Connect with us

Magazin

Imate problema s alergijama? U tome vam može pomoći poseban semafor

Objavljeno

-

Premda se proljeće često smatra najljepšim godišnjim dobom, mnogi su zbog alergija na pelud uskraćeni za uživanje u ovim mjesecima.

Ove godine cvijeće i drveće cvate mnogo ranije nego prijašnjih godina pa je i sezona peludne hunjavice i ostalih peludnih alergija počela ranije. Začepljen nos, ponekad praćen svrabom, otežano disanje i kihanje problemi su koji muče mnoge. U nekim slučajevima, uz opisane simptome, može se pojaviti svrab očiju ili ušiju, čak i grla. Kod nekih se javlja osjećaj kao da imaju pijesak u očima, crvenilo i suze.

Alergena pelud pojavljuje se u zraku u četiri vremenska vala:

– Prvi val javlja se zimi, u toplom siječnju, a obično u veljači s lijeskom i johom.

– Drugi val javlja se krajem ožujka i u travnju. Donosi pelud s breze i drugih stabala srodnih brezi (crni i bijeli grab, hrast, bukva).

– Treći val u svibnju obilježavaju trave. Traje do sredine kolovoza.

– Četvrti val sadrži pelud pelina i ambrozije i traje od kolovoza do listopada.

Kako se objašnjava na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Zbog svoje veličine peludna zrnca ne mogu prodrijeti duboko u dišne puteve, već uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis, djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu.

Osnovno je obilježje polinoza godišnja periodičnost, tj. pojavljivanje simptoma u vrijeme polinacije biljaka. Epidemiološke studije iz cijelog svijeta pokazale su da je 25% svjetske populacije alergično, s tendencijom povećanja bez obzira na dob, rasu i socijalni status.

Pojavnost simptoma alergijske reakcije ovisi o stupnju alergenosti peluda i njihovoj koncentraciji u zraku. Obzirom da izloženost određenim razinama peluda kod osjetljivih osoba ne razvija iste simptome alergijske reakcije, napravljena je tablica raspona koncentracija za pojedine skupine peluda: pelud drveća, korova i trava.

Nadolazeće zahlađenje donosi olakšanje

Biljke počinju ispuštati pelud već ujutro. Kako se zrak ujutro zagrijava, zrna se uzdižu s toplim zrakom. U kasnim poslijepodnevnim satima, kada se zrak ohladi, oni se talože s hladnijim zrakom. Tijekom sezone cvatnje biljaka za lijepog vremena i slabog vjetra, onečišćenje zraka peludi je veliko. U vlažnom, kišnom vremenu i jakom vjetru opterećenja su mala i obično ne uzrokuju zdravstvene probleme. Nadolazeće zahlađenje i oborine tako će donijeti privremeno olakšanje alergičnima na pelud.

Što učiniti da smanjimo unos peludi u organizam?

Informirajte se o dinamici alergene peludi na dnevnoj i tjednoj bazi (pratite alergijski semafor i peludnu prognozu) i prema njima organizirajte dnevne aktivnosti, savjetuje NZJZ.

Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanoga i vjetrovitoga vremena.

Izbjegavajte izlazak nakon grmljavinske oluje, osobito u vrijeme visokih koncentracija peludi trava.

Za odlazak u prirodu izaberite razdoblja nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.

Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite.

Ne sušite rublje na zraku u vrijeme cvjetanja biljaka koje vam izazivaju tegobe te za vrijeme visokih koncentracija peludi u zraku.

Zatvorite prozore u vrijeme najintenzivnije polinacije/produkcije peludi.

Nosite sunčane naočale tijekom dana.

Četkajte i operite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.

Ako je moguće, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

Redovito uređujte svoje okućnice i travnjake.

Ako ste alergičar, pri košnji travnjaka zaštitite se, odnosno nosite masku za lice.

Izbjegavajte šetnju pored i kroz zakorovljene površine.

Planirajte odmor koristeći dostupne peludne kalendare za određeno područje.

Redovito uzimajte terapiju propisanu od liječnika.

Alergijski semafor

Svakodnevna praćenja dinamike pojavljivanja alergenog peluda u zraku od primarne su važnosti liječnicima i osobama osjetljivim na određenu pelud. Podaci o dnevnim kretanjima koncentracija peluda značajniji su u procjeni izloženosti alergenu te se prezentiraju u obliku alergijskog semafora i peludne prognoze za određeno vremensko razdoblje.

Alergijski semafor način je dnevnog izvještavanja o koncentraciji peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Temeljem mjerenja koncentracije peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Peludni kalendar predstavlja grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranog vremena, a najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana. Zbog različitosti biljnih vrsta i početka njihove cvatnje izrađuje se za svako biogeografsko područje. Peludni kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenom području.

Kako biste se detaljno informirali kakvo je stanje s peludi u vašem mjestu stanovanja, odaberite grad i otkrijte što kaže peludna prognoza. Detalje pronađite OVDJE.

Zagrebu je trenutno visoka koncentracija peludi hrasta i breze, a umjerena koncentracija bora, koprive, oraha i trave.

Splitu je visoka koncentracija peludi graba, čempresa, crkvine i jasena, a umjerena hrasta crnike i trave.

Rijeka bilježi visoke konencentracije peludi drveća (čempres, grab, hrast i bor) i korova, a niske koncentracije peludi trave.

Osijeku je, primjerice, izmjerena visoka koncentracija peludi hrasta i breze, umjerena koprive, oraha i čempresa, a niska koncentracija peludi trave.

Kolika je koncentracija peludi u vašem gradu, pronađite OVDJE.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Doktori: Muči vas nadutost i loša probava? Prestanite s tri uobičajene navike

Objavljeno

-

Početak dana s probavnim problemima poput nadutosti može biti frustrirajući i neugodan, a također može negativno utjecati na samopouzdanje. Dobra vijest je da postoje načini kako izbjeći ove probleme.

Stručnjak za akupunkturu dr. Kenny Mittelstadt i dijetetičarka dr. Dana Ellis Hunnes ističu da određeni izbori za doručak mogu dovesti do nadutosti ometajući prirodnu ravnotežu crijeva i usporavajući probavu. Biti svjestan ovih pogrešaka i zamijeniti ih zdravijim navikama može pomoći u smanjenju nadutosti, održavanju energije i vraćanju povjerenja u vlastito tijelo.

Brzo jedenje
Ubrzan životni tempo često nas prisiljava da jedemo u žurbi, osobito u jutarnjim satima. Međutim, prema dr. Mittelstadtu, jedenje u stresu ili žurbi može oslabiti “odmorni i probavni” živčani sustav, što usporava proizvodnju probavnih enzima.

    “Ovo smanjenje probavne učinkovitosti može ostaviti nedovoljno probavljenu hranu u probavnom traktu, što vodi do fermentacije, nadutosti i nelagode”, upozorava za SheFinds. Preporučuje da, kako bismo poboljšali probavu, sjednemo u mirno okruženje, temeljito žvačemo i uživamo u hrani, jer će to pretvoriti obrok u iscjeljujuću praksu.

    Pijenje kave na prazan želudac
    Ako ste u žurbi i preskočite doručak, možda ćete posegnuti za kavom kao jutarnjim “pogonom”. No, prema dr. Mittelstadtu, ovo je loš izbor za probavu.

    “Kava je prirodni stimulans. Pijenje kave na prazan želudac može stimulirati i iritirati probavni sustav, posebno kada nema hrane na koju bi želučana kiselina i drugi probavni sokovi mogli djelovati”, rekao je. Ovo može uzrokovati poremećaj u mikrobiomu, što dovodi do upale i nadutosti. On preporučuje da, umjesto toga, pojedemo uravnotežen obrok ili užinu sa zdravim mastima i proteinima prije nego što popijemo kavu, što će zaštititi sluznicu želuca i održati zdravlje crijeva.

    Nedovoljna hidracija
    Nedovoljna količina tekućine, osobito vode, može pridonijeti jutarnjoj nadutosti. Tijekom noći tijelo prolazi kroz razdoblje odmora i popravka, tijekom kojeg nastavlja obavljati važne funkcije poput probave i uklanjanja otpada, ističe dr. Hunnes. Bez dovoljnog unosa tekućine, tijelo može imati problema s pravilnom probavom hrane i premještanjem otpada kroz probavni sustav, što dovodi do osjećaja nadutosti i nelagode nakon buđenja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Četiri znaka da je dijete introvertirano, prema istraživanjima

    Objavljeno

    -

    Svako dijete ima jedinstvene osobine koje oblikuju njegov rast, razvoj i ponašanje. Dok su neki mališani društveni i uživaju u interakciji s drugima, introvertirana djeca preferiraju mirniji pristup i obnavljaju energiju kroz vrijeme koje provode sami.

    Odgajanje introvertiranog djeteta može zahtijevati specifične strategije jer njihova priroda često podrazumijeva drugačiji način nošenja s emocijama i socijalnim situacijama. U nastavku su neki od ključnih znakova koji mogu pomoći u prepoznavanju introvertiranog ponašanja kod djece.

    Tantrumi i uzrujanost nakon napornog dana
    Jedan od znakova da je dijete introvert jest ako nakon napornog dana postane uzrujano ili ima tantrume. Dan proveden u obavljanju raznih aktivnosti, na zabavi ili u školi može biti vrlo iscrpljujući za introvertirano dijete. Istraživanje koje je proveo The Child Mind Institute pokazuje da djeca koja su preopterećena stimulacijama, poput zvukova i svjetala, mogu osjetiti previše informacija, što rezultira tantrumima, piše YourTango.

    Preferiranje solo igre
    Introvertirana djeca često više uživaju u igri sama nego u igri s drugom djecom. Umjesto da se igraju u velikim grupama, introverti biraju samostalnu igru koja im omogućava da koriste svoju maštu i koncentriraju se na vlastite misli. Istraživanje s University of Minnesota pokazuje da takvo ponašanje nije razlog za zabrinutost, već je to prirodan dio introvertirane osobnosti koji može biti koristan za njihov razvoj.

    Oklijevanje pri isprobavanju novih stvari
    Introvertirana djeca često su oprezna kada treba isprobati nove stvari, jer nova iskustva obično uključuju i nove ljude i nepoznate situacije. Takva djeca obično doživljavaju pojačanu anksioznost i preopterećenje zbog svoje sklonosti mirnim, poznatim okruženjima. Prema studiji iz 2020. godine, introvertirana djeca često prvo promatraju nove situacije i tek tada počinju sudjelovati kad se osjećaju spremnima, što je prirodan odgovor na promjene u okruženju.

    Poteškoće u izražavanju emocija
    Introverti su skloni interno obrađivati svoje emocije, zbog čega im može biti teško razgovarati o njima s drugima, čak i s roditeljima. Stručnjaci savjetuju da roditelji ne forsiraju razgovor o emocijama, već da djetetu daju vremena da procesuira svoja osjećanja i priđe im kad bude spremno. Iako introvertirana djeca mogu imati poteškoća u izražavanju, važno je pokazati im da ste uvijek tu za njih i da im pružate ljubav i podršku kada god to zatrebaju.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Otkriveno što se točno događa s tijelom ako pijemo kavu svaki dan

    Objavljeno

    -

    Iako kavopijama sasvim sigurno ne treba još jedan razlog da nastave konzumirati svoj omiljeni napitak, novo istraživanje pokazuje da je kava korisna za zdravlje crijeva, piše Food&Wine.

    Kava je poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ali ima i druge zdravstvene dobrobiti. Zapravo, tisuće kemijskih spojeva nalazi se u svakoj šalici, što pomaže u poboljšanju mentalne budnosti, smanjuje upalne procese, dobra je za zdravlje srca, pa čak i ublažava bolove nakon vježbanja. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, otkriva novu dobrobit kave – podržava rast korisnih crijevnih bakterija.

    Što su istraživači otkrili?
    U ovoj studiji istraživači su analizirali uzorke stolice 22.867 sudionika kako bi otkrili utjecaj kave na crijevne bakterije. Sudionike su kategorizirali u tri skupine: skupinu “nikad” (oni koji piju manje od tri šalice mjesečno), “umjerene kavopije” (oni koji su konzumirali tri šalice mjesečno do tri šalice dnevno) i “teške kavopije” (oni koji piju tri ili više šalica dnevno).

    Pokazalo se da su osobe koje piju kavu imale visoke razine specifičnog soja bakterije Lawsonibacter asaccharolyticus. Rezultati ukazuju da ispijanje kave može imati pozitivan učinak na crijeva tako što pomaže rast “dobrih” bakterija.

    Koliko je uopće važno zdravlje crijeva?
    “Ispostavilo se da je mikrobiom u crijevima vjerojatno mnogo važniji nego što smo očekivali”, kaže Michael Caplan, profesor na Sveučilištu u Chicagu i glavni znanstveni direktor u Endeavour Healthu. Objašnjava da su korisne bakterije u crijevima ključne za cjelokupno zdravlje, a imati raznolik mikrobiom je ključno. Zdrava crijeva mogu pomoći u sprječavanju putničkog proljeva, proljeva izazvanog antibioticima, a mogu čak igrati ulogu u suzbijanju pretilosti, srčanih bolesti i ishodima kemoterapije.

    U crijevima se nalazi i većina imunoloških stanica, zbog čega je vitalno zaštititi i održati njihovu snagu. Zdrava crijeva također podržavaju probavu, smanjuju upale i utječu na razmišljanje. Jeste li ikada osjetili nervozu i primijetili da vam je utroba počela izazivati nelagodu? Naša crijeva i mozak blisko su isprepleteni.

    Kako točno kava potiče korisne bakterije?
    Chaplan ističe da zapravo nije samo kofein taj koji potiče korisne bakterije, jer čak i ispijanje kave bez kofeina ima pozitivan učinak na crijeva. Ključni doprinos vjerojatno su polifenoli, uključujući klorogensku kiselinu i kininsku kiselinu, koji se nalaze u kavi i pomažu potaknuti rast ove korisne bakterije. Znanost sugerira da polifenoli djeluju poput prebiotika. Oni hrane i potiču rast korisnih crijevnih bakterija.

    Kao i sa svakim novim otkrićem, potrebna su dodatna istraživanja, posebice kada je riječ o potencijalu saharolitika. Chaplan objašnjava da je ovaj soj bakterije identificiran tek u posljednjih pet godina, tako da još ne razumijemo u potpunosti kako pridonosi zdravstvenim dobrobitima. Potrebno je više istraživanja da bi se shvatilo kako ova bakterija može pridonijeti poboljšanju zdravlja.

    A koliko kave treba popiti da bi se postigle prednosti? “U redu je popiti jednu ili dvije šalice kave dnevno, to bi bilo dovoljno da potakne crijevnu floru da bude spremna za poboljšanje dugoročnog zdravlja”, kaže Caplan.

    To je u skladu s preporukama. američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), prema kojima unos kofeina ne bi trebao biti veći od 400 miligrama dnevno ili oko četiri šalice kuhane kave. I dobra vijest za one koji vole malo mlijeka ili malo šećera u kavi, studija je pokazala da ovi dodaci ne utječu na dobrobiti za zdravlje crijeva.

    Ovo novo istraživanje je uzbudljiva vijest za kavopije, s obzirom na to da se kavu tek u posljednje vrijeme povezuje s poboljšanim zdravljem crijeva. Ali ne zaboravite na drugu hranu i pića koja također mogu podržati zdrava crijeva, poput jogurta, kefira te fermentirane hrane.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu