magazin
(RECEPTI) TRADICIONALNI DALMATINSKI KOLAČ / Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta vremena za izradu, a u današnje vrijeme, uz sve obaveze, vremena jednostavno ima premalo. Stoga je Pan-pek za ove blagdane odlučio otkriti na koji način izrađuju svoju tradicionalnu dalmatinsku pincu, a upravo ovaj pojednostavljeni recept odlučili su podijeliti u ovo predblagdansko vrijeme.
Pince se rade od najkvalitetnijih, a opet jednostavnih sastojaka – brašna, šećera i vanilin šećera, jaja, margarina, mlijeka, soli i vode, koji čine ovu slasticu jednostavnom a opet iznimno ukusnom. A proces je sljedeći – pripremom predtijesta pince ostaju mekane i svježe duže vremena, a predzamjes se radi u četiri koraka, između kojih se tijesto čak dva puta odmara. Nakon odmaranja zamijese se loptice od tijesta, a nakon oblikovanja tijesto se još neko vrijeme odmara kako bi se diglo. U završnom koraku tijesto se zarezuje i šprica kako bi pinca dobila svoj specifičan oblik i boju, a potom se posipa krupnim komadićima šećera po vrhu.
Pan-pek u svojoj ponudi ima dvije vrste pinca, mala i velika pinca, a gastro stručnjak Mile Butorac, u moru izbora odlučio se baš za Pan-pekov recept te posjetio Pan-pekovo prodajno mjesto gdje je zajedno s Pan-pekovim timom sudjelovao je procesu izrade pinci koje se peku na licu mjesta i tako ostaju svježe i iznimno meke. „Pince iz Pan-peka su za mene pravo otkriće. Njihov karakteristični okus i sočna, meka tekstura čine ih jedinstvenima, tope se u ustima upravo zbog suptilnih aroma koje su pomalo maslačaste i koje su me oduševile. U pravoj mjeri osjete se agrumi, ali ne prejako, zaista je pogođeno po mom ukusu. Svakako bih ih preporučio svakome tko želi uživati u vrhunskom gastronomskom iskustvu. Hvala cijelom timu koji me ugostio u svom prostoru i pokazao mi način izrade pinci koji ću svakako primjenjivati, posebice u ovo predblagdansko vrijeme kada su ove jednostavne i fine slastice najtraženije na blagdanskim stolovima!“ kaže Mile te preporuča da kušate obje – barem jednu od svake vrste.
U odabranim prodavaonicama, pinca se peče ispred vaših očiju – kako biste bili sigurni u svježinu, kvalitetu, mekoću i sočnost. Mala pinca ima 100 grama, ručno se oblikuje, dovršava, pospe granuliranim šećerom i zareže rezom kako bi imala svoj specifičan oblik, a upravo jer se cijeli proces izrađuje u samoj poslovnici, uvijek je svježa, aromatična i mirisna.
Također, uz malu pincu, Pan-pek nudi i klasičnu veliku pincu od 270 grama, obiteljske veličine, s grožđicama, produljenog roka trajanja. Nudi se u svim Pan-pek poslovnicama, a odličan je izbor za obiteljski stol.
Pan-pek je otkrio čuvani recept, a u nedostatku vremena za izradu svoje pince uputite se u Pan-pek po domaće, mirisne i tradicionalne pince koje su dostupne u svim Pan-pek prodavaonicama, a zasigurno će oduševiti vaše bližnje i njihove okusne pupoljke.
RECEPT MALA PINCA
- 500 g glatkog brašna
- 3 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 1,5 dcl mlijeka
- 4 velike žlice šećera
- mahuna vanilije
- 1 velika žlica rozulina (liker od ruža)
- ribana korica jedne naranče
- ribana korica jednog limuna
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica suhog kvasca ili pola svježeg
- za premaz: žumanjak i šećer
Priprema:
Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.
U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.
Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.
Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.
Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).
magazin
Hari Mata Hari nakon 10 godina ponovno u Lisinskom
Legendarni bosanskohercegovački pjevač Hari Mata Hari nakon 10 godina vraća se u Zagreb, u dvoranu Vatroslava Lisinskog. Ovaj dugo iščekivani koncert održat će se u ponedjeljak, 24. veljače 2025., a publika će ponovno imati priliku uživo čuti njegove bezvremenske hitove poput “Volio bih da te ne volim”, “Svi moji drumovi”, “Strah me da te volim” “Kao domine”, “Prsten i zlatni lanac”.
“Zagrebe, nismo se dugo družili, zato ćemo 24. veljače sve nadoknaditi” napisao je Hari Mata Hari nedavno na svom profilu na društvenim mrežama, a ulaznice su u prodaji od sutra na Ulaznice.hr i Eventim.hr.
Hari Varešanović počeo je glazbenu karijeru vrlo rano. Prvi bend “Omir” osnovao je u osnovnoj školi, a kasnije je bio član grupe “Sedam šuma” te je s grupom “Zov” postigao uspjeh pjesmom “Poletjela golubica”. Godine 1982. priključio se grupi “Ambasadori”, što je označilo početak njegove ozbiljne glazbene karijere. Uskoro je osnovao bend Hari Mata Hari, s kojim je 1985. postigao veliki uspjeh s albumom “U tvojoj kosi”. Njihova popularnost je brzo rasla, a albumi poput “Strah me da te volim” postigli su rekordnu tiražu. Tijekom karijere, Hari je surađivao s mnogim glazbenicima iz čega su proizašle mnoge uspješnice poput “Crni snijeg” s Hankom Paldum i “Navodno” koju je snimio Ivanom Banfić.
Hari Mata Hari kroz svoju je karijeru prodao je više milijuna nosača zvuka te održao tisuće koncerata diljem svijeta. Kao jedno od njegovih najvećih postignuća svakako valja spomenuti plasman na Eurosongu 2006. godine u Ateni, kada je Hari osvojio treće mjesto s pjesmom Lejla.
magazin
Horoskop za 29. listopada 2024.
Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Vaš stil ponašanja šarmirao bi i najveće neprijatelje. Nabacite osmijeh i idite među ljude. Čekaju vas.Najbolji darovi za vaše voljene
KARIJERA: Možda će vam vaši poslovni partneri izgledati začuđujuće, ali njihov prijedlog ne samo da je originalan, nego i kvalitetan.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu i disanje.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Moguće je da će vas ugodno iznenaditi jedna mlada osoba koja vam je naklonjena. Budite otvoreni za nju.
KARIJERA: Uz osmijeh na licu vi ćete dočekati kraj radnog vremena. Bit ćete fokusirani na sve ostalo, samo ne na posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Manje jedite, više se krećite.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Vaša emotivnost danas će porasti, pa ćete od druge strane očekivati više zagrljaja i nježnosti.
KARIJERA: I danas će vas pomalo mučiti nesrazmjer između vaših želja i onoga što od vas traže vaši nadređeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte prije spavanja.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Bit ćete slatkorječivi i laskati svakom kog sretnete. Odlično za one koji se nekom udvaraju.
KARIJERA: Svoje radne zadaće obavite korektno. Od vas se očekuje profesionalnost, pa će vas se sjetiti kad bude trebalo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite budni.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Oni u vezama postići će kakvu takvu ravnotežu zahvaljujući seksu. Oni koji su sami maštat će o istom.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima ili negdje nastupaju, bit će iznimno originalni. Njihove svježe ideje zabavljat će publiku.
ZDRAVLJE&SAVJET: Slijedite ritam dana.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Tokom današnjeg dana vaši će se privatni odnosi početi dovoditi u red i malo po malo poboljšavati.
KARIJERA: Dobro ste rješili sve probleme i svladali prepreke. Vaš utjecaj na posao je pozitivan. Možete biti zadovoljni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Udružite se s mladima.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu danas bi mogli primijetiti određene emocije prema osobi s kojom rade.
KARIJERA: Današnji dan donijet će vam uživanje, kreativnost, ljubaznost i nove maštovite poticaje, što god da radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vi ste sasvim dobro.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Napokon nestaju ljubavne prepreke i praznine koje su vas mučile. S današnjim danom ulazite u bolju ljubavnu fazu.
KARIJERA: Možete biti zadovoljni obavljenim poslom. Možda to nije nešto veliko, ali je čvrst temelj za nešto veće.
ZDRAVLJE&SAVJET: Surađujte.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Znat ćete kako se približiti i najudaljenijoj osobi, pa ako još tražite srodnu dušu, samo budite iskreni i krenite.
KARIJERA: Bavit ćete se istovremeno sitnim inventurama, kreativnim radom, pomaganjem mladima i suradnjama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čitajte.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: U ljubavnim pitanjima danas ćete tražiti ono skriveno, neopipljivo, suptilno, a vodit ćete se svojom inuticijom.
KARIJERA: Način na koji biste nekome mogli pomoći poseban je. Ne očekujte ništa konvencionalno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zdravi ste.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: Izgledne su dobre zabave u većim grupama ljudi gdje ćete se osjećati dobro. Samo ne pretjerujte s konzumacijama.
KARIJERA: Manjak interesa za posao bit će povezan s bogatijim društvenim i privatnim životom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nađite zlatnu sredinu.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 29.10.2024.
LJUBAV: U osobnim odnosima danas biste se mogli osjećati pomalo frustrirano. Znate da može oblje, ali okolnosti ne daju.
KARIJERA: Rado biste napali svog šefa ili mu nekako dokazali da nije u pravu. Ova ratobornost nije dobrodošla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Emotivne frustracije.
Magazin
Pet najpametnijih pasmina
Psi su nevjerojatno inteligentne životinje, a neke pasmine ističu se svojim sposobnostima rješavanja problema, brzim učenjem i prilagodljivošću.
Dr. Stanley Coren, vodeći stručnjak za ponašanje pasa i profesor psihologije, identificirao je tri vrste inteligencije kod pasa: instinktivnu, prilagodljivu i radnu. Na temelju tih kriterija, Coren je napravio popis najpametnijih pasmina pasa u svojoj knjizi “The Intelligence of Dogs”.
Graničarski škotski ovčar
Graničarski škotski ovčar, poznat kao najinteligentnija pasmina, sposoban je naučiti nove naredbe u samo pet ponavljanja. Slavni graničarski škotski ovčar, Chaser, naučio je čak 1022 različita naziva igračaka zahvaljujući strpljivom treningu svog vlasnika. Ova pasmina zahtijeva mnogo fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije te će često pokušati “okupljati” druge ljubimce ili čak članove obitelji kada se osjeća anksiozno.
Pudlica
Pudlice dolaze u tri veličine, a sve su poznate po inteligenciji i lakoći učenja novih trikova. Njihova potreba za mentalnim izazovima često ih čini izvrsnim partnerima za razne igre i zadatke, uključujući plivanje i lov. Ova pasmina posebno voli sudjelovati u aktivnostima poput cirkuskih točaka, što dodatno pokazuje njihovu prilagodljivost i talent.
Njemački ovčar
Njemački ovčari, osim što su vjerni i odani, izvrsni su u učenju složenih zadataka. Zbog svoje izdržljivosti i visoke energije najbolji su za aktivne obitelji te uspijevaju u ulogama poput policijskih i spasilačkih pasa. Njihova brzina učenja i prilagodljivost čine ih idealnima za razne radne zadatke, a odlikuju se i izrazitom vjernošću.
Zlatni retriver
Poznati po prijateljskom karakteru i ljubavi prema vodi, zlatni retriveri spajaju zabavan duh s inteligencijom. Njihova sposobnost brzog učenja naredbi te vještine u tragovima i lovu čine ih izvrsnima za obitelji, kao i za radne zadatke koji uključuju njuškanje i pronalaženje.
Doberman
Dobermani su poznati po visokoj inteligenciji i brzom učenju te su često korišteni kao terapijski psi i spasitelji u potragama. Iako su izuzetno zaštitnički nastrojeni, ovi psi mogu biti i privrženi, što ih čini odličnim pratiteljima. Zbog svoje intuitivnosti i snažnog njuha, lako prepoznaju potencijalne prijetnje.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
MORATE U SPIZU? / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…
-
magazin3 dana prije
FOTOGALERIJA / Špica!
-
Hrvatska5 dana prije
Uskoro promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!
-
Hrvatska3 dana prije
Uz pomicanje sata idu i tri važne promjene, ne zaboravite na njih