magazin
Možda bolje da ih izbjegavate: Ovih pet vrsta mesa mesari neće kupiti u trgovini
Ako volite meso i želite kupiti sastojke za večeru, odlazak do mesnice ili hladnjaka u trgovini često je najprikladniji i najpovoljniji način da se opskrbite proteinima.
No, prema profesionalnim mesarima, kvaliteta mesa dostupna u trgovini mješovitom robom ili supermarketu često je ispod standarda koji ćete pronaći u mesnicama specijaliziranim za proizvode životinjskog podrijetla iz dobrih izvora.
“Glavna razlika između mesnice i trgovine mješovitom robom je pažnja posvećena detaljima koju mesnica pruža, počevši od davanja prednosti kvaliteti nabave nad cijenom”, rekao je Mike Saperstein, suvlasnik tvrtke Sunshine Provisions u južnoj Floridi. Kako prenosi Večernji, za sljedećih pet mesnih proizvoda, mesari vas pozivaju da se klonite supermarketa i trgovina i umjesto toga ih radije kupite u mesnici.
Mljevena govedina i perad
Budući da je mljeveno meso obično jeftinije od vrhunskih komada i obično se koristi za jela kao što su hamburgeri, mesne štruce i mesne okruglice (koja uključuju druge sastojke i nadjeve koji prikrivaju okus mesa), stručnjaci su rekli da je u redu kupiti ih u trgovinama mješovitom robom.
No mesar Luis Mata rekao je: “Proizvodi od mljevenog mesa, osobito mljevena govedina i piletina, artikli su koje bih izbjegavao kupovati u trgovinama. Većina ovih proizvoda dolazi prethodno samljevena iz velikih pogona za preradu mesa, gdje je rizik od kontaminacije znatno veći. Taj proces može ugroziti okus i kvalitetu mesa. Kvalitetni mesari najčešće sami melju meso i koriste vrhunske komade mesa.”
“Svježa” riba i plodovi mora
Osim ako ne kupujete u trgovini mješovitom robom koja je vrlo blizu vode, Rusty Bowers, vlasnik i glavni mesar Pine Street Marketa u Decaturu, Georgia, upozorava da vrijedi sumnjati u “svježinu” morskih plodova u trgovini.
“Moje opće pravilo je da ako se ne možete brzo voziti 20 minuta od plaže do te trgovine, plodove mora kupujte iz zamrzivača”, kaže. Rekao je i da je, ako posjet ribarnici nije opcija, bolja je kupnja smrznutih plodova mora jer se “većina smrznutih plodova mora (kao što je navedeno na etiketi) obrađuje i brzo zamrzava na brodu kako bi se očuvala njihova svježina ubrzo nakon što iz izvade mora.”
Odležana govedina
Odležana govedina omiljena je među mesojedima zbog svoje nježne teksture i snažnog okusa. Ali prema Richu Silvermanu, glavnom mesaru The Lambing Shed Farm Shop & Kitchen u Cheshireu u Engleskoj, supermarketi nemaju vremena ni opreme za odležavanje mesa na koristan način.
“Lokalni mesari imaju vremena i prostora za sušenje mesa tako da ga vješaju na kosti. Ovo je daleko bolji način starenja mesa i daje puno bolji okus proizvodu. U njemu ima puno manje vlage pa se bolje kuha. Ovo je isprobana i provjerena metoda koju već stoljećima rade mesari diljem svijeta,” objasnio je Silverman.
Trgovine mješovitom robom, međutim, svoju govedinu odležavaju koristeći “mokro odležavanje”. Silverman opisuje ovaj proces kao proces koji uključuje “meso koje je prethodno izrezano u pakiranju i potom odležalo u tom pakiranju.”
Mesni komadi “s kostima”
Komadi mesa koji se prodaju s kostima poslastica su za ukusno pirjanje, a ostatke kostiju možete koristiti za domaći temeljac. Međutim, Jerry Rempe, glavni mesar u Omaha Steaksu, spominje da meso s kostima dostupno u kutijama za meso u trgovinama “ima tendenciju da se ‘kiseli’ brže od proizvoda bez kostiju, ovisno o starosti mesa i načinu na koji su pohranjeni.”
Prisutnost kosti utječe na pH mesa, što može dovesti do “smrada, sluzave teksture, a ponekad i promjene boje”, rekao je. “Kiseli miris često dolazi od proizvodnje organskih kiselina od strane bakterija dok razgrađuju proteine i masti u mesu.” Rempe je rekao da meso može postati kiselo za kosti “zbog količine zraka, enzima i drugih spojeva koji utječu na to ako se kost nalazi u dijelu trupa do kojeg se ne može brzo i učinkovito doći hlađenjem.”
Budući da se mesni komadi iz trgovine obično ne zamrzavaju brzo, sat počinje otkucavati za njihovu svježinu u trenutku kada su izrezani i pakirani. Kutije za meso u supermarketima nemaju točnu temperaturu, a zapakirano meso može tamo stajati više od jednog dana, pa su izgledi da će se kosti ukiseliti veći nego kod manjeg mesara koji svakodnevno mijenja meso.
Paštete, terine i meso organa
Rosangela Teodoro, vlasnica i mesarka Teodora’s Boucherie u Cohassetu u Massachusettsu, potiče kupce da razmotre posjet mesnici koja se specijalizirala za ove komade koje je teško pripremiti.
“Koristim specijaliziranu opremu i održavam meso na stalnoj temperaturi kako bih spriječila kvarenje. Zbog toga nikad ne bih kupila paštetu i terinu od mesara u trgovini jer im je potrebna specijalizirana oprema i stručnost da bi se pravilno pripremili,” rekla je Teodoro.
Kada je riječ o organima, izvršna kuharica Jeanne Oleksiak iz Herd Provisions Restaurant and Butcher Shop u Charlestonu, u Južnoj Karolini, također ističe da su “oni obično zamrznuti u trgovinama i nisu u velikoj potražnji, pa provedu puno vremena seleći se od zamrzivača do zamrzivača, pogotovo ako su na sniženju.” U zanatskoj mesnici veća je vjerojatnost da će organi biti svježe nabavljeni i pohranjeni u optimalnim uvjetima.
magazin
VAŽNO! S Višnjika objavili upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović
Važne informacije za posjetitelje koncerta Doris Dragović
Datum koncerta: subota, 23. studenog 2024. godine
Vrijeme početka: 20:00 sati
Lokacija: Dvorana Krešimir Ćosić, ŠC Višnjik, Zadar
Upute za ulazak publike na koncert:
– Tribine: Ulazite na ulaze B, C i D
– Fan Pit: sjeverni ulaz prizemlje desno
– Parter i VIP tribina: sjeverni ulaz prizemlje lijevo
– VIP backstage stolovi – lijevo: južni ulaz prizemlje desno
– VIP backstage stolovi – desno: južni ulaz prizemlje lijevo
Ulaz za publiku otvara se u 18:30.
INFORMACIJE O ULAZNICAMA:
– Ulaznice su dostupne putem online prodaje na Eventim.hr ili u njihovim prodajnim mjestima.
– Blagajna na Višnjiku neće biti otvorena.
magazin
POZIVNICA IZ UDRUGE AHIMSA / U petak kazališna predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin!
“Javljamo vam se u ime kriznog stožera Udruge mladih Ahimsa kako bi obavijestili građanstvo da je radi prevelike koncentracije sanjara, igre, sreće, upornosti, ljubavi i malo ludosti nastao otvor u svemiru nalik na poljsko strašilo”, stoji u uvodu objave iz Ahimse. Evo što dodaju:
“Trenutne prognoze analitičara govore da će se radi spomenutih okolnosti ovaj petak, 22.11. u 13h i 18h, velika dvorana Kazališta lutaka Zadar teleportirati u Kansas SAD na jedno 20 minuta – po’ ure.
Tko stoji iza ovoga?
Ovakva pojava nije bez presedana. Naime, pojedinci nam svjedoče da se sličan fenomen dogodio i prošlog proljeća, 25.05.2024. na istom mjestu.
Među gradskim kuloarima kruži zasad nepotvrđena špekulacija da je za otvor u svemiru kriv ni više ni manje nego Jurica Milin (op.a. zadarski Victor Flemming).
Milin je, kako kažu, jedan od „odabranih“, jedan od onih koji svijet vide, a ne samo gledaju.
Što to zapravo znači? Prema trenutnim statistikama u Hrvatskoj se 1 od 1000 djece rodi sa sličnim supermoćima. Neki to nazivaju dodatni kromosom ili trisomija, a u narodu je ovo poznato kao „učitelj prave vrijednosti života“. Tako je Milin uz pomoć supermoći, a s minimalnim resursima, uspio osvojiti nekolicinu plivačkih medalja i isplivati memorijalni maraton u čast svome bratu Anti. Poslije je medalje pokupio i u taekwondou.
Kako bi pokazao snagu svoje supermoći, počeo se baviti i slikanjem, a u tridesetima je naučio čitati i pisati. Njegove slikarske radove ste imali prilike vidjeti na izložbi u Kneževoj palači, a nedugo nakon je izdao i knjigu pjesama „Živite zajedno i sretno“. Može se dakle reći da se radi o profesionalcu treniranom za nadmoć u svim prilikama, a upravo njegov pogled na stvari i situacije oko nas se smatraju glavnim razlogom za pojavu ovog fenomena teleportacije.
Sigurno se pitate kako je svu ovu energiju mogao uzrokovati sam samcat. Naravno, imao je suradnike. Pih, itekako! Regrutaciju je napravio planski, organizirano i smišljeno izabravši najveće među amaterima. Kako doznajemo, neka od kodnih imena koja su se spominju u ovoj operaciji akumuliranja pozitivne energije su Doroti, Limeni, Dobra vila, Lav, Teta Ema, Ujak Henri, Vještica, Čarobnjak, Narator i Stablo. Odnedavno se spominje i povezanost s tzv. Vojnicima, Farmerom i Letećim majmunima, a Milin je među njima poznat kao Strašilo.
Do trenutka slanja ove obavijesti nismo uspjeli dobiti konkretan komentar nijednog člana operacije. Vješticu smo doduše sreli na Meladi na kavi, ali nije imala komentara, samo se histerično smijala. Lav nije prestajao plakati na telefon, iako smo ga samo pozdravili. Doroti je, pak, rekla da ne razgovara ni sa kim osim sa Stablom ako nema duge na nebu.
Zaključno, savjetujemo građanstvu da prikupe pozitivnu energiju iz svih sfera života te ju pažljivo zapakiraju na površinu srca. Potrebni su nam izabrani pojedinci kako bi ovaj fenomen dobio punu vrijednost, a samo brzim otpuštanjem iste pozitivne energije možemo svi skupa otputovati i dalje od Kansasa – čak i do čarobne zemlje Oz.
Za više informacija, pozivamo sve da nam se jave na carobnjakizahimse@gmail.com i potvrde svoj dolazak.
Sad ozbiljno:
Da ne dođe do nesporazuma, radi se o predstavi „Čarobnjak iz Oza“ koju je napisao i režirao Jurica Milin, odrasla osoba s Down sindromom i inspiracija za sve nas.
Predstava će se održati u petak 22.11. u dva termina, 13h i 18h u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar.
Ulaz je besplatan, ali je mjesto potrebno rezervirati na mail carobnjakizahimse@gmail.com. Dovoljno je da u mailu napišete koji termin želite i koliko sjedećih mjesta rezervirate.
U predstavi sudjeluju, da ne kažemo GLUME: Jurica Milin, Mira Treursić, Josipa Ćurić, Toni Lovrović, Vida Treursić, Klaudija Milin, Matija Lidija Milin, Donat Pavić, Tomislav Kabić, David Babac, Cristina Gracin, Antonio Mašina, Matej Mrva, Dalia Petani, Ivan Šešelja, Kristijan Čovčić.
Glazbu je radila Matea Vragolov skupa sa Tonijem Lovrovićem. Osim glazbe, Matea će za vrijeme predstave praviti mrak i svjetlo.
Zadužen za sve zvučne efekte je naš najbolji tonac-amater Ive Jurlina.
Scenu, rekvizite i opuzenske mandarine na dugim probama je organizirala Mihaela Marić.
Posebno se zahvaljujemo Milijani Načevski i Andrei Kvartuč, djelatnicama Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire na svoj pomoći i dodatnom angažmanu.
Krizni stožer vas sve srdačno pozdravlja i zahvaljuje na pažnji, a ako budemo malo kasnili na predstavu to je zato što ove godine na isti dan primamo nagradu Grada Zadra u HNK. Hvala grade, hvala Zadrani.”
Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:
Udruga mladih Ahimsa
IBAN: HR9623400091111042030
Model plaćanja: 00
Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje
Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge
QR kod za uplatu:
Više informacija možete pronaći na društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na web stranici: udruga-ahimsa.hr
magazin
DONOSIMO PROGRAM ADVENTA U VIRU: Za Silvestrovo Ivan Zak, Marko Škugor za Božić, a Damir Kedžo otvara Advent
Paljenjem prve adventske svijeće, puštanjem lampiona, nastupom virske mješovite klape Puntadura, zlatnih Virskih mažoretkinja i koncertom Damira Kedže (subota, 30. studenog), počinje ovogodišnji program tradicionalne i nagrađivane manifestacije „Advent u Viru“. Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica osigurali su zabavan i raskošan program u punom adventskom sadržaju, što znači kako će se tijekom četiri adventske subote – uz dodatni božićni i novogodišnji program – blagdanski šušur vratiti na virsku rivu. Evo kompletan program sa satnicama (svi događaji su na Trgu svetog Jure) uz napomenu kako će se i ove godine dječji program organizirati u natkrivenoj Božićnoj čaroliji (prostor boćališta):
Subota, 30. studenog (18 sati): Paljenje prve adventske svijeće, puštanje lampiona, nastup Virskih mažoretkinja, klapa Puntadura i spektakularni koncert Damira Kedže (specijalni efekti). Bit će i humanitarni štand s blagdanskim rukotvorinama mališana iz Dječjeg vrtića Smješko.
Petak, 6. prosinca (10 sati): Program dočeka Svetog Nikole, Božićna čarolija (Samarcanda Rijeka).
Subota, 7. prosinca (18 sati): Paljenje druge adventske svijeće i koncert Rockatansky banda.
Petak, 13. prosinca (10 sati): Program dočeka Svete Luce, Božićna čarolija (Samarcanda Rijeka).
Subota, 14. prosinca (18 sati): Paljenje treće adventske svijeće i koncert Lucije Marcelić & Pink Noise.
Četvrtak, 19. prosinca (10 sati): Dječja predstava i dolazak Djeda Mraza, Božića čarolija (Maskote Zagreb).
Subota, 21. prosinca (18 sati): Paljenje četvrte adventske svijeće i koncert grupe Vista.
Utorak, 24. prosinca (12 sati): Paljenje badnjaka.
Srijeda, 25. prosinca (20 sati): Božićni koncert Marka Škugora (specijalni efekti) i puštanje lampiona.
Četvrtak, 26. prosinca (11 sati): Tradicionalna Božićna biciklijada od Zadra do Vira. Posjetitelje otoka i sudionike biciklijade zabavljat će Zaratino band.
Utorak, 31. prosinca (20 sati): Spektakl dočeka Nove godine na otvorenom, puštanje lampiona, specijalni efekti i vatromet u ponoć. Nastupaju grupa Prvi plan i Ivan Zak.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
DANI SJEĆANJA / U Benkovcu danas duhovni susret za branitelje i njihove obitelji, potom noćni hod do Škabrnje
-
Svijet3 dana prije
Upozorenje zbog zimske oluje: Pripremite se za intenzivne vremenske uvjete!
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
SUBOTA UKRATKO / Požar u stanu na Poluotoku; eksplozija plinske boce u kući u Ulici Ljudevita Gaja
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
(NE)RADNI DANI / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru danas i sutra…