, nedestruktivna SEM-EDS analiza srebrnih i zlatnih prstenova za kosu iz rano brončano doba s rijeke Tundža u Bugarskoj, staklenim narukvicama s rijeke Morave u Srbiji itd. Posljednjeg dana predviđen je vođeni obilazak povijesnom jezgrom Zadra.
-
Hrvatska4 dana prije
BLAGDAN SVIH SVETIH / Znate li što danas slavimo?
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
DUŠNI DAN / Danas se obilaze groblja i pale svijeće. Večeras u katedrali misa za sve vjerne mrtve
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
PRODUŽENI VIKEND / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru danas i u nedjelju…
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
VRIJEME ZA SPIZU? / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…