Connect with us

Svijet

Ova popularna aplikacija za šoping brzo je osvojila kupce, ali sad je u problemima

Objavljeno

-

Pexels

Temu se suočava s novom pravnom tužbom koju je podnijelo 17 tvrtki u Europskoj uniji.

Kineski online trgovac optužen je za “neuspjeh u zaštiti potrošača” i “korištenje manipulativnih praksi koje su nezakonite prema nedavnom zakonodavstvu EU-a”, prema skupini potrošača BEUC.

Temu je pokrenut tek u rujnu 2022., ali je brzo postao jedno od najpopularnijih internetskih tržišta u svijetu. U Ujedinjenom Kraljevstvu to je bila najpreuzimanija aplikacija 2023., no sada se suočava s poteškoćama.

U pravnoj tužbi navodi se da tvrtka krši nova pravila koja znače da bez obzira gdje se tvrtka nalazi, proizvodi moraju biti u skladu s europskim zakonima ako se prodaju europskim potrošačima.

Skupina potrošača Which? pronašli su oružje za prodaju na tržištu i uređaje za grijanje koji bi “mogli eksplodirati”.

“Pozitivno je vidjeti kako se druge skupine potrošača diljem Europe udružuju kako bi Temu pozvali na odgovornost jer nije spriječio da nesigurni proizvodi završe u domovima ljudi”, rekla je direktorica politike i zagovaranja Whicha Rocio Concha.

Pravna tužba optužuje kompaniju za “manipulativne prakse” kao što je komplicirano brisanja računa koje je teže nego njegovog postavljanja i obmanjivanje kupaca o cijenama.

Također optužuje Temu da je dopustio da potrošači ne mogu ući u trag nekim trgovcima, što je protivno zakonima EU-a.

“Naša predanost usklađenosti i spremnost da angažiramo dionike na globalnoj razini mogu se vidjeti u našim proaktivnim akcijama.”

“Prošli tjedan Temu je potpisao izjavu o prekidu i odustajanju s Njemačkom (Savezom njemačkih potrošačkih organizacija), obvezujući se na rješavanje zabrinutosti u vezi s našim postupcima.

Osim toga, u ponedjeljak je Temu potpisao obećanje o sigurnosti proizvoda s Komisijom za poštenu trgovinu Južne Koreje, obvezujući se na sveobuhvatan sustav za otkrivanje, sprječavanje i uklanjanje nesigurnih proizvoda iz prometa.

Što se tiče pritužbe BEUC-a, shvaćamo je vrlo ozbiljno i temeljito ćemo je proučiti. Nadamo se da ćemo nastaviti naš dijalog s relevantnim dionicima kako bismo poboljšali Temuove usluge za potrošače”, oglasio se Temu u izjavi za Sky News.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

VIDEO / Što se događa s Ryanairom? Sve češće nesreće, ovaj put se u susjedstvu zapalio motor

Objavljeno

-

By

Unsplash

Iz zrakoplova Ryanaira u četvrtak ujutro hitno su evakuirana 184 putnika. Avion je trebao poletjeti iz Brindisija u Italiji za Torino, a evakuaciji je prethodio incident kada se jedan od motora iznenada zapalio.

Lokalni dužnosnici zatražili saslušanje

Evakuacija putnika bila je hitna, a kapetan je odlučio koristiti tobogane. U međuvremenu su intervenirali vatrogasci koji su ugasili plamen, javljaju talijanski mediji.

Razlog požara na motoru zrakoplova još nije poznat, a zračna luka Puglia objavila je da je požar izbio kada je zrakoplov bio na mjestu polijetanja.

Lokalni dužnosnici u talijanskoj regiji Apuliji, gdje se nalazi Brindisi, zatražili su saslušanje o sigurnosti letova Ryanaira, zbog čestih nesreća.

“Srećom, nije bilo ozlijeđenih, ali ovo je druga nesreća u nekoliko dana u kojoj je sudjelovala irska tvrtka. “Prije samo dva dana eksplodirale su gume aviona pri slijetanju u Bergamo: nitko nije ozlijeđen, ali je zračna luka bila zatvorena satima”, podsjetili su dužnosnici, a prenose lokalni mediji.

“U svibnju, let iz Barija za London vratio se u apulijski grad zbog problema s instrumentima; nekoliko dana kasnije, let iz Bologne za Bruxelles sletio je u Luksemburg zbog požara. A ovo su samo neke od mnogih, previše nesreća koje su zadesile Ryanair posljednjih mjeseci, u Italiji i Europi”, zaključuju.

 
Nastavi čitati

Svijet

CIA objavila oglas za zapošljavanje, doušnike traže i na društvenim mrežama: “Ovo podsjeća na hladni rat”

Objavljeno

-

By

X/CIA

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) pokrenula je novu akciju regrutiranja doušnika u Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Na svojim profilima na društvenim mrežama objavili su poruke na mandarinskom, farsiju i korejskom jeziku, upućujući korisnike kako mogu na siguran način kontaktirati agenciju. Ranije je već regrutirala doušnike nakon ruske invazije na Ukrajinu. CIA je kazala da je ta kampanja bila uspješna, piše BBC.

“Želimo biti sigurni da pojedinci u drugim autoritarnim režimima znaju da smo otvoreni za poslovanje”, rekao je glasnogovornik CIA-e u izjavi.

Poruke o zapošljavanju – koje su bile postavljene na platformama kao što su X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram i LinkedIn, kao i na dark webu – tražile su imena pojedinaca, lokaciju i podatke za kontakt.

Mason Richey, izvanredni profesor međunarodne politike na Sveučilištu stranih studija Hankuk u Seulu, pita se koliko će ova kampanja CIA-e biti uspješna, budući da većina Sjevernokorejaca nema pristup internetu.

“Postoji mnogo ljudi koji imaju pristup informacijama i koji su nezadovoljni Xijevim režimom u Kini”, rekao je za Bloomberg zamjenik direktora CIA-e David Cohen.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva, rekao je da SAD protiv Kine vodi “organiziranu i sustavnu” kampanju dezinformiranja.

“SAD je sada uvjeren da se ne nalazi samo u nizu bilateralnih sukoba s Kinom i Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom – već da je u sukobu s blokom u nastajanju. Što očito podsjeća na hladni rat”, rekao je Richey.

 
Nastavi čitati

Svijet

7. LISTOPADA / Papa Franjo pozvao na molitvu i post za mir u svijetu

Objavljeno

-

By

Papa Franjo pozvao je vjernike da se sljedeći ponedjeljak, 7. listopada odazovu njegovu pozivu na dan molitve i uzdržavanja od obrokâ i da mole za dar mira. Dan prije, u nedjelju 6. listopada, papa će u Bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) moliti krunicu i uputiti molitvu Gospi na istu nakanu.

Papa je svoj poziv uputio na kraju homilije održane na svečanoj misi na Trgu svetog Petra prigodom otvaranja drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode, najavljujući Dan molitve i posta za mir u svijetu 7. listopada.

Papa je na kraju homilije najavio i novi posjet bazilici Santa Maria Maggiore kako bi Gospi uputio molitvu mir. Na tu je molitvu pozvao i sve članove Sinode koja se trenutno održava u Vatikanu.

Kako bih zazvao dar mira po zagovoru Presvete Marije, sljedeće ću nedjelje poći u baziliku Svete Marije Velike gdje ću izmoliti svetu krunicu i uputiti usrdnu molbu Djevici. Molim i vas, članove Sinode, ako je moguće, da mi se u tome pridružite.

A molim sve da im sljedeći dan, 7. listopada, bude dan molitve i posta za mir u svijetu, rekao je Papa.

Dan posta i molitve Papa je već prije tijekom svog pontifikata, od 2013. do 2023., proglašavao zbog stanja u Siriji, Libanonu, Afganistanu, Ukrajini i Svetoj Zemlju. (IKA)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu