Connect with us

magazin

Jedite poput Talijana: 10 laganih ljetnih recepata za vruće vrijeme

Published

on

Pixabay

Ako vam je na spomen Italije jedna od prvih misli hrana, niste jedini. Talijanska kuhinja i njezine varijacije osvojile su gotovo cijeli svijet, a razlozi su očigledni: raznolika je i neodoljivo slasna.

Na tisuće je slatkih i slanih jela koja vrijedi iskušavati od talijanskih kulinarskih čuda – od sjevera gastronomske meke, pa sve do njene pete na jugu.

Sardinijska juha minestrone

Minestrone je gusta talijanska juha koja se radi od različitog povrća koje se prilagođava sezoni – no svaki tanjur mora sadržavati bar neku mahunarku te sitnu tjesteninu od semolina brašna po imenu fregula, koja je iznimno popularna na Sardiniji. Naravno, možete i malo “varati” pa iskoristiti i neku drugu vrstu sitne tjestenine. Ovdje ćete pronaći recept.

Piletina puttanesca

Puttanesca, omiljeni talijanski umak, podrazumijeva češnjak i inćune koji se najprije pirjaju na maslinovu ulju pa im se dodaju kapari, masline i rajčice. Napuljski specijalitet navodno je nastao kako bi se namamili muškarci, a bila to istina ili ne, ovo jelo namamit će vas intenzivnim okusima. Recept pronađite ovdje.

Gnocci alla sorrentina

Jedno su od najpoznatijih jela s talijanskog juga, iz regije Kampanije, spaja rajčice, maslinovo ulje, mozzarellu i bosiljak. Autentični okusi Mediterana i jednostavna priprema učinili su jelo vrlo popularnim diljem svijeta.

Ako slijedite originalni recept, ovaj umak od rajčice i sira poslužit ćete s njokima, ali to ne znači da se ne smijete poigrati i kušati kako mu stoje, primjerice, zeleni njoki, cannelloni ili neka fina tjestenina. Recept potražite ovdje.

Piletina marsala

Jedan od omiljenih pilećih specijaliteta nastao je pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka, piše Dnevnik.hr. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira. Ovdje je i recept.

Lasagne al forno

Specijalitet talijanske regije Emilie-Romagne priprema se s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatu. Ovdje kliknite za recept.

Rimski njoki

Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino.

Za pripremu se ne koristi krumpir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac. Recept potražite ovdje.

Carbonara s tikvicama

Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drukčija, a podjednako ukusna gastronomska priča. Tjestenina s tikvicama inspirirana carbonarom pogodna je i za prehranu vegetarijanaca, a recept potražite ovdje.

Semifreddo

Kako mu i ime otkriva, semifreddo je napola zamrznut desert, a Talijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim su okusima čokolada, kava, limun, pistacija i šumsko voće. Ovdje kliknite za recept.

Torta di ricotta

Torta di ricotta ili u prijevodu s talijanskog kolač od ricotte ukusan je desert koji se na Siciliji, ali i u ostatku Italije rado priprema za Uskrs. Ime je, dakako, dobila po svojem glavnom sastojku – kremastom siru ricotti. Ovdje je i recept.

Tiramisu torta

Tiramisu je popularni talijanski desert koji uključuje piškote umočene u kavu, premazane bogatom kremom na bazi mascarponea i preko kojih se stavlja kakao u prahu. Tiramisu torta obuhvaća sočan biskvit na bazi kave i kakaa, koji se sljubljuje s laganom kremom od šlaga i mascarponea. Za recept kliknite ovdje.

 
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NOĆ KAZALIŠTA / U subotu u KLZ “Kamo idemo, tata?”

Published

on

By

16. Noć kazališta održat će se u subotu, 16. studenog.  Hrvatsko narodno kazalište Zadar ove godine sudjeluje s predstavom “Kamo idemo, tata?” u režiji Vinka Radovčića, koja će se održati  u maloj dvorani Kazališta lutaka Zadar s početkom u 20 sati.

 Nastala u koprodukciji Drame Plus i HNK Zadar ova predstava inspirirana je motivima istoimenog romana Jean-Louisa Fourniera te donosi dirljivu i potresnu priču o očinskoj ljubavi, izazovima i svakodnevici roditeljstva.

Predstavu izvodi sjajni Ivan Raffaelli čija izvedba oživljava lik oca suočenog s dubokim i izazovnim pitanjima roditeljstva. Uzimajući istoimeni roman Jean-Louisa Fourniera kao polazišnu točku naše predstave, željeli smo istražiti dublje pitanje smisla života i pronalaska sreće unatoč teškim životnim situacijama kao i senzibilizirati gledatelje i razviti empatiju prema osobama koje su drukčije. 

Cijena ulaznice iznosi 5 eura. Ulaznice su u prodaji u subotu, 16. studenog od 11 do 13 sati na blagajni HNK Zadar i sat vremena prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar.  

 
Continue Reading

magazin

VEČERNJA SCENA / U petak u Kazalištu lutaka novi projekt Roka Nakića – “Samo naprijed, samo…”

Published

on

By

U sklopu Večernje scene ovog četvrtka, 14. studenog u 20 sati očekuje vas novi autorski projekt Roka Nakića pod nazivom “SAMO NAPRIJED, SAMO…” u produkciji Trećeprostora, uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije te Zaklade Kultura nova.

O PREDSTAVI: Budućnost je izvjesna, stvarnost je ozbiljna. Ova tvrdnja je istinita. Za neke ljude čak i malo više. Zajedničkim snagama majka i odraslo muško mladunče na pragu nikad ispunjenog potencijala i nikad ostvarenog odlaska iz obiteljskog gnijezda će vam to pokušati i dokazati. Ali ova predstava nije samo to. Ona je i puno manje od toga. Baš kao i sudbine njenih likova…
Autor Roko Nakić vam nakon predstave ‘Najnormalniji od svih dana’ predstavlja i drugi dio svog triptiha o teškim gubitnicima.

SCENOGRAFIJA: Edo Nakić
VODITELJ TONA: Martina Vlahov
SURADNICA ZA SCENSKI POKRET: Anđela Bugarija

IGRAJU: Roko Nakić, Marijana Marjanović, Frane Dujić

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Continue Reading

magazin

AstraZeneca: Ispitujemo svoje tablete za mršavljenje, prvi podaci su jako dobri

Published

on

By

Pixabay

AstraZeneca je objavila da je njezina eksperimentalna pilula za mršavljenje, licenca kineskog Eccogenea, sigurna i da se dobro podnosi već u ranoj fazi ispitivanja, uz nuspojave koje su u skladu s GLP-1 klasom lijekova.

Prva faza testiranja u kojoj je sudjelovalo 72-je ispitanika osmišljena je da bi se procijenila sigurnost i način na koji pacijenti podnose pilulu, kao što je to uobičajeno u najranijoj fazi kliničkih ispitivanja.

U ispitivanju su sudjelovali zdravi, nepretili dobrovoljci ili pacijenti s dijabetesom tipa 2.

Dobri rezultati ispitivanja ponukali su AstraZenecu da lijek uvede u drugu fazu kliničkih ispitivanja, kazala je na konferenciji za medije Sharon Barr, izvršna potpredsjednica tvrtke za istraživanje i razvoj biofarmaceutike.

Podatke je iznijela prije nego što su predstavljeni na konferenciji ObesityWeek u teksaškome gradu San Antoniju.

Jedno od faza ispitivanja lijeka, nazvano AZD5004, bit će fokusirano na smanjenje prosječne tjelesne težine kod pretilih ispitanika i sudionika ispitivanja s prekomjernom težinom, a očekuje se da će biti dovršeno do kraja 2025., rekla je Barr.

Kada je prije godinu dana AstraZeneca izvijestila da je licencirala eksperimentalnu pilulu protiv pretilosti tvrtke Eccogene za 2 milijarde dolara, rekla je kako vjeruje da bi terapija mogla prouzročiti manje nuspojava od trenutačnih injektivnih terapija poput Zepbounda tvrtke Eli Lilly i Wegovyja farmaceutske tvrtke Novo Nordisk.

Među tim nuspojavama su mučnina i povraćanje, ovisno o dozi, podsjetila je Barr na brifingu, dodavši da tijekom kliničkih ispitivanja AstraZenecinih lijekova nisu prijavljene ozbiljne nuspojave.

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da je tvrtka optimistična u pogledu učinkovitosti pilule.

Eksperimentalna pilula za mršavljenje ove tvrtke povoljnija je u usporedbi s ostalima u kliničkom ispitivanju konkurentskih tvrtki jer je riječ o lijeku koji se koristi u ciljanoj terapiji i spada u skupinu takozvanih lijekova malih molekula ili monoklonalnih protutijela.

Prednost im je to što su ti lijekovi dovoljno mali da mogu ući u stanicu bez većih teškoća pa se prvenstveno koriste za “gađanje” ciljeva unutar stanice i mogu se kombinirati s ostalim lijekovima malih molekula.

Proizvode se u obliku tableta ili kapsula, rekla je Barr, istaknuvši kako je “to vrlo važno” s obzirom na činjenicu da više od 60 posto pretilih i ljudi s prekomjernom težinom ima barem još jedan komorbiditet.

 
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

U trendu