ZADAR / ŽUPANIJA
Kila smokava na tržnici iznosi 20 eura. Prodavačica: To su normalne cijene
Prodavači nisu oduševljeni pokušajima fotografiranja. Ljute se na one koji pokušavaju uslikati cijene. “Ili kupite ili idite”, uvjetuju. A cijene nisu male.
“Je li skupo? Nekad smo išli u Trst po namirnice, a onda se to prije nekoliko godina izniveliralo. Posljednje dvije godine opet idemo tamo po namirnice. Ne više zato što je veći izbor nego zbog cijena”, odgovara lokalac na pitanje jesu li cijene na moru za domaće stanovništvo previsoke.
Osim u trgovinama, skupo je i na placu. Na zadarskoj tržnici kila breskvi bila je 4 eura, po 7, 8 eura prodavale su se trešnje. “Je, lijepi su nam ovi turisti. Dođu kupe šaku trešanja za jedan euro, kao skupo im je dat sedam eura kod nas. I pitam ja njega, iz Australije je, koliko košta to kod njega, a on meni 48. Ne znam jesam li ga ja dobro razumio, pa pitam koliko je smokva, a on meni jedna 14 dolara, ali da su njegove veće. Ne znam je li me zeza ili ne, ali mi je i svejedno”, objasnio je prodavač u Zadru, prenosi Večernji list.
Na rovinjskoj tržnici tradicionalno su zadnjih nekoliko godina cijene za one dubljeg džepa.
Prodavači nisu oduševljeni pokušajima fotografiranja. Ljute se na one koji pokušavaju uslikati cijene. “Ili kupite ili idite”, uvjetuju. A cijene nisu male. Kila tikvica stoji tri eura, za kilogram domaćeg mladog sitnog krumpira mora se izdvojiti dva eura.
Domaće rajčice prodaju se za četiri eura. Mini rajčice, naravno još skuplje. Za četiri eura možete dobiti pola kilograma. Smokve se prodaju po 20 eura. No njima tek počinje sezona. Možda s vremenom pojeftine. “To su normalne cijene”, objašnjavaju prodavači na opaske da je skupo.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE: Predavanje dr. sc. Mirka Sardelića “Renesansni brodovi kao ploveći sustavi i posrednici međukulturne razmjene”
Odjel za povijest organizira javno predavanje dr. sc. Mirka Sardelića “Renesansni brodovi kao ploveći sustavi i posrednici međukulturne razmjene”.
Predavanje će se održati u srijedu 27. studenog 2024. u 10.30h na Odjelu za povijest, Velika dvorana DHM (2. kat), Ruđera Boškovića 5. Svi su dobrodošli!
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) KNEŽEVA PALAČA / Predstavljena fotomonografija “Sveti otok / Holy Island“
U Kneževoj palači u Zadru, u prostoru Gradske knjižnice Grad ispunjene posjetiteljima, u četvrtak 21. studenoga 2024. godine, u organizaciji Foto kluba „Kornat“, održano je predstavljanje fotomonografije Ante Jaše „SVETI OTOK međunarodna izložba 2014.-2023.“ Predstavljanje monografije upriličeno je u povodu Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana.
O monografiji „Sveti otok / Holy Island“ govorili su književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, koji je i napisao uvod monografiji, te urednik monografije Vladimir Alavanja, prof., ujedno i autor teksta o Anti Jaši, kao i Silvio Panović, dipl. ing., ispred Foto kluba „Kornat“. U programu je sudjelovao i čakavski pjesnik Zvonimir Sutlović, dok je voditeljica programa bila Vesna Benić.
Autor fotomonografije i predsjednik Foto kluba „Kornat“, inicijator i organizator međunarodne izložbe „Sveti otok / Holy Island“ Ante Jaša, napisao je predgovor monografiji s osvrtom na povijest ove manifestacije. Jaša je, inače, majstor fotografije, pisac i publicista, s međunarodnim fotografskim zvanjem Artist – FIAP i Ekselencija. Za svoje umjetničko djelovanje dobio je 62 nagrade, među kojima i Nagradu za životno djelo „Tošo Dabac“. Član je Hrvatskog foto saveza Zagreb. Uz manifestaciju „Sveti otok“ osnovao je i vodi međunarodne izložbe fotografije „Otok i more“ i „Otočni fotografi“. Ante Jaša izlagao je na 28 samostalne i 520 skupnih izložbi fotografija, a priredio je i 230 izložbi drugih autora fotografije.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / Orguljaški koncert prof. Pavla Mašića u zadarskoj katedrali
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
(NE)RADNI DANI / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
IZ GRADA: Objavljena je lista prvenstva za POS. Evo tko je i na kojem rednom mjestu…
-
Tech5 dana prije
Četiri vampirska uređaja zbog kojih računi rastu
-
Svijet5 dana prije
Popis namirnica u slučaju rata: Ovo su upute za preživljavanje koje dobivaju Skandinavci