Connect with us

Hrvatska

DUGI OTOK: Proizvođači najnagrađivanijeg maslinovog ulja u Hrvatskoj otkrivaju tajnu uspjeha

Objavljeno

-

Nije tajna da su hrvatska maslinova ulja među najboljima na svijetu – od Istre do Dalmacije, mnogi se proizvođači mogu pohvaliti odličnim uljima koja osvajaju brojne nagrade, pa je tako čak 35 hrvatskih maslinovih ulja osvojilo zlatnu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju ekstradjevičanskih maslinovih ulja koje je ove godine održano u New Yorku.

Više o tome pisali smo ovdje, a na spomenutom ocjenjivanju zlatnu je medalju osvojilo i maslinovo ulje Nai 3.3 Coratina, koje u svojim maslinicima na Dugom otoku proizvodi bračni par Nives i Goran Morović. Oni proizvode ukupno tri ekstradjevičanska maslinova ulja, Coratinu, Drobnicu i Blend, koja su samo ove godine osvojila 22 prestižne međunarodne nagrade, a upravo je Coratina njihovo najnagrađivanije ulje na svjetskim natjecanjima.

S Nives i Goranom pričali smo o njihovim maslinovim uljima, a oni su nam otkrili kako izgleda proces proizvodnje maslinovog ulja, na koju su nagradu najponosniji te što se zapravo krije iza imena Nai 3.3.

Imaju preko tisuću stabala maslina, a njihova obitelj ulje proizvodi više od 400 godina

“OPG Nai 3.3 obiteljski je OPG, a u proizvodnji aktivno sudjeluju i članovi šire obitelji. Osim proizvodnje maslinovog ulja, bavimo se i graditeljstvom već više od 35 godina te turizmom, a naša ekološka proizvodnja maslinovog ulja obuhvaća više lokacija. Imamo ukupno 1300 maslina, od kojih se 1100 nalazi uz naš objekt u selu Žman, na Dugom otoku”, kaže nam Nives na početku i dodaje da njihova obitelj maslinovo ulje proizvodi više od 400 godina.

“Naša obitelj ima kontinuitet u proizvodnji maslinovog ulja dug više od 400 godina, što potvrđuju zapisi u selu Žman na Dugom otoku još od 1607. godine. I danas poštujemo tradiciju predaka”, kaže ona i dodaje da selo Žman ima dugu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja. Žman je na početku prošlog stoljeća imao prvu hidrauličnu prešu za proizvodnju maslinovog ulja u Dalmaciji, a tamo postoji i zadružna uljara koju mještani održavaju generacijama, a u kojoj je i njezin suprug Goran radio tijekom zimskih školskih praznika.

Godišnje proizvedu nekoliko tisuća litara maslinovog ulja

Nives i Goran otkrivaju nam da godišnje proizvedu nekoliko tisuća litara maslinovog ulja, prilagođavajući količinu proizvodnje kvaliteti maslina i uvjetima godine, a pojasnili su i kako kod njih izgleda cjelokupni proces proizvodnje ulja.

“Berbu maslina započinjemo početkom listopada, kada plodovi počinju lagano mijenjati boju. Masline se isti dan, odmah nakon ručnog branja, melju u našoj uljari, a cijeli proces prerade traje oko dva tjedna. Svaku fazu proizvodnje obavljamo na najbolji nam poznati način, ne pojednostavljujući niti jednu fazu”, kaže Nives.Masline se odvajaju od peteljke, a svaki plod koji je oštećen ili odaje bilo kakve tragove vanjskog utjecaja odstranjuje se u procesu prerade. Samo savršene masline, zdrave i netaknute, stvaraju jedinstveni okus ulja Nai 3.3, a Nives kaže da proizvode ranije spomenute tri vrste ulja.

Tu je Blend, koji je mješavina različitih sorti, monosortna ulja Drobnica i Coratina, ujedno i njihovo najnagrađivanije ulje na svjetskim natjecanjima, koje odlikuje izražen voćni miris, slatkasto-pikantni okus i visoka razina polifenola, zbog čega je dobilo zdravstvenu preporuku na natjecanju u Londonu, a prema EU projektu Aristoil, ocijenjeno je kao ulje s najviše polifenola u Republici Hrvatskoj 2019. godine.

Inače, polifenoli su biljni spojevi snažnih antioksidativnih svojstava, koji štite srce, krvne žile i imunološki sustav s pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja, a visoka razina polifenola u njihovom maslinovom ulju još je jedan razlog zašto je njihovo maslinovo ulje toliko nagrađivano.

Proizvode najnagrađivanije maslinovo ulje u Hrvatskoj

Ulje Nai 3.3 je, govori nam Nives, najnagrađivanije hrvatsko maslinovo ulje. Nagrade za ulje ove su godine, između ostalog, dobili i u Ateni, Tokiju, Londonu, New Yorku, Madridu, Berlinu, Milanu, Monte Carlu i na Bariju, a nama su otkrili da im je od svih nagrada ipak najdraža ona prva, koju su dobili u Milanu, jer ona iza sebe krije priču o svim njihovim mukama kroz koje su morali proći da stvore ovo ulje.

A što to njihovo ulje čini posebnim i jednim od najboljih u Hrvatskoj? Odgovor se krije upravo na mjestu na kojemu njihova stabla maslina rastu. “Na različitost ulja utječe mikroklima i sastav tla, a na ovogodišnjem natjecanju u Tokiju ocjenjivački panel je nadodao baš takvo zapažanje uz našu Coratinu”, ističe Nives.

Zašto baš Nai 3.3?

Maslinova ulja Nai 3.3 nose vrlo neobično ime i na prvu je teško dokučiti što znači. Riječ “nai”, otkriva nam Nives, na Dalmato-romanskom znači snijeg, a to je jezik koji se govorio u priobalju i na otocima. Prije 100 godina bila su prosječno 3.3 snježna dana na Dugom otoku, a kada bi pao snijeg, većina kukaca koji stvaraju štetu u masliniku bi uginula pa nije bilo potrebe za prskanjem. 

Tako je, ističe Nives, dobiven savršeno ekološki proizvod, a i danas se trude sve raditi na ekološki prihvatljiv način. “Danas, iako nema snijega, mi sve odrađujemo na ekološki način kao i da je padao snijeg, a laboratoriji u Švicarskoj i Hrvatskoj to i potvrđuju”, zaključuje Nives.

 

Hrvatska

Policija zaplijenila 18 kg trave: Nije teško izračunati koliko jointova neće na ulice

Objavljeno

-

Na Petrinjskom području policija je pronašla i oduzela preko 18 kilograma cvjetova marihuane, 41 stabljiku indijske konoplje i manju količinu otopine heptanona, a osumnjičeni 57-godišnjak je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku.

Na konferenciji za novinare u Petrinji rečeno je kako je o najveća zapljena droge u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj u posljednje vrijeme. Rezultate dovršenog dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 57-godišnjakom kojega sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, predstavili su Alenko Vrđuka, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave i Vlado Papeš, voditelj Službe kriminalističke policije.

“Ako uzmete količinu droge koju smo ovdje izložili, nije teško izračunati kolika je to jointova koji se neće pojaviti na ulicama”
Vrđuka je istaknuo činjenicu da je ovo kriminalističko istraživanje samo jedno od mnogih aktivnosti koje Policijska uprava sisačko-moslavačka provodi u cilju suzbijanja neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. U devet mjeseci zabilježeno je 58 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te 79 prekršaja. “Ako uzmete količinu droge koju smo ovdje izložili, nije teško izračunati kolika je to jointova koji se neće pojaviti na ulicama te samim time utječemo na smanjene problematike zloporabe droga na području Policijske uprave sisačko-moslavačke”, zaključio je Vrđuka.

I Papeš se pohvalio uspjesima policije te je izdvojio dva kriminalistička istraživanja iz domene droga u proteklih mjesec dana na području Gvozda i Sunje. Na području Gvozda otkriven je improvizirani laboratorij te je pronađeno i oduzeto 3.7 kilograma marihuane, dok je na području Sunje kod 31-godišnjaka pronađeno oko 400 grama te droge.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

ZNATE LI KADA I ŠTO SLAVIMO? 31. listopada je Svjetski dan štednje, 1. studenog Svi sveti, a pokojnih se sjećamo 2. studenog…

Objavljeno

-

By

Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, u dane koji su pred nama, 1. i 2. studenog, vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima. To su blagdan Svih svetih i Dušni dan. U to vrijeme, vjernici se posebno sjećaju svojih pokojnih te posjećuju groblja, mole i pale svijeće na njihovim grobovima. Premda se groblja obilaze i posljednjeg dana listopada, jedina je istina da na taj datum slavimo tek – Svjetski dan štednje.

Današnje su generacije navikle blagdan Svih svetih zvati “danom mrtvih” što nije točno. Katolici, naime, vjeruju kako smrt nije kraj već – početak života s Bogom.

“Ljudska duša je besmrtna, nakon smrti se mijenja, ali ne prestaje i zato obilježavamo Dušni dan koji se slavi nakon Svih svetih i koji je posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne”, pojašnjava se.

Svi sveti (također Sisveti ili Sisvete) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu.

Prvi spomen blagdana Svih svetih javlja se u 4. stoljeću. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom »Samhain« koji je označavao Novu godinu. Papa je stoga izabrao 1. studenoga kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.« U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim blagdanom. Proglas o tome izdan je »na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.«

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilo službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.

Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

Kod blagdana Svih svetih naglasak je na ono “svih”, po cijelom svijetu, kroz svu povijest, a Dušni dan (2. studenoga) upravlja vjerniku misao više na njegovu pokojnu rodbinu, prijatelje, pretke, poznanike, sunarodnjake.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

MUP poslao važno upozorenje vozačima: Kazna najmanje 60 eura

Objavljeno

-

By

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 60 eura, kažu u MUP-u. Od 1. studenog do 31. ožujka i danju je na motornim vozilima obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala, podsjetilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U MUP-u dodaju kako su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, a u slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30 eura.

Upozorenje i biciklistima
Pored navedenog, vozači bicikala te osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu ili osobnom prijevoznom sredstvu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 60 eura, kažu u MUP-u.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu