Connect with us

magazin

“SCENARIJ IZ SNOVA” U KINO ZONI / U četvrtak urnebesna horor komedija o svim opasnostima koje donosi svjetska slava…

Objavljeno

-

Sportska drama ”Čelična kandža” ovog nam je ponedjeljka otkrila uspone i padove, tragedije i uspjehe slavne hrvačke obitelji Von Erich, a u četvrtak 18. srpnja u Kino Zoni vas očekuje nešto sasvim drugačije. Riječ je o urnebesnoj horor komediji ”Scenarij iz snova” koja kazuje briljantnu priču o svim možebitnim opasnostima koje donosi svjetska slava. Ako i niste kojim slučajem bili veliki ljubitelji legendarnog Nicolasa Cagea, ovdje će vas oduševiti!

Život nesretnog obiteljskog čovjeka Paula Matthewsa u potpunosti se preokrene nakon što ga milijuni stranaca odjednom započnu viđati u svojim snovima. Međutim, nakon što im se snovi s Paulom ubrzo počinju pretvarati u prave noćne more, naš junak će morati pronaći način kako se nositi s novostečenom slavom u ovoj potpuno otkačenoj i neumorno zabavnoj komediji…  

Crnohumorna komedija ”Scenarij iz snova” prvi je film redatelja i scenarista Kristoffera Borglija snimljen na engleskom jeziku, a prati uspon i pad jednog čovjeka koji doživljava svojih petnaest minuta slave. Riječ je o istovremeno humorističnoj, uvrnutoj i razigranoj horor komediji koja se bavi temom kolektivne svijesti modernog života u kojem baš svatko odjednom može postati čudnjikava slavna osoba te jednakom brzinom vratiti se u opskurnost iz koje je došla. Uz veličanstvenog Cagea koji je svojim umijećem zaslužio nominaciju za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji valja svakako spomenuti i njegove kolegice Lily Bird, Julianne Nicholson, Jessica Clement i Liz Adjei, odnosno, zapaženu epizodu Michaela Cere.

”Scenarij iz snova” gledamo u četvrtak 18. srpnja s početkom od 21h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Atrij palače Cedulin) od 20:00 h te putem online kupovine na stranici CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zadra.

 

Magazin

Gotovo 50 posto pacijenata ne drži se terapije, a lijekovi propadaju: “Više je razloga zašto”

Objavljeno

-

By

U Hrvatskoj je lani na lijekove na recept potrošeno oko 670 milijuna eura, gotovo 10 posto više nego u 2022. godini. Znatan dio tih lijekova propadne jer se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, gotovo 50 posto pacijenata ne drži propisane terapije, odnosno ne uzima lijekove. Neiskorišteni lijekovi tako se bacaju, ishod liječenja za pacijenta je lošiji, a troškovi za državu sve veći.

Neiskorišteni lijekovi, izdani na recept, završavaju u farmaceutskom otpadu. Ljekarne godinama bilježe porast vraćenih lijekova, prenosi HRT.

“Pacijenti nama praktički na dnevnoj bazi vraćaju lijekove koje nisu iskoristili. Najčešći razlozi su promjena terapije, istek roka trajanja – koje bi bilo povezano uz neredovito uzimanje ili eventualno ako osoba premine pa zaostane određena količina lijekova“, kazao je Mario Vrebčević, magistar farmacije. Bez obzira na stanje i rok trajanja, lijekovi se ne mogu koristiti za druge pacijente. Ljekarne su ih dužne odgovarajuće zbrinuti odnosno baciti.

“To su i lijekovi i medicinski proizvodi – uglavnom zapravo lijekovi za kroničnu terapiju koji pokazuju da ti lijekovi nisu potrošeni, a trebali su biti. Istraživanja pokazuju da čak i transplantirani pacijenti u nekom trenutku prestanu uzimati svoju terapiju, tako da znate koliko je to stvarno velika tema i s kojom se svi moramo početi baviti”, izjavila je Ana Soldo, magistrica farmacije i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

U 2023. godini izdana su 71.138.323 recepta. To je porast od 3,49% više nego u prethodnoj godini. U prosjeku se svakoj zdravstveno osiguranoj osobi godišnje izda 17 recepata, navodi se u podacima HZZO-a.

Polovina pacijenata ne pridržava se uputa
Procjene stručnjaka upućuju na to da se u svijetu polovina pacijenata ne pridržava uputa koje mu je liječnik dao.

“Više je razloga zašto pacijenti ne uzimaju lijekove. Jedan je strah od tih lijekova, kojega oni manifestiraju kod nas. Onda kažu da ne bi pili lijekove, ali taj strah nekad zadrže za sebe da nas ne uvrijede – pa onda to ipak prihvate, odnesu doma, ali ne piju. Mi vidimo to kad nam se pacijent vrati s određenim parametrima koje kontroliramo”, kazala je Branislava Čilić, liječnica obiteljske medicine. Izbjegavanjem uzimanja lijekova ishodi liječenja su, pogotovo za kronične bolesnike, znatno lošiji i mogu uzrokovati dugoročne komplikacije.

“Postoje bolesti kronične koje nas ne smetaju, koje nas ne bole. To su npr. dijabetes, hipertenzija”, kazala je Čilić i dodala da pacijenti često misle da mogu bez tih lijekova, ali da su dugoročno posljedice katastrofalne.

Nije zanemariv ni ekonomski učinak bacanja lijekova. Koliko zapravo na kraju mi plaćamo komplikacije i možda bolnička liječenja zato što ti lijekovi nisu popijeni na pravi način, u pravo vrijeme, kad im je bilo propisano, upitala je Soldo.

Ministarstvo zdravstva zato razvija projekt kojim će ljekarnici i liječnici moći pratiti pacijenta, a ako je potrebno i educirati ga o važnosti uzimanja terapije.

 
Nastavi čitati

magazin

28. KOLOVOZA: Borna Pehar 4tet u atriju palače Cedulin

Objavljeno

-

By

Borna Pehar predstavlja u atriju palače Cedulin svoj prvi autorski projekt, album „Timezone”, prikazujući jedinstvenu kombinaciju kreativnosti i umjetničkog izraza.

Sastavljen od devet instrumentalnih skladbi, “Timezone” je svjedočanstvo o beskrajnoj prirodi glazbene improvizacije, dokazujući da kreativnost ne poznaje granice, te da su vremenske zone tek konstrukcije koje ne mogu ograničiti njezin duh. “Timezone” nije samo album; to je proslava kulturne raznolikosti, putovanje kroz krajolike zvuka koje ne poznaje granice. Program sadrži Bornine originalne skladbe, a ova glazbena kreacija donosi svježinu i inovacije, povezujući različite glazbene utjecaje na osobit način.

Njegov 4tet još čine tri vrsna glazbenika. Iz daleke Bahije u Brazilu dolazi Joander Cruz, iskusni alt saksofonist kojeg je Borna upoznao tijekom različitih glazbenih sessiona u Beču te je odmah bio impresioniran njegovim sviranjem. Joander je već nastupao s poznatim i priznatim umjetnicima i grupama iz cijelog svijeta, poput Joshue Redmana i Orkestra Rumpilezz, Davea Liebmana, Mou Brasila, Jurandira Santane, Linde Briceño i Michaela Küttnera, među ostalima.

Na bas-gitari je Roland Racz iz Budimpešte, nesumnjivo jedan od najboljih mađarskih basista s nevjerojatnom tehnikom, timingom i osjećajem koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Iza monstruoznog groovea stoji Peđa Milutinović iz Srbije, Bornin dugogodišnji suradnik, koji ima dva uspješna izdana albuma na različitim platformama. Peđa je jedan od najinovativnijih bubnjara u području fusion i R&B glazbe, kao i vođa beogradske moderne jazz scene tijekom posljednjih nekoliko godina.

Koncert će se održati u atriju palače Cedulin u srijedu, 28. srpnja s početkom u 21 sat uz besplatan ulaz.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 27. kolovoza 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Udvarat ćete osobi s kojom radite, a sve bi to moglo biti na rubu dobrog ukusa. Danas je bolje da se povučete.
KARIJERA: Moguće je da ćete se ponašati po sistemu neka ide kako ide. Ipak, postoje stvari na koje možete utjecati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nedostajat ćete vam umjerenosti u konzumacijama.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Neki među vama danas će se osjećati nadahnuti za male ludosti koje oživljavaju kako vas, tako i drugu stranu.
KARIJERA: U uhodanim poslovima sve će se odvijati uredno, a svježinu dana donijet će način vašeg izražavanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate napredne ideje.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Vaša hedonistička priroda doći će do punog izražaja i u osobnim odnosima. Imat ćete baš sve što poželite.
KARIJERA: Dan je kao stvoren za poslove povezane s estetikom, ali i za kombinatoriku ideja koje u sebi nose nešto novo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s pićem.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: U opcijama tajnih veza vi ćete nalaziti najviše zadovoljstva i strasti. Dakako da će sve to biti skriveno ili samo virtulano.
KARIJERA: Imat ćete sjajnih ideja i biti otvoreni za nove načine rada. Sigurnost će se pokazati u alternativnim bavljenjima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki uživaju u terapijama.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Danas će mnogi od vas biti skloni potrošiti nešto više novca kako bi impresionirali osobu do koje vam je stalo.
KARIJERA: Možda vam se čini da više ne možete podnositi tuđe greške, ali stvar je tome da im vi trebate ukazati na isto.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Neki bi se mogli osjećati kao seksualni objekt, ali ako im je ugodno, nema razloga da prigovaraju.
KARIJERA: Danas ćete vjerojatno upoznati vrlo zanimljive poslovne suradnike koji u radu primjenjuju osebujne metode.

ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro bi vam došla šetnja na zraku.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Danas biste lako mogli pokazati nedostatak osjećaja za mjeru u strastima. Pokušajte naći zlatnu sredinu.
KARIJERA: Bit ćete skloni trošenju. Neki će graditi kule u zraku. Potrebna je realnija procjena stvari.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki će biti promukli.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, sve ćete se bolje razumjeti s partnerom, a pogotovo u novim načinima zabave.
KARIJERA: Pred vama je vrlo zanimljiv dan u kom ćete dobiti priliku prezentirati svoje originalne ideje.

ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete lucidniji od svih drugih.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Gotovo je sigurno da ćete danas pretjerivati u emotivnim pitanjima. Na svaku sitnicu bit ćete preosjetljivi.
KARIJERA: Male poslove rješavat ćete lako, no kad se radi o dogovaranjima, tu će vam trebati realnija procjena.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne uzimajte stvari previše k srcu.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Dok vaš partner luduje i uživa, vaše samopouzdanje pada. Odustanite od potrebe da sve kontrolirate.
KARIJERA: S povjerenjem se prepustite ideji da vas ovaj put vode drugi. Oni imaju ključ kako stići do uspjeha.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osmislite ono što govorite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Danas kao da ćete se vi i voljena osoba natjecati u hedonizmu. Svatko će željeti da njegov užitak bude potpuniji.
KARIJERA: U poslovnim pregovorima moguće je licemjerje i dvoličnost. Potrudite se istjerati stvari na čistac.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neumjerenost u hrani i piću.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 27.08.2024.
LJUBAV: Izvana ćete biti preljubazni, a svoje prave osjećaje danas ćete skrivati kao zmija noge. Sve će se događati unutra.
KARIJERA: Doći će do neujednačenosti u radu. Teško ćete stizati rokove. Izgledna su kašnjenja od svih, pa i od vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne živcirajte se.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu