ZADAR / ŽUPANIJA
POST FESTUM / Priopćenje iz TZ: “8. Tuna, Sushi & Wine Festival i više nego opravdao značaj ove prave zadarske manifestacije”

Ovogodišnji, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival u novom i proširenom izdanju dokazao je kako je najvažnija godišnja gastronomsko-turistička i zabavna manifestacija Turističke zajednice grada Zadra.
Gastronomska jer slavi i snažno sudjeluje u brendiranju plave ribe (i sve druge hrane iz mora) kao najvažnijeg prehrambenog proizvoda kojeg Zadar i njegov kraj imaju. Ponovno snažno uključivanje Pelagos Net Farme, Jadran tune, Kali tune, Cromarisa i Marikomerca, marikulturnih zadarskih tvrtki u ovaj projekt, odnosno prezentacija onog najboljeg što te tvrtke uzgajaju i stavljaju na tržište, a naravno i u svijetu, dodaje Festivalu dimenziju svojevrsnog sajma dobrih, autentičnih namirnica i njihovo pretvaranje u vrhunska jela. Turistička tvrtka Ilirija također se snažno ponovno priključila festivalu, što je rezultiralo pamtljivom i ugodnom večeri u Arsenalu.
Otvoreni dio festivala na Trgu Petra Zoranića i jela sjajnih kuhara poput Zirojevića, Križanovića, mladih Kalmete i Sučića te street food kreativaca iz Picnica i Burgers & More održali su manifestaciju na visokoj gastronomskoj razini.
U turističkom smislu ove je godine izvrsno određen termin održavanja manifestacije. Stigli su prvi predsezonski gosti u velikom broju, rekli bi ‘bio je pun grad turista’, a u Zadru ih je prigodno dočekala primamljiva ponuda dobrih jela iz mora. Sasvim je sigurno da će svoj posjet Zadru pamtiti i po Tuna, Sushi & Wine Festivalu. Koncerti i radionice organizirane u okviru višednevnog događanja privukli su pod festivalski šator na Zoranićevom Trgu i mnoštvo domaćeg svijeta, pa se stekao dojam da ovo nije početak proljeća već ljeto na vrhuncu.
Uz sve to, upravo u vrijeme TSW Festivala u Zadar je stiglo nekoliko većih skupina premium turističkih agenata i tour operatora iz cijelog svijeta, točnije nekoliko stotina sudionika prestižnog turističkog lošinjskog B2B eventa. U Zadru su uživali u sjajnim morskim zalogajima koje im je pripremio Ilirijin tim, a namirnice za prijem važnih agenata donirale su zadarske tvrtke za uzgoj i preradu ribe Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Kali tuna, Cromaris i Marikomerc.
Tuna, Sushi & Wine Festival iz godine u godinu u smislenim nijansama mijenja lica i sadržaj i više je nego opravdao svoje postojanje i format te sasvim sigurno pretendira u idućih nekoliko godina postati jedan od najvažnijih gastronomskih i turističkih događanja u Hrvatskoj.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTO / Zadarske studentice darivane muffinima za Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena prigodno je obilježen na Sveučilištu u Zadru. Brojne žene obilježile su hrvatsku i svjetsku znanost, a u većini slučajeva temelj su sustava odgoja i obrazovanja.

Na zadarskom sveučilištu više je žena nego muškaraca i među profesorima i među studentima.

Ove godine studentice su umjesto tradicionalnim cvijećem darivane besplatnim muffinima na ručku u studentskom restoranu Diadora.

ZADAR / ŽUPANIJA
NOVA RADIONICA ZADARSKIH STRUČNJAKA / Dević i Družijanić otkrili i maslinarima Šibensko-kninske županije kako najbolje orezati masline

Posjednji u nizu tečajeva završava se sutra (9. travnja) u Benkovcu i u masliniku Uljare Lupur u Lepurima
Nedjeljko Jusup/Dani masline
Od kada je pokrenuta zadarska Škola rezidbe maslina njezini osnivači dr. Šime Marcelić, mag. Stjepan Dević i stručni suradnici Petar Pedišić. Toni Družijanić, Pelegrin Kurtin i Nino Longin imaju pune ruke posla.
-Zadavoljni smo odazivom i interesom maslinara, kažu Dević i Marcelić.
Podsjećaju kako su već na prvom tečaju, održanom 16. i 17. studenoga u Sukošanu i u masliniku Uljare Lapur u Lepurima kod Benkovca, uz maslinare s područja Zadarske županije sudjelovali iz brojni drugi iz svih krajeva Hrvatske.

Od Lepura do Hercegovine
Zbog velikog interesa tečaj je nekoliko puta ponavljan. Stigao je i poziv iz Hercegovine gdje su zadarski stručnjaci na poziv tamošnje Udruge maslinara i uljara održali tečajeve kako da maslina bolje rodi i da se, pritom, smanje troškovi rezidbe, berbe i zaštite.
-To se postiže rezidbom na uzgojni oblik višestožaste ili polikonične vaze, kaže Dević. Riječ je o tehnici orezivanja koja prakticira u Italiji, posebno u regiji Toskana, kao i u našoj Istri, a Zadrani su je prvi počeli prezentirati u Sjevernoj Dalmaciji, a potom i sve južnije, uključujući, zasad, i Hercegovinu.
-Polikonična ili višestožasta vaza temelji se na tri ili četiri osnovne grane sa izoliranim vrhovima. Cilj je postići najbolji omjer drva i lista s time da rodna površina bude veća nego kod klasičnih uzgojnih oblika, pojašnjava Dević. Znači bolji urod, lakša rezidba i berba te znatno manji troškovi uzgoja i zaštite. Kad su na tečajevima pokazali kako se to radi iz hercegovačke tvrtke Agroherc Organic Agrikulture koja na brdu iznad Gabele u općini Čapljina pozvali su ih da njihovih 9000 stabala u ekološkom uzgoju reformiraju iz klasičnog, grmolikog uzgojnog oblika reformiraju na novi višestožasti uzgojni oblik.
Reforma uzgojnog oblika u Pirovcu
-Pozivi nam stižu sa svih strana, a ovih dana radionicu smo održali i za članove Udruge maslinara i uljara Šibensko -kninske županije „Ultra Extra“, kaže Dević.
U masliniku Krešimira Urode u zaleđu Pirovca okupio se veliki broj zainteresiranih maslinara. Riječ je o inače uzornom masliniku, starom 15 godina u kojemu je razmak između stabala 4 puta 5 metara. Premalo, tako da su krošnje već počele ulaziti jedna u drugu.
– Svaka maslina treba zraka i sunca, a da bi im se dugoročno to osiguralo u ovom masliniku je bila nužna reforma uzgojnog oblika. Od kuglastog u višestožasti, a kako se to radi okupljenima su pojašnjavali Dević i Družijanić. Na kraju, na zahtjev vlasnika Urode, inače višestruko nagrađivanog maslinara, na novi način su orezali okruglo 100 od ukupno 370 maslina.
Dvojac orezuje 20.000 stabala
Inače, uigrani tandem Dević-Družijanić ove će sezone ukupno orezati oko 20.000 stabala maslina.
Nakon malo drastičnije rekonstrukcije krošnje, kao što je bila ova u Pirovcu, logično je da iduće godine bude manje roda.
– Zato sam se odlučio za postupnu reformu uzgojnog oblika koja će, dugoročno, dati optimalne rezultate, uvjeren je Uroda. Optimalne, znači i bolji urod, jeftiniju rezidbu, berbu kao i znatno manje troškove uzgoja i zaštite.

Na kraju, ne krijući zadovoljstvo dobro obavljenim poslom, Uroda je podsjetio na poruku prvog znanstvenika agrikulture Columella koji je pedesetih godina prvog stoljeća poslije
Krista o značenju rezidbe na rast i rodnost zapisao: Ako obrađuješ tlo ispod masline tada je moliš da ti rodi, ako uz to još i gnojiš tada je zaklinješ da ti rodi, ali ako je režeštada je prisiljavaš da ti rodi.
S time su suglasni i zadarski osnivači Škole rezidbe maslina, koji danas u subotu i sutra u nedjelju (8. i 9. ožujka) završavaju tečajeve razidbe tamo gdje su i počeli – u masliniku Uljare Lepur u Lepurima kod Benkovca. Uz, doviđenja dogodine!

ZADAR / ŽUPANIJA
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 9. ožujka 2025.
BAUHAUS:
Zatvoreno
KAUFLAND:
Zatvoreno
EUROSPIN:
Zatvoreno
HEY PARK
Zatvoreno
TOMMY
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 20
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Put Nina 89 – od 7 do 21
KONZUM:
Polačišće 2 – od 7 do 13
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
LIDL:
Zatvoreno
SPAR
Polačišće 4 – od 7 do 14
PLODINE
Zatvoreno
SUPERNOVA:
Zatvoreno
STUDENAC:
od 7 do 21:
Put Vukića 1
Benkovačka cesta 23
Ulica Franje Fanceva 13
Ulica Ivana Skvarčine 18
Obala kneza Branimira 14
Put Stanova 63
RIBOLA
Ulica Zrinsko Frankopanska 18 – od 7 do 21
Vukovarska ulica 6a – od 7 do 21
PEVEX
Zatvoreno
METRO
Zatvoreno
EMMEZETA
Zatvoreno
ZADAR SHOPPING CAPITOL
Zatvoreno
CITY PARK ZADAR
Zatvoreno