Connect with us

Tech

Glavni krivci: 10 uređaja koji vam povećavaju račune za režije

Objavljeno

-

Pixabay

Ako su vam računi za režije prilično visoki, trebali biste obratiti pažnju na vaše elektroničke uređaje jer upravo oni mogu biti odgovorni za visoke troškove. U nastavku pročitajte kojih je to deset uređaja koji se najčešće smatraju glavnim krivcima za visoke režije.

1. Klima uređaj

Prozorske klimatizacijske jedinice su spas tijekom ljeta, ali mogu trošiti velike količine energije, osobito stariji modeli ili oni koji su stalno uključeni. Kada možete, trebali biste ih isključiti iz utičnice ili barem nadzirite njihovu upotrebu kako potrošnja ne bi bila prevelika.

Također, za dodatnu uštedu, pazite na to da redovito održavate klimu kako bi se povećala učinkovitost.

2. Ventilatori/grijači prostora

Ventilatori i grijalice obično se koriste za održavanje ugodne temperature, ali mogu predstavljati veliki gubitak energije ako se nepotrebno ostave uključeni.

Isključite ventilatore i grijalice kada napuštate prostoriju. Koristite programibilne termostate ili mjerače vremena kako biste bili sigurni da rade samo kada je to potrebno.

3. Pametni kućni uređaji

Iako pametni kućni uređaji nude udobnost i automatizaciju, oni također pridonose stalnoj potrošnji energije. Uređaji poput pametnih zvučnika, kamera i čvorišta uvijek su uključeni i kontinuirano troše električnu energiju.

4. Zvučnici

Zvučnici i audio sustavi, posebno oni s ugrađenim pojačalima, mogu trošiti značajnu količinu energije kada su uključeni ili u stanju mirovanja.

5. Punjači

Punjači za telefone, prijenosna računala i druge prijenosne uređaje crpe struju čak i kada nisu spojeni na uređaj koji pune, a to je upravo razlog zašto ih se naziva “vampirskim” potrošačima električne energije.

Preporučuje se da isključite punjače iz utičnice kada ih ne koristite, odnosno kada napunite željeni uređaj.

6. Aparati za kavu

Aparati za kavu često imaju satove i tajmere koji troše energiju čak i kada aparat ne kuha. Iako svaki uređaj može koristiti samo malu količinu energije, kumulativni učinak može biti primjetan. I ovaj biste uređaj trebali isključiti iz struje kada ga ne koristite.

7. Satelitske kutije

Satelitske kutije i DVR uređaji među najvećim su potrošačima struje, piše dengarden. Ovi su uređaji dizajnirani da ostanu stalno uključeni kako bi primali ažuriranja i snimali emisije, koristeći pritom značajnu snagu.

8. Printer i/ili skener

Pisači i skeneri često ostaju uključeni, troše energiju čak i kada nisu aktivno u upotrebi. Ova fantomska potrošnja energije može s vremenom pridonijeti većim računima za režije.

9. Televizija

Televizori, osobito veći modeli i oni s naprednim značajkama poput OLED ili 4K rezolucije, mogu biti značajni potrošači energije. Čak i kada su isključeni, mogu trošiti energiju ako su u stanju mirovanja. Bilo bi dobro da televizor uključite na produžni kabel kako biste u potpunosti mogli isključiti svoj TV kada ga ne gledate.

10. Sustavi za video igre

Moderni sustavi videoigara snažni su strojevi dizajnirani za impresivna iskustva. Međutim, ovi sustavi mogu potrošiti iznenađujuću količinu energije, čak i kada su u stanju pripravnosti. I u ovom slučaju bilo bi korisno isključiti sustav kada ga ne koristite.

Korisni savjeti

Postoji još nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati ako želite uštedjeti:

– Isključite uređaje koje ne koristite svakodnevno.

– Uložite u pametne razvodnike kako biste jednostavno prekinuli napajanje više uređaja.

– Odlučite se za energetski učinkovite modele kada ste u mogućnosti.

– Redovito održavajte uređaje kao što su klima i grijači kako bi optimizirali njihov rad.

– Koristite alate za praćenje energije ili aplikacije za učinkovito praćenje i upravljanje potrošnjom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Ne javljajte se na pozive s ovih brojeva, odmah ih blokirajte!

Objavljeno

-

By

unsplash

Tvrtka Clever Dialer objavila je popis telefonskih brojeva koji su se pojavili u srpnju, a koje bi svatko trebao odmah blokirati i ne javljati se ako dobiju poziv s tog broja.

Riječ je o brojevima kojima pozivatelji pokušavaju namamiti ljude u zamku kako bi trošili i to navodnim natjecanjima i pretplatama. Većina ovih sumnjivih poziva trenutno dolazi s nizozemskog telefonskog broja, javlja tvrtka Clever Dialer, a prenosi Fenix-magazin.

Sa svojom aplikacijom (cleverdialer.app), tvrtka Clever Dialer nudi podršku u prepoznavanju lažnih poziva i pomaže u njihovom odbijanju. Tvrtka svakog mjeseca otkriva pet najčešće prijavljenih spam brojeva kako bi korisnici znali koje brojeve trebate odmah blokirati.

Kako izvještava tvrtka, prevaranti se sve više predstavljaju kao predstavnici savjetovališta za potrošače.

Evo brojeva koji su aktualni u srpnju, a koje morate blokirati:

+31613471518

022376922894

+31613812655

03022182918

021195588439

Svi podaci dobiveni su putem telefonske provjere neželjene pošte davatelja usluga Clever Dialer.

 
Nastavi čitati

Tech

SUBOTA NA VIŠNJIKU / Mustang Meet – okupljanje legendarnih Mustanga svih generacija!

Objavljeno

-

By

U subotu, 29. lipnja 2024., na prostoru oko sportske dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku, bit će održan Mustang Meet – izložba automobila marke Ford Mustang. Ovo je najveći susret vlasnika Ford Mustanga do sada, poručili su organizatori iz Mustang kluba Croatia, s mnoštvom legendarnih Mustanga svih generacija, od najstarijih do najnovijih, svi na jednom mjestu, uz pregršt zanimljivih sadržaja.

Očekuje se oko 30 Mustanga, a sve posjetitelje, osim razgledavanja limenih ljepotana, očekuje humanitarna tombola, biranje najljepšeg automobila, svečana dodjela nagrada vlasnicima, DJ, zabava, afterparty, razne atrakcije i igre. Mustang Meet održat će se od 10 do 19 sati.

Organizatori pozivaju vlasnike, obožavatelje te sve ostale ljubitelje automobila i dobre zabave, da dođu na Višnjik i ne propuste ovaj susret vlasnika jedne od najvećih ikona automobilske i svjetske autoindustrije.

 
Nastavi čitati

Tech

Apple najavio da ulazi u svijet umjetne inteligencije

Objavljeno

-

By

Američki Apple najavio je partnerstvo s tvrtkom OpenAI, koja je razvila sustav umjetne inteligencije ChatGPT. Ta bi suradnja korisnicima trebala omogućiti brojne alate temeljene na umjetnoj inteligenciji. Kritičari, među kojima je i Elon Musk, negoduju. Tvrde da ta suradnja može izazvati sigurnosne rizike.

Apple je najavio da ulazi u svijet umjetne inteligencije. ChatGPT trebao bi proširiti dosadašnje znanje glasovne asistentice Siri te operativni sustav iPhonea i Maca.

– Apple Intelligence sustav je osobne inteligencije koji moćne generativne modele stavlja u samu srž vašeg iPhonea, iPada i Maca. Oslanja se na vaš osobni kontekst kako bi vam pružio inteligenciju koja je za vas najkorisnija i najrelevantnija, rekao je Craig Federighi, potpredsjednik softverskog inženjerstva, Apple Inc.

Tu najavu nisu svi dočekali s odobravanjem. Partnerstvo nije pozdravio ni Elon Musk, vlasnik Tesle i X-a.

“Ako Apple integrira OpenAI na razini OS-a, Apple uređaji bit će zabranjeni u mojim tvrtkama. To je nedopustivo kršenje sigurnosti”, napisao je Elon Musk na platformi X.

Apple nije odgovorio na njegove optužbe. I Samsung je ismijao najavu svojeg rivala.

“Dodavanje Applea ne čini inteligenciju novom ili revolucionarnom”, napisali su iz Samsunga na X-u.

U Apple ističu da im je sigurnost podataka korisnika na prvom mjestu.

– Vaši se podaci nikada ne pohranjuju niti se čine dostupnima Appleu. Rabe se isključivo za ispunjavanje vašeg zahtjeva i baš kao i vaš iPhone; neovisni stručnjaci mogu pregledati kod koji se izvodi na tim poslužiteljima kako bi potvrdili da je vaša privatnost osigurana, rekao je Craig Federighi. 

Tek će se vidjeti hoće li internetski divovi uistinu poštovati privatnost podataka svojih korisnika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu