Connect with us

magazin

Liječnik otkriva: Ove suplemente ne uzimajte ako ste stariji od 60

Objavljeno

-

unsplash

Stjecanje dobrih zdravstvenih navika u mladosti zasigurno će vam pomoći da se osjećate bolje u starosti. Vaša rutina može uključivati i uzimanje dodataka prehrani, kako biste bili sigurni da dobivate sve potrebne vitamine i minerale. Međutim, ova navika može s godinama nositi i određene rizike.

Neke dodatke prehrani nipošto ne biste trebali uzimati kad zakoračite u sedmo desetljeće života.

Gospina trava

Neki ljudi okreću se gospinoj travi kao prirodnom načinu liječenja blage depresije. Ali liječnici upozoravaju da njezin aktivni sastojak, hiperforin, koji ponekad može izazvati probleme, osobito ako se uzima u kombinaciji s drugim lijekovima.

“Gospina trava može komunicirati sa statinima, razrjeđivačima krvi poput varfarina, antidepresivima, lijekovima protiv migrene i digoksinom, koji se propisuje za zatajenje srca”, kaže Patricia Pinto-Garcia, viša medicinska urednica na GoodRxu.

Vitamin E

Kada je riječ o jačanju imunološkog sustava, mnogi se okreću vitaminu E. Ali, ako uzimate određene lijekove, možda je vrijeme da ga izbacite iz svoje dnevne rutine.

“Vitamin E je antioksidans koji također sprječava agregaciju trombocita, što može dovesti do povećanog rizika od krvarenja”, kaže Sarah Trahan, liječnica na Sveučilištu Sonoran, za Best Life. “Ako uzimate određene lijekove, poput aspirina ili imate određena stanja, poput bolesti malapsorpcije, izloženi ste većem riziku od unutarnjeg krvarenja.”

Ginseng

Suplementi dobiveni iz prirodnih izvora, kao što je ginseng, mogu se činiti kao sigurna opcija. Ali ovisno o vašim postojećim zdravstvenim problemima, možda biste ih trebali ponovno razmotriti nakon što navršite 60 godina.

“Ginseng se koristi tisućama godina za pomoć u održavanju pamćenja i imunološkog zdravlja, ali ometa lijekove za dijabetes i potencijalno može smanjiti razinu šećera u krvi”, upozorava Pinto-Garcia.

Magnezij

Magnezij je postao popularan dodatak prehrani zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti. To uključuje pomoć u kontroli krvnog tlaka, poboljšanje sna, pomoć kod redovitog pražnjenja crijeva i poboljšanje raspoloženja, prema Healthlineu. Ali neki liječnici kažu da bi starije osobe trebale ponovno razmisliti o uzimanju ovog suplementa.

“Višak magnezija može uzrokovati promjene u razinama kalija i natrija i utjecati na rad srca”, kaže Poston. “Rizik je veći za ljude čiji bubrezi ne rade dobro.”

Ginkgo

Unatoč neuvjerljivim dokazima o njegovoj učinkovitosti, mnogi se još uvijek okreću dodacima ginka kako bi poboljšali svoje kognitivno zdravlje, navodi Mayo Clinc. Međutim, to je problematično za osobe koje uzimaju određene lijekove.

“Iako ga mnogi uzimaju za poboljšanje pamćenja, ginko može povećati rizik od krvarenja, posebno za one koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju problema s krvarenjem”, kaže Beata Rydyger, registrirana nutricionistica iz Los Angelesa. “Također, nije dobro kombinirati ga s antidepresivima i lijekovima za dijabetes.”

Rydyger predlaže da za zdravlje mozga jedete hranu bogatu antioksidansima, poput bobičastog voća i lisnatog povrća, umjesto da posežete za ginkom.

Kurkuma

Osim što je glavni dio začina, kurkuma je također postala popularan dodatak prehrani. No stručnjaci ističu da može stvoriti opasnu interakciju s drugim lijekovima.

“Dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima, kurkuma može negativno utjecati na određene lijekove poput željeza, smanjujući njegovu apsorpciju”, kaže Lindsay Scaringella, registrirana dijetetičarka i ovlaštena nutricionistica u CareOneu. “Također razrjeđuje krv pa uzimanje drugih lijekova za razrjeđivanje krvi s kurkumom može uzrokovati krvarenje ili modrice.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTO / Provjerite kovanice, ova od 20 centi prodaje se i za 10.000 eura

Objavljeno

-

By

Pexels

Talijanska kovanica od 20 centi iz 2002. godine sa skulpturom talijanskog umjetnika Umberta Boccionija na stražnjoj strani mogla bi vrijediti gotovo 10.000 eura. Zato treba jako dobro paziti, da ne izmakne.

Na eBayu se za taj novčić traže visoki iznosi. Nudi se za 10.000 eura ili više, ali neke su i nešto jeftinije pa se kreću na oko 8000 eura, ali prije kupovine treba biti izrazito oprezan. Primjerice, da bi dosegnule takvu vrijednost, moraju na njima postojati tzv. tiskarske greške.

Dakle, na što treba obratiti pozornost da bi se prepoznala vrijednost kovanice?

Stručnjaci za kovanice ističu da znakovi istrošenosti nisu dovoljni da bi se kovanica klasificirala kao vrijedna.

20 centi
Pexels

Ponekad se brkaju s tiskarskim greškama, koje su prilično rijetke i povećavaju vrijednost. Kod pogrešnog utiskivanja npr. motiv je pomaknut, nedostaje natpis ili slovo, ponekad se radi o materijalnom nedostatku. Na takve posebnosti treba obratiti pozornost i kod ove kovanice.

Ako niste sigurni radi li se zapravo o vrijednom novčiću, obratite se stručnjaku. Ta osoba može procijeniti je li ponuda realna i ozbiljna.

 
Nastavi čitati

magazin

Brzi uštipci s jogurtom – hrskavi izvana, a iznutra mekani: Recept za tijesto bez kvasca i mlijeka

Objavljeno

-

By

Pixabay

Nema ništa ljepše nego kada se ujutro kućom proširi miris svježe prženih uštipaka. Ovakav doručak od tijesta vole sve generacije, a domaćice uporno traže recept koji im neće oduzeti puno vremena i koji će se lako kombinirati i sa slatkim i sa slanim namazima.

Uz to, često se događa da uštipci upiju veću količinu ulja, pa onda postaju teški za probavu.

Recept za uštipke koji vam predlažemo brz je i jednostavan za pripremu, a zahvaljujući jednom sastojku tijesto neće upiti masnoću u kojoj se prži.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 ml jogurta
  • 1 žlica rakije
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaje, dodajte mu jogurt i sol po ukusu, ulijte rakiju, brašno i prašak za pecivo te sve dobro promiješajte kuhačom. Smjesa bi trebala biti gusta, ali ipak rjeđa od smjese za palačinke.

U dublju tavu ili lonac ulijte ulje ili mast za prženje i zagrijte. Žlicu premažite hladnim uljem, a zatim njome vadite uštipke i spuštajte ih u zagrijanu masnoću.

Kako uštipci ne bi iznutra bili žilavi, temperatura ploče ne smije biti na maksimumu.

Ispržene uštipke stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće, a zatim ih poslužite dok su još topli, piše krstarica.com.

 
Nastavi čitati

magazin

130 GODINA OD ROĐENJA GOTOVCA I TIJARDOVIĆA / U Ninu večeras započinje Koncertni ciklus Hrvatske – Konci.hr 

Objavljeno

-

By

Nakon što je četvrtak u Zagrebu predstavljen Koncertni ciklus Hrvatske, glazbeno putovanje započinje u kraljevskom gradu Ninu u subotu, 22. 3. 2025., u Dom kulture u 19:30 h, i to nastupom našeg najboljeg muškog zbora, Gradskog zbora Brodosplit.

Pod vodstvom mo. Vlade Sunka zbor će izvesti poznata djela hrvatskih skladatelja: Jakova Gotovca, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Ljube Stipišića Delmate, Pere Gotovca i Vlade Sunka.

Ovaj program posebno stavlja naglasak na dvije važne obljetnice, 130. godina od rođenja velikana hrvatske glazbene scene Jakova Gotovca i Ive Tijardovića.

Hrvatska udruga glazbenih organizatora daje vjetar u leđa lokalnim partnerima, jer nas uskoro očekuje otvorenje Društvenog doma u Ninu kao centra kulturnih aktivnosti. 

Ukratko:
* 30 koncerata
* 12 u Koncertnom ciklusu za djecu
* 18 u Koncertnom ciklusu Hrvatske 
* 12 gradova/partnerskih institucija
* 110 hrvatskih glazbenika 

Organizator: Hrvatska udruga glazbenih organizatora

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu