Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽU TISUĆE HODOČASNIKA / Svečana proslava zavjetnog blagdana sv. Nediljice u nedjelju u Vrani

Objavljeno

-

Zavjetni blagdan sv. Nediljice svečano se slavi u nedjelju, 7. srpnja, u Vrani, gdje se tradicionalno okuplja tisuće hodočasnika iz cijele Zadarske nadbiskupije, osvjedočenih u uslišanje molitvi po zagovoru ranokršćanske mučenice, sv. Nediljice.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 sati za vanjskim oltarom u parku toga svetišta predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7 i 9 sati, a u 18,00 sati misu s blagoslovom djece predvodi don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI NA MAGISTRALNOM CJEVOVODU! U srijedu bez vode Modrič i dio Selina!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na magistralnom cjevovodu u Modriču dana 10. srpnja 2024. godine (srijeda) od 08:00 h do 17:00 h bez vode će biti potrošači u Modriču i dijelovima naselja Seline:

Modrič

Reljan

Bucići        

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Modriču na obali (pored autobusne stanice) i Selinama na adresi Put Bucića 1 (pored autobusne stanice).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Časopisi Sveučilišta u Zadru indeksirani u vodećim svjetskim citatnim bazama 

Objavljeno

-

By

U okviru izdavačke djelatnosti, Sveučilište u Zadru posebnu pažnju pridodaje objavljivanju periodičkih publikacija, odnosno časopisa. Znanstveni časopisi su globalno najvažniji način komuniciranja znanstvenih spoznaja prema javnosti i akademskoj zajednici.

Sveučilište u Zadru redovito objavljuje 14 časopisa iz društvenog, humanističkog, prirodnog i interdisciplinarnog područja znanosti. Uz tri znanstvena časopisa koja su do sada bila indeksirana u WoS-u i Scopusu (Geoadria, Sic! i Ars Adriatica) nedavno je baza Scopus indeksirala još pet sveučilišnih znanstvenih časopisa i to: Acta Iadertina, Archaeologia Adriatica, Croatica et Slavica Iadertina, Magistra Iadertina i Miscellanea Hadriatica et Mediterranea. To je važno znanstveno postignuće Sveučilišta u Zadru s obzirom na to da su Scopus i WOS dvije najrenomiranije svjetske bibliografske i citatne baze koje pokrivaju sva područja znanosti.

Objavljivanje članaka u časopisima koji su indeksirani u tim bazama temelj je procjene rada znanstvenika i znanstvenih ustanova stoga je ovim postignućem u međunarodnim razmjerima ostvarena vidljivost, prepoznatljivost i relevantnost rezultata istraživanja koje sustavno i kompetentno provode znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru kao i drugi znanstvenici koji objavljuju u časopisima našega sveučilišta. Ti su časopisi dostupni u tiskanom i u digitalnom obliku. U digitalnom obliku otvoreno su dostupni preko zadarske sveučilišne izdavačke platforme Morepress.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Stigao je novi toplinski val. Najgore će biti od srijede…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas barem djelomice sunčano i vruće. Poslijepodne su uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35 °C.

U utorak pretežno sunčano i vruće, no ne i posve stabilno. Poslijepodne se uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno očekuju pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano i vruće. Uglavnom u unutrašnjosti uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom, osobito u utorak i srijedu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, do srijede i bura. Noći tople, na Jadranu i vrlo tople.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu