Magazin
Ultraprocesirana hrana je povezana s ranom smrću, pokazuje 30-godišnje istraživanje
Konzumacija ultraprerađene, odnosno ultraprocesirane hrane povezana je s rizikom od rane smrti, prema istraživanju koje je trajalo 30 godina, s time da različita hrana ima različite učinke. Prerađeno meso te slatka hrana i pića ne nose isti rizik kao ultraprocesirane cjelovite žitarice, rekao je epidemiolog i stručnjak za prehranu Mingyang Song s Harvardskog fakulteta T.H. Chan School of Public Health, a prenosi CNN.
Što je visoko prerađena hrana?
Ne postoji konsenzus oko odgovora na pitanje što je točno ultraprocesirana hrana. No, stručnjaci se uglavnom slažu da u nju, među ostalim, spadaju peciva od visoko rafiniranog brašna, brza hrana koja uključuje procesirano i dimljeno meso poput hrenovki ili kobasica, zaslađeni gazirani napici, kolači i razne grickalice.
Jedan od znakova da je hrana ultraprerađena je ako njezin sastav uključuje tvari koje se uobičajeno ne mogu pronaći u kuhinji, poput fruktozno-glukoznog kukuruznog sirupa, hidrogeniranih ulja ili aditiva poput umjetnih boja, pojačivača okusa, emulgatora, sredstava protiv zgrudnjavanja i zgušnjivača.
Rizik od rane smrti
Studija je analizirala podatke više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji nisu bolovali od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Sudionici su od 1986. do 2018. svake dvije godine davali informacije o svom zdravlju i životnim navikama, a svake četiri ispunjavali detaljan upitnik o hrani.
Oni koji su konzumirali najviše ultraprocesirane imali su generalno gledajući 4% veći rizik od smrti, s time da su imali čak 9% veći rizik od neurodegenerativnih oboljenja sa smrtnim ishodom.
No Song navodi da rizik od ranije smrti nije jednak kod svake kategorije ultraprocesirane hrane, odnosno da je najsnažnija koleracija između konzumacije i rane smrti uočena kod prerađenog mesa i zaslađenih pića (što uključuje i ona s umjetnim sladilom).
Trebamo li iz prehrane izbaciti svu ultraprocesiranu hranu?
Song ne smatra da bi se trebali “riješiti” sve ultraprocesirane hrane s obzirom da se radi o raznim podkategorijama s drugačijim utjecajem na zdravlje. “Primjerice, kruh od cjelovitog zrna se također smatra ultraprerađenom hranom, no u sebi sadrži razne korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala”, rekao je.
“S druge strane, mislim da bi ljudi trebali pokušati izbjegavati ili ograničiti konzumaciju prerađenog mesa i zaslađenih pića, potencijalno i onih s umjetnim sladilom”, dodao je.
Treba imati i na umu da se ovdje radi o opservacijskom studiji, u kojoj se analizira korelacija (povezanost), ali ne i uzrok. Odnosno, tijekom istraživanja je kod onih koji su konzumirali više ultraprocesirane zabilježen veći rizik od rane smrti, no nema definitivnog dokaza da je uzrok tome bila ultraprerađena hrana.
Važna kvaliteta ukupne prehrane
“Znanstvenici bi također trebali više istražiti razne komponente ultraprocesirane hrane i njihov utjecaj na zdravlje, bilo da se radi o dodacima hrani, emulgatorima ili aromama”, rekao je Song i dodao kako je u biti najvažnija kvaliteta ukupne prehrane.
“Ako se uglavnom hranite zdravo, sa što više povrća, voća i cjelovitih žitarica, ne bi se trebali previše bojati. Ukupni obrazac prehrane je još uvijek dominantan čimbenik kada se gleda utjecaj na zdravlje”, navodi Song.
Song napominje da je bitna i uravnotežena prehrana. Čisti voćni sok bez dodanog šećera nudi tijelu korisne vitamine, minerale i antioksidanse ako se konzumira u umjerenim količinama. Ako se pije previše voćnog soka, u organizam se unosi velika razina šećera što onda u negativnom smislu nadjača hranjive prednosti.
Istraživanje naziva Association of ultra-processed food consumption with all cause and cause specific mortality: population based cohort study objavljeno je u časopisu BMJ.
Magazin
Istraživanja pokazala da generacija Z ima strah od odlaska na WC dok su na poslu
Britanska online trgovina koja prodaje opremu za kupaonice anketirala je više od tisuću zaposlenika o njihovim navikama korištenja WC-a na radnom mjestu kako bi izračunala utjecaj pauze za WC na produktivnost u tvrtkama.
Prema istraživanju, jedan od 12 zaposlenika nikada nije obavio nuždu na poslu, dok čak 34 posto njih strahuje od korištenja WC-a. Od svih njih, oko 19 posto odbija ići na WC na poslu, a jedan od četiri pričekat će dok ne dođe kući.
11 posto mladih nikada ne ide na WC dok radi
Najviše ispitanika pripadalo je generaciji Z. Njih čak 11 posto otkrilo je da nikada nisu obavili nuždu na poslu, a 36 posto reklo je da strahuje da će u jednom trenutku to morati napraviti. Ispostavilo se da postoji prilična razlika između spolova jer gotovo polovica žena (48 posto) boji se obaviti nuždu na poslu, dok se samo 19 posto muškaraca osjeća isto.
Brinu ih mirisi i zvukovi
Dok su neki rekli da gledaju na odlazak na WC kao na pauzu od posla, drugi su podijelili razloge zbog kojih ne žele ići na WC dok su na poslu. Petina njih kaže da im nedostatak privatnosti predstavlja velik problem, dok 57 posto tvrdi da ih je sram zbog mirisa, a 47 posto se brine zbog zvukova.
Zabrinjavajuće je da su neki priznali da im je zadržavanje potrebe cijeli dan uzrokovalo određene zdravstvene probleme, uključujući bolove u trbuhu i nelagodu (64 posto), povećan stres (45 posto) i zatvor (39 posto).
Magazin
U vodu kojom brišete pod uvijek dodajte i jedan neočekivani sastojak, cijela kuća zablistat će kao nikada
Čisti i oprani podovi ne samo da su najbolji način da se riješite prašine i bakterija, već i da stvorite ugodnu i zdravu atmosferu u stanu. Ako vjerujete u to, ni energija kuće nije ništa manje važna, zato se prakticira drevni ritual čišćenja podova solju. Sol će učiniti da nestane prašina s poda, ali će i dati dobru auru prostorije, piše Krstarica.
Zašto biste trebali čistiti kuću solju?
Pranje podova s dodatkom kuhinjske soli za čišćenje stana ili kuće od nakupljene negativne energije potrebno je kada:
Djeca često pate od prehlade;
Stalno vas muči nesanica ili vas uznemiruju snovi;
Sobne biljke slabo rastu ili venu;
Električni uređaji često kvare;
Nedavno je netko umro u stanu;
Novaca nikad dosta;
Stvari odjednom nestaju.
Prije početka rituala čišćenja podova solju, morate se riješiti smeća i svih nepotrebnih stvari koje zagušuju prostor.
Pravila za čišćenje kuće solju
U kantu ulijte 10 litara vode i 1 žlicu kuhinjske soli. Zatim otvorite prozore jer će to omogućiti razmjenu energije – loša energija izlazi, dobra ulazi.
Namočite krpu i dobro obrišite podove. Osim podova, možete obrisati i police, stolove, kvake i uređaje koje imate u kući.
Sol koju koristite za čišćenje kupujte upravo u tu svrhu i nikako je nemojte koristiti za soljenje hrane.
Obavite ovaj ritual barem jednom mjesečno.
Magazin
Tri znaka koja očekuju drugu šansu kad pogriješe, ali je sami neće dati drugima
Postoje horoskopski znakovi koji su pravi majstori u traženju oprosta kada pogriješe, no kada se situacija okrene i netko drugi napravi grešku, oni neće dati drugu šansu. Ovi znakovi uvjereni su da su njihove pogreške samo male ljudske slabosti koje zaslužuju razumijevanje, dok tuđe greške doživljavaju kao ozbiljan prijestup. Evo koji su to horoskopski znakovi.
Lav
Lavovi vole biti u centru pažnje i imaju veliku potrebu za odobravanjem, pa kad nešto pogriješe, odmah će požuriti s šarmantnim isprikama i očekivati da im se pruži druga prilika. Njihova karizma je toliko jaka da su mnogi spremni odmah zaboraviti sve nesporazume. No, kad netko drugi napravi grešku, Lavovi postaju pravi kraljevi ponosa; njihovo povjerenje treba zaslužiti i vrlo je teško ponovno ga dobiti. Oni će možda u svom srcu oprostiti, ali će povremeno podsjećati na izdaju i tražiti dokaz lojalnosti. Lav vjeruje da je njegovo povjerenje dragocjeno i ne dijeli ga olako, osim, naravno, kada očekuje da drugi njemu progledaju kroz prste.
Djevica
Djevice su poznate po svojoj preciznosti i visokom standardu, kako prema sebi, tako i prema drugima. Kad Djevica pogriješi, vrlo brzo će pokušati objasniti situaciju i istaknuti sve razloge zašto se to dogodilo te, naravno, očekivat će razumijevanje. No, kad se netko drugi nađe u sličnoj situaciji, Djevica postaje nepopustljiva i neće lako zaboraviti grešku. Ona jednostavno ima osjećaj da su pravila tu da se poštuju i da nema mjesta pogreškama. Ako je netko iznevjeri, teško će ga ponovno pustiti u svoj život. Za Djevicu, greške drugih su neoprostivi dokazi nepažnje, ali svoje greške vidi kao ljudske i vjeruje da zaslužuje drugu priliku.
Škorpion
Škorpioni su nevjerojatno strastveni i intenzivni pa, kada pogriješe, imaju cijeli spektar opravdanja i očekuju da će im voljeni ljudi pružiti priliku da se iskupe. Njihove isprike često dolaze uz dozu misterioznosti i uvjeravanja, a oni zaista vjeruju da zaslužuju još jednu šansu. No, kad se uloge zamijene, Škorpion postaje strašno nepovjerljiv i teško će nekome pružiti drugu priliku. Greške drugih doživljavaju kao znak izdaje i jako im je teško ponovno izgraditi povjerenje. Škorpioni su poznati po svojoj filozofiji “sve ili ništa”, pa kad ih netko povrijedi, spremni su zauvijek zatvoriti vrata. Ipak, kad su oni ti koji griješe, iskreno vjeruju da zaslužuju oprost i drugu priliku jer za Škorpiona je njihov oprost dragocjen, ali isto tako rijedak.
-
Svijet3 dana ago
Rusko-sibirska anticiklona pomiče se prema zapadu: Sredozemlje se priprema za nalet hladnoće
-
magazin4 dana ago
Jesu li znanstvenici zaista pronašli pilulu koja može zamijeniti 10 kilometara trčanja?
-
Hrvatska3 dana ago
DHMZ objavio važno upozorenje: “Samo ovako možemo zaštititi sigurnost građana”
-
Hrvatska4 dana ago
Policija poziva na oprez: Muškarac instalirao aplikacije pa ostao bez nekoliko tisuća eura