Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POU DOM NA ŽALU: Otvorenje izložbe “Kamen iz vode, čuvar polja”

Objavljeno

-

U nedjelju, 7. srpnja 2024. u 20 sati, u POU Dom na žalu u Preku održat će se otvorenje izložbe fotografija “Kamen iz vode, čuvar polja”.

Izložba je dio projekta Nevidljivi Pašman Udruge Teatar od soli iz Tkona i projektnog partnera Zavičajnog muzeja Biograd n/m, koji je podržalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Fotografije koje će biti izložene prikazuju ljepotu, značaj bunara te posebnost arhitektonskog izričaja u ruralnom krajoliku otoka Pašmana. Ovi bunari, mnogi od njih stariji od stoljeća, svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine našega kraja. Izložba ima za cilj osvijestiti posjetitelje o važnosti očuvanja tih neprocjenjivih izvora vode i povijesnih spomenika.

Promocija brošure pod istim nazivom dodatno će obogatiti događaj. Brošura sadrži informacije o povijesti bunara, njihovoj gradnji, upotrebi kroz stoljeća i njihovu kulturnom značaju. Autori brošure, Udruga Teatar od soli, istražili su i dokumentirali bunare, proširili i jednostavnim jezikom približili sliku i svrhu te život oko bunara. Predstavit će svoje istraživanje i odgovarati na pitanja posjetitelja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA / Bastion i bivša crkva sv. Nikole u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava

Objavljeno

-

By

Razglednica iz fonda Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru koja prikazuje Palaču vojnog komandanta (danas zgrada Zadarske županije) koja je smještena na bastionu sv. Nikole

Povodom obilježavanja sedme godišnjice od upisa serijskog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar te pripadajuće komponente Obrambeni sustav Zadra na Listu svjetske baštine Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru priređuju izložbu „Bastion i bivša crkva sv. Nikole u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava”. Dio je ovo bogatog programa pod nazivom Zagrli Zadar koji je Grad Zadar priredio za ovu godišnjicu. Autori izložbe su Tomislav Blažević djelatnik Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru i Luka Bratović djelatnik Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Tehnička podrška Brajen Dragičević, David Lonić i Marijo Dunat. Otvorenje izložbe je u utorak 9. srpnja 2024. u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

Pripremamo vam jednu posebnu izložbu o prostoru bastiona i bivše crkve sv. Nikole u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava kako izgleda danas i kako je navedeni prostor izgledao u prošlosti na litografijama, fotografijama, razglednicama, planovima, kartama, vedutama, reprodukcijama, rukopisima, foto albumima, u knjigama, znanstvenim radovima, časopisima, na plakatima te raznim memorabilijama sačuvanim u fondu Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

Što veže bastion sv. Nikole i obližnji bivši samostan sv. Nikole u Zadru? Jeste li znali da je sv. Frane kada je prema nekim zapisima boravio u Zadru ozdravio benediktinku iz samostana sv. Nikole i otada samostan preuzima pravila franjevačkog reda te od benediktinskog postaju samostan klarisa. Stari i dotrajali srednjovjekovni zidovi oko Zadra u vremenu turske ugroze počinju se obnavljati i uređivati po tada modernim načinima gradnje s cijelim nizom utvrda, bastiona i kortina, a jedan od bastiona, onaj najzapadniji, je upravo bastion sv. Nikole. Mletačke vlasti prostor samostana preuzimaju u vojne svrhe. Propašću Mletačke republike, 1798. godine zatvara se samostan i prostor se prenamjenjuje u vojnu bolnicu. Pokretna vrijedna imovina samostana s preostalim opaticama prebačena je u samostan sv. Marije. Cijeli kompleks bastiona i samostana tako je egzistirao za prve austrijske, francuske i dijelom druge austrijske uprave. Upravo u vremenu druge austrijske uprave započinje preobrazba cijelog prostora bastiona sv. Nikole odlukom o rušenju dijela zidina, a fortifikacije se ustupaju tadašnjem gradu Zadru na upravljanje. Dobiveni plato ispred bastiona služi kao šetalište i ribarnica. Barutana na bastionu se ruši i vojne vlasti podižu Palaču vojnog komandanta te cijeli prostor dobiva novu vizuru. Za vrijeme Prvog svjetskog rata u kompleksu vojne bolnice prostor se preuređuje u Bolnicu Crvenog križa gdje se skrbi o ranjenicima s bojišta. Dolaskom talijanske vlasti prostor i dalje služi kao vojna bolnica i vojarna. Palača vojnog komandanta mijenja funkciju i postaje Palača guvernera. Nakon Drugog svjetskog rata u navedenoj zgradi su se skupljale umjetnine iz tada porušenog Zadra. Palača je i kratko bila u službi Državnog arhiva da bi naposljetku postala Dom Jugoslavenske narodne armije. Početkom Domovinskog rata navedena zgrada postaje sjedište Zadarske županije. Detaljnom obnovom bivše crkve sv. Nikole navedeni sklop postao je Edukativno prezentacijski centar za podvodnu arheologiju u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Od strateške do reprezentativne uloge u tkivu zadarskog poluotoka prostor bastiona i samostana sv. Nikole imao je svoju burnu prošlost. Smješten na sjeverozapadnom kraju zadarskog poluotoka nastao zbog turske ugroze ostao je do današnjih dana u prilagođenim gabaritima pa je tako prostor mijenjao funkcije i vlasnike te se koristio u crkvene, vojne, zdravstvene, upravne i kulturne svrhe. Navedeni prostor i danas je mjesto zanimljivih priča koji se isprepleću, a jedna od priča je i pripadanje dijelu fortifikacijskog sustava Zadra. Kao takav, 2017. je upisan na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra »Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća«.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

16. SRPNJA / Svečano u Bibinjama: Slavi se blagdan Gospe Karmelske

Objavljeno

-

By

Blagdan Gospe Karmelske svečano se slavi u Bibinjama gdje djeluje samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. U utorak, 16. srpnja, na blagdan Gospe Karmelske, misno slavlje u župnoj crkvi Velike Gospe u Bibinjama je u 19 sati, kada će svi koji su bili na prethodnom susretu pripreme, primiti Škapular.

Ako netko želi primiti škapular, posvetiti se na osobiti način Gospi Karmelskoj, može se javiti na mail anicamarija@gmail.com. Prijava je obavezna.

Susret pripreme za primanje škapulara održava se u srijedu, 10. srpnja u 20 sati, u samostanu Karmelićanki BSI u Bibinjama.Primanjem karmelskog škapulara postaje se članom velike duhovne obitelji – ‘Škapularske bratovštine’ koja je povezana s Karmelskim redom i ima se udjela u njegovoj duhovnosti. Time članovi ‘Škapularske bratovštine’ postaju dionici duhovnih dobara (svetih Misa, molitava i dr.) cijelog Karmelskog reda.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan Natječaj za subvencionirano stanovanje u Studentskom domu. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisan je Natječaj za raspodjelu mjesta studentima u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje  u Studentskom domu Sveučilišta u Zadru za akademsku godinu 2024./2025.

Prijave za Natječaj za raspodjelu mjesta studentima u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje podnose se do 22. srpnja 2024. godine.

Natječaj

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje, ( NN 68/2023NN 77 /24)


Prijava putem mrežne forme  e-molba.
Prijava putem mrežne forme e-molba je obvezna i preduvjet za sudjelovanje u natječaju.
E-molba (sastoji se od Obrazca „A“ i Izjave o članovima zajedničkog kućanstva) se obvezno popunjava online, a zatim ispisuje, potpisuje i šalje s ostalom dokumentacijom. Za popunjavanje obrasca potrebno se prijaviti svojim AAI korisničkim računom ili OIB-om. Ukoliko nemate AAI korisnički račun, prilikom prve prijave na e-molba kliknite na „Registracija“.

Prijave se dostavljaju u navedenom roku  isključivo preporučenom poštom.

VAŽNO!
Molimo pažljivo pročitajte i proučite ponuđenu dokumentaciju.
Detalji prijave i način slanja dokumentacije opisani u tekstu Natječaja.

Dokumentacija za preuzimanje:

OBRAZAC „A“- (mrežna prijava putem e-molba)

ZAMOLBA-brucoši

ZAMOLBA-više godine

OBRAZAC „B“ – za studente koji prvi put upisuju prvu godinu studija (BRUCOŠI)- ovjerava srednjoškolska ustanova

OBRAZAC „B-1“– studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ili će drugi  put upisati prvu godinu

OBRAZAC „B-2“ –studenti viših godina

OBRAZAC „B-3“ –studenti prve godine diplomskog studija

OBRAZAC „B-4“ – studenti druge godine diplomskog studija
(OBRASCE „B-1“, „B-2“, „B-3“, „B-4“ treba izabrati prema vrsti studija i godini studija)

Izjava o članovima zajedničkog kućanstva koji nemaju osobni identifikacijski broj (OIB)

Izjava o prihvaćanju uvjeta natječaja  

Popis dokumentacije koja se dostavlja na Natječaj.

Pribavljanje potrebnih dokumenata moći će se obavljati putem e-mail-a, osobnim preuzimanjem u Studentskoj službi i tajništvima Odjela (za jednopredmetne studije), te pristupom Studomatu putem AAI računa (elektroničkog identiteta studenta), do 22. srpnja 2024. u uredovno vrijeme.

Ako se dokumentacija pribavlja putem e-maila, student će poslati, sa svojim imenom i prezimenom, OIB-om te podacima koji su mu poznati, jedan od obrazaca “B1“, „B2“, „B3“  i „B4” Studentskoj službi ili odjelnom tajništvu sa zamolbom da se obrazac popuni ili  se provjere  podaci koje je u obrazac upisao osobno student, te ovjeren s točnim podacima proslijedi e-mailom studentu.

Popis prihvatljive dokumentacije za bodovanje
Popis deficitarnih zanimanja
PJ Ministarstva hrvatskih branitelja 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu