Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Danas bez vode Žerava i Poljaci

Objavljeno

-

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke T.I.M d.o.o., dana 28.06.2024. godine  (petak), u vremenu od 08:00 pa do 16:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestima Žerava i Poljaci.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u mjestu Žerava kod kućnog broja 16, te u mjestu Poljaci kod kućnog broja 4.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ PAGA / Nedostatak medicinske skrbi i liječnika u turističkoj sezoni

Objavljeno

-

By


Pag, 2. srpnja 2024. – Grad Pag suočava se s ozbiljnim nedostatkom adekvatne medicinske skrbi i liječnika, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima i posjetiteljima, stoji u priopćenju iz Grada Paga. Nastavak prenosimo u cijelosti:

“Trenutno na području Grada Paga boravi preko 18.000 ljudi.

Upozorenja o nedostatku zdravstvenih usluga na ovom području iznose se već godinama, ali nažalost, situacija se nije poboljšala. Štoviše, stanje se pogoršalo. Unatoč prošlogodišnjem potpisivanju Ugovora i financijskom ulaganju Grada Paga za poboljšanje zdravstvenih usluga sa Zadarskom županijom i plaćanju 7.650,00 € obećana usluga nije isporučena u potpunosti jer je medicinski tim ugašen 15. kolovoza u samoj špici turističke sezone.

Premda je gradonačelnik Ante Fabijanić nekoliko puta inicirao sastanke s predstavnicima Upravnog odjela za zdravstvenu skrb Zadarske županije i poslani su mailovi, a situacija je ostala ista. Tek imaju usmeni odgovor od Marka Kolege, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije da se radi na rješavanju problema jer nedostaju liječnici te da će u petak posjetiti Pag. 

„Turistička sezona je počela i trenutno na području Grada Paga boravi preko 18.000 ljudi,

a na području Grada Paga nemamo adekvatnu zdravstvenu uslugu i hitna nema liječnika u svom timu. Premda je obećano da će se problem riješiti 1. srpnja, evidentno je da se nije riješilo jer je samo ovaj prvi tjedan pokriven sa liječnikom hitne pomoći. Za ostale dane se, kako kaže pročelnik Kolega, rješava. Svima je jasno da ljude koji trebaju liječničku pomoć ne zanima ništa i ne znaju da Zadarska županija mora iznaći rješenja već krivicu bacaju na Grad i gradonačelnika. Na našim sastancima dana su obećanja da će sve biti u redu, ali pitam se tko će biti odgovoran ako netko strada. Dobili smo obećanja da će se situacija na terenu popraviti, međutim došla je sezona, a sve je gore.“, naglašava paški gradonačelnik i dodaje kako je ovo kronična bolest i odnos prema Gradu Pagu koji traje već godinama.

„Valja reći da su djelatnici koji rade u ispostavi Doma zdravlja u Pagu premoreni i ne mogu izdržat toliki pritisak, a tek je početak turističke sezone. Pitanje je dana do kada će ovako iscrpljeni djelatnici moći raditi što će izazvati kolaps u cijelom sustavu, a to naši ljudi nisu zaslužili. Grad Pag poziva Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, sve nadležne institucije, uključujući Ministarstvo zdravstva i županijske vlasti, da hitno riješe ovaj problem. Građani i turisti zaslužuju sigurnost i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Osiguranje adekvatne medicinske skrbi i liječnika na ovom području mora biti prioritet kako bi se osigurala sigurnost svih stanovnika, turista i posjetitelja.“, izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Posebno zabrinjava i činjenica da kroz Pag prolaze dvije ceste, županijska i državna, što povećava potrebu za adekvatnu hitnu medicinsku skrb rizik. Nedostatak medicinskih timova znači da u hitnim situacijama nema adekvatne zdravstvene skrbi, što može imati ozbiljne posljedice – gubitak ljudskih života.

Kako sada stvari stoje, valja pričekati najavljeni posjet pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marka Kolege najavljen za petak da se i sam uvjeri u tešku situaciju zdravstvenih djelatnika i medicinske skrbi u gradu Pagu. “

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

USLIJED NOĆAŠNJEG NEVREMENA / Dvije pothlađene osobe spašene nakon nasukavanja na otok Mala Sestrica

Objavljeno

-

By

Sinoć i noćas prijavljena su nasukavanja brodica u područjima zahvaćenim nevremenom, srećom sve prijavljene pomorske nesreće i nezgode prošle su bez stradalih.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) noćas, 2. srpnja u 00.44 sati zaprimila je dojavu dvočlane posade jedrilice (jedna maloljetna osoba), a koju su uslijed jakog nevremena praćenim jakim udarima bure nasukali na hridi otoka Mala Sestrica te se iskrcali na obalu.

Odmah po dojavi prema brodolomcima je isplovila spasilačka brodica Lučke kapetanije Zadar, dok je o događaju obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije (PPAP) Zadar, Civilna zaštita i Obalna straža RH.

Službenici zadarske Kapetanije po dolasku na poziciju uočili su motornu brodicu dužine 15 metara nasukanu pramčanim dijelom na otočne hridi, a nedaleko i dvoje brodolomaca, koje su uspjeli neozlijeđene evakuirati s obale i ukrcati na spasilačku brodicu.

Budući da je dvoje spašenih bilo pothlađeno te u stanju stresa, angažirani su djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Zadar, koji su ih preuzeli u daljnje medicinsko postupanje odmah nakon pristajanja u Luku Gaženica, noćas u 02.15 sati, kada je spasilačka akcija uspješno okončana.

Na poziciji nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Brodica je osigurana do smirivanja vremenskih uvjeta i pripreme za komercijalno odsukavanje i tegalj.

Lučka kapetanija Zadar provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, kao i sva daljnja postupanja u ovome događaju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PROJEKT “I JA PUTUJEM” / Zadrani su i ove godine velikog srca. Prva ljetovanja razveselila 64 djece

Objavljeno

-

By

Ljetne radosti, prva kupanja, upoznavanje Hrvatske i zbližavanje obitelji odlike su projekta I ja putujem Zaklade “Hrvatska za djecu”. Ove je godine projektom obuhvaćeno 19 obitelji i 64 djece od kojih je velika većina prvi put vidjela more i provela nezaboravne trenutke u morskim avanturama. Posebno emotivno putovanje bilo je u Zaton pored Zadra za sedmeročlanu obitelj Ilić iz Pakraca. Prvi put more su zahvaljujući ovom projektu vidjeli najstariji od petero braće 9-godišnji Leo, Teo koji ima šest godina, Sara 5, Lara četiri te najmlađa dvogodišnja Danijela.

“Djelatnici Zaton Holiday Resorta dočekali su nas kao da smo njihovi najbliži. Klinci su se oduševili morem, ali kad su vidjeli bazene i tobogane, njihovoj sreći nije bilo kraja. Za svaki uzrast je bilo nešto što ih je zaista oduševilo. Izlet na pedalinama bio je posebna avantura!” – otkriva majka Ivana Ilić iz Pakraca i dodaje: “Uživali smo u morskim delicijama, palačinkama i lubenicama. Djeca su vrijeme provodila i u igraonicama, a teta Slađana nam je svima ispred Resorta poklonila poklone!”

Hotelske kuće iz cijele Hrvatske godinama rado sudjeluju u projektu kojem je cilj potrebitim obiteljima omogućiti putovanja, kako na moru tako i na kontinentu. Zbližavanje obitelji i kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme kroz ovaj projekt ono je na što su u Zakladi “Hrvatska za djecu posebno ponosni. U 19 obitelji je i obitelj samohrane majke Đurđice Plavšić koja je s trojicom sinova, Davidom (14), Rafaelom (11) te Viktorom (10) boravila u Kampu Rehut na Murteru.

“Bila sam zaista iznenađena i u pozitivnom šoku kad sam dobila poziv da smo jedna od obitelji kojima Zaklada zajedno s partnerima osigurava besplatno ljetovanje. Oduševljena sam ne samo radom Zaklade, već i pristupom, brzom i srdačnom komunikacijom!” – govori samohrana majka Đurđica Plavšić iz Osijeka te dodaje: “Po dolasku u kamp primili su nas kao dio obitelji i pobrinuli se da nam ništa ne nedostaje. Domaćini su bili predivni od prvog trenutka. Bili smo smješteni u mobilnoj kućici doslovno 15 metara od plaže koja je pješčana i djeca su se time odmah oduševila. S obzirom na to da nam je vrijeme bilo idealno, svaki dan smo uspjeli iskoristiti za kupanje, a ostatak vremena smo proveli u obilasku okolnih mjesta i vidikovaca s kojih se vidi nadaleko, s jedne strane kopno i Velebit, a s druge strane Kornati. Ovaj odmor definitivno nikada nećemo zaboraviti!”

Projekt I ja putujem sedmu je godinu zaredom razveselio brojne mališane i roditelje. Uspomene s prvog ljetovanja punog emocija dugo će se prepričavati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu